ADOR DORATH - rádi bychom odhlédli od zaběhlých schémat

rozhovor

U Ador Dorath se něco děje a chtějí to představit o víkendových Hellhammer festivalech.

Čau kluci, na start nám řekněte něco o Ador Dorath, kdy jste začali hrát a něco o členech?

Počátky Ador Dorath se datují někdy na sklonek roku 1997, kdy jsme začali hrát s tím, že hned čtyři skladby z prvního alba vznikly v průběhu následujícího roku. Letos je to tak už 20 let, co se pohybujeme na scéně. Sestava se během let lehce pozměnila, ačkoli z původní sestavy jsme v kapele zůstali tři, mimo mě ještě klávesák Prcek a kytaristka UnoPé. Basák Kamil s námi hraje od roku 2004 dodnes. Ve stejném roce jsme začali hrát i s bubeníkem Čepou, který s námi byl celých 13 let, takže jsme v podstatě měli hodně dlouho stabilní sestavu. Dlouhou dobu jsme byli spojováni i s ženskými vokály, což už je nyní historie. Před dvěma lety přišel nový bubeník a třetí Kamil v sestavě.
 
K úvodu ještě… Jak jste přišli ke jménu Ador Dorath? Jsou s ním nějak spojené Vaše texty?

Název kapely je neologismem, slovním spojením, jež vzniklo v počátcích naší vlastní tvorby. Nepochází ani od J.R.R. Tolkiena, ani z jiných literárních zdrojů. Jedna skladba z prvního alba jménem Adon Nin Edeleth Ador Dorath zpívaná fiktivním jazykem, je, dalo by se říci, nějakým odrazem téhle ideje. Ve zkratce jde v podstatě o to, že samotný význam není až tak důležitý, jako to, co hudba člověku dává, jde především o emoce a rozvinutí představivosti.
 
Jak a kdo píše texty? Máte nějaké hlavní téma, kterého se držíte?

Teď už jsem na to zbyl sám. A co je pro mě teď důležité? Člověk. Jeho vnímání světa. Svoboda… Třeba novinka Outspoken se věnuje snaze připomenout historii a neopakovat chyby, kterých se jsme se dopustili. 

Už jsme Outspoken nakousli. Letos jste k téhle nové písni vypustili video, připravujete nové album. Kde jste ho spíchli? Máte nějaké zajímavé, vtipné nebo naopak těžké okamžiky z nahrávání?

Chtěli jsme především dát vědět, co děláme a jak to bude asi vypadat bez ženského vokálu, jenž byl pro nás leta charakteristickým znakem. Časy se mění a my se potřebovali pohnout dál. Už nás to takhle prostě nebavilo. Vzhledem k tomu, že jsme poslední album vydali v roce 2014, nám přišlo fajn zase něco nového vyvrhnout a snad i navnadit na novou desku, kterou jsme měli v plánu udělat v tomto roce. S uspěcháváním však máme bohaté zkušenosti a tak jsme se rozhodli, že stejnou chybu nebudeme opakovat, dáme si „na čas“ a dotáhneme to album do podoby, jakou bychom si přáli a hlavně bez časového presu.
 Singl Outspoken jsme nahrávali v GM Studiu našeho klávesáka a celé video natočili během jednoho večera v prostorách bývalého Barrocko klubu v Třinci. Udělali jsme si tam malou párty a natočili to za pár hodin jako nízkorozpočtovou záležitost. Ryzí pragmatismus, natočit, pobavit se a hotovo.
 
Hrajete black metal. Můžete říct trochu víc, čím jste se při tvorbě alba inspirovali? Má nějakou koncepci?

Koncepce alba zatím nabírá konkrétnější kontury. Je dost pravděpodobné, že bude ve srovnání se svými staršími sourozenci tvrdší. Black metal je jen jednou z několika hudebních škatulek, které pravidelně otvíráme, ačkoli je ve výsledném mixu asi nejvíc tohohle koření. Rádi bychom trochu odhlédli od zaběhlých schémat a přišli s něčím svěžím. Uvidíme, nakolik se nám to podaří.
 
Jak tvoříte? Jamujete společně ve zkušebně, nebo někdo má hlavní myšlenku, s níž pak pracujete?

Za hudbu jsou v podstatě celá ta léta zodpovědní především dva lidé. Prcek s Unopé jsou autory velké většiny nápadů a nejinak tomu nejspíš bude i na nové desce, i když basa už taky žene pomalu vodu na mlýn. Často přijdou už s nějakými nápady a pak se to rozpracovává. Svým způsobem se znovu vracíme ke kořenům, jelikož dáváme celý materiál dohromady spolu na zkouškách, zkoušíme různé varianty a možnosti, občas se trochu jamuje, je to kreativní proces. Vše si hned nahráváme a posléze se k tomu vracíme. Už jsme si udělali i víkendové „soustředění“, kdy jsme vyjeli s nástroji a pódiovkou do hor na chatu, zavřeli se na celý víkend a dali dohromady pár skladeb. Uchopili jsme to celkem zodpovědně, zároveň je jasné, že o zábavu taky nebyla nouze :)
 
Ador DorathZa dobu hraní jste měli několik výměn v sestavě, jaké byly důvody? Kdo jsou původní a co nová krev (nový bubeník)? Jak se spolupracuje?

Důvodů bylo asi víc a nemá cenu to nějak individuálně rozebírat. Pár lidí kapelou prošlo a všem jsme vděční, co pro kapelu udělali, ale život jde dál. Na druhou stranu a jak už jsem řekl, myslím, že patříme spíše k těm stabilnějším kapelám. Lidé přicházejí a odcházejí neustále, pořád. Nicméně doufám, že nám to takto nějaký pátek vydrží. Nový bubeník s sebou přinesl neskutečně mnoho nové energie a svou mladistvou svěží energií nás nakopává kupředu. Na to kolik mu je let, si vede fakt dobře, ještě nám jednou ukáže. Do jeho blastbeatů jsme se ale zamilovali už teď.
 
Jaké kapely posloucháte teď v porovnání s dětstvím? Vždy jste poslouchali metal?

Jako dítě jsem poslouchal rádio a to bych nerad komentoval. S dospíváním přišli na řadu Faith No More, pak Metallica, Pantera, Sepultura, Fear Factory a pak už to šlo směrem na sever… finský doom, švédský death, norský black a bylo jasno. Dneska už mám ale o dost širší záběr, když na to přijde, poslechnu si vlastně vše. Nejde o žánr ale o interpreta a nejinak jsou na tom, myslím, i ostatní členové kapely.
 
Jaký dosud máte nejlepší a nejhorší zážitek ze cestování po štacích?

Nejlepší období bylo asi po roce 2005, kdy jsme dostali Anděla a Břitvu, koncertů bylo habaděj, lidi chodili a dařilo se. Nejhorší… těžko říci, možná vydání třetího alba, které vlastně vyšlo a nevyšlo. Chystali jsme se jej vydat na letním festivalu Brutal Assault, kde jsme měli nosič, ale obal byl dotáhnutý až o pět měsíců později v lednu následujícího roku. Dokonalý marketingový propadák.
 
Co budoucno? Nějaké větší výlety, oznámení?

Vydat pátou desku a pak snad ještě nějakou… rádi bychom tady byli dlouho, třeba až do důchodu. No jen si to představte… skvělé :)
 
Chystáte se hrát na Hellhammer festivalu 2018 v Praze, Brně a Ostravě. Jak se cítíte? Hrajete už docela dlouho, od r. 2002, očekáváte hodně fanoušků? Proč by na vás měli lidé přijít?

Už se na to moc těšíme. Věřím tomu, že si všichni užijeme super víkend. V Brně jsme sice už letos byli, ale „Brno to je zlatá loď…“ a vždy se tam rádi vracíme. V „domovské“ Ostravě jsme paradoxně už docela dlouho nehráli a těšíme se o to víc. Těšíme se, doufám, na spoustu známých a kamarádů, kteří snad dorazí… 100% to budou skvělé štace, navíc ve společnosti, která na Hellhammer Festivalu účinkuje.
 Celý line-up bude myslím velmi výživný, mezinárodní sestava je vždy něco extra. My připravujeme nový ostřejší setlist, zařadíme nějakou novinku. Určitě to bude stát za to! Tohle si zkrátka nemůžete nechat ujít. Mrzelo by Vás to :) Takže naviděnou a naslyšenou!

28/09 Praha / Nova Chmelnice - https://www.facebook.com/events/1797127253678015/
29/09 Ostrava / Barrak - https://www.facebook.com/events/1730285910352444/
30/09 Brno / Melodka - https://www.facebook.com/events/742765296112486/

Předprodej online - https://www.smsticket.cz/?query=hellhammer+festival

Vložit komentář

Zkus tohle