Svarthen

AEON WINDS - dávame dôraz hlavne na špecifickú atmosféru

Slovenská scéna je baštou pagan/black metalu a jedním z tamních představitelů atmosferičtější podoby černého kovu jsou Aeon Winds. Ti na svém kontě prozatím mají jen jedno jediné album Those Who Will Remain Silent Forever, avšak další dílo se již tvoří. My se však s tvůrčím mozkem Svarthenem přesuneme časem vzad ke split albu, na němž se podíleli i pagan/black metalisté Concubia Nocte, a až následně poté dojde na aktuální dění okolo Aeon Winds.

SvarthenBuď zdráv Svarthene. Nejprve se vrátíme v času zpět k ještě ne úplně dávno vydanému materiálu, ke split albu s pohanskou hordou Concubia Nocte. Asi by bylo hloupé ptát se, jak mohlo k takové spolupráci dojít, když je zřejmé, že se s Nocturnalem, hlavní postavou projektu, dobře znáte. Kdy se však objevil impuls ke spojení vašich sil a co vás k tomu vedlo?

Zdravím ťa. Ako hovoríš, s Nocturnalom sa poznáme veľmi dobre. Už je to minimálne 11 rokov od počiatku Concubia Nocte, konkrétne z dema Z Najhlbšej Noci, kedy začala naša spolupráca a dlhoročné kamarátstvo. Impulz k vzájomnému split albumu prišiel niekedy v priebehu roka 2013 po vydaní materiálu Vlčou Krvou od Concubia Nocte.
 
V jakém období písně vznikaly? Jsou to staré nápady vytažené z šuplíku, či úplně nově složené kompozice? Ptám se, protože skladby na Poslední vlci jsou kvalitou, a to ne jen produkční, ale i kompoziční, o kus dál, než-li na vašem debutovém počinu.

Skladby vznikali postupne. Ide o staršie nápady z obdobia pred Aeon Winds, kedy sme spolu s Nocturnalom a Askoldom pripravovali druhý album skupiny Karpathia, ale aj novšie nápady, ktoré dostali príležitosť až teraz.
 
Poslední Vlci - split Aeon Winds/Concubia NocteSkladby na Poslední vlci jsou ostřejší a agresivnější, přesto se na materiálu nevzdáváte ambientních stop a silné atmosféry. Je tohle výraz, jímž by jste se chtěli prezentovat i na následujícím dlouhohrajícím počinu?

Od počiatkov Aeon Winds dávam dôraz hlavne na špecifickú atmosféru s využitím klávesových nástrojov. Urobil som tak v prípade dema aj debutového albumu, kde sa objavili čisto ambientné skladby alebo v prípade split albumov, kde som dával dôraz na klávesové aranžmá. V budúcnosti na druhom albume chcem samozrejme pokračovať v tomto štýle, ktorý je pre Aeon Winds charakteristický.
 
Luxusní grafiku a design vizuální podoby desky stvořil Nocturnal, o cover a atwork s designem se postaral Wolkogniw, jak tyto spolupráce vznikly a naplnily všechna očekávání? Musím přiznat, že cover je opravdu působivé grafické dílo.

Tak autor celej grafickej podoby CD Wolkogniv s nami spolupracuje už dobrých 10 rokov a s jeho prácou sme boli vždy veľmi spokojní. Za túto dobu robil grafický dizajn či logá pre naše skupiny ako Karpathia, Concubia Nocte, Aeon Winds, či Ancestral Volkhves. Podieľal sa i na veciach pre zahraničné skupiny ako Skogen, Temnozor, Lustre, SIG:AR:TYR, Valknacht. Robil stránky pre labely Tryzna Production, Purity Through Fire či projekty ako Slovak Metal Compilation a Tribute to Emperor - In Honour of Icon E. Pokiaľ viem, tak v súčasnosti je Folkingrimm Art uzavretá záležitosť a Wolkogniv sa momentálne angažuje v skupine Krajiny Hmly spolu s našim ex-gitaristom Namtarom.
 
Aeon WindsVraťme se ještě naposledy k produkční stránce splitka. Konkrétně tedy k druhé smečce na fošně - Concubia Nocte. Nocturnal se postaral o produkci, nahrávání a mixování. Skladby od CN však nejsou nové, ale pocházejí ze staršího EP z roku 2013 - Vlčou Krvou. Byly tyto písně znovu nahrány, zmixovány, nebo pouze přiřazeny bez jakékoliv úpravy na probíraný materiál?

Skladby prešli novým mixom a Sladuban nahral novú basovú linku. K pôvodným skladbám z EP sa však pridali dve skladby. Jednou je úplne nová skladba Večna Vôla, v ktorej hosťoval Černorog (Ancestral Volkhves) na vokály a Dis Pater (Midnight Odyssey) na klávesoch a prehratá skladba S Posledným Lúčom Slnka z debutového albumu Urheimat Volanie Havranov z našej ex-skupiny Karpathia. Dôvod prehratia bola hlavne produkcia pôvodnej skladby z roku 2009, takže druhú šancu dostala práve na tomto materiály.
 
Na vydání Poslední vlci spolupracovali dva labely, konkrétně Eastside Records z Polska a Asgard Hass Productions ze Švýcarska, jak ke spolupracím došlo, co jste od nich očekávali a šla spolupráce bez problémů s naplněním očekávání?

Spolupráca bola naozaj bezproblémová. S Eastside Records začal spolupracovať už náš ex-basák Odolen v roku 2012, kedy oficiálne distribuoval vydania Eastside Records v jeho labely Tryzna Production. Neskôr nadviazal kontakt Nocturnal a dohodol vzájomnú spoluprácu medzi labelmi. S Asgard Hass Productions sa poznáme už tiež nejaký ten rok a vzájomné vzťahy sa utužili na koncerte vo Švajčiarsku, kam sme boli s Aeon Winds pozvaní. Oba labely prejavili záujem o vydanie CD a momentálne je v príprave aj vydanie 12” LP, ktorá by mala byť vydaná tento rok. Digitálne vydanie zabezpečila Tryzna Production a ktokoľvek si ho môže vypočuť na stránkach Tryzna bandcampu spolu s ďalšími vydaniami slovenskej undergroundovej scény.
 
Nedávno se na fb profilu Aeon Wnds zjevila informace o pracech na novém albu. Jak daleko se nyní nacházíte a jde vše dle plánu? Jak jste zatím spokojeni se složenými skladbami a co od nich dále slibujete?

Prípravy sú v plnom prúde. Zatiaľ sú nahraté všetky gitarové linky, basa a bicie. Hotové sú texty a v blízkej budúcnosti idem nahrávať vokály a klávesové party. Zatiaľ ide všetko bez väčších problémov, takže dúfam, že nový album uzrie svetlo sveta čoskoro.
 
Chystáte nějaké překvapení jako třeba nečekané hostovačky jiných muzikantů, či změny od zaběhlého soundu? Je něco, na co mají být fanoušci připraveni? Nebo to bude vesměs sázka na jistotu bez experimentů?

Súčasný materiál predstavuje obdobie tvorby 6 rokov. Nechcem však momentálne veľa prezrádzať, keďže na všetkom aktívne pracujeme. S určitosťou však môžem povedať, že nový album bude veľkým posunom v tvorbe Aeon Winds.
 
S kým jste se rozhodli tentokrát spolupracovat ohledně produkce, a pokud došlo ke změně, proč vlastně?

Čo sa týka produkcie, už dlhšiu dobu aktívne spolupracujem s SPK Audio, v ktorom vzniklo viacero našich predchádzajúcich materiálov. Taktiež sme prerobili skúšobňu a dokončili naše vlastné nahrávacie štúdio. Trvalo to niekoľko rokov, no výsledky našej práce a dosiahnuté skúsenosti určite stáli za ten čas.
 
Tilbake til Trollberg / Dead Speak Silence, Bones Speak Truth - split Troll/Aeon WindsNacházíte se pod labelem Folter Records. Jak jste s touto značkou spokojeni? Zůstanete pod ním i nadále a vydá vaši chystanou desku, nebo jste si vyhlídli jinou spolupráci?

S Folter Records sme spolupracovali na split albume s nórskou skupinou Troll. Odvtedy vyšli naše veci v Hexencave Production, či posledné split s Concubia Nocte v spomínaných Eastside Records a Asgard Hass. Budúcnosť je momentálne otvorená, nie sme nikomu upísaní, takže s labelom na nový album sa ešte uvidí.
 
Řekli jsme si, co očekáváte od nových kladeb, ale co očekáváte od nové desky jako celku? Nějaké cíle, ať už koncertní, nebo v rámci spoluprací, kontaktů? Neláká tě začít se prosazovat s AW na zahraniční scéně?

Nový album predstavuje veľký posun v tvorbe Aeon Winds. Odkedy prišiel do skupiny gitarista Skald, začali sme tvoriť nový materiál spoločne, čím vznikajú oveľa komplexnejšie a rôznorodejšie skladby ako v minulosti. S príchodom Axorisa zas došlo k finálnemu dokončeniu nášho nahrávacieho štúdia, ktoré urýchlilo celkový čas tvorby a nahrávania nového materiálu. Od nového albumu očakávam hlavne maximum od seba a celej skupiny, aby výsledný dojem spĺňal všetky naše predstavy.
 
Jaké jsou plány Aeon Winds do budoucna, konkrétně tedy po vydání novinky, plánujete koncerty? A pokud můžeš pustit informace na špacír tak kde, kdy a kolik toho bude, popřípadě na co se ty osobně nejvíce těšíš?

Rozhodne áno, radi by sme podporili nový album koncertmi doma či v zahraničí. Najbližšie by sme sa mali objaviť v septembri v Banskej Bystrici spolu s Necrodeath a Infer na akcií venovanej tributu skupine Emperor, každopádne všetky ďalšie akcie začnem riešiť až po finálnom dokončení nového albumu.
 
Teď odbočíme. Na facebooku jsem objevil ještě jeden pojem. Ritual Spell. Jedná se o projekt, v němž krom tebe a Askolda účinkuje také Helvett (Natas). Jak vznikla spolupráce s tímhle norským muzikantem a máme projekt brát do budoucna vážně?

S Helvettom sa poznáme už nejaký ten rok. Naša spolupráca začala pri EP Aeon Winds And Night Shall Have Dominion, kde hosťoval v cover verzií Slaget I Skogen Bortenfor od nórskych Enslaved spolu s Morfeusom (ex-Limbonic Art). Páčil sa mi jeho surový vokál a po vzájomnej dohode obsadil miesto vokalistu v Ritual Spell. Samotné skladby však vznikli podstatne skôr, niekedy v priebehu roku 2008, kedy sme s Askoldom nahrali celé demo. Neskôr bola dohraná ešte jedna skladba na split s Urge, ktorá vyšla tento rok v Satanic Records. Momentálne čakáme na vydanie prvého dema ako split albumu s nórskym projektom Svartalv.
 
The Burial Oath - split Aeon Winds/UrgeProjekt vydává první splitko The Burial Oath. Jedná se o spolupráci s kapelou Urge, jíž tvoří zaběhlí čeští hudebníci. Proč právě oni? Jak si spokojený s jejich vkladem ohledně splitka?

S Radimom (Azazel) z Urge sa poznáme už od môjho pôsobenia v Silva Nigra. Keďže mám veľký rešpekt k tejto skupine a Radimovú tvorbu si veľmi vážim, spoločný split s Urge sme dohodli veľmi rýchlo. Myslím si, že skladba na 7” EP je veľmi dobrá, agresívna a dúfam, že čoskoro príde aj na debutový album Urge.
 
Nyní se rozloučíme otázkou osobnějšího rázu. Když se poohlédneš po minulém roce, máš v něm i nějaké TOP desky, co tě zaujaly, či nějaké nové objevy, nebo i zklamání?

Popravde už tak nesledujem novinky na scéne ako po iné roky, no z vecí, ktoré môžem odporučiť alebo ma zaujali sú posledné materiály The Night Has Come For Me a očakávaný Silhouettes of Stars od Midnight Odyssey. Tiež ma potešilo posledné split Hades Almighty/Drudkh. Z progresívnejších vecí môžem odporučiť švédsky Tid a ich debutový album Fix Idé z minulého roku. No a z vecí, ktoré som za poslednú dobu "objavil" a naplno ma vtiahli je jedno staré EP Sounds of Decay z roku 1997 od Katatonia. Naozaj vynikajúca nahrávka.
 
Díky moc za rozhovor, závěrečná slova pro fanoušky?

Ďakujem za celý Aeon Winds a želám veľa zdaru a síl do budúcnosti!

aktuálně

diskuze