Články

přeposlat článek tisknout

ALLMETAL Fest 6 > Cerebral Turbulency, Mater Monstifera, Bethrayer, Melancholy Pessimism, Decide

  • kdy: 21.9.2002
  • kde: Olomouc, S-klub

Ti, co přežili letošní prázdniny, se zase sešli v Esku na Ólmetál a stejně jako já se podivovali nad novým vzezřením klubu. Ale jen co jsme se rozkoukali a vypili první piva, naskočili Vsetínští (myslím) DECIDE. Zaútočili na nás se svým hutným detíkem, který místy připomínal Sepulturu (hlavně Roots). Často se objevovaly prvky HC – to se to pak hopsalo, panečku – a míchaly se s kytarovými vyhrávkami. Muzikantsky to bylo dobře zahrané a nazvučení přesně odpovídalo stylu hudby. Díky nim jsme si tu v Olmiku užili Fear Factory a to konkrétně písničku What will Become – precizně zahrané a vůbec to nevybočovalo z tvorby DECIDE. Pak tam hodili grindovou sypačku, takže se nám hlavinky nezastavily. Při poslední skladbě si pozvali na pódium kupu lidí, takže to byla moc efektní pařba. Jako přídavek jsme si vynutili ještě jednou FF a pak jsme spokojení a zpocení šli na pivo.
Jako druzí hráli MELANCHOLY PESSIMISM – přímočarý grind. Sem tam se tam vyskytla nějaká zajímavá pasáž; vokál byl hodně našlapaný, střídal jekot s hlubokým chropotem a občas i čistým hlasem; bicí jely jen na 2 kopáky, žádné extrémní změny rytmu a málo činelů, které by to trochu zpestřily. Objevily se dvě folk/grindové skladby – čistý vokál jen s bicími a druhá jen s kytarou. Jestli jsem to správně pochopil ze zpěvákových poznámek mezi skladbami, tak hráli něco od Jacksona (kluk jeden černobílá, jak se asi má?), Neckáře a M. Davida, ale v tom grindovém podání to moc poznat nebylo, co by to bylo.
Teď skončili BETHRAYER. Nemůžu si pomoct, ale celou dobu mi myšlenky směřovaly ke Kornům a Coal Chamber, ale bylo to trochu někde jinde. Vokál byl velmi procítěný, střídal polohy i výraz, jednotlivé kompozice byly celkem komplikované, akorát lidi to tu nevychytali. Tady se přišlo na death/grind, no. Pro mě to byla příjemná poslechovka, na odpočinutí před další pařbou. Chtěl bych to slyšet na CD, protože to bylo nápadité, zvuk odpovídal atmosféře samotné hudby. Nesklidili zasloužený potlesk, což je škoda.
Jako další nastoupili MATER MONSTIFERA. Atmosférický black s klávesami. Sice měli automatického bubeníka, ale absolutně zapadal do rytmu a nálad jednotlivých skladeb. Výborné bylo (,aspoň mi to tak přišlo), že chvíli vynikaly klapky, jindy zase kytary, čemuž všemu vévodil blackový vokál. Až asi ve druhé skladbě jsme si všiml, že v sestavě mají ženu a taky že zpívají česky. Ohlas už byl větší než u Bethrayer, ale nejvíc rozruchu zatím vyvolali Decide.
A na závěr (kolem půl 1) se přivalili CERBRAL TURBULENCY. Opravdu název vystihuje styl – grind gore marast rachot kulometná hnízda. Tohle není moje černá krevní skupina, tak jsem to brzy (6 skladeb = 15 minut) zabalil. Ale podle nadšených výrazů fanoušků jsem usoudil, že ti, co kvůli nim přišli, jsou spokojeni.
Jen lidí, se mi zdá, ubývá. Asi by se mělo přestat tolik chlastat a raději se trochu kulturně vykalit.

V průběhu večera jsem odchytil na slovéčko basáka z kapely DECIDE. Utržky z půhodinového rozhovoru vám tu předkládám.
Co bys nám o sobě a o kapele řekl?
Já su narvanej jak pytel a o kapele se všechno dozvíš na našich stránkách www.sweb.cz/decide.
Jak to máte s Cdčkama?
CD bylo vydané v ´99, ale přesně ti neřeknu, protože jsem tam ještě nehrál. Od té doby byly takové změny v sestavě a bylo moc koncertů, že jsme se na nahrávání vysrali. Nejdřív odešel kytarista, pak zpěvák a jak se to doplňovalo, tak jsme pořád koncertovali. Je to díky tomu, že děláme koncerty na výměnu.
Jak dlouho teda hrajete v nové sestavě?
Není to ani celý rok.
A máte nějaké tendence k nahrávání?
No máme. Do konce roku bychom chtěli nahrát nějaké promo/demo s pětima skladbama. Natáčet chceme ve studiu HUP ve Slavičíně. Nebudem se tlačit do firem, jak nějaká bude mít zájem, tak si nás najde.
Našim cílem je, abychom se pobavili my na pódiu a aby se pobavili lidi.
Jakým způsobem skládáte?
Každý z nás má nějaké nápady, přinese to do zkušebny a buď z toho něco vyleze, nebo ne. Prostě spontáně.
Máte nějaký vzor, jak byste chtěli znít?
To určitě ne. Je tisíce cédéček od různých kapel, některé se ti líbí, některé ne, i když jsou na to bohovské recenze. Pro nás je nejdůležitější ten přímý kontakt s publikem. Někomu se to naše hraní líbí, někomu zase ne.
Je těžké hudbu škatulkovat, ale určitě jsi byl ovlivněn kapelami z různých směrů…
Uveď tam, že Doktor byl vždycky ovlivněn jedinou kapelou, a to Deep Purple, a myslím, že to tam je i cítit. Zbožňuju všechno od DP, zbožňuju všecko od Blackmoora …
A co Blackmoore´s Night?
… hm, haha, beze slov.
I když tě zaškatulkujou do nějakého směru, tak nejdůležitější je, co na to řekne posluchač. A su velice šťastné, že když někde hrajem v bezejmenné prdeli, příjde na nás 5 lidí a ty ti řeknou, že něco takového nezažili. To je pro mě to prvořadé.
Kdy vás můžeme vidět příště?
Příští sobotu 28.9. hrajem v Krnově. Na závěr bych chtěl poděkovat Allmetalu, že nás sem pozvali. Jsme šťastní, že jsme si tu mohli zahrát. Díky..

Jiné názory


Přispěj do diskuze

jak to mam vedet? nepocital jsem vlezenky. ale +-mohlo byt vic. znas Esko - tak pulka

kdyz lidi ubyva, kolik teda bylo?

aktuálně

diskuze