ASMODEUS

rozhovor

Před šestnácti lety patřili klatovští Asmodeus mezi první vlajkonoše techničtěji pojatého metalu u nás. Jako jedni z mála neodpadli a podobné muzice se s více či méně výraznými odbočkami věnují dodnes, přičemž svým nejnovějším počinem o sobě dali po delší době vědět hodně důrazně. O něm a dalších věcech z minulosti, přítomnosti a budoucnosti Asmáče je následující povídání s jediným zakládajícím členem v aktuální sestavě a hlavním pilířem, takovým Jeffem Watersem Asmodea – skladatelem, kytaristou a zpěvákem Milošem Beštou.

Vaše poslední deska Sabat v Carnegie Hall je přes půl roku venku. Jak vypadají prodejní čísla a jakou část z nákladu momentálně představují? Předpokládám, že z tvých pocitů z desky, stejně jako z reakcí posluchačů a kritiky, převládá spokojenost...
Je to tak. Tohle CD bylo přijato a je stále přijímáno více než dobře. Všechny recenze i ohlasy jsou pozitivní a my máme upřímnou radost, že jsme po dlouhé době znovu potěšili naše pravověrné fanoušky. Čísla prodejnosti se momentálně pohybují okolo 400 ks z 1000 vyrobených, což je za devět měsíců velmi solidní číslo. Teď se prodej pomalu zastaví a zbytek se prodá cca do dvou až tří let. To je realita a my s ní máme již bohaté zkušenosti, takže to můžeme takhle natvrdo říci a nic si nenamlouvat. Nicméně Sabat se podařilo dotáhnout do zdárného konce, na tom se nic nezmění, ať se ho prodá kolik chce, nelze ho již pokazit. Jediné co musíme ještě vylepšit, je koncertní činnost. Prozatím proběhlo pouze 8 vystoupení k desce.

interview_22_px1

Texty byly vždycky u Asmáče důležitou součástí vyjádření a coby česky psané určitě ve svém ranku jedny z nejlepších. Sabat je třetí deskou, kterou otextoval Jan Petričko. Jaké byly vůbec po Příjezdu krále… okolnosti změny textaře z původně dvorního Petra Korála? Troufneš si nějak porovnat způsob práce obou autorů, případně vyzdvihnout nějaké typické rysy jejich rukopisu? Souhlasíš s mým názorem, že i když proces vzniku textů je u každého určitě hodně odlišný, tak výsledná forma vyznění má celkem dost podobného? Máš u jednotlivých skladeb předem představu o tématické náplni textové složky nebo to ponecháváš čistě na fantazii autora?
Změna textaře nebyla nijak dramatická. Už v době Příjezdu krále… mi Petr Korál říkal, že by Honza Petričko rád zkusil napsat nějaký text. No a vzhledem k tomu, že při následném vzniku Vchodu do kruhu byly moje a Honzovy představy naprosto shodné a Petr se s velkým předstihem omluvil z důvodu časové zaneprázdněnosti ze spolupráce, bylo rozhodnuto a já jednal o konkrétní podobě pouze s Honzou. Navíc jsem cítil, že je potřeba udělat změnu. Možná, že se zdá jejich práce podobná, ale není. Každý pracuje skutečně jinak. V současnosti vycházíme vždy z předem daného tématu, který vybereme z nejrůznějších novinových článků a časopisů. Jsou to většinou zajímavosti ze světa vědy a záhad. Mystika je v nás obou skutečně zakořeněna.

V právě natáčeném videoklipu ke skladbě Turisté smrti obsadil hlavní roli Saša Rašilov. Jak se kapela stylu Asmáče dostane ke spolupráci se známým hercem? Mluvíte nějak do procesu vzniku klipu (námět atd.) nebo ponecháváte jeho tvůrcům volnou ruku?
Klip je výhradně práce našeho kamaráda Honzy Březiny ze Sušice. Tenhle velmi talentovaný mladík studuje režii na FAMU v Praze a ke spolupráci přizval trojici herců. Tomáše, Sašu a Hanku. Všichni jsou naprosto pohodoví a skromní. Úžasná spolupráce. Do podoby klipu nemluvíme, Honza dostal naprosto volnou ruku. Jinak se Sašovi moc líbilo téma, scénář i muzika, na kterou se klip vyrábí. Jedná se o skladbu Turisté smrti. Zrovna před několika dny skončilo natáčení a definitivní podoba spatří světlo světa zhruba v druhé polovině června. Snad se nám podaří umístit klip do Óčka, Noci s Andělem, Medúzy, ZAKu TV. Uvidíme.

Jaká forma tvorby skupiny se rýsuje do budoucna – koncepčnost ve stylu Příjezdu krále… a Vchodu do kruhu nebo spíš klasika „co skladba, to téma“, anebo to teprve vyplyne?
Zřejmě to teprve vyplyne, ale spíše „co skladba, to téma“. Nechci v tuto chvíli dělat nějaké definitivní závěry. Teď se zabýváme skládáním čistě rockové muziky (desky), pro našeho kamaráda Petra H. Chce si nazpívat své album, tak odpočíváme u melodického bigbítu. Točit se bude v září.

Někdy v polovině devadesátých let byla plánovaná nultá deska Asmáče se starými skladbami. Nějak z toho ale sešlo, mezitím jste natočili Pravěk na předposlední a Dědictví na poslední desku. Je ještě možnost, že někde „vylezou“ i další ze zbývajících pamětihodností?
Nevím, zbylé věci jsou poměrně nesourodé skladby, které by musely změnit tvář od základu, což představuje zbytečnou práci. Pak tu věc nikdo nepozná a my můžeme raději složit něco nového, než se plácat ve starých kusech. Koncertně hrajeme ještě A.I.D.S.

interview_22_px2

Cítil jsi nějaké výkyvy v zájmu o Asmáč související s celkovým útlumem thrash metalu (potažmo metalu vůbec) v průběhu devadesátých let a třeba opětovným nárůstem zájmu v poslední době nebo byla popularita vždycky tak nějak vyrovnaná? Přibývají vám noví fanoušci nebo na vás sázejí převážně „staré páky“?
No, Prosincovka bylo skutečně ukrutné dílko a ten zájem o Asmáč vrcholil někdy v roce 93, 94. Možná to bude znít jako odvážné tvrzení, ale kdybychom zůstali u thrashe, tak by Sabat nedopadl tak dobře, jak na tom je. Fandové klasického thrashového Asmáče pořádně vyhladověli a koneckonců i my jsme potřebovali dát ruce pryč od stereotypního skládání, které se opakovalo dlouhých šest let, až někdy do natáčení Dne zúčtování v roce 94. Ty změny jsou třeba a musíme jim nechat volný prostor. A máš pravdu v tom, že přibývají noví fanoušci. To fakt koukám.

V dřívějších letech jsi na Klatovsku pořádal festiválek nazvaný Všichni dobří rokáči. Byla to asi největší akce, kde si mohly kapely z Klatov a okolí zahrát dohromady, později se výběr účinkujících rozšířil i na zástupce odlehlejších koutů vlasti. Uvažuješ někdy ještě o konání podobných akcí?
Uvažuji. Rokáči budou, ale potřebuji vždy jen finální chuť něco udělat a nějaký čas se tím festivalem zabývat. Teď mám skutečně hodně práce.

Sleduješ vývoj na scéně a nové kapely nebo sázíš spíš na osvědčenou klasiku? Co od nás a zvenku tě v poslední době zaujalo?
Miluju Korn a Limp Bizkit, bez debat. Jsou i další kousky, které nelze přehlédnout v podobě kapely Mnemic a Arch Enemy (naprosto skvělá thrash-deathová záležitost). „Starými“ skupinami a českou produkcí se v současnosti moc nezaobírám. Moje oblíbená Metallica poslední deskou hodně propadla. Nemá co nabídnout. Především nápadově je prázdná.

Při jakých akcích bude v dohledné době Asmáč k vidění?
Definitivní platnost mají dva fesťáky. 10/07 Basinfirefest II. ve Spáleném poříčí a Fantasy metalfest 04/09 v Pardubicích. Mezitím jsou rozjednané asi čtyři akce, ale k potvrzení ještě nedošlo. Díky za rozhovor.

CD Sabat v Carnegie Hall (169,- + pošta) lze objednat přes mobil 602 / 249 630 nebo e-mail: milosbesta@quick.cz. Webové stránky Asmodea v současné době nefungují, server KGB totiž ukončil činnost. Budou přemísťeny jinam.

ASMODEUS files:

line-Up:
Miloš Bešta - zpěv, kytara
Milan Pózel - basa
Tomáš Bešta - kytara
Vladimír Hořký - bicí
host - Lukáš Koudelka - trubka

matro:
Prosincová noc blíže neurčeného roku, CD’92
Den zúčtování, miniCD’94
Příjezd krále..., CD’95
Vchod do kruhu, CD’98
Na jehlách, CD’00
Sabat v Carnegie Hall, CD’03

Vložit komentář

Zkus tohle