Album měsíce, červenec & srpen 2010

Článek

Vážení a milí, tak nám ty dva letní měsíce utekly jako voda. A to doslova. Na vodě se vezl celý srpen, ten nám sluníčko moc neukázal. Červenec nám ho ukázal pro změnu zas moc a kdo se do něj díval trochu déle, má dnes oči jako dvě studny. Študáci už sbalili brašny a hup do školy, mnozí vysokoškoláci ještě honí indexy a většina pracujících obrací po dovolené peněženky vzhůru nohama. A podzim se neodvratně blíží....
Za sebou máme festivalové léto, které bylo sice dost propršené, ale zato plné extrémů. Colours of Ostrava totálně vyprodaná, zatímco Benátská noc hlásí třímilionový provar. Co se týče hlučnějších zákoutí, Čurby si letošní Obscene, pokud vím, pochvaloval. A největší metalová událost ve střední Evropě, Brutal Assault, hlásil po slabším loňsku opět vyšší návštěvu.
Co se týče samotného „marastva“, to v létě většinou dávalo přednost osvědčeným záležitostem. I když desek vyšlo opět habaděj a cédéčka se dají vážit na metráky, převažovaly věci z měsíců minulých. Ale existují i výjimky (ahoj, Annale)...

article_1068_px2

1. ION DISSONANCE – Cursed

www.myspace.com/ iondissonance

Dalo se to čekat. Toužebně očekávaná nahrávka a některými doslova vymodlená, MJC doslova spláchla jako ta povodňová vlna Vietnamce ve Hřensku. A je to, jak jinak, opět dobré. Kapelu jasně poznáte mezi miliardou podobných střemhlavých neurozamotanců. Jsou navíc anihilačně metaloví, žádné pokusy o alternativu se nekonají. Ale abych nesklouzával k recenzování... Ion Dissonance máme za pár týdnů za svými humny, můžeme se tedy těšit na pořádný bolehlav.

article_1068_px3

2. DESTROYING DIVINITY – Dark Future

www.bandzone.cz/ destroyingdivinity

Česká grupa v dece? No, moc časté to nebývá. Ale ratíškovická dédéčka sklízejí úspěch, a to nejen na Marastu. Jelikož je MJC spojen zejména s death metalem, brány do deky jsou jim otevřené. Vcelku neprávem mediálně zazděná kapela, která to svým známějším konkurentům (nejmenovat! nejmenovat! jsme v Čechách) dokáže natřít. Když jsem se s Dark Future seznamoval, úplně jsem znejistěl, jestli náhodou neposlouchám Incantation a podobné tradiční záhrobní spolky ze zámoří. DD ctí tuhle smrtící linii žánru a zvládají to na jedničku. A jak říká Péťa Frintů, na české poměry takový malý zázrak. Jen bych rýpavě poznamenal, že ho není třeba tolik přeceňovat. Všem oldschoolařům ovšem nezbývá nic jiného, než po této nahrávce chňapnout!

article_1068_px4

3. SOILWORK – The Panic Broadcast

www.myspace.com/ soilwork

A jdeme zase na sever. Tentokrát za hitmakery z Helsingborgu, jejichž základním vybavením jsou rýče, motyčky, lopaty, krumpáče.... ano, Soilwork. Kapela, která kdysi sypala jedno album za druhým (mezi The Chainheart Machine a Stabbing the Drama vězí pětiletá mezera, během níž stihli patero desek; neuvěřitelná pracovitost) a po třech letech přišla s deskou, od níž se čekal předvídatelný standard a... měli škarohlídi pravdu? No, kapela má svůj kompoziční patent, ale hlavně – deska kope a má grády! Podobných alb moc nevychází, takže díky za ní.

No a co říct ke zbytku? Pánům –OO– a Gorthovi se omlouvám, ale nová deska Swans po čtrnáctileté pauze rozhodně zaslouží více prostoru (pan Gira by se zajisté ohradil proti dysfemismu „reunion“, budiž mu tedy dopřáno). Takže září, ok?
Co zmínit dále? Hudební paletou prázdninové deky se rovněž několikrát mihli Madder Mortem se svojí krásnou Eight Ways, dvakrát se objevili ZS s albem New Slaves, po dvou zásazích hlásí také (hn)Ihsahn s poslední, rozhodně nejpovedenější deskou After. A co potom? Annálek smaží kanadské techniky Archspire, které na svém pravidelném deathovém talíři nabízí v download rubrice S.O.S.Y.S.O.S. Střapák válí 1349 (nebo 1475? ne, rozhodně to bylo v roce 1247, povídám) a jejich Demonoir, které však sbírá docela rozporuplné reakce. Musím zkusit. Namátkově zkouším kuchyni Lorda Snapea s Order

article_1068_px1

Of Ennead a vyvalí se na mě nablacklý death s náznaky progu, který ostatním metlošům stojí za doporučení. Nějak si při jejich poslechu vybavím kanadské Augury. Zkuste to. Vítek to pro změnu zkouší s True Widow (co nějaká recenze, páprdo?)... a zase je v tom ženská. Ty si nedáš pokoj, co? Posmutnělý rock; kdo zná Vítkův vkus, už tuší. Ať neváhá a hledá příslušný blog.
A co autor těchto řádků? Dva měsíce nepřetržitě Peter Gabriel!

Další tipy MJuCeboxu:
Steve Roach - Desert Solitaire
Inherit Disease - Visceral Transcendence
Beyond Terror Beyond Grace - Our Ashes Build Mountains
Scott Kelly - The Wake
Defeated Sanity - Chapters of Repugnance
Six Organs Of Admittance - Shelter from the Ash
Scorn – Evanescence
Zubrowska - Zubrowska are Dead
Pharaoh Overlord – Siluurikaudella
The Body - All the Waters of the Earth Shall Turn to Blood
Effi Briest – Rhizomes
Crashdiet - Generation Wild
Witchery – Witchkrieg
Hrobka a Pitva - Nenávist všem
Branikald - Blikk Av Kald
Burzum – Belus
Order Of Ennead - An Examination of Being
The Breathing Process - Odyssey (un)Dead
Yyrkoon - Unhealthy Opera
Chthonian - Preachings of Hate are Lord
Shogun Tokugawa - Y3ARS
Periphery – Periphery
Rings Of Saturn - Embryonic Anomaly
Archspire - All Shall Align
Flourishing - A Momentary Sense of the Immediate World
Lithuria - Pimps of the Living Dead
Už jsme doma – Jeskyně
Dax Riggs - Say Goodnight to the World
Guild Of Destruction - We are Vermin
Norma Jean – Meridional
Pterodactyle – Pterodactyle
Proghma-C - Bar-do Travel

Vložit komentář

m - 16.09.10 10:42:52
neboj, dočkáš se, už jsou ve studiu
pf - 15.09.10 23:26:17
no jo, tankard nic nevydali...
m - 15.09.10 22:46:35
tak album měsíce září jednoznačně nová houfnice
brutusáčik - 15.09.10 12:37:59
bruth nestihl ale ID a soilwork souhlas
  • Zkus tohle