Články

přeposlat článek tisknout
Anathema, Endless

Anathema, Endless

  • kdy: 30.11.2001
  • kde: Praha, Palác Akropolis

Je tomu pár pátků, co jsem nebyl na větším koncertě (nepočítám-li ty, které pořádají SHINDY & BIZZARE AGENCY a o to více jsem se těšil na tento galakoncert (:-)) (a zřejmě jsem nebyl sám, vzhledem k naplněnosti Akropole)). Přiznám bez mučení, že Anathemu jsem nikdy nějak výrazně nesledoval a poslední věc, kterou dalo by se říci mám naposlouchanou je předposlední 'Judgement', to však, jak jsem s rostoucím večer zjišťoval, vůbec nebylo na škodu (ne na Octavii...).

Koncert původně naplánovaný na půl osmou začal neobvykle dříve, takže na předskakující tuzemský 'Les bez konce' (čti Endless) ze začátku koukal jen pár hlav (když jsem dorazil já, tak jich bylo o něco více). V půl osmé máme s Bizzarem sraz v Akropoli, přichází o krapet dříve ve vstupní hale objevuji občerstvujícího se 'die hard' (skalního) fandu Neguru s Kisserem (ne to není kesr). Ze spoda se již linou tóny 'lesní' hudby, ale ještě čekám na Bizzara, mezitím přichází další milovník Anathemy 'Merdus' a hned za ním Bizzaro, takže můžeme jít dovnitř.

report_17_px1

Uvnitř už valí asi třetí flák čtveřice Endless. Nezní to špatně, ale dost to kazí utopený zvuk bicích. Ovšem hudebně to není nejhorší a musím říct, že se mi to líbí, takový energičtější doom/rock se zajímavým zpěvem (pokud zrovna neulítne slavík v hrdle). Možná bych více propracoval pódiovku a bylo by to ještě zajímavější, takhle kromě zpěváka/kytaristy působilo vystoupení dost strnule, ani mnoha světel jsme se nedočkali (zřejmě to zlý hoši z Anathemy zakázali :-(). Během pomalu se plnícího sálu zazní už jen asi 4 další písně a zhruba ve 3/4 na osm je pódium prázdné.

Během následující přestávky pobíhám mezi barem a předsálím, objevuji další známé tváře (Desease, Paaya, Plazmág, Čermák, ale toho už jsme vlastně potkal na Endless, a další). Přestávka utekla jak nic a s prvním tóny mířím do sálu, aby mi nic neuniklo. Žel přicházím pozdě protože sál už je z většiny zaplněn a nazbývá než se uchýlit k zadním řadám... Intro graduje <<<<<, tak dlouho až čekáte na spasení v podobě příchodu kapely a konečně přichází usměvavý Vinnie s akustikou a celou šou otevírá Pressure z novinky "fine day to exit". Vinnieho skvělý zpěv se proliná s úsměv a žvýkáním, což vůbec nesnižuje jeho pěvecký výkon, ke kterému se během posledních dvou alb dopracoval. Asi nikoho nepřekvapím, když mi celé představení připomínalo krajany Pink Floyd, a myslím, že to nebylo na škodu. Pravda nebyla to tak velikášská šou jako mají PF, ale atmosféra byla stejně intenzivní a kvalitní (pravda s rozladěnou kytaru ke konci by asi PF nehráli). Někoho možná nepřekvapilo (možná až na ty, kteří vykřikovali přesné pořadí několika skladeb za sebou) převážné zařazení většiny skladeb z řadovky (teď to zní jako album do počtu ;-)) "Judgement", ale mě ano. A o to jsem byl raději, viz výše. Celý kvintet, Vinnie (zpěv, kytara), Danny (kytara, zpěv), John Douglas - bicí, Les Smith (klávesy - asi šestery!!!) a jakoby nezúčastněný George Roberts (baskytara), zářil úsměvem až do poslední chvíle. Poslední píseň však byla trošku jiná - předělávka Harrisonovi písně "While My Guitar Gently Weeps" byla věnována památce nedávno zesnulého legendárního "Brouka". Nutno říct, že bych si dokázal představit jinou píseň z repertoáru G. Harrisona/Beatles, ale Anathema měla zřejmě jiný názor...

Jelikož toto byl první koncert Anathemy, který jsem viděl nemohu srovnávat... to možná zapříčinílo, mé nadšení tímto skvělým vystoupením, o to více mne mrzelo, že jsem zameškal veškerá předchozí vystoupení. Nebyl jsme zřejmě sám, kdo byl nadšen, jelikož spolu s Vinniem a Dannym zpívala i část sálu (pravda občas i já...). Skvělé publikum si také vysloužilo přídavek, a pokud podle Plazzmágových slov byl o den předcházející koncert ve Vídni "průser", tak pražská Akropole byla zřejmě vrcholem turné (:-))... Myslím, že u příštího koncertu Anathemy nebudu chybět...

Vidět playlist

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

Tagy:

Anathema, Endless

aktuálně

diskuze