Články

přeposlat článek tisknout
BEHEMOTH, AT THE GATES, WOLVES IN THE THRONE ROOM

BEHEMOTH, AT THE GATES, WOLVES IN THE THRONE ROOM

  • kdy: 12.1.2019
  • kde: Praha. Forum Karlín

Profesionalita Behemoth s každým novým albem a turné stále roste, a já musím říct, že tohle byl nejvíce profi metalový koncert, na kterém jsem kdy byl.

V říjnu loňského roku vydali Behemoth své jedenácté album I Loved You at Your Darkest, které sklízí poněkud rozporuplné reakce. Po skvěle přijaté, dnes již téměř pět let staré nahrávce The Satanist zde Poláci opět trochu zvolnili, a o to více zapracovali na aranžích doplňujících orchestrálních prvků, sborů atd., čímž pár fanoušků ze starých dob evidentně ztratili, ale díky konstantně rostoucí kvalitě jejich (nejen) mediální prezentace také velký počet získali. To se koneckonců projevilo i na návštěvnosti jejich sobotního pražského koncertu v rámci turné Ecclesia Diabolica Evropa. Ten se konal ve Fóru Karlín a Behemoth zde vystoupili spolu s Wolves in the Throne Room a At the Gates.

Wolves in the Throne RoomBěhem koncertu amerických blackmetalistů byl velký prostor Fóra zaplněn tak z půlky a mezi lidmi, kteří na Wolves in the Throne Room dorazili včas, se dalo zatím bez problému pohybovat. Sice jsem nikdy nepatřil k velkým fanouškům této kapely, ale minimálně jejich atmosférický black na nahrávkách před rokem 2010 a také koncerty na Sedmičce ze stejné éry měly své kouzlo. Dnes je však z dříve obstojně sypající trojice dost jiná kapela. Na pódiu přibyla další kytara, klávesy a také samotná hudba se trochu posunula. Prim zde stále hraje atmosféra, jenže ta už tolik nestojí na dobrých riffech, ale spíše na doplňujících klidnějších prvcích. Přitom například role kláves, které hrají pouze ploché, dlouhé tóny, je zde vyloženě zbytečná, a to samé platí i u třech kytar. Sice WITTR už od začátku sedl zvuk a měli poměrně dobré podmínky k tomu předvést fajn koncert a získat pár fanoušků, ale když během 30 minut odehráli tři skladby z jejich poslední desky Thrice Woven, které obsahují možná dva dobré riffy, jediné, co jsem si z jejich setu zapamatoval, bylo úsměvné divadlo se zapáleným uhlíkem.

At the GatesNa švédské praotce göteborského death metalu už počet hlav rostl a i já byl zvědavý, jak dnes At the Gates zní. Přeci jen jejich návrat do České republiky během Brutal Assaultu v roce 2012, kde odehráli set věnovaný svému legendárnímu albu Slaughter of the Soul a nezapomněli ani na staré pecky jako All Life Ends, byl velkou událostí. Od té doby vydali další dvě desky a nadále se věnují aktivnímu koncertování. At the Gates si ale na velké změny či experimenty nehrají a hned od prvního songu To Drink From the Night Itself okamžitě poznáte, s kterou kapelou máte tu čest. A když hned jako druhý přijde na řadu Slaughter of the Soul, vykouzlí vám to úsměv na tváři. Švédi už ale nejsou nejmladší, což se projevilo především na hlasu frontmana Tompy. Ten už prakticky nelze označit za řev, ale spíše za sípání, což minimálně během prvních skladeb, kdy vokál značně dominoval nad kytarami, poněkud tahalo za uši. Do nových alb se jim navíc nepodařilo přenést ducha ani agresi tak dokonale jako v devadesátých letech, a tak některé songy zní, hlavně během sólování, trochu unaveně. O spokojenosti tedy mluvit nemohu, ale předposlední Blinded by Fear jsem si opět poslechl rád.

BehemothJak už jsem naznačil v úvodu, návštěvnost sobotního koncertu byla více než slušná, což se ovšem výrazně projevilo až před začátkem Behemoth. Fórum Karlín je sice velký prostor, kam se údajně vejde až 3000 lidí, takže o vyprodané akci mluvit nelze, i tak ale řady před zvukařem začínaly houstnout. Díky moderní vybavenosti objektu navíc hlavní hvězda mohla plně využít svůj připravený vizuál, který vás ohromil hned po dohrání intra. Na plachtě před pódiem se objevil obrys České republiky s převráceným křížem a hned po její strhnutí začaly šlehat plameny, velké kříže tvořila i oblaka mlhy a za zády měla kapela trojúhelníkovou projekci, ve které běžely záběry z klipů či obalů alb. Kapela několik písní odehrála v odlišných maskách, každý pohyb na stage měl svůj smysl a vše bylo dokonale promyšlené až po detaily jako barevné přechody při zhasínání světel na konci skladeb.

BehemothTo samé lze však napsat i o hudební stránce koncertu. Ještě do nedávna hrávali Poláci v celé délce The Satanist. S novým albem se logicky soustředí hlavně na skladby z I Loved You at Your Darkest. Ty jsou více cílené pro mainstreamové fanoušky a také lidi, kteří metal normálně neposlouchají. Když si vzpomenu na to, jak Behemoth zněli na koncertu ve Zlíně v roce 2007, kdy hráli turné k The Apostasy a Demigod, lze poznat, že je jejich tvorba už řádově jinde. Všechny klidné pasáže, samply s dětskými hlasy a podobné pro kapelu nové prvky jsou prezentovány efektní formou a mají v sonzích své opodstatnění. Nergalův řev v jeho jedenačtyřiceti letech už pochopitelně není agresivní jako před lety a vokální party často přebírají Orion se Sethem. Na druhou stranu se Adam naučil zpívat a například čisté pasáže v God = Dog zvládá s přehledem. Ať už Behemoth na nové desce jakkoliv zesládli, stále si naštěstí zachovali svou tvář, neudělali absolutní odklon od své starší tvorby a do koncertů se nebojí zapojit i starší vypalovačky. Kromě pěti kousků z novinky byly v setlistu samozřejmě také dvě skladby ze Satanisty, tři songy z Evangelion a dokonce po dvou hitech hráli i z Demigod a Satanicy. Velké překvapení jako vytáhnutí starodávných Moonspell Rites nebo Pure Evil and Hate se sice tentokrát nekonalo, i tak ale zařazení Daimonos, Decade of Therion a Slaves Shall Serve potěšilo nejen davy, ale i starší fanoušky.

BehemothKe koncertům Behemoth kromě precizního odehrání všech skladeb se skvělou vizuální show ale patří také grandiózní finále. Set tentokrát zakončila relativně svižná We Are the Next 1000 Years, po které za zvuku outra Coagvla přišli všichni čtyři členové kapely do přední části pódia s bubny, a marciálním rytmem se probubnovali až k definitivnímu zhasnutí světel. Působivé a od první vteřiny až po závěr naprosto promyšlené. Profesionalita a kvalitní prezentace Behemoth (kterou někdo může nazvat divadlem, což ale na výsledku nic nezmění) s každým novým albem a turné stále roste. S jakoukoliv kapelou, která začala s obdobnými kořeny, je prostě nesrovnatelná, a já musím říct, že tohle byl nejvíce profi metalový koncert, na kterém jsem kdy byl. Jsem rád, že Obscure Promotion pro tento koncert zvolilo důstojné Forum Karlín, které svým zázemím dovolilo velkému počtu lidí zažít vystoupení, jehož příprava od A po Z musela dát neskutečné množství práce. Jsem zvědavý, zda se Behemoth někdy posunou až na velikost kapel, které jsou schopné naplnit O2 arénu, a sejde z deathmetalové cesty. S čistým svědomím ale napíšu, že stále zůstávám jejich fanouškem, svou slávu si jednoznačně zaslouží, a na jejich koncerty budu chodit i v budoucnu rád.

BehemothBehemothSetlist Behemoth:

Intro: Solve
Wolves ov Siberia
Daimonos
Ora Pro Nobis Lucifer
Bartzabel
Ov Fire and the Void
God = Dog
Conquer All
BehemothBehemothEcclesia Diabolica Catholica
Decade of Therion
Blow Your Trumpets Gabriel
Slaves Shall Serve
Chant for Eschaton 2000
Lucifer
We Are the Next 1000 Years
Outro: Coagvla

Jiné názory


Přispěj do diskuze

Ale jo ... Jenže od Behemoth mě nejvíc oslovuje jejich 2. desetiletka. Ve Fóru Karlín jsem byl podruhé a něco mi brání si to tam pořádně užít. Na obou posledních BA, kde vystoupili Behemoth mě to vzalo víc, byť performanci možná neměli tolik promakanou. Já jsem tam šel i kvůli předkapelám a zklamán jsem nebyl. AtG jsem mi líbili moc, byť na BA to bylo v obou případech také lepší ...

PS: Když zahráli Decade of Therion a Slaves Shall Serve, čuměl jsem jak puk a i jsem si zablbnul, ale to byly ojedinělé okamžiky. Jakmile semnou hudba nehýbe, tak to až tak dobrý a nemusí jít o žádný sypec.

no tak to bych chtěl pak vidět třeba takový fotky z underdogs při Zhrine :DDD

Čéče, ty toho obrážíš tolik, že už by tě Marast zasponzorovat a pořídit nějaký foťák, aby to nevypadalo, že jsi to fotil na kalkulačku :-P

aktuálně

diskuze