BELL WITCH, ORTEGA, SWEEPS 04

report

Spojení kostelního sklepa a funeral doomu přineslo jedno z nejpozoruhodnějších hudebních kázaní letoška.

sklep ŽižkostelaDva roky zpátky jeli Evropou Samothrace a Bell Witch, byl to tehdy na Sedmičce nenápadný a na poslední chvíli uspořádaný koncert. Obě kapely předvedly těžkotonážní nicotu, která zanechala hluboké stopy. Samothrace se tu ukázali vloni, Bell Witch se rozhodli vyrazit na starý kontinent letos. V Anglii jim souputníky dělali Ulcerate, takže škoda, že to spojení nevydrželo až k nám, protože taková kombinace by byla smrtící. A stejně jako na Sedmičku, i ke kostelu jako čisté plátno přicházím poslechem kapel – tentokrát jen předkapel - nepřipraven. Nejedná se o překlep, skutečně slovo kostel v minulé větě zaznělo - jedná se o podzemí žižkovského, husitského kostela. A sklep byl v pozvánce dost důležitý. Suverénní vběhnutí do kostela, kde se konal i jiný rockový koncert, totiž mohla být past, jež ale při pohledu na větší počet osazenstva byla ihned prokouknuta. Jali jsme se tedy hledat podzemí a naivní představy, že se akce bude odehrávat mezi hroby trocnovských, vzaly ihned za své. Jedná se o „pouhý“ sklep, který ale je na takovouhle akci víc než vhodný.

Sweeps 04Večer odstartoval pražský one-man drone projekt Sweeps 04. Osamocený dobrodruh s kytarou a několika krabičkami vytváří droneové plochy, což svádí k přirovnání k Sunn O))). Měl snahu více vrstvit a lehce dodávat ambientnější polohy, celek pak ale nabádal zalézt někam do kouta a nechat tyto vrstvy na sebe beze slova působit, což se nakonec podařilo, ačkoli vnímání takové hudby (nebo zvuku) je dost subjektivní záležitost. Sweeps 04 nehraje originální hudbu, ale ve spojení s místem pozitivní dojem zanechal.

OrtegaNizozemci Ortega měli aparaturu již připravenou a začali nedlouho po pražském předskokanovi. Oproti němu se jedná již o plně funkční kapelu a od prvních tónů bylo hned jasné, že ani v tomto případě se nebude jednat o žádnou veselici. První riffy tak ve vcelku zaplněném sklepě potopily všechny přítomné do pořádné sludge/doom/post-metalové bažiny. U těchto kapel, kterých dnes vzniká přehršle, je pak originalita už slabším článkem procesu. Holt legendy žánru jako Neurosis nelze ždímat donekonečna, ale o to víc si cením nasazení, které se Nizozemcům rozhodně povedlo do svého setu přenést. Odevzdali maximální výkon, hlavně bubeník, jenž i svou veškerou snahou protrhl přední blánu kopáku.

Bell WitchKdyž nastoupili Bell Witch, na chvíli jsem zpozorněl - pamatuji si je trochu jinak. Došlo ke změně na postu bubeníka, basák Dylan ostříhal dredy. Jinak ale žádná změna, kapela je stále ve složení bicí + basa. A to bohatě stačí. Když odpálili první a téměř polovinu setu trvající skladbu Suffocation, A Burial: I - Awoken (Breathing Teeth) z letošní desky Four Phantoms, byli jsme ihned vtáhnuti do funeralové nicoty. Je fascinující, co za hlukovou stěnu ti dva dokázali vytvořit. K takové se běžně vypadající sestava ani nepřiblíží, takže nezasvěcený posluchač by hledal minimálně ještě třetí personu a domníval se, že se ještě někde schovává kytarista, ale to bylo zásluhou chameleona Dylana. Svou šestistrunnou basu ovládá dokonale a zručně. Veškeré riffy byly jasné, čitelné a neskutečně masivní, navíc podporované úspornou, ale zato efektivní hrou bubeníka Jesseho. Co úder, to zkáza. Jestli podobné kapely v žánru fungují na principu pomalá gradace a monstrózní vyvrcholení, Američané na to šli zpříma. Vytvořili mohutnou stěnu, kterou na posluchače strhli, aby vzápětí celý proces opakovali. Nejen v tom je jejich hudba fascinující, protože při veškeré té síle dokázali naprosto využít ještě další element - ticho. Dvou tří vteřinové hrobové ticho, které posluchače následně jedním úderem do bicích a jedním trhnutím struny zavalilo bortící se skálou. To vše bylo podpořeno dvojí variací zpěvu, kdy Jesse zpoza bicích do mikrofonu řval a Dylan jemným, až éterickým hlasem pronášel skoro až vzývavá hesla na přivolání klekánic. Američanům se podařilo vytvořit neúprosnou a skličující atmosféru, která dokonale korespondovala se sklepní stísněností a zanechala ve všech okolo neopakovatelný zážitek. Pořádajícím Heartnoize Promotion se s umístěním této sestavy do tohoto místa povedl husarský kousek, vše do sebe zapadlo, jak mělo. Díky.

Vložit komentář

mIZZY - 05.05.16 11:10:37
Oukej, samozřejmě že ne úplně všechny lidi, kteří kdy udělali v Praze koncert v rámci všech žánrů, co existují, ale většinu těch, jejich akce by mě mohly alespoň trochu zajímat :) Já furt nějak doufám, že to lástko nějak více vyladí, ale sám nemám moc chuť tam dělat koncertní databáze jako dřív. Na to, jak FB extra nemusím, tak musím uznat, že ten kalendář má teď docela dobře přehlednej a díky upomínkám o změnách času/konání atd. je fajn informační zdroj. GoOut taky fajn, i na divadla a další věci. Ty úplně UG věci tam taky zrovna ale moc nejsou. Různé HC/pung, grind, crust akce atd. zase na FB až tak nejsou, ale fičí na Nyxu.
DR - 04.05.16 20:52:28
Souhlas, novej last.fm stojí za H. Pro mě je jediná možnost se o koncertu dozvědět tak, aby mi chodily pozvánky na akce automaticky do mejlu. Jde to nějak zařídit? Poučte mě...
gorth - 04.05.16 18:41:22
mizzy: nekecej:) možná většinu těch, na jejichž koncerty chodíš leif: já byl donucen po upgradu last.fm migrovat na fb.. ale imo by se to v kombinaci GoOut + pár publistických webů dalo z většiny pokrýt. ale jak říkám, tady nešlo o nic vyloženě zásadního, byť měli hodně silný momenty
mIZZY - 04.05.16 18:24:09
Já mám právě na FB většinu pražských promotérů, takže mám info hned a přímo od zdroje. Bez toho bych věděl taky stěží polovinu.
Leif - 04.05.16 17:55:32
Kde se o těch akcích dovídáte? Ty Usnea jsem viděl na heyevent.com, trochu jsem o tom uvažoval, ale na WH bych šel určitě, jenomže to čtu až teď. Dřív díky userovi zahorakovi last.fm dost dobře plnil úlohu katalogu koncertů, včetně UG akcí, teď se o spoustě zajímavých gigů dozvídám až ex-post. Zvláštní, že nemají skoro žádnou propagaci, jen událost na FB. Bez FB člověk dneska nemůže do UG, he-he.
mIZZY - 04.05.16 15:25:17
Tak to já se upřímně přiznám, že mě z níže zmíněných TPG bavili zrovna nejméně a WH naopak nejvíce. Ta "veřejná zkouška" je právě to, co mi na nich hrozě vadilo . Kdyby zahráli ucelený a nepřerušovaný set, mohlo to být úplně nejlepší, jelikož to místy fakt nakládalo slušně, ale jak si mezi songy dávali i minutové pauzy a kecali do toho, moc silný dojem jsem si z jejich koncertu ve výsledku neodnesl. WH to přes ne úplně skvělý začátek (který hráli ve dvou) s příchodem basáka s bubeníkem vyloženě zabili. Ten set nabíral na síle a gradoval ještě lépe než jejich alba a ke konci to vyloženě udupávalo. Sice bych nechtěl, aby se po konci (asi 45 minutách?) vrátili a začali hrát něco dalšího, to by bylo jen na škodu, ale kdyby to bylo dvakrát tak dlouhé, vůbec by mi to nevadilo.
gorth - 04.05.16 13:58:37
a Hell, a The Poisoned Glass... ale mrzet by tě měli jen Edgy s Dahlquistem, a i to je trochu s otazníkem, šlo tak trochu o veřejnou zkoušku:)
DR - 04.05.16 13:52:39
Koukám, že jsem prosral Wrekmeister Harmonies, celej já...
mIZZY - 03.05.16 15:52:08
Nevím kam, tak to plácnu třeba sem. Někoho by mohlo zajímat, že zítra budou Nad Viktorkou Usnea (funeral) a Dresden / Leningrad https://www.facebook.com/events/978412242246602 Jinak pokud někoho zaujal Sweeps04, tak ten bude dnes s Wrekmeister Harmonies (jeden z nejlepších současných drone projektů) v Žižkostele https://www.facebook.com/events/1670123766573239/ A v pátek spolu s Yellow Eyes (USBM ala Krallice/WITTR) a dalšíma věcma ve Famu https://www.facebook.com/events/1700788960165036/
AddSatan - 12.11.15 14:21:20
gorth: závorka, poznámka na okraj, spíš nemá (byť jsi taky někdy psal něco ve smyslu, že "ten stoner/sludge nemáš rád") nejdřív jsi psal, že nebyl, pak že "skvěle provedenej standard podobnej tomu, jak si pamatuju DBR na DBE (čímž neříkám, že mají cokoli společného s Dakhmandal)" ok, může to znamenat, že Sunnata o ždibec lepší. Na DBE hráli mix Abyssolute a Dakhmandal. Sunnata si nedokážu představit, že hrajou něco "celkem podobnýho" DBR. Z desek dost jinde... Sunnata zní jak když Korn, nebo podobný nu-metalisti hrajou stoner/sludge :)
gorth - 12.11.15 14:13:13
no počkej, nesnáší to bizz, to nemá nic společného se mnou:) koukám, že je to dvojznačný, ale když píšu, že nebyl, tak nebyl, ne?:) Sunnata a DBR/E hráli celkem podobnou hudbu (co si pamatuju), ale Sunnata mě hrozně bavili, zatímco DBR byli jen fajn
AddSatan - 12.11.15 13:51:19
No tak samozřejmě dokážu ocenit že je to dobrý i když v tom pro sebe nic nenalézám nemáš to někdy tak?
pokud v tom NIC nenalézám, tak ne, pokud alespoň NĚCO, tak možná jo, ale nejspíš bych to nehodnotil a když už, tak určitě ne devítkou :)
jsem se v tomhle vyjádření zachoval jako kokot, co chtěl hned něco zhejtovat…
tak tak, á la "Pepíček řekl, že moje bábovička je průměrná (ne špatná), tak mu rozšlapu jeho bábovičky, který se mi možná dřív nečím líbily, ale teď už najednou ne :)))" hledání nových cest si myslím přeceňovaný není, ale samozřejmě každá nová cesta, originalita za každou cenu automaticky neznamená, že je to super (ad ekvivalent hajzlmísy natřený na modro) gorth: já jsem úplně klidnej a v kontextu to beru, ale stejně mi ten popis živýho vystoupení (mj. líbilo se to jak lidem, co to žerou, tak i docela těm, co to normálně nesnášej, hm proč asi?) nesedí k tomu, že jsi to dole napsal že naživo (v kontextu) to nebyl ani skvělej žánrovej standard... + pak píšeš, že Sunnata byla skvěle provedenej standard podobnej tomu, jak si pamatuju DBR na DBE :))) sorry já už to nechápu, tak byl to ten skvělej standard nebo ne? mi to už začíná připomínat brutusáčka viz. níže :))) ad ta Sunnata - si nedokážu představit jako heh, z desky docela špatný (a taky dost jinde než DBR)... ale naživo jsem to neviděl, takže... DBR jakože "extra originální" (tj. nic stylotvůrnýho) to není, to jsem ani netvrdil, v rámci toho, co se za těch x desítek let v žánru stalo je dneska je fakt těžký najít něco, co je alespoň "trochu originální" a má ten vlastní xicht, DBR si prostě s ničím jiným nespletu... od "asi takhle:" souhlas.
brutusáček - 12.11.15 13:27:11
když to teda "najednou" vidíš jinak
No tak samozřejmě dokážu ocenit že je to dobrý i když v tom pro sebe nic nenalézám nemáš to někdy tak?………..ale jinak je na místě vzít to zpět a uznat že jsem se v tomhle vyjádření zachoval jako kokot, co chtěl hned něco zhejtovat…
hledání nějaké úplně nové cesty, o poslouchatelnosti nemluvě:))
Hledání nových cest a znít s každou deskou jinak, byť to taky mam rád, je někdy dle mého přeceňovaný. Jako by to, že kapela našla svůj ksicht a nějak "stejně" bylo na škodu a u někoho to ani nejde (kdyby iron maiden nahrali death metal nebo meshuggah hip hop) obojí bych si poslechl ale :D
gorth - 12.11.15 13:18:51
jaja, Insect Ark, Fire! v pátek doporučuju těm, co se nedostali na Chelsea Wolfe:) respektive on to dost možná bude lepší koncert, nebýt před Chelsea Dead Forest Index, jdu spíš tam.. Satan: ale prosím tě, klid, si pořádně přečti, v jakém kontextu to píšu - pobavilo mě, že brutusáček předložil hypotézu úplně opačnou mé zkušenosti, tak jsme se podělil:) report mi přijde konzistentní s mou současnou vzpomínkou - odstup Sunnata loni na PsyHigh byla skvěle provedenej standard podobnej tomu, jak si pamatuju DBR na DBE (čímž neříkám, že mají cokoli společného s Dakhmandal), přitom z desky nuda (klidně si srovnej ty reporty:p) o originalitě desky (nic kromě Dakhmandal jsem od nich neslyšel) jsem vůbec nemluvil, ale pokud chceš - nepřijde mi to nějak extra originální ve smyslu, že by tam bylo něco vyloženě nového, co by mě překvapilo, ale mají vlastní ksicht a složený to je výborně - asi takhle: když to poslouchám, přijde mi to naprosto přirozený a samozřejmý, že se v žánru/žánrech mělo něco takového stát, ale nějak na to asi opravdu nepřišel nikdo kromě nich (svým způsobem je takovéhle renovování mnohem obdivuhodnější než hledání nějaké úplně nové cesty, o poslouchatelnosti nemluvě:))
AddSatan - 12.11.15 11:21:51
já to mám podobně zase u dark budhy, taky mi to z desky nikterak zvlášt netankuje a nepřijde zajímavý
aha, proto jsi DKHMNL vpálil 9/10 a i v diskuzi to chválil, to fakt "dává smysl" :), možná bys to měl přehodnotit, když to teda "najednou" vidíš jinak :)
no mně třeba DBR naživo nepřišli ani jako něco originálního, ani jako skvěle udělanej standard
hm, kdo zní nějak víc podobně? nenapadá mě, kromě jasnýho SunnO))) vlivu v některých pasážích, popř. něco málo z Om, ale svůj xicht to mělo už od první desky - jak zvukově, tak kompozičně... edit: tam byl odkázal na to, co jsem psal v recenzi, vlivů tam bude samozřejmě víc, ale v rámci žánru to zní naprosto jasně rozpoznatelně v té záplavě kopírek a vykradačů toho a tamtoho, zvládli si dobře z toho vzít, co potřebovali a přetavit to do něčeho, co zní jako oni, fakt mě nenapadá kapela, která by zněla nějak hodně podobně. co je pro tebe "skvěle udělanej standard" v rámci žánru, + - srovnatelný věci ? edit2: teď jsem si četl, co jsi o nich psal v DBE reportu (a vlastně všichni :) ) a nějak mi to s tim "ani jako skvěle..." nehraje :) jinak už na DBE mi přišli více méně super, byť tam ještě některý pasáže byly trošku natahovaný - to byly věci z Abyssolute, která tím trošku trpí... v Chemnitz už to pak bylo bez výtek...věci z novinky a z D. i naživo fungujou perfektně jinak Insect Ark v pátek v Malostranský besedě s Fire! atd.
gorth - 11.11.15 21:59:47
no mně třeba DBR naživo nepřišli ani jako něco originálního, ani jako skvěle udělanej standard, ale Darkmandal si přitom poslechnu velice rád:) ad doomová dua: včera byli v Pardubicích parádní Insect Ark, v základu bicí/basa, plus basačka si vždycky před skladbou nasamplovala steel kytaru (má podobnej zvuk jako ty post-rockový smyčcový nebo i normálně hraný tremolo pasáže - viz např. současná inkarnace Swans), v zásadě obyčejný, ale když se to rozjelo, tak parádní hypnóza, hrubý doom/stoner basování se steel plochama, dohromady psych/kraut/techno efekt zaseknutí se na pár jednoduchejch motivech, který by měly jet donekonečna taky příjemnej prostor, DUB - taková minigalerie berlínského typu fungující teď od září, jen dvě celkem malý místnosti, minimální PA (bicí šly naživo, basa jen z komba), při dvaceti lidech nacpáno
brutusáček - 11.11.15 19:24:28
jak to teď zase poslouchám, co tam basák mohl hrát tak zajímavýho,
hele já to mám podobně zase u dark budhy, taky mi to z desky nikterak zvlášt netankuje a nepřijde zajímavý a věřim, že naživo to funguje..... bell witch naživo prostě dobrý, uměj to předat, funguje to, pro mě....a nemusim nebo nechci pátrat co všechno tam hraje za party, nakolik je to originalní a převyšující žánr, spokojim se s tim, že to funguje ale samozřejmě nějaké zajímavé funerálové dua si necham doporučit
AddSatan - 11.11.15 17:28:48
mIZZY: jo, tohle už mi přijde srozumitelnější :) mohlo být no. Mj. zrovna ty MC a trošku i Ahab mi to místy připomíná celkem dost - zvláště když se přejde do výšek - ty melodický, "plačtivý" vyhrávky atd., akorát je to takový jednodušší no. Ono v USA v posledních 5-10 letech vzniklo + - podobných kapel víc (BW, Lycus, Aldebaran, nebo Loss a Asunder z těch starších) a stejně jako BW je to všechno teda takový průměrný/lehce nadprůměrný max. Pořád teda nevím, jak to teď zase poslouchám, co tam basák mohl hrát tak zajímavýho, slyším dlouhý riffy, sóla.. jedině, že by hrál něco, co není na deskách :) občas to naživo překvapí no. Jinak kontrast ticho / velký bum :), to dělá taky spousta kapel, ale tak když se to umí...
mIZZY - 11.11.15 15:40:43
Jak jsem psal, z desky mě sice taky baví minimálně, skoro vůbec a na koncert jsem šel, protože jsem měl prd co na práci. Fakt ale mile překvapili. Ta originalita směřuje fakt k hře samotné. Hodně doomových kapel drhne dlouhé riffy, případně sóluje. Tady baskytarista obě ruce z hmatníku téměř nesundal a jel primárně tapping a kytary suploval skvěle atd. MC určitě slabší a i než Ahab mě ty BW bavili asi víc. Doom to sice byl dost, ale nebylo to ani z daleka utápění se v hloubkách. Celou dobu mě bavilo poslouchat a sledovat, co hrají. Mnoho doom kapel u mě funguje jen díky feelingu, tohle mě bavilo celkově. A ta práce s tichem, jak psal Brut, byla taky dobrá. Přehnaně originální to asi nebylo, ale jako kapelu, co naživo vyčnívala oproti dalším v žánru, si Bell Witch pamatovat budu. Stačí takto?
brutusáček - 11.11.15 14:43:39
Na originalitu jsem se ptal hlavně mIZZyho, neslyším to tam, konec.
tak hele hlavní je, že nás hudba baví ne?
AddSatan - 11.11.15 13:14:08
Mno, máš v tom dost zmatek, ale pokusím se, alespoň částečně... Na originalitu jsem se ptal hlavně mIZZyho, neslyším to tam, konec. Klasický funeral + trochu sludge. Ty různý po/přistupy co popisuješ používá spousta kapel, často v kombinaci. Není to nic zvláštního. S PM, Cough, Conan bych to moc nesrovnával, tohle je trochu (chvílema úplně) jinde, byť tam ten sludge je v menší míře taky. Jen o obyčejnou stěnu nejde ani u jedné z těch kapel, možná občas u starších Conan jo, ale rozhodně nebyla "obyčejná" :). Navíc každá z těch kapel vlastně zní dost jinak heh. Nechápu "epicky až moc účelově, pro efekt, navíc s tendečním vokálem" a že se tak projevuje "metalovost" ? Sorry, tady se fakt ztrácím. BW nezní "účelově, pro efekt a nemají tendenční vokál"? :) Vokály jsou mj. u BW dost nevýrazný (nevím jestli naživo lepší samozřejmě). Zas tak monolitický mi to nepřijde, ty skladby jsou docela jasně ohraničený, stejně jako u Esoteric jsou to uzavřený celky (tam podobnost s E. víceméně končí), který mají jasný začátek a konec. Jinak nejdřív si tvrdil, že s Esoteric nesrovnávat, jsou "metal" a BW ne, jdou na to jinak, E. stejný případ jako MC a Ahab, jsou písničkový a pak upozorňuješ na podobnost postupů E. s BW (což jako moc ne) a monolitičnost, tak si vyber... Ad "Nechci a vlastně neumím..." to mě ani moc nezajímá, navíc ani v tomhle se oproti podobným kapelám nijak neliší.
ve dvou dokážou něco, na co řada kapel potřebuje dvě kytary a basu……trochu podobně to mám i u Mono
Mono používají dvě kytary a basu a s orchestrem a "bůhví čím" (na)hrávali taky :), v kontrastu k opravdu ořezaným BW jo a není nutný pořád dokola opakovat "pro mě a podle mě", je mi jasný, že nejsi mluvčí nějaký organizace :) stejně jako je jedno, jestli píšeš jestli je to originální "jen pro tebe" nebo i bez toho heh...
brutusáček - 11.11.15 11:37:06
jsem se pozastavil nad tím, že to má být jako originální a jiný... ale ok, možná tím, že je to nejlepší funeralový duo, ale to není tak moc :)
netvrdím, že je to bůhví jak nejlepší duo/kapela, jen řikam, že mi TAKY imponuje, jakou muziku/masu/zvuk/hluk dokážou dělat ve dvou. Určitě jsou tucty jiných kapely, které znáš ty a dělají to líp. Ok BW nejsou originál aby došlo ke všeobecné spokojenosti, jen jsem psal že pro mě v tom jistým smyslu originální je, oproti kapelám jako primitive man, cough, conan, který to drtí hlavně s cílem udolat posluchače „obyčejnou“ stěnou, tyhle kapely to maj dobrý ale není tam až taková přidaná hodnota, pro mě.. Ahab, MC na to jdou pro mě „metalově“ nejen zvukově ale tim jak mají ty skladby ve stylu, pomalu začít, gradovat, gradovat, zníš občas tak nějak mohutně, epicky až moc účelově, pro efekt, navíc s tendečním vokálem. Bell Witch si podle mě, a pro mě hlavně, berou z obojího to „lepší“. Taky mají skladby které mohutně vygradují ale přijde mi, že na to jdou jinak. Vytvoří stěnu, kterou zboří, zopakují to znova, přidají tam nějaký riff, něco a zase to zboří, jak jsem psal i dobře, podle mě, a pro mě hlavně, pracují s tichem jako takovým. K tomu na jednu stranu chropt, na druhou, čistý až „éterický“ nebo nevim jak to nazvat, zpěv. První deska byla taky rozdělena na jednoduché dlouhohrající skladby, letošní deska je defakto jednolitej monolit z kterého odsekávají, jako by se to ani nezastavilo, lehce podobně pracují, podle mě a pro mě, esoteric na maniacal vale nebo ruští septic mind. Nechci a vlastně to neumím pořádně vysvětlit abych ti řekl, jak a kolik not tam hraje, jaké vejšky, středy má kytara, kolika čtvrtinově hraje hajtku oproti jiným bordelům atd, pořád jsem jenom posluchač, který to chce mít trochu pocitový..tím pádem se pro smíření příště vyhnu slovům jako originalita nebo více zdůrazním, že je to originální jenom pro mě. edit:Mono bylo v tom smyslu, že dokážu ocenit i to, v jakém počtu lidí dokážou stvořit „velkou“ hudbu, to na co by někdo potřeboval polovinu orchestru a bůhví čeho, stvoří tahle parta ve třech….potažmo bell witch ve dvou, přijde mi to prostě obdivuhodný nic víc nic mín.
AddSatan - 11.11.15 10:38:47
edit: Nevím, Ahab a MC mi přijdou jako úplně jiný případ než Esoteric a ty už bych rád z toho úplně vynechal. Klasicky, písničkovitě? To možná u těch Ahab něco (ok s přimhouřením oka je Cipher od E. v rámci žánru taky "písnička" :) ). A BW to dělají jak, když na to nejdou "klasicky" a "písničkovitě", když to stavíš takhle do kontrastu ? Já bych právě potřeboval vysvětlit, čím je to "jinde" než nějaká běžná funeral doom, popř. sludge kapela... ty postupy a struktury mi tam totiž přijdou naprosto klasický a běžný... a co teda jsou, když nejsou "metal"? :) Jako že to tebe bere a mě moc ne je vedlejší, jen jsem se pozastavil nad tím, že to má být jako originální a jiný... ale ok, možná tím, že je to nejlepší funeralový duo, ale to není tak moc :) a souvislost s Mono v rámci kontextu už nechápu vůbec
brutusáček - 11.11.15 10:26:03
Rozhodně jiný, byť bych řekl, že ten základ tam společný je…….AHAB, MC je stejný případ jako Esoteric, jsou to vyloženě pořád metalové kapely, které na to jdou „klasicky“ ...„písničkovitě“….nemyslím, že je snaha tvrdit že BW jsou lepší, prostě trochu jinde. A určitě, celkově lepší dojmy než ze sedmičky…
(ale ok "na duo dobrý" :) ),
no krom hudby jako takové, obdivuji i tohle, že ve dvou dokážou něco, na co řada kapel potřebuje dvě kytary a basu……trochu podobně to mám i u Mono
AddSatan - 11.11.15 10:22:01
můžeš ty funerálové dua srovnávat…
tak dua zrovna ne heh, to jako pokud to mám brát, že "na duo super" tak to asi pak jo :), jinak mě ani ten zvuk nepřijde kdovíjak masivní (ale ok "na duo dobrý" :) ), když to srovnám i třeba s posledníma Monarch! (s kterýma teď BW tourovali v západní Evropě), kde už je ten funeral taky... no s Esoteric bych to nesrovnával vůbec a ne kvůli tomu že jsou pořád "metal" :)
AddSatan - 11.11.15 10:14:00
Hm tak to to naživo muselo být fakt o dost jiný/lepší (OM??), mě to z nahrávky přijde jako úplně běžný funeral bez nějakýho vlastního xichtu, snad jen trochu zjednodušený do sludge, což nemusí být špatně, ale zrovna v tomhle případě to nějak nefunguje. Zajímavý snad jen to, že na tu basu dokáže, i co se týče vyhrávek ve vyšších tónech téměř vytvořit dojem, že tam ta kytara je. Takže lepší než třeba... MC, Ahab ? Že třeba lepší než Worship bych i věřil, ale tak to není nic moc...
brutusáček - 11.11.15 10:07:51
Tak tomu se říká pravověrnej androš. Protrhlá blána v kostelním sklepení je super :-) A Brute koukám, že jedeš jeden koncert za druhým, smekám pomyslný klobouk.
čoveče ona ta stavba ani jako kostel nevypadá, je to vlastně docela punk místo
mIZZY: Bell Witch originální jo? Čím jako?
Jasně, asi máš v tom doomu větší povědomí a můžeš ty funerálové dua srovnávat…každopádně to co předvádějí bell witch už na desce za masivní zvuk, který ještě dokáží přetavit na živo je nevídané a nejen v tom, jde o to jak ta dvojice pracuje se stavu skladby, s náladou jak dokážou člověk zahltit stěnou a tichem zároveň. Dylan hraje na tu basu vlastně jako na kytaru nebo mezitím, nevím nejsem kytarista, nedokážu to popsat přesně. Hudba bell witch je v podstatě jednoduchá je to jenom pár riffů, patternů na sobě, které ale neskutečně pracují. Baví mě to hodně a tím jak tohle duo pracuje to přijde i mě originální. edit:
Esoteric to sice nejsou, to se nedá srovnávat,
a ani neni potřeba Esoteric jsou pořád "metal", jdou na to jinak
Vlastně mi tou hrou na basu trochu připomínal OM.
Jo!
mIZZY - 11.11.15 09:59:33
Nahrávky mě taky nebaví, ale naživo na tu basu valil bomby jak cyp a právě ta jeho hra i struktura skladeb mi přišla originální. Esoteric to sice nejsou, to se nedá srovnávat, ale oproti jiným funeral kapelám, co jsem viděl, a že z těch, co u nás šly vidět, jsem viděl většinu, určitě Bell Witch vyčnívali. Vlastně mi tou hrou na basu trochu připomínal OM.
AddSatan - 11.11.15 09:43:38
mIZZY: Bell Witch originální jo? Čím jako? Naživo to s patřičným zvukem mohlo fungovat líp no, ale jinak mi to přijde... určitě ne špatný, ale spíš takový průměrný, z nahrávky mě to moc nebaví, nejlepší mi na té kapele přijde obal posledního alba, ten se povedl, to jo :), ale jinak nevím no...
gába - 11.11.15 07:22:41
Tak tomu se říká pravověrnej androš. Protrhlá blána v kostelním sklepení je super :-) A Brute koukám, že jedeš jeden koncert za druhým, smekám pomyslný klobouk.
mIZZY - 11.11.15 07:08:29
Byl jsem taky a super. Po Esoteric a Skepticism nejlepší funeral, co jsem viděl. Baskytarista fakt hustej. Ortega mě tolik nebavila. Jako jo, zahráli to super a fungovalo to super, ale vykrádačka poměrně velká. To Bell Witch byli naopak v rámci žánru originální až dost, ale přitom přivovali dobrou temnotu. Sweeps 04 taky opět super, ale byl to jeho nejtišší koncert, co jsem viděl, což tak trochu kazilo dojem. Celkově, i když byl zvuk na možnosti místa dost dobrý, to mohli o něco více ohulit.

Zkus tohle