BREAKDOWN

rozhovor

BREAKDOWN vznikli na přelomu března a dubna roku 2003 z trosek čerstvě rozpadlé kapely GRINDGOD, kde z členů BREAKDOWN hráli basák Peklo, kytaráček Váňa a asi tak půl roku i bubeníček Boban. Čtvrtým zakládajícím členem byl Šoltys, který po kratší odmlce oprášil kytaru. A tak se začalo zkoušet a skládat, takže už v červnu představila kapela v živém setu svých 5 písniček. ...zkouší se a občas koncertuje... Na podzim se hoši pokouší, ke špatně nahraným bicím, dohrát doma i ostatní nástroje, ale zoufalý pokus končí fiaskem a je jasné že se musí jet do lepšího studia a natočit tam vše. Jelikož je potřeba zpěváka, na konci roku přichází Jirka. Po chvilkovém hledání vhodného studia, se kapela rozhodla pro studio Loco Reného Pavézy (LOCOMOTIVE). A tak se koncem března přes víkend zrodilo demo Various of Madness. Koncem května ale odchází po jistých problémech basák Peklo, ale brzy je však nahrazen hodnou náhradou v podobě zlého skřítka - Andělem a kapela zase naplno funguje. A tak se odehrálo pár koncertíků, připravilo pár nových písniček, které se snad podaří v roce 2005 vydat… více o BREAKDOWN v těch pár seznamovacích řádcích níže. Česká Třebová vystrkuje růžky!

interview_25_px1

Nazdar Bobku, nejdříve nám přibliž kapelu BREAKDOWN, jak bys nazval styl, který hrajete a seznam nás se členy kapely.
Nazdárek Nosi. Kapela je tvořena pěti členy, čtveřicí mladých svěžích klučinů: Jirka - zpěv, Šoltys - kytara, Anděl - zpěv a basa, Boban (já) - bicí a jedním grindovým, věčně na svět nasraným veteránem Váňou - zpěv, kytara. Před Andělem s námi hrál basák Peklo, ale po jistých problémech odešel. Jsme senzitivní melancholické duše. Snažíme se hrát metal, ale většinou je z toho ve finále death metal.

Řekni nám něco o vašem prvním demu Various of Madness a hlavně o připravované regulérní desce.
Various of Madness jsme natočili za jeden březnový víkend roku 2004, ve strašném fofru a po strašné cestě ve studiu LOCO v Českém Krumlově. Najdeš na něm 8 našich věcí + cover od S.O.D. Je tam sice dost věcí, který by jsme teď udělali jinak, ale spokojení s naším debutem jsme. Teď v září jsme nahráli nové CD, které ponese název Philosophy of a Failure. Bude na něm 9 songů + multimediální stopa s bohatou fotogalerií, videem, minulou nahrávkou v MP3 + nějaké info o kapele, recenze… Nahrávka je podle nás lepší a kompaktnější, než její předchůdce. Teď pracujeme na obale atd. Hledáme také vydavatele, ale vidím to bídně. Uvidíme.

Nahrávali jste demo i první album u Reného ve studiu LOCO. Co vás tam vedlo?
Protože pokus nahrát něco doma dopadl fiaskem, hledali jsme vhodné studio. Jednou se nám dostala do ruky nahrávka X-Core, z pro nás doposud neznámého studia, a docela se nám to zvukově zamlouvalo. Zjistili jsme si kontakt, cenu, domluvili se s Rénou a jeli tam. Nejdřív jsme nevěděli, co nás tam čeká, ale nakonec bylo vše víc než super. Réna je super člověk, ví co dělá, slyší a hlavně měl s náma trpělivost. Proto nebylo co řešit a po druhé jsme jeli opět tam. Doufám, že se tam ještě někdy podíváme.

Jaké je ideové pozadí desky a o čem máte texty, kdo je píše?
Philosophy of a Failure = filosofie úpadku. Vystihuje to naší filosofii a náš pohled na svět kolem sebe. Texty máme o životě a o věcech kolem nás, tak jak je vidíme my. Najdeš tam songy jako Pomsta přírody, Dilema nebo Poslední dech, žádné vyvolávání satana či pitvání od nás nečekej. Něco píše Jirka, něco Váňa, něco Anděl a něco napsal náš kámoš Razim.

Mohl by jsi říct význam obalu na vašem demu Various of Madness a nastínit obal nového alba?
V originále má obraz jistě jiný význam, než pro jaký jsme ho použili my. Dlouho jsme něco hledali, ale pořád to nebylo ono. Až jsme někde našli tuhle šílenou frezku, na které si najdeš všechno: témata a osobnosti historie, života a smrti, věci přirozené i nadpřirozené atd. Je to takový mišmaš. Název CD Variace šílenství nám k tomu dokonale pasuje. Nezdá se ti, že svět kolem je šílený? Obal na novém CD kreslil Anděl a je tak nějak popsán takovým jeho moudrem: „Svět je jako obrovská knihovna, čím více znáš, tím dále se plazíš po těle hada, který je pevně ovinut kolem převelikého stromu. Až jednou dosáhneš vrcholu a dotkneš se stromu moudrosti… tvůj život bude u konce.“

interview_25_px2

Kam by jste se s vaší kapelou chtěli dostat? Vaše cíle?
Ani nevím, stejně se dostaneme vždycky tak akorát do hajzlu. Chtěli by jsme častěji živě koncertovat, což se nám moc nedaří a občas nahrát nějaký to CD, které by někdo vydal.

Dá se předpokládat, že se hudbou neživíte, co dělají jednotliví členové za práci?
Já se živým jako elektromechanik, Šoltys je zámečníkem, Anděl dělá vychovatele - hlídá a učí děti správnému chování, Krňa ještě studuje střední školu a Váňa je teď po desetileté kariéře v Telecomu, zavřený ve skladu s elektromateriálem. A všichni máme peněz jak želez.

Práskni nám na někoho z kapely jeho úchylky a co dělají mimo muziky ve volném čase? Ačkoliv se to nezdá, největší úchylák je náš harfista a houslista pan Šulc. To je ten malej s červeným nosem. O jeho prasárnách se nebudu radši ani dopodrobna zmiňovat. Váňa přímo zbožňuje rodinné dovolené a výlety do přírody. Milování někde na pláži nevynechá při jediné příležitosti. Má mimochodem 3 bradavky, sbírá autíčka a vlastní 2 baráky. Reality, to je jeho. Plánuje svou rodinu. Anděl to je bohém, který v těchto dnech čeká svého potomka, takže bude mít o zábavu postaráno. Miluje historickou architekturu, specializuje se na fontány. Šoltys má rád nedělní vyjížďky na koni. Jak však začne plesová sezóna, má víkendy nabité. Je to hotový lev salónů. Jirka nemá kolena. Vyhledává přítelkyně, pokud možno co nejdál od svého bydliště. Je to hotový romantik. Potrpí si na kvalitní společenské oblečení. Jeho hudební idol je Ondřej Havelka & Melody Makers. 30. léta miluje. Já jsem největší ranař z kapely, nevynechám jedinou příležitost se porvat. K mým koníčkům patří motorismus. Mám vytuněný auto a jezdím na srazy a sprinty.

Jaká muzika nebo kapely vás ovlivňují ve skládání a hraní?
To nevím, nesnažíme se záměrně nechávat ovlivňovat. Možná, že nás trochu ovlivnila druhá deska Standy Hložka, ale nekopírujeme schválně něčí rify. Jestli už nějaký cizí rif použijeme, je to náhoda, s domněním, že jsme ho vymysleli my, ale to dělá skoro každý. Na světě je tolik kapel a tolik rifů, že už se každý musel několikrát opakovat. Důležitý je celek - skladba či deska.

interview_25_px3

Co znamená název BREAKDOWN a řekni nám, proč jste si dali zrovna tenhle název?
BREAKDOWN - zhroucení. Myslím, že k troskám, jako jsme my, to sedí. Myslím, že to pasuje i k našim textům a vizi o světě, hlavně té Váňovi.

Chtěli jste mít na desce přesně takový zvuk nebo by jste na tom rádi ještě něco změnili?
Každý by s odstupem času udělal něco jinak. S výsledkem jsme spokojení, René odvedl 100% práci.

Kdyby jsi měl vybrat jednu kapelu, která tě poslední dobou fakt dostala, která by to byla?
SYSTEM OF A DOWN.

Teď už zbývají jen poslední slova na závěr. Máš prostor…
Dík moc za prostor, který jsi nám věnoval a ať se ti do budoucna v této činnosti daří.
BREAKDOWN files:

Line-Up:
Jirka – zpěv
Šoltys – kytara
Anděl - zpěv a basa
Boban – bicí
Váňa - zpěv, kytara

Matro:
Various of Madness, CD demo’04
Philosophy of a Failure, CD’05 (brzy)

://breakdown.wz.cz

Vložit komentář

Ondrajs - 01.11.05 10:35:55
nebyla by ochutnávka?

Zkus tohle