Články

přeposlat článek tisknout
BRUTAL ASSAULT 2006

BRUTAL ASSAULT 2006

  • kdy: 10.-12.8.2006
  • kde: Svojšice u Přelouče

Maličký ú-ná-vod… Festival byl třídenní, a tak zde nevěnujeme čas každé kapele, ale jen těm několika, kteří jsou prostě níže :)). Vše sepsal onDRajs, jen d_m_c a já jsme občas něčím přicmrdli, takže hurá na to!

čtvrtek 10/08/2006 (čas jen orientační)
15:00 - 15:25 ... JIG-AI
15:25 - 16:00 ... RITES OF UNDEATH
16:00 - 16:35 ... CRASHPOINT
16:35 - 17:10 ... MORTIFILIA
17:10 - 18:00 ... THE OCEAN
18:00 - 18:45 ... CENOTAPH
18:45 - 19:30 ... BIRDFLESH
19:30 - 20:30 ... GOJIRA
20:30 - 21:40 ... ORPHANED LAND
21:40 - 23:20 ... FEAR FACTORY
23:20 - 00:15 ... SEVERE TORTURE
00:15 - 01:05 ... MOURNING BELOVETH
01:05 - 01:45 ... SOLFERNUS
01:40 - 02:25 ... NEGLIGENT COLLATERAL COLLAPSE
02:25 - 03:05 ... ILLIDIANCE

Bizz: CRASHPOINT sice ve svém ranku hudebně nepatří k extra špičce (nemůžou rozhodně urazit!), ale výkon zpěváka kapelu zvedá o dvě třídy!
onDRajs: THE OCEAN, tak jejich set mě docela minul. Na deskách zní atmosféričtěji, temněji; pod širým nebem, za světla a navíc se špatným zvukem to bylo celé takové nijaké. Kapela do klubu.
Bizz: Taky myslím, že The Ocean více sluší klubík, ale nutno zmínit, že perkusistovi slušela flexa :) Živě pomalejší než bych čekal, průměrné.
onDRajs: BIRDFLESH. Srandagrindeři ze Švédska zase předvedli, že jim je nějaká póza úplně ukradená a svou jednoduchou muziku předvedli v pohodovém hávu. Byl čas na skotačení a dobrou náladu. Jinak stále plochý zvuk, už jsem měl obavy.
onDRajs: GOJIRA postavila všechno na hlavu. Jako první kapela festivalu měla fantastické znění (a najednou to jde...), naprosto uzemňující show a dobře vybrané písně (osmiminutové skladby jsou hity jako blázen, naživo fungují snad lépe než z desek). Žádné „I want you to scream as hell“ a podobné bláboly; hrálo se, až se obehrálo. Přiznám se, že jsem jel na BA hlavně kvůli nim, avšak Frantíci předčili moje očekávání asi o 200 procent. Skupina, která má na to sesadit třeba i takové Machine Head. Dokonalé po všech stránkách.
Bizz: Ani slovo, jen to, že Gojira byla kapela BA #1!!!
onDRajs: ORPHANED LAND. Ještě v polovině jejich vystoupení jsem nemohl vymazat z hlavy ten gojirovský dusomarast a tak jsem na Izraelce poněkud mírnější. Klávesy nebyly, často chyběl i ženský vokál z playbacku, holilo se až na skina, z OL zbyl vlastně jen metal. Přesto nemůžu říct, že se mi to nepáčilo. Vokalista je excelentní, bubeník taktéž, vše zahráno s grácií. Ovšem ty skandované hejhej fotbalpokřiky k atmosféře OL nepatří!!!
d_m_c: Orphaned Land pro mě osobně představovali jedno z největších očekávání festivalu a přesto, že byli výborní, k naprosté špičce se v celkovém hodnocení v mých očích nezařadili. Mám možnost srovnávat s pražským koncertem před Paradise Lost a asi právě kvůli tomu jsem v jejich vystoupení cítil menší rezervy. Jejich set mi přišel až moc profesorský a jaksi bez elánu (hlavně basák působil opravdu otráveně). Absence kláves byla také bohužel trochu znát a přesto, že vše důležité bylo pouštěno, nějaké to „křoví“ a motivy v pozadí chyběly. To samé se dá říct o kytarách, které v mnohých skladbách měly své vyhrávky dost upravené a občas se prostě něco vynechalo a vystačilo se s ústředním motivem. Orphaned Land patří k špičce světového metalu, ale tentokrát se nějaké mouchy našly a na úplný vrchol to nestačilo.
onDRajs: Na FEAR FACTORY přišla většina lidí (přibylo jich hodně s nemetalovou vizáží) a očekávání byla veliká, snad od kohokoliv. Nutno podotknout, že všechny headlineři skončili s horším skórem než se čekalo. Co tomu jejich chybělo? Určitě hutnější vyznění (sakra ty šlapáky, na kterých to stojí, šly rozhodně vytáhnout!); ostatně kytara zněla garážovitě, což dokazuje, že zvuk Archetype nebyl náhoda. Co dál? Burton zpívá už přes deset let, tak jsem se domníval, že je to Pan zpěvák, ale ouvej! Místy falešný až běda a když se mělo jít do výšin, tak prostě hlasivky selhávaly. Jinak samozřejmě perfektní výkon robota Raymonda a vyvážený playlist. Co překvapilo, bylo zařazení námrdu Cyberwaste a Burtonova trapná slovní vata mezi jednotlivými songy. Mimochodem, hitovka Linchpin i mě (!!!) zvedla ze židle.
Bizz: Tak to já nesouhlasím, protože od FF jsem nečekal nic extra, ale jejich výkon (vynechme Burtona) byl excelentní stejně jako vražda zvuk! Show, kde znělo opravdu prakticky vše od prvních věcí ze Soul of New Machine po skladby z poslední Transgression (z výlisku moc nebere, ale živě novinky fungovaly), ukončená tutovkou Replica mi zůstane hodně zaryta v paměti.
onDRajs: SEVERE TORTURE. No, co říct o nich – o kapele, která se mění asi jako vizáž kaktusu. Chlapci valí svojí deathárnu á la „kenybl“ na Butchered at Birth, občas reminiscence na starý Suffo a tím je řečeno vše. Ale kucííí se snažili a to se počítá. Normální, lehce nadprůměrný deathový set.
onDRajs: Po SOLFERNUS jsem chtě nechtě musel na kutě, abych zaspal zlé můry. Proč tak nadaný bubeník jako je Corn hraje proboha (sic!) v takové sračce??? Chvílemi to vypadalo, že to bude jízda jako Marduk, ale to zas ne, protože jsou kluci moc ambiciózní a cpou tam i nihilistické pseudozlo a jakýsi bigboš v blackovém hávu. Co měla znamenat ta hymnická mezihra v níž zpěvák dělal bubáky jako v poli, grimasy jako po ranní stolici a nakonec kýženou sugestivitu totálně rozrazil kytarista, jenž jí v sekundě rozbil zkouškou, jestli mu to ještě hraje. Spolu s kolegou BuKym (jenž měl mimochodem nejmetalovější image na celém BA - kdybyste viděli jeho nejbrutálnější triko, prostě ZLO ;o))) jsme se oddávali cynickým poznámkám o čistotě blackmetalového stylu. Snad pánové prominou...

pátek 11/08/2006 (čas jen orientační)
10:00 - 10:25 ... SMASHED FACE
10:25 - 11:00 ... X-CORE
11:00 - 11:40 ... DEADBORN
11:40 - 12:20 ... GALADRIEL
12:20 - 13:00 ... OPHIOLATRY
13:00 - 13:40 ... TROLLECH
13:40 - 14:20 ... INGROWING
14:20 - 15:00 ... RASTA
15:00 - 15:40 ... VISCERAL BLEEDING
15:40 - 16:25 ... LOCOMOTIVE
16:25 - 17:10 ... BORN FROM PAIN
17:10 - 17:55 ... SKYFORGER
17:55 - 18:45 ... ROTTEN SOUND
18:45 - 19:45 ... CARNIVAL IN COAL
19:45 - 20:55 ... SICK OF IT ALL
20:55 - 22:10 ... AMORPHIS
22:15 - 00:00 ... DIMMU BORGIR
00:00 - 00:50 ... TEXTURES
00:50 - 01:35 ... DISAVOWED
01:35 - 02:25 ... DEPRESY
02:25 - 03:10 ... ADOR DORATH

onDRajs: DEADBORN. Ti byli první kapelkou z pátku (sorry, Frede!), tak nabušeného, až z toho šel strach. Pan Bizz upozorňoval už ve svojí recenzi, že tihle pánové drhnou něco exkluzivního. Hergot a on měl zase pravdu!!!! Sypací Necrophagist, tu a tam valivější pasáže, do toho ucházející zvuk, prostě paráda. Na začínající bandu skutečně není mnoho co dodat a ani co vytknout.
Bizz: Deadborn pro mě rozhodně jednou z kapel, na které těšení bylo veliké a nezklamali! Sice produkce živě zněla víc deathmetalověji a přímočařeji než z cd, ale jak říkám, zklamání se nekonalo a řepička byla provětrána :)
Bizz: OPHIOLATRY. Stejně jako loni, i letos na BA byla brazilská banda a oni to tam v pralesech snad ani jinak neumí, takže zase satanic death (bubeník na čele vykérován pentáč s vnitřním očkem). Žádná mega bomba, ale naprosto hravě zvládnuté a mezi Galadriel a Trollech (kde mezi lidmi pařilo i několik keříků :)) moc příjemné.
d_m_c: Kapela RASTA mě zaujala již z ukázkových mptrojek, žel slib o zaslání promo cd nedodržela, takže větší příležitost k seznámení se s jejich tvorbou jsem nedostal. Nicméně jejich koncert byl docela příjemný a zařadil bych ho k tomu povedenějšímu. Přímočarý moderní metal se spoustou samplů a kláves musel potěšit i nejednoho fanouška Fear Factory.
d_m_c: BORN FROM PAIN, jo je to tuctovka, je to stokrát ohrané a je těch kapel mraky, ale sílu měli pořádnou a mě to prostě bavilo a vzhledem k jednomu z největších prasečáků, co jsem viděl (rozuměj kotel před pódiem, kde byli lidé opravdu jak rozzuřený dobytek. Cáká ti krev z držky? Žádný problém, hrají BFP, circle pit pokračuje), nejen mě.
d_m_c: SKYFORGER jsem asi moc nepochopil. Vím, že je většina „paganistů“ řadí ke špičce, ale mé nepochopení asi pramení z toho, že nechápu vůbec dnešní tzv. „paganisty“. No, ideologické smýšlení Skyforger, které je dost pochybné, rozebírat nehodlám, ale i hudebně to bylo celkem o ničem. Normální hevík s monotónním skřehotem, folkovými melodiemi hranými na nejrůznější netradiční nástroje (bez této složky své hudby by byli Skyforger v háji, protože to je to jediné, co z nich činí trošku poslouchatelnou věc) a nejvíc mě zabíjeli v těch sborových, „majestátných“ popěvcích.
onDRajs: ROTTEN SOUND. Ti se omlouvali za zpoždění a výměnu se Skyforger a to jsem jim odpustil asi po 15 vteřinách prvního válu. Finové mě nakopli, až jsem si poskakoval ;o)) Moc jsem od nich nečekal – viděl jsem je třikrát a pokaždé s blbým zvukem, ale kdepak ty loňské sněhy jsou... Zvuk jako z křišťálu, tvrdost diamantu a přesto crustové chrčení jako blázen. Pánové se uvedli s novým materiálem, bicmen z Deathbound se moc neliší od minulého..... prostě echt sypač. Celkově paráda.
d_m_c: Rotten Sound neumí zklamat. Opravdu si to už začínám myslet. Opět parádní vystoupení a stoprocentní grind core masakr. Nový bicmen je prostě hovado, o tom není pochyb. Bál jsem se jak se s tou ztrátou na bubenickém postu vyrovnají, ale teď byly mé obavy rozmetány. Parádní koncert, já tuhle kapelu prostě miluju.
onDRajs: CARNIVAL IN COAL. No hergot, překvapení až to hezký nebylo! Obával jsem se, že duem ovládaná paranoia spojit dancefloor osmdesátek s Meshuggah a oldschool grindem, se naživo mine účinkem. OMYL!!!!! Panebože, to byla alternativa horské jízdy v akci! Zpěvákovi, kterému jsem tipoval tak šedesát, nedělalo problémy čtyřicetkrát přejít z čistého zpěvu do murmuru a zase zpět, nahoru dolu a opět doleva a na začátek, jako celý ten kolotoč k uzoufání nápadité hudby. V šesti lidech, s bomba klávesákem, který sypal jeden bizarní rejstřík za druhým. A navíc, přestože to byl metal, takhle jsem se dlouho nenasmál 8-)))))
d_m_c: Tak tohle bylo jedno z nejúchylnějších a nejzábavnějších vystoupení vůbec. Ohromný nadhled a humor, který čpěl z muzikantů (na ty zlé pózy zpěváka nezapomenu) a hlavně hudební nadhled. Nebudu se tu rozepisovat o naprosté zvrácenosti hudby Carnival In Coal, kdo zná desky, ví o čem mluvím, jen podotknu, že v živé prezentaci zašli ještě dál a navíc i jejich hudba vyzněla parádně a svou skvělou show strhli ohromný dav lidí. No a nejvíc mě dostalo, když zpěvák uváděl skladbu We Have No Bananas a v tom na něj přilétl banán :)
onDRajs: SICK OF IT ALL. Na Sickovky jsem se těšil hodně, ale bylo to podobné jako s Orphaned Land. Po tak nonkonformní antinudě by na pódiu musela tancovat desetihlavá žirafa, aby to se mnou hnulo. Lidem se to ale líbilo – těm jsem dal za pravdu, když se hrálo z Built to Last. Konečně se taky projevila chytrost zpěváka, když řekl banální moudrou větu „it’s good to be on the festival where all the styles mix without any problems“ (tak nějak). To krásně vystihuje celou dramaturgii BA, který na našich luzích, až na podařený Dynamo ročník 99, nemá konkurenci.
d_m_c: Sickovky přesně podle očekávání zkoprnělým metlám nakopali prdel. Myslím, že old school „blekrs“ museli čučet, co že se to děje. Stará dobrá New Yorkská škola Hard Coru ukázala zač je toho loket. Energie z toho šla až do Pardubic, frontman lítal po pódiu, skvěle si fans dirigoval no krása. A výběr skladeb také perfektní, hlavně věci z novinky mě uzemnily.
onDRajs: AMORPHIS. A já nevím. Co chtít od kapely, když od ní nečekáte ani „dobrý den“??? Amorphis se mi líbili, i přes všechny vady, které jsem vyjmenoval v recenzi na Eclipse; Joutsen občas zazpíval falešně, ale ne zas tolikrát, abych musel volat fuj! a navíc zahráli i pár mých oblíbených starých kousků. To, že show byla statičtější, jsem očekával, dělat stagediving na hardrock se mi nějak nezdá.
onDRajs: DIMMU BORGIR. Po jejich koncertu jsem nepotkal jediného živáčka, který by neměl výhrady. Proč tak dlouhé zvučení, když to nakonec stálo dost za hovno? Zvukař nějak zaspal, když mu vylítly Hellhammerovy triggery nahoru až do nebes (ach ty paradoxy). Co ty plahočící se postavy na pódiu? Proč tak nudný začátek? Nebylo na rozjezd něco novějšího a dynamičtějšího? Nakonec hodně zachránil Hellhammer, který byl zkrátka fenomenální.
onDRajs: TEXTURES doplatili na hvězdné manýry pánů ze severu. „Bože, to jsou kokoti“, tak tuhle větu jsem si říkal snad padesátkrát. Mám na mysli Dimmu. Mesholanďánci to rozbalili s tituly z Drawing Circles, což mě zarmoutilo (aspoň došlo na Swandive), na druhou stranu pařili (i my pod kotlem), ale kuckuckuc....co to? Dohráli čtvrtou a najednou, že se musí končit? NO TO SNAD NE!!!!! Tak si publikum a hlavně všichni členové vymodlili aspoň jednu věc navíc a šlo se definitivně balit. Rozporuplné pocity se rozplynuly v afterparty u dodávky, kde hošani z Bredy rozdávali plakáty plus nějaký ten merchandise. Pohodový chlápci, se kterými jsem sice nepokecal, ale aspoň jsem si zadádoval (Swandive, New Millenium Cyanide Christ, Stengah, Rational Gaze :o))))
Bizz: Textures geniální a s Ephel Duath se u mě v topu dělí o druhou a třetí příčku. Jojo, dádování bylo geniální a ještě lepší bylo, když se k vrchnímu MJC dádovi přidal se svým dádováním bubeník. Nezapomenu, jak v bráně ještě zastavili a on na oNDRajse, že je to trochu rychlejš :) A když nad tím tak přemýšlím, nebyli Textures první kapelou, co přidávala?
onDRajs: DISAVOWED. Byli to ti Disavowed, kteří to tak pěkně rozparádili před pěti lety a pak o nich nebylo slyšet takovou dobu? Jojojo. A furt je to tak rychlý? Nenene. Ještě rychlejší. Tak já se musím ptát: CO TO JAKO MĚLO ZNAMENAT? Jestli dalším Holanďanům v řadě nevadí přirovnání s Formulí 1 s hmotností parního válce, navíc s vylepšeným motorem, řidičem absolutním hovadem a olejem Jell, tím líp. Bože, to byl masakr! Už po první minutě jsem měl hardisk přeotazníkovaný. Co to mají za nového bicmena, kterému sluší atribut „evropský Roddy“ (tenhle byl rychlejší)? Ty novinky byly z playbacku nebo to jako fakt zahráli? Ten basák byl opravdu takový pohodář s úsměvem od ucha k uchu nebo byl na plech zhulenej? No a konečně, co ten magor za mikrofonem? Když jsem ho viděl, jak kolem mě jde až někam ke zvukařovi, říkal jsem si „to jako jde na pivo?“ Má i plíce na zádech? Protože jako s ultrakadencí a silou jistého Mullena growlingovat, když mezitím pluju na „lodi z rukou“, no nevimnevim. Ale všechny otázky byly vysvětleny jednou větou: za měsíc vyjde nové album!!!!

sobota 12/08/2006 (čas jen orientační)
10:00 - 10:25 ... SACRIST
10:25 - 11:00 ... WASTEFORM
11:00 - 11:30 ... UPRISE
11:30 - 12:05 ... OBSCURA
12:05 - 12:40 ... COLP
12:40 - 13:15 ... SANATORIUM
13:15 - 13:50 ... CEREBRAL TURBULENCY
13:50 - 14:25 ... FLESHGORE
14:25 - 15:05 ... TISÍC LET OD RÁJE
15:05 - 15:45 ... ARSEBREED
15:45 - 16:35 ... NEGLECTED FIELDS
16:35 - 17:30 ... SKINLESS
17:30 - 18:25 ... ROOT
18:25 - 19:35 ... GOREFEST
19:35 - 20:50 ... DESTRUCTION
20:50 - 22:05 ... MORBID ANGEL
22:05 - 23:45 ... NAPALM DEATH
23:45 - 00:55 ... MAYHEM
01:45 - 02:35 ... EPHEL DUATH

Bizz: WASTEFORM se tu na našich pódiích již ukázali a byli kapelou, jenž si fans získala na svou stranu a dokonce i pohybem. Death metal v pohodě, ale nejzajímavější na kapele je stejně ten jejich těžkotonážní frontman.
Bizz: UPRISE aka náš grind star band, nebo vlastně… uPrase z Maďarska :) Uprise jednoduše využívají již předehřáteho publika a sypou sypou, kurwa to je smažba. Této muzice se u nás daří. Navíc Uprise jsou sice grindcorek, ale bavící i deathmetalisty. Během setu Putti (jinak frontman k pohledání, perfektně zvládající pohyb i hlas) ohlašuje křest cd a vhazuje ho mezi lidi a je hotovo :).
Bizz: OBSCURA. Co byste čekali od kapely, která se Suffocation jede tour a na stagi jsou kytaristé oděni do trik Atheist a Pestilence? No přece něco dobrýho, ale ono ne, nuda thrash/death s občasným zajímavým nápadem.
Bizz: COLP jsou sice Češi, ale kdybych to nevěděl, nevěřil bych! Colp (patřící k vrcholu mého topu) zahráli hlavně nové věci, které ubraly na rychlosti a hard coru, což zní móóóóc!!! No sekanice sekaná připravená nadělat z lidi sekanátky. Moc se těším na desku!
onDRajs: CEREBRAL TURBULENCY. Včera Ingrowing, dnes Cerebral Turbulency. Skočný HCcrustgrind se hodí do každého festivalu a dobře tak!!! Navíc, Ost-ra-va-ci to umí náramně, tak proč si to hergot neužít? Povedené vystoupení, i když na Fekal Party mě bavili víc.
Bizz: FLESHGORE jsem již viděl a rozhodně se mi líbili, ale tentokrát to bylo opravdu nedobré, takže se tím víc zabývat již nebudu.
d_m_c: TISÍC LET OD RÁJE jsem vydržel chvíli, ale i tak si myslím, že to byla asi nejnudnější kapela, kterou jsem na letošním BA viděl (jinak se nebojím, že by se v programu našly i horší, ale Sacrist, Trollech, Rites of Undeath atd. jsem si nechal v klidu ujít). Nevím, v jejich setu jsem nenašel nic, co by mě upoutalo, na povrchu sice rádoby „chytlavé“ melodie, které na albu sice ještě někoho přesvědčit můžou, ale na živo vyzněly ještě víc plytce a prázdně. Jediné, co bych pochválil, byl asi melodický zpěv klávesačky, naopak Dasha mě spíš štvala, což bych částečně přičetl i zbytečné vytaženosti jejího vokálu. No a tak největším kladem zůstává nepřítomnost Křečka a jeho „hůrá“, díky tomu jsem vydržel alespoň na část.
onDRajs: S ARSEBREED Arsebreed přichází technično, dokonce deathmetalové a světe div se, hodně rychlé. No né, když jim bubnuje stejnej máčo jako s Disavowed, mé smysly bystří. Kurva zase nátěr jako hovado, dva zpěváci jako v Inhume, tentokrát moje uši i oči se točí k nenápadnému mladíkovi za bicími. Proč? Nešlo mi na rozum, že se ani moc nehýbe, nepotí a zní to tak náramně. Že by nepřiznaný synátor pana Sandovala?
d_m_c: Další brutální smečka z Holandska se představila pod jménem Arsebreed. Personálně jsou spjati s největšími pojmy holandského death metalu Disavowed (naprosto vraždili!!!) a Pyaemia. A nutno říct, že i Arsebreed byli skvělí, totální smršť, po většinu času ultrarychlé sypačky a dvojice vokalistů nejen že skvěle zvládala své hlasivky, navíc dodávali show patřičný říz a energii. Moc pěkné vystoupení.
Bizz: Na NEGLECTED FIELDS jsem se těšil, protože nová deska Splenetic, kterou jsem i recenzoval, mne baví hodně, ale očekávání nepředčili. Určitě to nebylo špatné, to proboha ne!, ale nevýrazné a podobně jako u Deadborn mi to přišlo mnohem rovnější. Kapela vystoupila za absence kláves a s novým basistou, ale Sergei nic neříkal, a tak nevím, zda se jednalo jen o záskok a dočasnou sestavu. Finále trochu zbytečně pak patřilo kavru Breathe od Prodigy.
onDRajs: SKINLESS. Jojo, Amerika a deathmetal, to jde dohromady. V podání nesmlouvavých týpků s kšiltem dozadu to však nebyl BDM na sto a jedna způsobů, nýbrž velmi koherentní nálož dlouhých skladeb s promyšlenou stavbou. Dying Fetus jsou dávno za zenitem, tohle je vhodná alternativa. Ale zase ta samá písnička za pultem, zvukař nemá rád bubeníky, navíc ten od Skinless neměl den (šlapáky nešlapaly). Chlapci se také v inscenovaném wrestlingu poprali s ranaři z kotle a pak se hrálo dál; pro mě nejsilnější předposlední song s crowbarovským riffem na začátku i na konci. Bomba.
Bizz: ROOT zná každý a každý je také nespočetněkrát viděl. Loni jsem zmiňoval maličkou nesouhru kytaristů, ale tentokrát bylo vše v pořádku. Škoda jen, že kapely jako Root jsou živi i svou minulostí, protože těch starých válů už začínám mít plné zuby :)
onDRajs: Na koncert GOREFEST se dá dívat ze dvou úhlů; první je ten, že byl vynikající a že parta předvedla vlastně to, co známe z desek dokonale. Ale nic víc. Opačný názor může zastávat ten, kdo si myslí, že jejich reunion nemá smysl a mrtvoly se mají vykopávat. Vše už bylo řečeno před deseti a více lety. No a já se kloním k prvnímu názoru – všechno precizní, trochu však statické, na desce to člověku ani nepřijde. Hrálo se ze začátku La Muerte (ten je nejlepší), ke konci setu se vzpomínalo na nejsilnější období 92-94, klepalo se, smutnilo se, sólovalo se (jak na kytárku, tak i na bicí), vlastně nemám výhrad. Navíc s perfektním zvukem, který (konečně) zůstal perfektní do konce festivalu.
onDRajs: MORBID ANGEL. Koncert morbidních andílků s Ericem Rutanem s kytarou v pazouře se naštěstí nenesl v duchu zmařených nadějí FF a Dimmu. No ale pro toho, kdo je viděl v dubnu loňského roku, nepřinesl ani zbla nového. Zaprvé: playlist byl téměř totožný (až na začátek z Blessed are the Sick a nezahrání Nothing But Fear); končilo se stejně God of Emptiness. Zadruhé: nemám rád schizofrenní oddělení tvorby na „před a po“, mohly se hrát i novější kousky, na nichž Rutan participoval (co třeba taková God of the Forsaken?). Když k tomu připočteme docela dlouhé ticho mezi písněmi a vlažnou pódiovou show, dojem je dost neutrální. Vše zachraňoval aktivní Rutan, jeho sóla a 3 věci z Domination. Celkový pocit: klasika.
onDRajs: NAPALM DEATH. Co říct k těmto „staříkům“, kteří to umí tak rozparádit až padají šediny? Super vystoupení podpořené nasazením, nespoutanou živelností, která po statičtějším vyznění MA byla douškem studené vody! Ve čtyřech jim to šlape náramně, musím se přiznat, že Pintado byl na pódiu vždy nejméně aktivní, trochu mi tam vadil ;o) A NAVÍC!!!!! Nejdříve jsem si myslel, že Napalm Death mají nového bubeníka, ale ouha, je to starý dobrý Danny. Kurňa, ten se před zimu naučil sypat! Celý ten mazec dostal takovou dynamiku a rychlost, až jsem tomu nevěřil. K tomu vzpomínání na Rawpower a jejich Politians, paráda. Zahráli i dvě věci z ještě nevydané novinky a končilo se stylově: Nazi Punks Fuck Off!!! Mě může jen mrzet jen nesmírná únava, která mi nedovolovala se víc hýbat.
d_m_c: Napalm Death, pro mě jedno z největších překvapení. Očekával jsem od nich sice dobré vystoupení, ale tím, co předvedli mě strhli naprosto a hned po deseti sekundách. Živé, energické, zábavné a profesionální, s nasazením, elánem a ze všeho byla cítit radost z hudby. Moc jsem si to užil v čele se závěrečnou povinnosti Nazi Punks Fuck Off.
onDRajs: EPHEL DUATH. Na ty se sešel celý marast (bizz: nene, Rur chyběl) pod pódiem, jak se už avizovalo. Navíc žádná tlačenice, kdo měl po třech dnech ve tři ráno náladu na nějaký avantjazzcore ;o))) No přece já!!! Na bližší popis už nemám sílu, tak předávám slovo mým kolegům.....
d_m_c: Ephel Duath pro mě hudebně jeden z vrcholů festivalu, čiré muzikanství. Jen image hudebníku mluvila za vše. Myslím, že kolegové Marasťáci rozeberou jejich set od A do Z, já jen dodám, že mě poslední kapela BA totálně pohltila a podle očekávání zničila. Jen jeden poznatek, který jsem z jejich vystoupení pochytil a nebyl zrovna kladný, bych viděl v jakési aroganci a nafoukanosti, s kterou na mě působili. Je to zrádné a nechci nikoho hodnotit, může to být součást umělecké image a v normálu mohou být naprosto fajn týpci, ale třeba to hození plnou lahví si mohl zpěvák odpustit, nechci domýšlet jak by dopadl nic netušící člověk, kterému by přistála na hlavě. (Jen tak mimochodem mě napadá, že snad kvůli tomuhle bylo zakázané do areálu petky nosit, no a když to udělá sama kapela, je celé toto opatření trošku úsměvné).
Bizz: Žádné rozebírání, tady mluvila muzika a tak to i zůstane. Bubeník hraje z not a prezentuje se převážně poslední deska a bylo to geniální! Ephel Duath dokonce v tu hodinu i přidávají a zpěvák si i zaplaval na rukou těch zbylých, co u pódia stáli. Parádní tečka jako loni MadeByTheFire!
A maličké pobilancování? Parádní fest s mnoha lidmi (v pátek dopo to bylo již přes 7.000!) a mnoha skvělými kapelami. Jediná vada byl kolaps organizace: opět obrovské zpoždění, nedostatek košů, obrovské fronty (hlavně čtvrtek), kvůli kterým člověk občas přišel i o nějakou tu kapelu :/

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

aktuálně

diskuze