Březnové koncerty 2018

Březnové koncerty 2018

V březnu bude koncertní sezóna již v plném proudu. Spolu s mnoha jednodenními akcemi nás čeká rovněž festival Žižkovská noc.

V průběhu loňského roku jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají, a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku. V březnu bude koncertní sezóna již v plném proudu. Spolu s mnoha jednodenními akcemi nás čeká rovněž festival Žižkovská noc.

Mimochodem, pokud se chcete podělit příští měsíc i o své tipy, napište nám do diskuze pod článkem nebo na mail.

čtvrtek 1. března

NESSERIA + DAERRWIN + NICOTA (Underdogs', Praha) – FB event

brutusáček: Francouzská temnota bude tuším prvně v Praze, ale dost možná se pletu, každopádně půjde o dobré zlo na startu měsíce, který nám přinese jaro.

mIZZY: Dříve nablacklý chaotic hardcore ala Celeste, dnes čím dál větší emo. Dobrý koncert to však, doufám, bude jako kdysi v Plzni.

JON PORRAS + GREGG KOWALSKY + LUNA&TARNOVSKI (Studio ALTA, Praha) – FB event

JSt: Jeden si udělal jméno s Barn Owl, mistry magických kytarových ploch ve stylu Earth, druhý s netradičním chillem Date Palms, ale sólově budou Jon Porras i Gregg Kowalsky představovat své abstraktní synťákové věci. Čekejme extrémně příjemné, precizní sety.

AddSatan: Trochu škoda, že na Porrasovo starší kytarové věci asi nedojde, ale i novější ambient/drone/synth věci jsou dobré, zvláště ty temnější z Light Divide, ale i aktuální, světlejší Tokonoma je nakonec celkem zajímavá. I Kowalskyho prosluněný minimalismus z poslední desky se mi docela překvapivě líbí.

pátek 2. března

VOLUPTAS + HROBOKOP + SEKEROMLAT (Hospoda Brouk, Praha) – FB event

brutusáček: Rum-blackový chaotici si dají komornější vystoupení v jedné zapadlé hospodě na Andělu, pokořit nejeden Božkov a křesťana jim pomohou Hrobokop a Sekeromlat!

mIZZY: Ano, ostuda zajisté bude. Ale také dvě nejlépe pojmenované české kapely.

středa 7. března

PLURALS + WHITE WIGWAM (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Improvizační drone, naše akce, od které jsem z jarních koncertů čekal snad nejvíc, s čímž tedy trochu zamávali Zs, nicméně… Syrové, až hlukové plochy, které poskytují jak radost z trvání, tak dostatečné variace a práci s detailem (skládají je čtyři členové!), mě celkem pravidelně drtí tím nejpříjemnějším způsobem. K tomu místní mistr pokroucených ploch a rozsypaných rytmů White Wigwam. 

AddSatan: Jestli nepůjdu na Sedmičku, což je zatím pravděpodobnější, tak půjdu sem.

LYSSA + OTK + ARAN SATAN (Klub 007 Strahov, Praha) – FB event

AddSatan: Silver Rocket benefit na Soulkostel.

brutusáček: Soulkostel je dle vyprávění magický místo, ale i to potřebuje nějakou tu kačku. Silver rocket nelení a pořadají benefit na kterým zabuří OTK, Lyssa a Aran Satan.

pátek 09. března

BUTCHER BABIES + EYES SET TO KILL + KLOGR (Futurum Music Bar, Praha) – FB event

LooMis: Přijedou holky z Playboye Heidi Shepherd a Carla Harvey, bude se prsit a vřískat. Po koncertě je ve Futuru diskotéka (proto se končí dřív), třeba přijdou :-)

CARPENTER BRUT + YOUTH CODE (Palác Akropolis, Praha) – FB event

mIZZY: Synthwave v Perturbator duchu hraný celou kapelou. Mohla by být slušná party.

sobota 10. března

OR + I AM PENTAGON + CONVERTOR (Trojský most, Praha) – FB event

mIZZY: Pokud nebude zima jak prase, jde se na rockec pod mostem.

KINDER GRINDER 7 (Modrá Vopice, Praha) – FB event

LooMis: Tradiční Ossieho trachtace s výběrem z hudebního bahna. Takže bude legrace.

neděle 11. března

HIEROPHANT + ANCST (Underdogs', Praha) – FB event

mIZZY: Původně black/sludge/hardcore, dnes čím dál více death metal. Italové se v těchto vodách pohybovat umí, a nářez to bude tak jako tak! Atmo black/crust v podání Ancst snad rovněž nebude ostudou.

pondělí 12. března

PROFANATICA + RIDES OF THY DEGRINGOLADE + AUROCH (Hells Bells, Praha) – FB event

mIZZY: Zde není o čem. Profanatica mi už třikrát naživo potvrdili, že i z nejjednodušší hudby jde vytřískat maximum. Jejich blackmetalový fanatismus navíc v komorních podmínkách Hells bude jistě fungovat skvěle. Smrtelné předkapely stojí rovněž za to.

úterý 13. března

STICK MEN (Lucerna Music Bar, Praha) – FB event

DR: V Ústí na jazz&blues festivalu byli výborní. Osekanější verze King Crimson, ale i přesto - co za plné harmonie zvládnou Reuter a Levin ve dvou lidech je neskutečné. Za nejslabší článek tohoto (super)tria považuju Mastelota... Jinak, živě hrají i Level Five hádejte od koho.

středa 14. března

HEAVEN SHALL BURN + AUGUST BURNS RED + WHITECHAPEL + IN HEARTS WAKE (Roxy, Praha) – FB event

LooMis: Tohle je parádní sestava, zase jednou - August Burns Red vloni s deskou Phantom Anthem (nejednou) zabodovali v desce měsíce a rozhodně se s ní pasovali do role lídrů progresivně laděné metalcorové scény. Whitechapel to hrnou o poznání s větší nekompromisností - přímočaře a rychle.

brutusáček: Němci to umějí nadrtit, ale na tomhle eventu mě spíš lákají August Burns Red, kteří si to povodili na loňském Brutal Assaultu. Celkový line up doplní Whitechapel a In Hearts Wake.

ROME (Futurum Music Bar, Praha) – FB event

mIZZY: Na Brutal Assaultu to Rome s elektrickou kytarou fungovalo. S novou deskou na kontě by si mohli získat i pražské Futurum.

sobota 17. března 

CANDY MEATWORKS + THE HOPS PARTY + TRUDNO (Klubovna, Praha) - FB event

LooMis: Čeští jentakmimochodem i Primusáci opět v akci, deska vydaná minulý rok je naprostá pecka. Takže nemůžu chybět na dalším koncertě, poslední v Motole byl parádní!

brutusáček: Candy opět! Tentokrát v Dejvické Klubovně.

neděle 18. března

BETRAYING THE MARTYRS (Nová Chmelnice, Praha) – FB event

LooMis: A další metalcore, tentokrát mixovaný s progmetalem a symfonickou vložkou. Frantíci přijedou představit loňskou desku The Resilient a bude se skákat hodně vysoko.

čtvrtek 22. – sobota 24. března

ŽIŽKOVSKÁ NOC (Žižkov, Praha) – FB event

mIZZY: Nejen Kerridge ve čtvrtek, ale hlavně Gnaw Their Tongues v sobotu v Žižkostele jsou důvod, proč na letošní Žižkovskou noc jít. Pár zajímavých českých kapel se však v programu rovněž najde. Pátek v Atriu by mohl být například příjemný.

brutusáček: Ano, po roce je tu přebíhací festival Žižkovská noc.

AddSatan: Samuel Kerridge ve čtvrtek v Crossu je asi jediný koncert, který mě letos na ŽN láká. Temné industrial/noise/experimentální techno, které by živě mohlo solidně nakládat.

čtvrtek 29. března

VENOM INC. + SUFFOCATION + NERVOSA + AETERNAM + SURVIVE (Futurum Music Bar, Praha) – FB event

LooMis: Suffocation tady budou jednoznačně vládnout, sice to bude (v Evropě skoro již tradičně) bez Franka, ale co na tom, Terrence a Derek budou, těším se na tyhle dva opičáky.

brutusáček: Venom šli vždy mimo mě, tady mě lakají jen Suffocation, ale ti se tu v létě objeví na festivalech, takže Futurum bude jen rozcvička.

sobota 31. března

FURIA + THAW + AU-DESSUS (Underdogs', Praha) - FB event

brutusáček: Mám pocit, že poslední dobou se s blackovýma koncertama doslova roztrhl pytel. Furia na Brutalu bavila, takže ve sklepích underdogs očekávám podobné zlo.

mIZZY: Ano, i když studiovky Furia úplně nemusím, koncert na BA byl naprosto výtečný. Thaw naživo rovněž umí a Litevci Au-Dessus se spolu s Poláky jistě postarají o super večer.


Přispěj do diskuze

24.- 25. 3. v Berlíně (Kraftwerk) - Lustmord, The Necks & ‘A’ TRIO (special four hour sextet improvisation), Yair Elazar Glotman / KETEV & Mats Erlandsson, Colin Stetson, Morton Feldman, Horatiu Radulescu a pár dalších... pro mě dost blbý datum, ale láká to, láká, zvažuju...
www.facebook.com/events/177168529548833/

   anonymous: Na marastu a do koncertu měsíce nejsou uvedeni Rolo Tomassi, Cryptodira a Palm reader :-) se divim :-)  
neda se to vsechno hlidat :) dohod sem eventy
   Leif: 29.3. Rolo Tomassi@Nová Chmelnice
https://www.youtube.com/watch?v=Fdyg8k5qZFM Mathcore/indie pop/casiogrind (he-he) se zpěvačkou (Anglie).
  
jo, tenhle song dobrej. mohl jsem jim delat koncert loni, ale celkove me ta kapela zas tak nebere

Leif: tak ono někdy bývají ty živý elektroniky třeba už o půlnoci nebo v jednu a pokračujou DJové, to se ještě dá.. jinak co se týče nahrávek, asi platí čím starší, tím lepší, některý věci po prvním LP už byly standardnější, byť pořád vynikající
a pokud chceš konec do půl jedenácté, stav se na Plurals;)

jinak mě celkem překvapilo, že se Plurals ujal i někdo v Ústí
https://www.facebook.com/events/352548688557985/

a Rolo Tomassi zní.. zajímavě, to zvážím:p

Na marastu a do koncertu měsíce nejsou uvedeni Rolo Tomassi, Cryptodira a Palm reader :-) se divim :-)

Opět díky moc za to tipy. Už jsem párkrat propásl Youth Code, docela rád se na ně tentokrát podívám. Tipy v komentářích taky vypadají hodně zajímavě - docela se zajímám o rytiny/grafiku tohoto období a ten projekt Oake zní opravdu originálně a dost slibně. Gothic techno? Ale jo, kupodivu. Škoda, že ta akce je přes noc, na to už jsem asi moc starej, ale rád si to poslechnu, zrovna jsem nějakou dobrou techno elektroniku poslední dobou hledal.

Doplním ještě dva tipy pro emaře:

28.3. The World Is a Beautiful Place & I Am No Longer Afraid to Die@007 Strahov
Midwest emo/post-rock orchestr se smyčci a trubkou (USA).
https://www.youtube.com/watch?v=i3D0tMQxLo4

29.3. Rolo Tomassi@Nová Chmelnice
https://www.youtube.com/watch?v=Fdyg8k5qZFM
Mathcore/indie pop/casiogrind (he-he) se zpěvačkou (Anglie).

teď last minute ohlásili na 30. Oake, maximálně doporučuju, jedna z originálnějších věcí posledních let a solidní temnota (abstrahovaná techno industrial gotika)
https://www.facebook.com/events/2006537979671509/

offtopic, ale nevím kam líp s tím (na forum hádám nikdo moc nekouká)
do 7. dubna v Galerii Smečky výstava František Kobliha - některý jeho obrazy (rytiny) byly už na výstavě o dekadenci a symbolismu v Českých zemích počátku 20. století... mj. dřevorytec, symbolismus, "došel až na práh artificialismu a surrealismu... cyklus věnovaný dílu E. A. Poea atd."
mj. tohle je celej Yog-Sothoth, kdo ví, jestli v roce 1944 mohli v Praze znát Lovecrafta :)
ghmp.cz/online-sbirky/detail/CZK:US.G-3189/#artwork
tady další jeho věci: https://www.pinterest.co.uk/pin/455496949785315556/
info: www.ppas.cz/o-spolecnosti/aktualni-vystava

aktuálně

diskuze