Brutal Assault 2017 – první dojmy

Brutal Assault 2017 – první dojmy

Takřka pět dnů metalového běsnění, stání před a přebíhání mezi pódii, řvaní… prostě další ročník Brutal Assaultu je za námi. V úvodu programu pořadatelský tým psal, že se festival pomalu dostává do své ideální podoby. Bylo tedy vše tak dokonalé?

Čtyři dny sypaček, metalového běsnění, řvaní (pozn. Bizzaro: a to onDRajs nebyl od úterý), hlukových ploch… prostě další ročník Brutal Assaultu je za námi. Uteklo to jako voda. Zpětně si připomínám moment, kdy jsem poprvé listoval knížečkou s informacemi a programem. V jejím úvodu Tomáš Fiala za pořadatelský tým psal, že se festival pomalu dostává do své ideální podoby. Tedy zhruba tak, jak si před lety představoval, že by srpnový svátek metalové hudby měl někdy vypadat. Bylo tedy vše tak dokonalé?

Rychlost odbavení. Do areálu přicházím ve středu kolem 15. hodiny. Jako akreditovaný se obávám každoroční fronty, která sice nebývá dlouhá, ale čekání v ní většinou nekonečné je. Přicházím k budce, nikdo tam nestojí, odbavení trvá asi minutu. Výborně! Žasnu, jak se z původně „zahřívací“ středy stal plnohodnotný festivalový den. A je to vidět i na zaplněnosti areálu. Uvnitř hlava na hlavě, jakoby byl BA uprostřed nejlepšího.

Festival hlásil letos poprvé vyprodáno. Kdyby se tato informace nezveřejnila, poznali byste to? Já tedy ne. Josefovská pevnost má tu zásadní výhodu, že se v ní tisíce lidí snadno ztratí. Počítá s tím i program, v němž prostě ke kolizi kapel dojít musí. Kdo chtěl vidět vzadu Swans, musel oželet na hlavním pódiu hrající Nile a Samael. (pozn. Bizzaro: A Emperor!) Díky tomu ovšem nevznikaly zbytečné tlačenice – kdyby se lidé shromáždili na jedno místo, byli by jako sardinky.

S počtem lidí souvisí i fronty. Zavedení čipů a bezhotovostního placení bylo pro mě novinkou (loňský ročník jsem byl nucen vynechat), ale obavy byly zbytečné. Nabít si festivalový „kredit“ bylo možné už z domova, nebo na místě z mobilu a tak jsem vlastně nechápal, proč lidé čekají ve frontě na dobití, když nemusí... Jak jsem si všiml, nejdelší fronty byly před záchody. Tam to bylo asi na dlouho. Aby vaše trenky nedostaly „přímý zásah“, musel byste stát před budkou tak hodinu před plánovanou stolicí, aby na vás přišla řada. U piva to bylo lepší, mnohdy lidé stáli naštosovaní před pípou zbytečně, stačilo si vybrat tu o dva metry dál a většinou jste byl hned na řadě. Pořadatelům v tomto dávám zapravdu, ano, zdá se, že výraznější čekání ve frontách už je na BA minulostí.

Návštěvnost. Zaslechnout češtinu je na Brutal Assaultu čím dál tím větší vzácnost. Většina návštěvníků pochází ze zahraničí - dominuje polština, po ní je nejvíc slyšet němčina. Přijde mi to zvláštní. Extrémy české metalisty netáhnou, ale hard’n’heavy na Masters of Rock ano? (pozn. Bizzaro: Bylo by zajímavé srovnání věkového průměru návštěvníků jednotlivých festů.) Cena lístku je přitom i na české poměry docela v klidu. Kde je tedy problém? Fajn ovšem je, že si festival udělal jméno za hranicemi. Dokonce jsem potkal jednu snědou máničku, kterou na jeho přání fotím před plachtou festivalu. Očividně je na výletě sám. „V Josefově jsem už podruhé,“ říká mi. To není moc, říkám si v duchu. „Máš to daleko?“ udržuju v mezinárodní diskuzi zdvořilý tón. „Docela jo, pocházím totiž z Karibiku,“ odvětí mi suše a odchází pryč.

Ceny. Ty mě nemile překvapily. Jejich růst se asi nedá zastavit, nicméně si myslím, že by obchodníci měli mít soudnost. Pro zahraniční klientelu to asi ještě je únosné, ale přijde vám normální dát za desítku do kelímku 38 korun? Za Plzeň rovnou 50. (pozn. Bizzaro: Nutno však podotknout, že kvalita piva šla strmě nahoru; netrpěl jsem kocovinou, ani střevními problémy. Nejen do kelímku kdekoli v areálu, ale obzvlášť to pade za PP do skla v Kobce člověku už skoro nevadilo.) Abyste se pořádně najedli, museli jste dát za jídlo skoro dvě stovky. Kolik budeme dávat příští rok? Stejně nechutně přemrštěné ceny byly i v oficiálním merchandise. Je to daň za to, že se z BA stala „masovka“, nebo jen organizátoři zkouší, co ještě lidi skousnou? (pozn. Brutusáček: Za ceny kapelního merchandise si zaslouží Brutal Assault jedno velké fuck off. Já tomu rozumím, že ty lidi tam u toho nejsou zadarmo, ale natáhnout jakýkoliv merch o 150-200 Kč více, je nesmyslné rejžování na cizincích. Zhrine triko na Brutalu za 700, na afterparty za 550. Dělejte si byznys z jídla a pití - zdražené pivo stejně bylo -, ale merch nechte v linii fanouškovství.)

Hudba. Možná se to sešlo jen náhodou, ale hodně kapel do Josefova dorazilo se speciálním repertoárem čítajícím jedinou desku zahranou od začátku do konce. Je to trend poslední doby, já s tím souhlasím, kdyby to ale udělaly všechny kapely, bylo by to k nevydržení. Kvanta fanoušků přitáhlo do pevnosti jméno našinců Master’s Hammer, jejichž koncertní návrat nebyl vůbec průser, a hlavně norské Emperor, kteří kompletně přehráli svůj opus magnum, dodnes stále magickou desku Anthems to the Welkin at Dusk. Co se týče zvuku, ten byl u většiny interpretů slušný až vydařený. Stálo za to nespokojit se s nazvučením daným pro jedno místo a hledat jiné. Sázkou na jistotu se nakonec stalo místo přímo před zvukařem, kde nechyběly jinak jinde absentující basy. Horší to bylo se zadní scénou – na Metalgate bylo skoro všechno zbytečně nahlas. Jít dopředu bez špuntů bylo podobné, jako si zajít na kávu s koblihou do vítkovické ocelárny. Za co ale organizátorům velmi děkuji, je nasazení obrazovky za stan, protože dívat se z dvaceti metrů na tečky pohybující se na pódiu znamenalo vzít si s sebou dalekohled. (pozn. Bizzaro: Se kterým by vás možná ani nepustili.)

r.i.p. Temnore

Shrňme to. Nějaký zásadnější pořadatelský kiks jsem nezaznamenal. Za odpadnuvší Morbid Angel zvládl management narychlo splašit Carcass. Klobouk dolů. Když došlo ke změně programu, stačilo sledovat mezi vystoupeními obrazovku, z níž jsem se většinou vše zásadní dozvěděl. Letní smršť trochu areál zaplavila, hasiči ale nelenili a obří kaluže v noci odčerpali. Druhý den se už bahenní lázně nekonaly. A myslím, že si řada z nás z letošního ročníku odnesla hudební zážitky, na které jen tak nezapomeneme. Takže zase za rok?
 
bizzaro: A já už jen závěrem… pokud někteří z vás bádali nad plachtami v areálu s titulem

TEMNOR

Eternity

1980 – 2017

a minuli vzpomínkové projekce na obrazovkách třeba jako já, bylo to uctění památky dvorního grafika Brutal Assaultu / Obscure Promotion, i našeho bývalého redakčního člena uproara a tvůrce prvních verzí Marastu, Petra Chalupného, který podlehl rakovině v pátek před festivalem.

Věčnost ti, příteli.


Přispěj do diskuze

Méďa/Temnor

https://www.youtube.com/watch?v=tyWJMCjd6B8

Já jsem si teda tričko Zhrine kupoval na festu taky za 550 a ne za 700.

Já si myslím, že ten nájem museli zvednout. Protože pokud ne, tak jsou prodejci čím dál větší židáci. Jsem si všiml i v distrech, že stánky, které prodávaly CDčka loni za 300, je měli letos cca za pětikilo.

Morbo: To je přece jasný, ale kvůli tomu neobětuju festival cizímu kapitálu. Asi jsem v tomhle levičák...v tomhle ohledu ty řeči o zákonech trhu nenávidím. Teď je otázka, nakolik stoupnul nájem pro obchodníky, kteří si to snaží nějak vykompenzovat.

DR: No ale přesně tou kupní silou to přece je. Když dobrých 50% návštěvníků jsou cizinci s daleko vyššími příjmy, než průměrný Čech... Navíc ze zemí, kde je jídlo i chlast daleko dražší...

Pravda je, že tu trochu hudrujeme, ale pokud chceme aby byla na BA tuna dobrejch kapel (jako nyní), tak se na to holt někde peníze vzít musí.

Prodávál jsem na festech jídlo a pořadatel bere v průměru dvacet až ticet procent z ceny a u pivka víc

Morbo: Tak s tímhle přístupem si příští rok na BA nekoupím už vůbec nic :-) Já nevím, ale srovnávat ČR se Západem... Co třeba nějaká kupní síla apod.?

no..."asi jo no" největší polský metalový festival :D, na hru ceny žrádla/piva jsem stále ochoten přistoupit, až ne, budu chodit ven s addsatanem. Cena merche mi sere z principu...

To naříkání nad vysokýma cenama mi přijde vyloženě naivní. Kdyby tam stála Plzeň 25 a velký burger 80, tak by nešlo o žádný srdcařství, ale o vyloženou hloupost. Vždyť už to dávno neni český festival, ale světový. A v porovnání s civilizovanym světem jsou necelý dvě eura za pivo a 4 eura za menší jídlo eště DOST málo. A to i když se to srovná s průměrnýma podnikama. Natož kdyby to člověk srovnával s festivalovýma cenama v západní Evropě a v USA. Takže já osobně jsem si při pohledu na Plzeň za pade řekl: "Jo, to jsou na nás eště zbytečně hodný. To by klidně mohlo být dražší."
Jo, na naše poměry je to dost, u nás je pohostintví prostě STRAŠNĚ levný a my jsme na to zvyklý, ale to je náš problém. Za každýho z nás, na koho už to příště bude moc a rozhodně se nejet, se najde minimálně jeden Němec nebo Skandinávec, který zaplesá nad tim, jak tu chlastáme a žereme levně a vezme tam i pár kamarádů. Takový je život v kapitalismu. Sorry jako. :)
Takže za mě v podstatě levný festival, na to, o co jde.

Merch neřešim. Přesně z toho důvodu, jaký řikal Loo. Kam bych ho eště sakra strkal? :)

Zvuk - cajk, občas něco zahaprovalo uchoslyšně, ale jak už se tu psalo vícekrát - prostě je třeba přejít na jiné místo apod. Jedině snad v orientalu u hlasitějších kapel stál zvuk za tiché hovno, pokud jste stáli vzadu vlevo. To je prostě zakřivením prostoru atd.

Jídlo - dá se tam najíst, občas za poměrně rozumné peníze. Nicméně párek v rohlíku za kilo je teda opravdu na zamyšlení, stejně tak chtít stovku za totálně podprůměrné nudle. Indický stánek (s fajn mango lassi) vzala bouře.

Pivo - pilsner ve skle za těch 50 byl ok, jinak je to prostě dělané na cenové relaci zahraničních návštěvníků, kterým tyhle ceny za podivně chutnající mok připadají naprosto fair a čekám, že by přežili i o pětku vyšší level. Město to jistilo, summer ale!

Ceny za merch v oficiálu dtto, ale jeden se musí pousmát.

Stálo by možná za úvahu re-vymyslet kino, začíná ztrácet smysl tam vůbec chodit při takových počtech, stejně tak ambient je super nápad, bohužel půl kapacity na sezení tam zabírali lidi, kteří se přišli vyspat (nevadí mi, že tam někdo chrápe, ale vadí mi, že si není kam sednout, takže tvrdá zem).

Taky by stálo za úvahu příště mít v záloze někde pár kubíků odpadní strusky na zasypání bahna u Metalgate. Tamtéž by byl super případný druhý východ z areálu. Just sayin´. Stejně jako nekonečná písnička o aspoň provizorních schodech a osvětlení cestou do kempu.

Čekání a kredit ok, dobít šel předem. Případně přes mobil (zahraniční lidi mají často vypnutá data, takže to trochu vysvětluje ty neustálé fronty).

Je vtipné, že v areálu má stánek antifa, když v červených tričkách makají regulérní nácci.

Organizačně atd. ale celkově fajn, lidsky trochu poslabší místy.

zvuk - v podstatě spokojenost, překouřený bicí mi vadily nejvíc (a byl to nejčastější prohřešek), ale nakonec jsem si zvykl chodit v podstatě na 2 místa, kde jsem zjistil, že to skoro vždy funguje - vždy zhruba uprostřed mezi pódiem a zvukařem, kdesi na hraně gumy a štěrku (když nebyl nějakej megakotel, nebo jsem přišel pozdě na začátek setu).
ceny - holt cizinci mají větší kupní sílu a fest jede na zisk. My s tím nic nenaděláme, já už si merch BA nekupuju, nevidím v tom smysl při tom kvantu hadrů, co už mám doma :-) nabil jsem si 4, nechal jsem tam za pití a jídlo lehce přes 3k
pivo - Plzeň jsem dával prakticky výhradně, až na dvě výjimky s Radkem 12 a 10 a jednou Kozel. Kobka byla super - bez front, příjemná obsluha, jinde to drhlo, třeba ve středu jsme na stánku čekal asi 10 minut a byl jsem asi 5. To mi nepřijde jako OK rychlost - ten problém byl a je v tom, že když je na stánku víc píp a pipiny na výdeji musely nejdřív zařvat, co chtějí a za nimi to teprve začali točit (a ještě blbě), ony na to musely čekat, tak to prostě je zase špatně. Když točím, a vidím, kolik je venku lidí, tak přece nečumím jak vejr a roztáčím si to dopředu!
Temnor - chjo, v pátek to byla těžká studená sprcha, když mi přišla SMSka, když jsem pak uviděl ty plachty a psal to Báře, tak jsem se u toho skoro rozbrečel, jak mě to dojalo. Tomáš Fiala má za tohle opravdu pochvalu!
nedostatky v programu - tohle je každý rok, ale letos to byly fakt hrozný minely, největší kaňka
BA 2019 - jako letos už od úterý večer, snad už nebudou další kapely přibývat, bylo by to už moc

čus
zvuk: super!, souhlas s Bizzem, zpočátku kopáky zbytečně moc vytažený, ale pak se to srovnalo. Jen Metalgate tradičně brutálně na max, nejšílenější asi u Rotten Sound.
jídlo a pití: oukej, sic tedy již zmíněná drahota, ale tak nedá se svítit, pivo jsem dával jen Plzeň a 50 Kč do skla mi přijde na fesťáku ještě zkousnutelný, na západě bychom za něj platili mnohem víc, ovšem halušky na tácek za 200 Kč...to jsem teda dost čuměl
fronty: odbavenej za minutku, uvnitř areálu taky skoro žádná čekačka, chválím velmi!

vzpomínkovou projekci jsem neviděl a je to asi dobře, tohle bych už asi nevydejchal... Roura navždy v srdíčku!

   sicky: já jsem si všiml jiné divné věci, (nevím teda, jestli je to pravda), ale občas mě přišlo, že ti týpci , co fotili a natáčeli v průběhu festu ty promo videa s diváky, si ty situace nasimulovali.  
hele tady klid, jde mi o hattrick!!! :D simulovali přízraky v kobce, kdy jsme se u toho nachomýtli a pak nás ještě jednou natočila v kobce jak kalíme. Pokud se objevím ve videu, bude to potřetí a jasnej hattrick :D, což samozřejmě znamená naprostý kulový :DD

já jsem si všiml jiné divné věci, (nevím teda, jestli je to pravda), ale občas mě přišlo, že ti týpci , co fotili a natáčeli v průběhu festu ty promo videa s diváky, si ty situace nasimulovali. Prostě vyšla buchta z backstage, nasadila si masku, zašla na minutu do kotle, maník ji vyfotil, a když pokynul, že to má, tak buchta masku sundala a zas z kotle odešla :)

Se divím, že tady nikdo ještě nezmínil ty naprosté píčoviny v programu. Chápu, že to někdo dělá na poslední chvíli, ale tohle vypadalo, jako by si to po sobě ani nepřečetli. Program na klíčence byl naprosto nepoužitelný, kapely v brožurce měly blbé fotky a dokonce v pátek kompletně prohodili dvě stage. Jelikož nejsem kokot a řídil jsem se hlavně podle programu na netu, tak mi to až tak nevadilo, ale věřím, že X lidem kvůli tomu několik kapel uteklo.

Odbočím, z Roury jsem furt špatnej, zkurvená rakovina!

nejsem si jistý, jak první dny, ale v sobotu večer se vchodem od hlavních pódií pouštělo tam i zpět, druhým jen ven, chaos...asi už to tak bylo, ale letos mě to štvalo, protože tam bylo víc kapel - zajímavejch věcí a už takhle toho člověk po areálu nacourá až až a když se ti třískají kapely a chceš tam být co nejdřív tak...

no jo, já radši něco fakt dobrýho za 25 (resp. 40 za super IPA), než jen pitelnýho za pade... a po každý druhý kapele pivo nepotřebuju, ale... chápu... asi... :)

octagon fungoval v obou směrech po celý den, ale v zájmu plynulosti večer to pouštěli jen jedním směrem, od otevření této cesty tomu tak je každý rok.

plzen v areálu a v kobce byla chuťově naprosto v pořádku, já osobně jsem to dělal proto, protože se mi po každé druhé kapele nechtělo 10-15 minut lozit z aerálu k nejbližšímu s dobrým pivem pak zase nazpět, ale chápu to. Cena víc než festivalová, pražská (myslim plzně) nic jiného jsem v areálu nepil...teda jednu desítku vzadu na revocation pač tam neměli dvandu :D

FOH = Front Of House a jo, je to zvukařský stan a ne, vždycky není výhra stát zrovna u něj kupodivu... a vůbec, ono to s tou volbou místa často není tak jednoduchý, resp. někdy to prostě ani nejde...

na velkých stageích jsem byl teda jen tak na 1-2 kapely denně, zvuk mi letos přišel tak půl na půl, pár věcí super (Emperor, Swans, Zhrine + skoro vše na Ambient stagei), pár věcí mi přišlo až moc potichu, třeba na Orientalu, když se člověk nenacpal úplně dopředu, tak to moc netlačilo, byť čitelnost dobrá, Metalgate většinou v pohodě, hlasitost pro mě akurátní, i když u Ulcerate utopená kytara, na hlavním u Gorguts taky jedna z kytar (myslím, že Hufnagelovo, ale zase super basa :) ), nejhorší měli asi MH, ale ani to nebyla úplná tragédie, ale stejně jsem to po pár skladbách kvůli tomu vzdal... Electric Wizard byli na to, jak by potřebovali být ohulený, aby to fungovalo, dost potichu, hlavně vokál (mohlo to být částečně i Obornem samotným, moc to nedával), kupodivu "ambientnější" a zahuhlanější Mayhem mi sedli, ale to bylo asi i jistými bylinami :)

jinak palec hore za zmáknutý odbavení ve středu, taky jsme byli kolem 15 hod. a žádný čekání

pivo jsem v areálu nepil, nechápu proč bych to dělal (kousek od vchodu čepovali i IPA od Mordýře, Krakonoše, Tambora atd.), matcha tea žabinec to v areálu jistil, 25 za půl litru vody v těch vedrech ve středu a čtvrtek mi přijde dost vydřidušský, ale co už... vege jídlo cenově drahý, ale něco se za slušný poměr cena/výkon najít dalo, ale je fakt, že to zdražení mi přišlo taky dost skokový, jestli to bude pokračovat, tak už tam jíst nebudu...

nevím co se stalo securiťákům v pátek, ale tak důkladnou šacovačku jsem asi ještě nezažil, čekal jsem, když mi strčej prst i do prdele, přítelkyni vyhodili z kabelky malý asi 4 cm široký zrcátko (žádný hrany, v kulatý krabičce) na kterým jim předchozí 2 dny nic nevadilo, ale ostahovákovaný borce s bodlinama tam evidentně pustili v pohodě, kámošovi prohrabávali i tabák a dutinky...

a ta jednosměrka u Octagonu/Orientalu je taky slušnej opruz, pořád to obcházet, zvlášť když se pak dodržovala jenom u jednoho z východů, chápu, že jako asi evakuačním východ, ale podle mě zbytečný...

já tam mam na proviant tak litr na den...bez merche

jinak souhlasim s tema cenama. Osobně jsem tam propil a prozral asi 3500. Z toho 1500 zmizelo hned prvni den ani nevim jak :D

   anonymous: Kolik se letos prodalo, pokud to není tajemství, lístků když bylo vyprodáno??   
poradatele vsech akci/festu o tom samozrejme neradi mluvi, ale v rozhovoru tady s Tomasem Fialou z lonska rika, tusim, ze kapacita arealu je cca 20k - kolik z toho je intepretu a personalu je k domysleni

   anonymous: Kolik se letos prodalo,pokud to není tajemství, lístků když bylo vyprodáno??   
Myslim ze 18tisic.

jinak co se tyce zvuku tak podle mě byl z 95% perfektni. Jedinna kapela kde to bylo utopenejsi byl zadni stan. Hlavne na Ulcerate, tam to nebylo idealni ani pred zvukarem. Decapitated si za zkurvenej zvuk muzou sami :D Jinak treba Nile měli letos asi nejlepši zvuk co jsem je kdy slyšel. A Dallas mi vlastne ani moc nechyběl.

trochu utopený činely jsem zaznamenal asi jenom u Mayhem.
pojmem FOH je většinou míněnej zvukař, pokud se nepletu?

a btw. pro Rouru běžely nějaký vzpomínkový projekce? škoda, že mi to uteklo :(

Kolik se letos prodalo,pokud to není tajemství, lístků když bylo vyprodáno??

mně se zdálo, že jsou činely dost často utopený...

Jako to nadávání na zvuk moc nechápu. Většina headlinerů měla podle mě zvuk velmi dobrý. opeth, overkill, emperor, suffocation, decapitated, prong, crowbar, electric wizzard, madball, dillinger všichni zvuk naprosto v pohodě. Možná Hatebreed trošku moc kytara, ale podle mě to tu show to nakoplo. Přijde mi, že kritici zvuku asi nebyli nikdy na koncertě anebo si neumí vybrat místo, kde to hraje ok

to mas tezky... hlasitost... musi byt, aby zvuk i pres povetrnostni podminky byl dostatecne slyset vzadu, vsak zkus jen jeho synchronizaci s obrazovkou, pokud stojis vzadu. co je FOH? :)
jo, virbl byva casto slyset mene, ale na vine jsou predevsim bubenici, kterym udery v rychlych partech slabnou (nebo v rychlosti zanikaji), kdezto v rytmickych je slyset paradne, opak bych videl u kopaku. az do ctvrtecniho odpoledne byl pomerne vytazenej a sziral kytaram frekvence, nicmene stejnak je zvuk vsude malicko jinej, ale to je vec obecna a poplatna akustice, skilum umelcu a aparatu. na virbl i kopak si bubenici casto davaj trigger, ta se zvukem neudelas uz vubec nic. ja treba pouzivam tlumitko, aby dostal basovejsi sound.
jinak na BA maj vsechny veci na totalne spickovy urovni, v tomhle bych problem nevidel. spis kolik je tam zvukaru, pokud jim usi proste prubehem tech desitek kapel neodchazeji, dost kapel ma svyho vlastniho, tam uz na vine BA neni vubec, tezko soudit, musel by to byt vzdy konkretni pripad a vsechny aspekty by bylo treba zanalyzovat a zohlednit.

Ja si dovolim maly komentar ke zvuku: opravdu nekomu pripada jako dobrej zvuk neco, kde kopak pripomina fackovani pres pupek, navic jdouci uplne pres vsecko, virbl utopenej vzadu jak kdyby to byl nejakej neprilis dulezitej nastroj navic postradajici ... ehm ... zvuk virblu, kytary nazvuceny jen tak ambientne na pozadi (der weg einer freiheit)? Je to takovy obecny problem tam - minuly rok jsem byl na Tosinovi a neslysel jsem Tosina. A ani virbl. Upozornuju, ze si stoupam obecne tak nejak k FOHu.

O tom, ze to je casto nesnesitelne hlasite ani nemluvim, ale uz se tak nejak smiruju s tim, ze metal proste musi bejt nahlas, jinak je to asi pop urovne Biebera nebo nevim..

aktuálně

diskuze