CHCEME PRODAT MILION DESEK…

Článek

article_851_px3

Po předchozím trkanci jsem zaznamenal, že se pár kapel pokusilo svoje promo nakopnout. Tak jsem měl upřímně radost, že se něco trošku hnulo. Cílem článku opravdu nebylo někoho strhat, ale spíše dodat inspiraci pro vlastní promo, kontakty, koncerty atd. Dělat muziku je docela řehole a pokud si chce člověk někde zahrát, prostě se musí starat dostupnými prostředky. Jinak to nejde. Věřte, že MySpace funguje dobře, však jsem tyto věci probral s několika muzikanty.
V Anglii, která má UG scénu docela mrtvou, se dobře daří ANNOTATION OF AN AUTOPSY právě díky tomuto instrumentu. HOUR OF PENANCE MySpace hodně pomohl právě ke kontraktu s UNIQUE LEADER a taky to vypadá, že se o ně firma zkouší postarat. Otázkou ale zůstává, co dál.

Pokud jsem tedy zmínil MySpace a další sociální sítě (Last.fm, Facebook, Youtube, blog atd.), tak pak tu máme ještě hledání firmy. Celé to není jen o klikání a komentářích na profilech ostatních, ale i o staré cestě. Jak taková stará cesta vypadá? Nechce se Vám vydávat desku v naší zemi a máte pocit, že je dobré Vaši hudbu propagovat za ostnatým drátem naší země? Pak je tedy vhodné mít pořešené následující věci.

1) Rozjetý profil na MySpace. Počet friends a views závisí na Vašich

article_851_px2

schopnostech, nicméně rád poskytnu pár rad.
a) Je vhodné napsat uživateli, kterého si vkládáte do friends, krátký vzkaz, ke kterému Vás request vyzve. Samozřejmě, že ho budete dělat stylem Ctrl+C a Ctrl+V.
b) Již potvrzeným přátelům vkládat komentáře. „Ahoj, jsme kapela odtud a odtud“. (Pokuste se, prosím i o angličtinu, přeci si nebudete vkládat jen holky, co znáte z hospody.) Posléze jste vidět i na jeho profilu a zabíráte si vlastní prostor.
c) Posílat bulletiny. Bulletin najdete v mailu a pod položkou „post bulletin“ rozešlete Vaši novinku přátelům čili i kapelám, firmám nebo promotérům.
Pokud máte novou skladbu, doporučuji krátkou zprávou jak komentovat, tak i bulletinovat. Jistě to své ovoce přinese.

2) Vnější propagace. Pokud máte na profilu nový song, doporučím Vám vytvořit si mailist webzinů, které můžete informovat, že máte novou skladbu zveřejněnou tady a tady. Pokud Váš mailist bude obsahovat 150 nebo 500 webzinů ze zahraničí, pak máte slušně našlápnuto. Metalový svět fakt není jen Metalopolis a Marastjakcyp... Čili vzhůru do toho! (Není to článek jen pro metalisty, pokud tedy hrajete něco jiného, neposílejte to na striktně metalový zine.)

3) Máte právě nahranou desku nebo promo, které hodláte rozeslat firmám. Jak to

article_851_px1

provedete? Pokud chcete vydavatele na trošku profesionálnější úrovni, volte následující kroky:
a) Nahrávka by měla obsahovat tři až čtyři songy. Pokud k tomuto zvolíte profi studio, věřte, že uděláte lépe. Pokud se jedná o už hotovou desku, neposílejte desku celou. Pošlete opět tři až čtyři songy. V dnešní době už nikdo nechce mít desku celou leaknutou (volně stáhnutelnou na internetu) před vydáním a firma taky nemůže vědět, kam všude desku posíláte.
b) Samozřejmě by měla být k nahrávce připojena biografie v angličtině čili kdo jste a odkud jste, co máte za sebou, s kým a kde jste měli možnost hrát. Navštívili jste s kapelou více zemí? Máte bohatou muzikantskou minulost? Napište to tam také. Firma se dneska musí snažit Vás prodat a věřte, doba Michaela Jacksona a desek filmového žánru už nenastane. Čili směle do toho.
c) Pokud připojíte jako pozornost řekneme pár samolepek a firma pak uvidí, že máte na svém profilu vystaveny k prodeji trička, určitě na Vás bude nahlížet jako na kapelu, se kterou se dá pracovat a hlavně má důvod s ní pracovat.
d) Není to nutné, ale je vhodné mít u proma základní obal. Texty, fotku atd. Pokud možno, dejte si na tom trošku záležet, protože úplně dementní fotky mít nemusíte a pokud budou trošku korespondovat s hudební a textovou náplní, určitě neuděláte špatně.

4) Nezabrala žádná ze zmíněných rad? I to se může stát. Třeba hrajete totální sračky (dobře nehrajete, no). Doporučím nechat nahrávku volně ke stažení a vyrobte si pár kusů, co budete prodávat na koncertech. A přes net se pokuste pár desek také prodat, alespoň si budete jisti, že jste udělali pro desku všechno, co jste mohli. Občas je tato možnost lepší než mít desku vydanou u totálně neschopné firmy.

article_851_px4

Mimochodem: Třískladbové promo pro desku klidně nechte stáhnout předem (skladby předem natagujte pro Last.fm), stejně to lidi vysosají z MySpacu, takhle můžete na netu nechat alespoň lepší 320 Kbs mp3. Všimli jste si, že nejedna velká kapela dává na MySpace celé desky?

Takže, to jsem zase jednou nakopl téma. Pokud bude mít někdo dotaz ohledně článku, kde byste si potřebovali něco doplnit, napište na saint.rap@marastjakcyp.com. Dotazy, které mají odpověď „ne“, jsou následující: Budeš nám dělat manažera? Dělal bys nám MySpace? Založil bys nám MySpace? Budeš se nám starat o to a to? Odpověď je jasná: Ne, nebudu. Nebo jsem Vám pomohl málo? Aneb překvapivě skoro po patnácti letech s metalem chci svůj klid.

Vložit komentář

DR - 07.11.09 21:37:06
podobně jako voiceover
annal - 07.11.09 21:29:35
Ted sem brouzdal na bandzone a mel bych jeste dve rady: 1. Kdyz uz si nemuzete odpustit ty minutovy ukazky, tak predtim zkontrolujte jestli skladba nema minutu presahujici intro. Pokud ano, pouzijte minutu z prostredka a ne ze zacatku! 2. Znehodnoceni promo verze kecama typu "poslouchate promo z alba blabla" od poslechu dost lidi odradi. U svych srdcovek to mozna prekousnou, ale u kapely okresniho ci nizsiho formatu nikoli. Pokud na nich bezpodminecne trvate, vynasnazte se, aby hlas znel co nejmin debilne. http://bandzone.cz/sabathory
annal - 07.11.09 21:15:58
Rozsekany preview nebo minutovy ukazky beru jako urazku.
vladka - 07.11.09 21:13:55
jeste k tomu nahrani alba na Myspace - hodne se mi libi treba jak to maji udelany Porcupine Tree, kteri vytvorili 'album preview', coz je kompletni ukazka vsech veci z alba, vychazi ani ne minuta na jednu vec.. myslim, ze je to dobrej marketingovej tah, protoze lidi jendoduse budou chtit vedet, jak ktera pisnicka pokracuje dal ;)
Satan.rap - 07.11.09 18:26:39
dreck: Vsak v poho psal jsem to trosku pro jinej pripad. Pokud vemes az takhle milej andros nereknu, ani popel. Ja jsem rad, ze si se vyjadril a myslim, ze to smysl melo. Sorry nemyslim, ze my dva se zrovna musime hadat. Diky za nazory. Preci jen si napsal jak to taky jde a to me na tom tesi nejvic:-)
dreckus - 07.11.09 18:22:19
strap ad deska: vidis a ja myslim ze ma. asi nema smysl utracet sileny castky za studio a zvukovy profiky, ale urcite ma cenu udelat si to sam nebo se spriznenyma lidma. dnes uz to jde velmi dobre i v uplne nuznejch podminkach. samozrejme ze taky dost zalezi, co je to za styl hudby - kapely v klasickym rockovym obsazeni to maji opravdu slozitejsi. ale dulezity je, aby to nebyla nahravka jen tak pro nic za nic, jen "abychom teda jako nejakou nahravku meli". kdyz to udelas tak, ze s tim budes spokojenej (nebo aspon budes vedet, ze lip uz to proste v tuhle chvili nepujde, ale presto budes mit potrebu se s tim podelit), tak to cenu ma. vydej si to jako cdr o 20 kusech, udelej k tomu nadhernej rucni obal a klidne to rozdej jen svym znamym... to proste cenu ma. a co ty vis, za par let to bude treba nesehnatelny raritni klenot ;)) bizz: no co se tyce promacu, tak ty dostavam (i kdyz urcite ne v takovym mnozstvi jako ty :), at uz jako novinar/moderator nebo jako promoter a nevsiml jsem si nejakejch hruz :) ale je fakt, ze tobe chodi asi i uplne zacatecnicky pokusy...
bizz - 07.11.09 18:03:09
Drecku, zacni na Letmo prijimat proma a uvidis.. zacnes psat lidem i navody na to, jak napsat spravne adresu :-D a tak tu mezi reckama mame takovy 'obecny pravidla' pro ty, kterym to nedochazi jako si jit rano po vylezu z postele vycistit chroupky :-) jinak mas ale 100% pravdu, neasi. mozna by to skoro chtelo vyjmout k tomu clanku jako doplnek, pac to bylo adresovano vetsine tem, kterym byl Strapuv prispevek urcen :-)
Satan.rap - 07.11.09 17:59:20
Hlasku o elitarstvi sem prosim netahejte.
Satan.rap - 07.11.09 17:58:27
BTW: ma smysl teda u minoritni muziky tocit desku ( oba mame radi minoritni hudbu hadat se o stylu nebudeme ) . Nebo tocit nahravku a pokouset se ji vydavat? Hm? To sam vis, ze pro deset lidi moc smysl skoro nema..at jsem treba komercak.
Satan.rap - 07.11.09 17:56:34
Dreck: No me trosku prijde, ze v tom hodne vidis ten Behemoth. Ja v tom treba vidim i tohle. http://marastjakcyp.com/new/?c=3&id=764 Ok rekneme si to k tomu clanku jinak. My dva jsme stejne stary pro nas to nic novyho neni a necim jsme prosli, co kdyz je nekomu 18 a ma dobrou kapelu pak to nekomu pomoci muze, hm? Ty vole vedet, ze to budes cist jen ty tak se na to vyseru tomu ver:-))))
dreckus - 07.11.09 17:51:53
"Nacita se to stejne dlouho a vypina se to rychlejc..." :)) no ja se priznam, ze myspace mi prijde prece jen rychlejsi, kdyz potrebuju ziskat aspon hrubou predstavu o kapele kterou neznam
dreckus - 07.11.09 17:49:50
no jasne, to taky... ale nejak ve zkratce je moje hlavni pointa v tom, ze i kdyz do jisty miry urcite stoji za to dat o sobe vedet (a nemusi to byt jken tenhle klasickej nudnej kolobeh o firme, promacich, nalepkach atd.), tak zastavam nazor, ze radeji "deset fanousku/navstevniku/zakazniku/whatever, o kterych vim, ze si to uzijou a jsou v nejakym ohledu na stejne vlne, nez sto dalsich, se kteryma nenajdu zadnou spolecnou rec, popr. jsou to ovce" pokud ale nekdo k hudbe chce pristupovat primarne jako ke zdroji obzivy, tak je to samozrejme taky uplne jinak :) ja s tim ovsem nesouhlasim :) (tim apriori netvrdim, ze je spatne si umenim vydelavat!) mimochodem, vzhledem k tomu, ze by se to urcite driv nebo pozdeji objevilo, tak predem rikam - tenhle pristup neni zadnym elitarstvim!
annal - 07.11.09 17:47:11
Spamovani typu "Nas mily fanousku. Chteli by jsme (!!!) te pozvat na koncert v Horni Dolni..." me taky sere. To, ze sebeprumernejsi kapela muze bejt slavna, protoze si naklikala vic fanousku, me sere tez... K tomu, abych vlez na myspace, me donuti tak maximalne novej song oblibeny kapely. U kapely co neznam si spis stahnu promo nebo desku. Nacita se to stejne dlouho a vypina se to rychlejc...
Satan.rap - 07.11.09 17:31:18
dreck: Jo pokud dana nahravka stoji primarne uplne za hovno nejspis ji svecena voda nepomuze to mas rozhodne pravdu:-)
Satan.rap - 07.11.09 17:23:36
drecku: ale rozumime. Neboj. Samozrejme, ze jsou ty clanky trosku hnany do extremu ne, ze ne. Problem je ten, ze mi obcas prijde, ze tady kapela zacne s promem na tom, ze zalozi profil na bandzonu a tim to konci. To je mozna trosku malo. Hele ja bych to nepsal, kdybych od nasich muzikantu x-krat neslysel nase firma je takova a makova atd. Coz zase prijde me, ze pokud se nerozhlidnes nic neuvidis. Coz je blbost psat tobe, kterej prehled ma. Ok? BTW: Nektery ty veci nejsou jen z metalu...takze tak. Jinak tvuj odpor popr. ze ti to prijde ubohy plne chapu a respektuju to. Ja jsem k diskzui otevrenej. Klidne pis. Pokud ta diskuze muze neco obohatit nebo nekomu prinest nejaky zkusenosti smysl ma. Utocne to nemyslim vubec.
dreckus - 07.11.09 17:08:06
ne to si nerozumime - mne prijde ubohy tolik stavet na marketingu (v tom nejsirsim slova smyslu) ale nechci to vubec dal rozvadet, pac bys mi (nejen ty) opacil, co je spatnyho na tom, dat o sobe vedet a cely by se to zvrhlo v hroznou debatu, kde bychom si stejne nic nevysvetlili :)
Satan.rap - 07.11.09 16:33:21
Jo a jeste urcity principy urcite hlubokomyslny nejsou o tom se s tebou fakt prit nebudu.
Satan.rap - 07.11.09 16:30:32
dreckus: clovece docela chapu, co myslis. Ale jak to obcas koukam nektery veci v CR stale az tak samozrejmosti nejsou. No ten zbytek by byl na obsirnejsi debatu moc nechci rozepisovat. Obcas by si se divil, co vidim a slysim....ale to nema cenu resit. Jinak diky za prispevek.
brutusáčik - 07.11.09 16:16:58
no já měl období kdy sme si posílali rovnou dvd, to ještě net nebyl tak rychlej na download, torrenty a rapidy moc nejeli..takže vyměnit seznam a už to jelo..hehe
dreckus - 07.11.09 16:16:35
mne ten clanek prijde dost o nicem, ale jestli nekomu pomuze, tak prosim.. (pochybuju, ze koho tyhle samozrejmy veci nenapadnou i bez precteni, ze ma vubec nejakou sanci i potom..) jinak mam pocit (stejne jako u clanku o behemoth), ze je to dost ubohy (ty principy), ale vzhledem k tomu, ze mam asi uplne odlisnou filozofii, tak to nema cenu rozmazavat. Snad bych teda akorat konstruktivne doplnil dve veci: 1) obzvlast pro male metalove (a vetsinou debilni) kapely: biografie neznamena 4strankovy prkenny sloh obsahujici vsechny pepiky, kteri si u vas zadrnkali. kdyz neni koho zminit (nekoho relevantniho!), tak radsi napsat obecne o svym pristupu, tvorbe a vizi do budoucna (tim nemyslim "chceme hrat pro hodne lidi a chlastat" apod.!!). problem je ale ze tyhle lidi vetsinou ani nic takovyho napsat nemuzou :)) 2) neustaly spamovani (at uz pomoci mailu nebo nejakych socialnich siti) je kontraproduktivni! koho ksakru zajima cist kazdej druhej den, jak jste si na zkousce usrali a mate novy fotky. zadnyho normalniho cloveka ne (pokud nejste uz megahvezdy nebo to neposilate jen dvoum skalnim fanouskum z mistni sokolovny). ambiciozni vterky jsou nejhorsi i kdyz maji dokonce co sdelit. bizz: zapominas ale, ze dnes ti vic jak polovina lidi na ty "virtualni proma" sere a ani se nebude obtezovat je poslouchat ;)
bizz - 07.11.09 14:36:08
ty woe, ja kdyz se nad tim zamyslim, jak jsem delal promo pro Demimonde a prvni Alienation Mental.. denne na poste s 10-20 balicky s kazetama, lepeni namazanejch znamek, tuny casu nad balenima pripravou, prachy za postu, posilani znamek zpet.. a dnes si sednes na odpolko k netu a navalis proma - a zadarmo!!! - jako ja tehdy za mesic :D
brutusáčik - 06.11.09 11:21:13
nicméně všechna čest za tu propagaci
brutusáčik - 06.11.09 11:20:51
nooo pěkné score.....
annal - 06.11.09 11:16:34
Nekde mam archiv jejich linku a je to 0.9MB v xls.
annal - 06.11.09 11:15:03
Ja mam dojem, ze deathmetalinvasion tu komunitu ma, pac to byl par let jeden z nejvyznamnejsich death-blogu s celou deskou...
brutusáčik - 06.11.09 11:10:26
annal: jj tiez jsem na ně narazil....ale i ten blog si musí udělat komunu, sice jsou "poctivý" a jdou stříc kapelám, ale co naplat když kolem je dalších 100 blogů s celou deskou...
brutusáčik - 06.11.09 11:09:18
bizz: ale notak :))
annal - 06.11.09 10:17:01
Ja bych jeste dodal, ze treba http://deathmetalinvasion.blogspot.com/ se zameruje na free/promo mp3 a imho se to vyplati poslat i tam, pac je ma v bookmarks dost lidi jeste z doby, kdy to byl klasickej sharing-blog s ukradenejma mp3;-)
bros - 06.11.09 09:50:33
no, ona je to akorát kuchařka na omáčku a na koření - těsto si musíš udělat ve zkušebně :)
bizz - 06.11.09 09:32:55
skoro by si clovek zalozil kapelu, aby si to zkusil, co? ;-)
bros - 06.11.09 09:16:35
To je jak kuchařka, ale rozhodně souhlas! Jinak překvapuje mě, že tyhle základní pravidla spousta kapel ignoruje a přitom má nálepky, kila merche... Pay No Respect - zhruba -obden o nich slyším - potřebujou pomoct s bookováním show, nahrávají Moving On, včera hráli tam a tam... málokdo má čas aby stránky a profily kapel projížděl, proto tahle možnost zhuštěný informace přímo pod nos mi přijde OK
brutusáčik - 06.11.09 00:04:51
nemyslím si že je ug scéna v englandu mrtvá, jestli to bereš z pohledu deathu tak možná jo...trk.....jinak slušnej návod, vydej všechny své rady knižně... :)
  • Zkus tohle