CHRISTMAS MASSACRE XII > Fleshless, Heaving Earth, Lomofuture, Disaster, Obscurum, Unaffected Evolution

report

report_633_px1

Na vánoční masakrování Ježíše přicházíme právě když se loučí Obscurum se slovy: „Děkujeme, že jste ty naše sračky vydrželi.“ (geniální) Nu tedy, co dodat. Procházíme si klubík Black Shadows, ten na mě působí spíše jako klubovna, nicméně jeho prostory jsem si velmi rychle oblíbil. Vládne zde div ne domácí atmosféra, sál mi připomíná obří obývák, prostor zaplněný tak akorát, kdyby přibylo pár hlav, už by se tvořila u pípy kolona jak z filmu Volný pád.
Disaster jsem viděl nedávno s Unnecessarity a věděl jsem, co očekávat. Mnoha nápady ne zrovna oplývající metalkórek, který má však oproti ostatním grupám jednu zásadní výhodu - sličnou uřvanou frontmanku s pěknou výbavou. Takže se samozřejmě jdu juknout na naše slovanské dary, podupu si do taktu a říkám si, že jim tu odrhovačku odpouštím, respektive se na kapelu dívám z pozitivnějšího úhlu pohledu, než na tom ve skutečnosti je. Po třech skladbách se dostaví únava ze stále stejné produkce, která by rozhodně zasloužila nějak vyšperkovat a já jdu dozadu do malé síňky, ze které se mezitím stala šatna Heaving Earth (chyběla backstage). Ti vůbec přijeli s logistickou podporou á la Wu Tang family a tak se klábosí jedna radost.

report_633_px2

Za Torture The Mass, kteří z mně neznámých důvodů nedorazili, zaskočili Lomofuture z Klášterce nad Ohří. Nutno podotknout, že na kapelu podobného ražení nebyl nikdo připraven, navíc stylově vybočovala, což po celou dobu vystoupení publikum přecházelo útrpným mlčením. Velká škoda, protože si to kluci nezasloužili. A po prvních tónech je jasné, že se budeme hýbat do rytmu HC, crossoveru, potažmo nu-metalu, který však má co nabídnout. Kvintet má určitě rezervy a nebojím se říct, že z této grupy by v budoucnu něco mohlo být! Celé mi to připomíná The Switch, basákova řádně podladěná šestistrunka hezky lechtá žebra, bubeník – ač v kapele prý jen tři týdny! – do škopků řeže, zkrátka celé to až podivuhodně lehce šlape. Dojem kazí nu-metalová exaltovanost, ale... To, co kloučkové předvedli, zahráli suverénně, hráčsky s prstem v nose, prostě bez větších problémů. Navíc s naprosto parádním zvukem, jaký by si jistě přáli mnozí. Tečka.

report_633_px3

Řeknu to na rovinu: přijel jsem kvůli Heaving Earth. Jednalo se o jejich první koncert, tudíž důvod je nasnadě. Ale nebudu to rozmazávat. Čekal jsem to dobré, jenže co předvedl pražský kvartet, nad tím zůstával rozum stát. Chlapci začali s Vultured Visions, ještě je vidět, že jsou znejistělí, jak to vlastně všechno dopadne, jenže po této generálce to z nich spadne a jede se naplno. A tady už je zřetelně slyšet, že zvukař dnešní večer VLÁDNE. Neskutečně konkrétní a přitom temně začouzený sound, o kterém by si mohli Hate Eternal letos na Chmelnici jenom zdát. Stojím tři metry od pódia, čumím s otevřenou hubou, co lze v této ajzboňácké kůlně stvořit (nemluvě o Jürgenových škopkách, ty jsou jak z alabastru). Nu dobrá, a teď k muzice. HE jsou koncentrát z pekelné odrůdy deathmetalového stromečku - zleva útočí Morbid Angel a Immolation, zprava pro změnu Incantation a Hate Eternal, prostě normální inferno. Nejvíc koncentrovaného zla pociťuji v Concepted Backwards, asi nejrychlejší věc vůbec, tam už se normálně bojím, že mi dojde kyslík. V jedné skladbě se pro změnu zpomaluje zcela v duchu písně Nothing is Not (hádejte od koho). Ne, není to originální, ale je to perfektní. Vystoupení trvá něco přes půl hodiny, což je tak akorát, člověk toho má dost. Uvidíme, kam se to bude vyvíjet, nicméně na letošním Christ Mosh Beastu jsem jejich live-repeté nelitoval.
K Fleshless jen krátce. Už řadu let tyto matadory neposlouchám, viděl jsem je naposledy shodou náhod také v Děčíně, když předskakovali Prophecy (už je to nějaký ten pátek) a tak jsem si říkal, co se u nich změnilo. Vůbec nic. „Maso z lesa“ je prvoplánově chytlavé, vlastně se nabízí otázka, zda vlastně ještě hrají death metal. Bylo by trefnější je označit za deathem načichlý punk (viz jejich gorové hopsačky), v němž nechybějí melodie a nějaké ty slamovačky. Opět tleskám panu zvukaři, jenž má pult pod palcem a všechny nástroje jsou zvukově vyvážené, ostré, no prostě radost poslouchat. Fleshless mají ohlas, nepovím vám však jména skladeb, zhruba po hodině končí, zalidněný sál má žízeň a šupajdí si to k baru.
My se ještě hodinku zdržíme, rekapitulujeme, ansámbl nás hodí domů do Ústí, kde se ještě v Cirkusu stavíme na mok zlatavý, k němuž nám pan DJ zahraje Still Psycho od Rotten Sound. Čumíme na sebe s Gábou jako puci, klepačky nám ten večer nedají pokoj, tož musíme jim utéct do peřin, kde vládne slastné koma.

Vložit komentář

HONZA - 06.01.09 18:12:22
tAK TOHLE ME POBAVILO:)ANI NE TO SKATULKOVANI JAKO TY IDIOTSKY GESTA:)KDY LIDI POCHOPEJ ZE SE PRI METALU NEMUSEJ TVARIT JAKO BY MELI KYTARU V PRDELI:))) heaving earth - krasny matematicky, technicky death metal pijiici ze studne jmenem morbid angel vic nez okate. asi nejlepsi kapela vecera, dojem jen kazil vokalista svymi topornymi pohyby totalne mimo rytmus a idotskymi "metal gesty"
brutusacek - 03.01.09 03:14:26
neřikam že math v neurosis je, jen řikam...ale seru na to :))) no já vas ještě naživo neslyšel..jen ty ukázky a to byla deathík no :), ale i tak prostě mu to tak vyznělo no :))..neřešil bych to :) mno..člověk se pořád učí, nemůže psát jak mu huba narostla..thx
lemmy - 03.01.09 00:47:49
jo a ještě jednou pre teba - píše se nuance (ale to je jen takova niance)
lemmy - 03.01.09 00:46:25
"jestli to bylo mathematický tak střapák nahodil disharmonii v pohybu .)" genialni brute, proste genialni
Satan.rap - 03.01.09 00:20:55
Brute o mne nejde...proboha HE matematicka a technicka kapela...kdyby radsi napsal temna a rychla tak ok...ale tohle neskutecny....uffff takhle mam pocit, ze jsme nejaka divno kapela krizici meshu a ma:-))))) uz to cely chapes? slysel si FDK? TAKY PEKNA HOVADINA. DR 03|01|09 [00:12] : bingho!
DR - 03.01.09 00:12:27
matematiku u neurosis neospravedlníš ani osmisetstránkovou esejí
brutusacek - 03.01.09 00:02:16
no s tou osmičkou psal že ji měl na lazení ale nepoužil... neposloucham neurosis kvůli matematice...ale dokážu pochopit ty niance...někdo to tam třeba, někde tam může být ukrit rif kterej tě spojuje s něčim jiným..proč ne, proto sou věčný debaty tady a všude jinde, protože každej u nějaké desky slyší něco jiného...proč ne :)) ...však jistě chápeš že to celé je trk na tebe od člověka co tě absolutně nezná :)))
Satan.rap - 02.01.09 23:23:56
Brute vsiml sis, ze ten clovek neco mele o matematice v pripade Diphterie je jediny meritko kvality Jendova osmistrunna kytara...promin. Proc mam pocit, ze si o tom cloveku udelam obrazek docela presnej. Nic proti...jeste neco ty poslouchas Neurosis kvuli matematice...ufff uz, aby tenhle trend posel v tech minimozeccich.
brutusacek - 02.01.09 22:12:02
tak víš jak....každý vidí něco v něčem...třeba jistými niancemi mu to tohle připomínalo...to bych mu neměl za zlé, já to mam takle s meshuggah..ale to je spíš už deformace :)
Satan.rap - 02.01.09 18:40:41
Brute kam chodis na takovyhle idioty? ten typ je mimo ve vsem, co napsal...matematicky Neurosis a Morbid angel...ten clovek by nemel fetovat.
bizz - 02.01.09 16:28:15
Demone,nevim,jax k tomuto dosel,pac na Mjc neni jedinej clovek,jenz by poslouchal jen to svy,nikdo tu nema jen jednozanrovy clanky a navic vetsina z nas ma s muzikou i naky svy zkusenosti,tak to casto vidime/slysime i z ty druhy stranky veci.Asi bys mel uvest konkretni priklad,aby tahle diskuze dostala reseni (a my se z ni pripadne ponaucili:-))
brutusacek - 02.01.09 14:08:50
ale jestli to bylo mathematický tak střapák nahodil disharmonii v pohybu .)
brutusacek - 02.01.09 14:04:05
ale takový menší trk k vánočnímu moshi z black psa, z jednoho fóra cituji: Abiz: "no tak 25. jsem navstivil pravidelnou vanocni akcicku christ mosh beast v black psu. vstup 66 korun... neber to Very Happy sepsis - stihnul jsem jen konec, tuctovej death metal s debilnim zvukem diphteria - houpavej podladenej hardcore - v novejsich vecech nasmradlej metal/death corem. dobrej zvuk, ale vsechno na 4/4 takze po case trosku otrava. tahle muzika uz neni moc pro me. kytarista si slavnostne pri lazeni vytahl osmistrunku a behem koncertu ji nepouzil ani v jednom songu... wtf? heaving earth - krasny matematicky, technicky death metal pijiici ze studne jmenem morbid angel vic nez okate. asi nejlepsi kapela vecera, dojem jen kazil vokalista svymi topornymi pohyby totalne mimo rytmus a idotskymi "metal gesty" FDK - sludge particka trosku nezapadajici do okolniho mrtvolneho prostredi, ale presto prijata s prevapivym pozitivnim ohlasem. naprosta kopirka neurosis a cult of luna, jen bohuzel bez okorenujicich matematickych prvku. vcelku se dalo, rozhodne me to bavilo vic nez lvmen live victims - totalni jatkarinka s dvema vokalisty a automatem, moshoval sem jak kreten Smile M.A.C. of mad - moje druha live zkusenost s touhle bandou a nutno rict, ze jeste horsi nez ta prvni. bezduchy tekk/gore. mel sem pocit, ze kazdej hraje jinou songu a vubec jim to nevadi. prefektni hvezda vecera, po dvou songach sem sel cudit ven a dle na vlak (v 11 hodin) miriciho davu jsem nebyl zklamany sam." na otázku zda-li to mohu prezentovat zde s tím kdo je zpěvák HE bylo odpovězeno: "jo tak, ne ja na marast vubec nechodim Smile takze klidne to tam postni. kazdopadne neslo uplne o nejaky hrozenicko "rohama" (i kdyz to ofc taky) ale spis takovy hecovani lidi a pochodovani po podiu s lehkosti medveda po obrne... Very Happy" :))) Střapák najme choreografa a po této stránce vylepší :))
brutusacek - 02.01.09 14:00:02
to já bych to nekritizoval..rock mam rád a už jsem někdy zamejšlej že bych napsal třeba Teslu....mě osobně svrbí 8,5 u Brutusu ale recku jestli by pustil Šéf .))
CrusT - 02.01.09 13:14:39
a nejaky konkretni priklad tady na Marastu?
Demon - 02.01.09 12:48:30
Neřekl jsem, že hodnotíš to co posloucháš, ale podle toho co posloucháš, příklad pro tebe: máš rád death metal a když bys měl hodnotit rock tak to budeš kritizovat protože to neni tvoje parketa, ale pust to z hlavy je to jen názor, takže si hraj dál.
gaba - 02.01.09 09:22:58
souhlas s demonem,je snad jasny ze by se melo recenzovat to co se prave neposloucha a nelibi ne? kluci polepsete se . a jako prvni recku bych videl sbirku koled bozskeho Kaji Gotta a samozrejme za 10
bizz - 02.01.09 02:25:01
Ti nevim,Demone,co ti na to rict,snad jen,ze lip to asi neumime,tak promin,ze poslouchame,co se nam libi :-)
lemmy - 01.01.09 21:33:59
tady se obrací :-)
Demon - 01.01.09 20:39:38
Nehraji bohužel v žádný kapele, ale i ty recenze o kterých mluvíš jsou zcele neobjektivní a hodnotíte podle toho co právě posloucháte a co se vám líbí!!!!!!!!!! Polepšete se, nebo se na to vyserte!!!!!!!!!
bizz - 31.12.08 18:52:38
Demone,dik.My jsme totiz jak ze zurnalu,takze jaci my,taky zin :-) V jaky kapele hrajes,ze jsme se te tak dotkli? :-D
Demon - 31.12.08 17:10:34
Zpráva pro vás z Marastu: jste nejtrapnější zin který znám!!!!!
CrusT - 29.12.08 20:44:57
:-D olrajt, priste napisu, "ktery vladnul" kapis to? :-)
bizz - 29.12.08 20:11:39
Zvladnul zvuk,co asi. Jinak Jürg vrah a Decin lepsi nez ctvrtecni Klanovice,da?
CrusT - 29.12.08 20:05:40
a co takhle napsat, kdo byl ten zvukar, co vladnul, hm? ;-)

Zkus tohle