Články

přeposlat článek tisknout
CRYPTOPSY, GRAVE, DEW-SCENTED, ABORTED, VESANIA, HURTLOCKER

CRYPTOPSY, GRAVE, DEW-SCENTED, ABORTED, VESANIA, HURTLOCKER

  • kdy: 19.02.2006
  • kde: Praha, Abaton

Ufff… zase zpoždění, týden utekl a ani jsem nemrkl. Chvátám chvátám, žeru jako prase a leju ještě víc, přesto nemám chvíli čas, tak jak bych potřeboval, ale minulou neděli jsem se Abatonu díkybohu nevyhl. Bez jakýchkoli očekávání, ba naopak, se část MJC crew vydává do Holešovic. Díky chaosu v organizaci ve vlastních řadách jsme prošvihli Hurtlocker, což nás nemrzí, ale nakonec se ve finále

od prakticky všech dozvídáme, jak to klukům náramně kopalo a že se také řvalo, rozuměj thrashohopsalo, tak si říkám, příště se pořádně juknu, v kolik se začíná.
Do sálu vnikáme až startem polské Vesanie a opět neočekáváme nic, já tedy ne. NeMJC kolegové informovali, že není až tak oč stát, a tak jen tak postávám a čumim. Ale! Jede to! A kurňa, kdo to je s basou u toho mikrofonu, připomíná mi někoho z … Behemoth! A kdo je to za škopkama? Ha! Daray z Vader a od jejich posledního show, jež jsem viděl, se mu krásně srovnaly nožky. Šlape to, šlape, nikam se neženeme a valíme si to spíše ve středním až rychlejším tempu s občasným výměškem sypání. Hudebně docela atmosféricky temnější a hutnější black/death s hlubším hrdlo projevem, trošku mi připomínající norštíky Aeternus, moc pěkné!
Dalšími na holení a v očekávání jsou goremageddonci Aborted /px1/. S

report_213_px3

drummerem Gillesem Delecroixem za zády, jenž vystřídal Dirka Verbeurena (Scarve, Soilwork…), si ostudu rozhodně utrhnout nelze, takže naprostá pohodička moderně a řízně pojatého nasypaného staroškološtějšího death/thrashe bez známky po rzi. Sice bych jisté výtky měl, ale hrají takto české kapely? E-e!
Po další malinké úpravě pódiovky Belgány střídají Germáni a z předchozího rychlého setu se zpomaluje, protrsává watt 100 péro (kurwa ten kajtrák /px2/ v pravo byl eKSkluzivní!!!), řve a tupe. Jestli Švédi, krom hokejové zlaté Olympijské medaile, mají namísto Slayer The Haunted, tak Dojčland zase Dew-Scented /px3/, i když si netroufám říci, zda se D-S dokáží alespoň jedněm z nich vyrovnat. Asi ne. Sice dobré, ale jinak nijak překvapující, ale zato dobře odvedené řemeslo – toto bych asi vytkl i Aborted. Navíc dojem dojč meloSlayerz trošku shazoval footvýkon bubeníka, budu interpretovat PopCorna: „Tak tyhle brambory už byly vyklíčený!!!“
Fair by bylo sdělit, že v Abatonu – podobně jako na Bolt Thrower – byl naprosto killer sound, i když tentokrát ještě o dost lepší! Další supr věcičkou pro mě byly výkony všech bubeníků a tím myslím i Grave, od kterých, a to byste nikdo nečekal (pro tento report je to snad pravidlem), jsem čekal nudu… Ale hovno!
Grave odpálili parádní šťavnatej valivej a houpavej oldchool ranařskej death v triu,

report_213_px4

kterej štorcoval v každým kousku Abatonu! Asi jen takto a to vlastně aj stačí, bikóz „I’m Souless!!!“
A po těchto několika příjemných překvapení je už čas pro Cryptopsy a napětí a obavy se stupňují. Následuje delší pauza mezi kapelami, kdy se odklízí druhá sada, zvučí, zvučí, zvučí… a graduje čas tak, až to bylo fuckt dlouhý. Cryptopsy maj ale jediný štěstí, za jejich výkon je vše prominuto, protože i v čele s Lordem Wormem to byl chvílemi hurikán, kdy vlasy těm, co byli podiu vstříc, vlály ne snad z důvodu třepetáním jejich semeništěm, ale díky tomu, co stálo před nimi. Tipťop blasting náhul par excellence dle firmy Swatch Québec.
Přemýšlím, jestli se v sálu našla osoba, která by čekala až takovejhle masakr. Já po novince Once Was Not ne. Ta sice kvalitou čtyřletým přípravám neodpovídá a skladby z ní oproti starším tak nevynikly, ale zase se mi live líbily více než z digitálu. Samozřejmě toto vše myslím k hudbě a prezentaci kanadského torza kdysi královského, ne k výkonu páně chrchleWorma /px4/, který

report_213_px1

alespoň s pulzujícím hudebním tělesem držel krok co do rytmiky (na cd tomu tak ale překvapivě není), ale jeho grindcore „..uuááá aaůůů íííí..“ výkon k těm, co stojí a sedí okolo něj či za ním, se to nerovná ani za mák (a s ním si už užijete jó legrace). Omluvou by snad bylo, kdyby byl spoután v okovech a na kousky jako Guinea Pig pozasunován do kopáků pana Mouniera, který hudbu, stejně jako na Once Was Not, hodně přehrává, ale zase se musí říct, že jsem přes to všechno v jeho výkonu jediné „cokoliv“ nezaznamenal, což nebývá zvykem, když hrajete cca na 120%. WAW! Cryptopsy prostě WAW ještě jednou a už mi dejte pokoj…
…no co, snad mi mí Marasťané rozumí a také částečně souhlasí, však se můžete vyjádřit… pro mě prostě super super koncert! Dík, Shindylůz teame!!!

by mART_in

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

aktuálně

diskuze