Červnové koncerty 2019

Červnové koncerty 2019

Červen bude ve znamení velkých koncertů a návratů. Tool, John Zorn a Dead Can Dance nás lákají nejvíce. Nelze zapomenout ale ani na Sumac.

V průběhu roku 2017 jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají, a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

Pokud by někdo z pravidelných návštěvníků Marastu chtěl přispět svými tipy do budoucích článků, stačí se ozvat do komentářů.

sobota 1. června

COINCIDENCE W/ DJ FLOEX (Cross Club, Praha) – FB event

DR: Floex jako DJ - jeho méně známá hudební tvář živě a zadarmo.

neděle 2. června

JAMES WELBURN & JULIANA VENTER (W/V) + CHLAMYDOE (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: Drone/noiseová vichřice Jamese Welburna se mnou před 3 lety na Hradbách Samoty slušně zamávala. Propracovaná, zajímavá, atmosférická práce s hlukem, generovaná (mj.) z baskytary. Co se týče zpěvu Juliany Venter, přirovnání k Diamandě Galás, Maji Ratkje nebo Sidsel Endresen tu tentokrát docela sedí.

JSt: Drtivé basové drony Jamese Welburna a vokální experimenty Juliany Venter. Extrémně se těším.

pondělí 03. června

ALICE IN CHAINS + BLACK REBEL MOTORCYCLE CLUB (Forum Karlín, Praha) – FB event

LooMis: Poslední návštěva AiC v Praze proběhla v Lucerně za účasti mé ženy. Tentokrát na tuhle (nejen) její srdcovku vyrážíme spolu. Loňská deska Rainier Fog sice nedosahuje kvalit předchozích počinů, nicméně stále udržuje vysoký standard a naprosto charakteristický zvuk, jakým se AiC vyděluji od přežívajících mohykánu grunge. Bude to dobrý!

úterý 4. června

TOOL (O2 Arena, Praha) – FB event

DR: Je asi blbost sem psát, že nejdu. Viděl jsem je, když u nás hráli naposledy, a prostě stát 20 metrů od pódia kapely, která produkuje tak emotivní hudbu, a navíc mezi tisíci dalšími fanoušky… Ne, já už znovu nechci.

mIZZY: To já je ještě neviděl, a jelikož Tool patří k jedněm z mála velkých kapel, které mě naživo zajímají, tak na ně s dalšími tisíci fanoušky rád zajdu a doufám, že mě překvapí.

brutusáček: Tool po dlouhých letech v Praze, už to vypadalo, že se nedostanu, ale štěstěna zapracovala. Pokud na to koukám správně tak i bez zbytečné předkapely, což chválím!

LooMis: A tohle je zase moje srdcovka, takže tady jsem lístek opatřil já a žena se pro změnu koncertně "sveze" se mnou. První návštěva Tool s Ozzfestem k Lateralus byl ohromující zážitek, podruhé na Spartě k 10.000 Days dal vyniknout zejména pódiový projekcím. Nová deska Tool vyjde na podzim, ale dá se očekávat, že zazní nějaké nové skladby (minimálně asi Descending), ale v podstatě tady se asi jedná taky o naprostou koncertní tutovku, nevím, co by se mohlo (kromě zvuku) podělat. Těšba maximální!

středa 5. června

ORCHESTR BERG (DOX, Praha) – FB event

AddSatan: Ikony minimalismu – Steve Reich: Tehilim, Arvo Pärt – U řek babylónských – tam jsme sedávali a plakali a Petr Wajsar – Koncert pro trombón a orchestr.

JSt: Tehilim Stevea Reicha se zpravidla označuje za jednu z mála skladeb, kde se odchyluje od svého minimalistického mustru, k tomu věc od Arvo Pärta.

THEIR METHLAB + OLAF OLAFSONN AND THE BIG BAD TRIP + EDAIN (Underdogs, Praha) – FB event

mIZZY: Po Der Blutharsch chystají Big Bad Trip další psychedelický večer, tentokrát v čele s Řeky Their Methlab.

OSWALDOVI + ERIC ARN (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Výborní psychedeličtí pouštní rokeři a více či méně experimentující kytarista. 

SHAPE x SYNAPSE: VIOLET + OD BONGO + BEAR BONES LAY LOW + AVSLUTA (MeetFactory, Praha) – FB event

JSt: A do třetice na stejný večer: přehlídka projektů podpořených z platformy Shape. Bear Bones Lay Low je dobrá psychedelicky šamanská elektronika.

pátek 7. června

PRVNÍ HOŘE (Klubovna, Praha) – FB event

DR: Být Pražák, neváhal bych ani minutu. Dlouho nám tu nehráli.

MONSTROSITY + THE DEVIL + COLD SNAP + GODLESS TRUTH (Modrá Vopice, Praha) – FB event

bizzaro: Koncert floridský legendy přichází akorát na zavolanou. Se solidní deskou po letech na podiích určitě zabodují. A Godlessáci k tomu.

sobota 8. června

THE YOUNG GODS (Národní dům, Ústí nad Labem) – FB event

DR: Pecka! Litoval jsem promarněného dvojvystoupení v Praze, ale Švýcaři dorazí na sever. Když nejde Mohammed k hoře… A o den dříve vystoupí také v Brně.

středa 12. června

1000MODS + TRAHIR (Underdogs, Praha) – FB event

brutusáček: Německej stoner v Underdogs.

čtvrtek 13. až sobota 15. června

METALGATE CZECH DEATH FEST 2019 (Camp Brodský, Červený Kostelec) – FB event

mIZZY: A Forest of Stars poprvé v České republice! Mít delší hrací čas a nevidět je před třemi roky v Rakousku, tak neváhám.

bizzaro: Další ročník MCDF je tu, a opět lákavější sestava než loni.

pátek 14. června

NYEGE NYEGE: BAMBA PANA & MAKAVELI + SLIKBACK (MeetFactory, Praha) – FB event

JSt: Původně to mělo být snad v dubnu, ale přesun měl jednu velkou výhodu - soupisku afrických elektronik doplnil skvělý Slikback, taktéž z Nyege Nyege Tapes.

sobota 15. června

MAGICK MUSICK 2019 (Bouda, Čermná u Sušice) – FB event

AddSatan: Loni moc příjemná akce. Pěkné místo s výhledem na šumavské hory, pár dobrých kapel, táborák a „party hard“ afterparty v boudě. Letos je line-up méně zajímavý, ale možná se tam stejnak podíváme.

neděle 16. června

SUMAC + DANIEL MENCHE + THE AUSTERITY PROGRAM (Futurum, Praha) – FB event

mIZZY: Sumac byli před dvěma lety spolu s Oxbow na témže místě super. Na rozdíl od ISIS nebo OMG se Turner v Sumac primárně soustředí na pořádný hukot, což se mu i daří. Spolu se zajímavým supportem to bude jistě opět parádní.

JSt: Daniel Menche je něco jako bůh hluku. Drone/noise na předlouhých stopážích a s psychedelickými účinky. Toho, ve kterém nejde jen o čirý výplach, tzn. kde funguje i určitá kompozice a promyšlenost, ale pořád to tlačí jako blázen. 

brutusáček: Už pět let pobíhá po světě Aaron Turner se svým heavy uskupením Sumac, v Česku už byl, a prý to bylo loud, takže na bývalého principála ISIS (toho metalu vole) bude dobré zajít.

pondělí 17. června

MONOLORD + GOSPEL OF THE FUTURE (Modrá Vopice, Praha) – FB event

mIZZY: Po parádním koncertu na Eternal Noise Misery se asi opět těším více na Gospel of the Future než na headlinera, ale i Monolord budou jistojistě super masáž.

brutusáček: V pondělí hned po Sumac další heavy, tentokrát ve vysočanské roubence.

čtvrtek 20. června

JOHN ZORN: BAGATELLES MARATHON (Forum Karlín, Praha) – FB event

AddSatan: Pořád nevím, jestli jo nebo ne. Zorna a spol. bych viděl rád, ale je to hrozná pálka (asi to jinak nejde?) a nejsem si jist, jestli to za ty prachy bude stát. Škoda, že s sebou John neveze i třeba Cleric nebo Secret Chiefs 3, kteří jeho skladby také hrávají. To bych měl to rozhodování o něco jednodušší. Taky to dle předprodeje zatím vypadá na návštěvnický průser.

mIZZY: Vidět Zorna a spol. byl pro mě vždy jeden z největších snů, a i když lístek na tuhle sešlost stál opravdu ranec, není co řešit. Z lidí spolupracujících se Zornem v sestavě chybí snad jen Mike Patton, ale s ním by to bylo ještě o litr dražší.

JSt: Jedna z nejvýraznější postav avantgardy asi hlavně 90. let si přiveze soukromý festival. Osobně se nejvíc těším na fantastickou kytaristku Mary Halvorson.

ENABLERS + NESBITT'S INEQUALITY (007 Strahov, Praha) – FB event

brutusáček: Post-punkový recitál je zpět v Evropě, potažmo na kopci.

pátek 21. až sobota 22 června

DEATH COFFEE PÁRTY 7. (výstaviště Zahrada Čech, Litoměřice) – FB event

bizzaro: Letos Kofíčko sice láká o něco míň než loni, ale furt je to fesťák na super místě a s fajn lineupem.

sobota 22. června

TÝNECKÝ MAZEC 2019 (letní parket, Týnec nad Labem) – FB event

bizzaro: Kluci z Elysium makaj a každoročně na svůj Mazec nalákaj slušný kapely, škoda krytí s Kofíčkem.

neděle 23. června

ARIADNE + MICHAL RATAJ, IVAN BOREŠ, JAN TROJAN + JULIA DYCK (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Tady se nám povedl majstrštyk, to se jinak říct nedá. Ariadne kombinují sakrální a operní zpěvy se současnou experimentální elektronikou, do toho mají projekci, která reaguje na hudbu, a vlastní digitální nástroje. A je to jeden z těch případů, kdy to nejen pěkně vypadá na papíře, ale i patřičně působivě zní. K tomu pánové Rataj a Trojan, kteří se pohybují na české vážnohudební scéně, a pan Boreš z Masáže a nově také z Gride. Do toho se na poslední chvíli přichomýtla experimentátorka Julia E. Dyck, která má také hodně velký potenciál.

Doporučuje také AddSatan.

pondělí 24. června

DEAD CAN DANCE (Kongresové centrum, Praha) – FB event

AddSatan: Vyprodáno, ale lupeny doma. Setlisty vypadají dobře, budou hrát hlavně staré věci. Těším se na hlas Lisy Gerrard a trochu se bojím kláves.

DR: Tohle jsem bohužel prosral, nesehnal jsem lístky :-(

mIZZY: Poslední z červnových velkých (a taky drahých) koncertů. Já teda bojoval o lístky během cesty po německé dálnici, ale nakonec se podařilo. Věřím, že to bude pěkné.

HURRICANE PARTY (RICKOLUS + BLEUBIRD) (007 Strahov, Praha) – FB event

brutusáček: V rámci oslav půlstoletí strahovských schodů rozjedou party Rickolus a Bluebird, dvojka, která projezdila Českem víc než já, přiveze svojí verzi stroboskového písničkářství. Rickolus se tu navíc všude možně motá po štacích.

úterý 25. června

CAVE IN+ FIVE SECONDS TO LEAVE (Café V Lese, Praha) – FB event

DR: Cave In to po smrti Caleba Scofielda nebalí. Právě naopak, nová deska a turné. A Praha.

brutusáček: Krymská putyka Café V Lese zahostí, některými považované za legendu, americké (posthc) Cave In v čele se Stephenem Brrodskym, spoluzakladatele Converge.

EINE STUNDE MERZBAUTEN + DRÉN + UNCLE GRASHA'S FLYING CIRCUS (Underdogs, Praha) – FB event

mIZZY: Hluuuuuuuuuk!

SLAYER (O2 Arena, Praha) – FB event

LooMis: Poslední turné Slayer? Doufám, že ne a hoši se ještě někdy na stará kolena rozhodnou nástroje oprášit. Nicméně vzhledem k tomu, že jsem je viděl několikrát a v různé sestavě, tak tentokrát účast neplánuju. Ale slzička tady je, to zase ne že ne.

sobota 29.6.

MELVINS (Lucerna Music Bar, Praha) – FB event

brutusáček: Soničtí punkáči, kteří vydávají dvě desky za rok půl, je to už dávno co jsem na nich byl, ale heavy umí asi pořád být.

neděle 30. června

LUSSURIA + TBA (Punctum, Praha)

JSt: Projekt úzce spojený s Prurientovým labelem Hospital Productions. Soundtrackovitý temný ambient bez klišé a s darem pro silné elektronické melodie, drásavé příběhy a občas také rozhozené beaty.


Přispěj do diskuze

John Zorn Bagatelles Marathon lepší než jsem čekal.
A to jsem si ještě 5-6 dní zpátky říkal, že to vzhledem k té pálce oželím. Na poslední chvíli zlevnili lístky + sleva pro nevýherce soutěže :), a tak jsem se nakonec ocitl na místě co původně stálo 2800 za 770 :), protože spousta židlí zůstala neobsazených. Pro mě super, ale koupit si ten lístek za původní cenu v předprodeji, tak bych byl asi fakt nasranej, no k tomu se možná víc vyjádří někdo jiný... nikdy jsem nic podobnýho nezažil :), dost neprofi přístup, byť chápu, že se to snažili na poslední chvíli zachránit, jak se dalo, ale...

Velký plus ten "showcase" koncept, každé ze 14 těles / sólistů hrálo cca 15-20 minut, takže to pěkně odsejpalo, většinu by mě asi nebavilo poslouchat třeba 45 minut / hodinu, ale takhle skoro všechno dobrý, něco i skvělý.

Nejlepší překvapivě asi duo Riley + Lage, který jsem vůbec neznal - 2 akustický kytary, perfektně propletený, nápaditý linky, celkově nejkonzistentnější.
Trigger - math/noise/free jazzcore/rock/metal námrd, trošku Dysrhythmia, trošku náhrada za Cleric, osvěžení od "standardnějších" jazzíčků.
Taborn - sólo klavír - taky hodně dobrý, zběsilost i atmosféra, nápady, konzistentní.
Courvoisier + Feldman - klavír a housle - pěkný, nahrávka (Malphas) mi asi sedí víc než živě prezentovaný nový skladby, ale líbilo.
Evans - sólo trubka - technicky hodně působivý, frenetický výkon ("nekonečný" cirkulační dech atd.), místy trošku dojem exhibice, ale některý části super, zajímavá práce se zvukem i bez efektů atd.
Asmodeus - chvílema mě štvalo Ribotovo pidlikání, ale převážně (semi-impro-)freejazz/rock/metal nářez, Grohowski excelentní, ještě víc jazz než s Imperial Triumphant, ale i na sypačky došlo, Dunn na basu taky správně drtil.

Ty + - "standardnější" (místy bez úvozovek a + - ) (semi-)freejazz quartety a tria mě bavily spíš jen částečně / místy, chvílema až moc "normální jazz" až nuda - Masada, Mary Halvorson Q., Medeski Trio (místy dobře energický), Marsella Trio, Nova Q. - u každýho jsem si něco, alespoň na chvíli našel, ale byl jsem rád, že hráli jen těch cca 15-20 minut. Friedlaner-Nicolas duo violencella spíš slabší, ale ještě jakože ok.

Jediný co mě fakt nebavilo až sralo byla Ikue Mori - infantilní, nezajímavá, "až moc hezká" elektronika s iritujícími klávesovo-klavírními motivy.

Celkově dobrá akce s několika skvělými částmi / momenty. Nečekal jsem, že vydržím 4+ hodiny poslouchat Zornoviny (mám ho docela rád, ale...) a až na mírnou krizi v cca 3/4 "festivalu" v pohodě.

Jinak mě napadlo, že DR a Zorn si jsou trošku podobný :)

A o tomhle nikdo nanapíše :-)
https://usteckedevadesatky.cz/

The Young Gods včera pěkný, stařešinové jsou pořád ve formě. Přehráli celou novou desku, z ní jsem se nejvíc těšil na experimentálnější kusy Moon Above s harmonikou a hlavně šamanskou All My Skin Standing. Ale i ostatní věci vyzněly živě líp než z alba. Přídavek se nesl v duchu povinných letitých hitovek - jsem konzerva a tak mě mrzí, že se to jede skoro celé z playbacku, ale třeba Kissing the Sun nakládala. Hodina a půl utekla jako voda.

Reichovo Tehilim včera moc pěkný - v těch hlasových kánonech se dalo dobře "zaplavat/bloudit", na konci až moc Haleluja, ale většina skladby mě dost bavila.
Pärt - U řek babylónských taky fajn, ale krátký, než jsem se pořádně naladil, byl konec (dost useknutej mi přišlo).
Wajsarovo Algorytmy pro trombón a orchestr místy připomínalo až nějaký rio/avant-jazz/rock/zeuhl - mj. jazz/rocková bicí souprava atd., údajně to byl jakýsi druh improvizace (něco jako aleatorika?), kdy je trombónista zároveň dirigent, paradoxně to znělo nejvíc přístupně a chytlavě z celýho večera, co se týče motivů - možná až moc, ale zajímavý prolínání nástrojů (hlavně rytmicky), převážně taky bavilo.

Tool včera naprosto fenomenální. Energie, zvuk, setlist, vypiplanej vizuál, naprosto bez chyby. Nový věci zněj skvěle, dlouhý epický kompozice, těšba na konec srpna...

aktuálně

diskuze