Co se stane na tour, zůstane na tour – svědectví z Octodance

Co se stane na tour, zůstane na tour – svědectví z Octodance

Nebyli jste nikdy na turné? Jak to na něm vypadá, vám trochu poodhalí Otus (Minority Sound) a Frodys (Postcards from Arkham), kteří se z jednoho nedávno vrátili. Octodance tour ale má ještě dvě zastávky, nezmeškejte je!

Právě za sebou máte absolvované Octodance tour. Kdo přišel s nápadem na něj spojit právě vaše kapely a kdo za jeho organizací stál?

Otus MS: Nazdar Bizzi! Hele, s tím nápadem jsem přišel já. Napadlo mě to na loňským koncertě Postcards from Arkham v Praze! Řikal jsem si: „Hele to je fajn, jsou 4, maj tam ty chobotnice, naložíme je do dodávky a někam společně vyjedem!“ Navrhnul jsem to Metalgatu, kteří pověřili jejich booking managera Aleše Ondráčka a společnýma silama se vše začlo pytlíkovat.

Frodys PfA: Pamatuji si to sice matně, ale tuším, že to bylo na posledním koncertu Dreamscapes tour v pražské Modré Vopici (teď mi dochází, že to tam vlastně 19. listopadu symbolicky uzavřeme), které jsme jeli loni.

Po koncertě za mnou přišel Otus z Minority Sound, ledabyle nás pochválil a potom mezi řečí u piva naznačil, že bychom mohli vyrazit někam za hranice. My jsme samozřejmě líní a uspořádat takové tour není jen tak, takže jsme oslovili Aleše z MetalGate, protože mi právě tenkrát pomáhal dělat Dreamscapes tour.

A abychom byli úplně přesní, tour vlastně ještě pokračuje! Tímto zveme na dvě poslední zastávky, které budou v ČR, a to 21. října do Mostu a 19. listopadu do již zmiňované Vopice, kde to bude total zlo, a vy tak budete mít jedinečnou možnost, zažít všechna ta zvěrstva, o kterých vyprávíme na vlastní kůži.

Hráli jste v několika zemích. Jaké kde byly reakce publika na vaší muziku a jaké toho domácího? Platí v tomto případě pořekadlo „všude dobře, doma nejlíp“?

Otus MS: Čéče to se lišilo celkem dost. Třeba ve Slovinsku to bylo super! Obě kapely přijalo publikum fakt vřele a bylo i dost lidí, ale toho merche se tolik neprodalo. Rakousko… Tam lidi snad choděj jen na místní kapely a rockotéky. Ve Vídni, jakmile odehráli místňáci, tak se všichni sbalili a šli. Čechy hodně v pohodě. Brno fakt super, ale třeba v Budějicích mi přišlo, že na nás přišli snad jen muzikanti (tímto všechny zdravím! Oni ví, kteří to jsou :).

Frodys PfA: V hudebních vodách se pohybuji už nějakou dobu, navíc jsem docela realista, takže jsem opravdu nečekal v zahraničí vyprodané kluby. České zastávky byly většinou náhrada za na poslední chvíli vypadnuté koncerty mimo republiku.

Musím ale konstatovat, že jsem byl velice mile překvapen. Samozřejmě byly koncerty lepší a horší, ale na každém koncertu přišel někdo nadšený, merch se prodával také nad očekávání a rozdíl, jestli to bylo „doma“ nebo venku, moc znát nebyl.

Celkově jsme se vraceli příjemně naladěni, což je hlavní.

Každý, kdo jede někam dál autem, si jej většinou před cestou zkontroluje a pošle do servisu. Četl jsem, že hned před tour jste s dodávkou měli problémy a málem nevyjeli. Co se stalo a kdo si v tomto případě může mazat máslo po hlavě?

Otus MS: Tohle jde za mnou. Auto je moje, a ačkoliv je po technické, tak prostě zčistajasna vypověděly službu autobaterie (ani si neškrtly), podezříval jsem nějakej zkrat, takže jsme pak baterii vypojovali, a protože jsme jeli jen s jednou (a v Tranzitu mají být 2), tak občas auto špatně chytalo. Zvláštní bylo, že 14 dnů předtím byly baterky ještě naprosto v poho, takže jediný, co můžu doporučit: Nekupujte levný šmejdy! A pak byl ještě jeden problém s ucházející pneumatikou. Ale tohle jsou věci, který prostě nevychytáš. Auto bylo předtím v servisu, ale prostě se stalo. Starej Tranzit no. Hlavně že nás dovezl!

Frodys PfA: No to byl přesně zážitek, který v den odjezdu na tour zažít nechceš. Sednem do auta, otočíme klíčem a nic… Doslova. A když už se zrovna mě někdo zeptá, jestli rozumím autům, tak je jasné, že jsme v háji :D Naštěstí jsme zachovali chladnou hlavu a vše se vyřešilo, tak jako ve správných detektivkách, jednoduše a rozumně…

Zkrat nám odrovnal baterie, takže jsme akorát koupili nové. Cokoliv mazat na hlavu si nemusel nikdo, takovou věc prostě neovlivníš.

Nakonec se tedy vše povedlo a během tour jste úspěšně navštívili několik států/měst. Zaujalo vás nějaké navštívené místo tak, že byste se rádi vrátili?

Otus MS: Tak určitě bych vypíchnul Slovinsko, kde jsme hráli v klubu na zámku (!), skvělá byla Melodka v Brně, což je snad nejlepší klub ČR, se skvělejma zvukařema a atmosférou a bezvadný byly taky Košice! 

Frodys PfA: To je hodně subjektivní, každý tráví ty drobné chvilky před koncertem jinak, někteří dospávají v dodávce a někteří čtou nebo vyřizují maily.

Mužů tedy hovořit jen za sebe. Všechna města mají svou zajímavou atmosféru. Mě se líbilo v Grazu, anebo v Trenčíně. Obě města mají dominující hrad nebo zámek a pěkné centrum, kde se dá příjemně posedět u dobré kávy, což je pro mne obzvláště důležité.

Určitě jste hráli s plno tamních kapel. O jaké kapely šlo? Sedly k té vaší sebrance a narazili jste na nějakou, která vám zůstala v paměti a tudíž byste ji i místnímu publiku doporučili?

Otus MS: A víš, že jsme hráli často jen tak ve dvou kapelách? A když ne, tak bych řekl, že jediní, kdo k nám sedl, byly kapely v Polsku. Gorthaur a Digital Angel. Takový EBM. Na pohodu.

Frodys PfA: Hráli jsme i samotné dvě kapely, tak i třeba v rámci velkého festivalu. Já se přiznám, že čas před koncertem trávím právě v klidu u kávy někde mimo klub a pak se chystám v backstage, takže z ostatních kapel vnímám jen málo a to nemůžu hodnotit.

Ale zaujaly mě kapely ve Slovinsku, kde jsme hráli právě v rámci multižánrového festivalu. Takže tam vystupovali i třeba hip hop kapely nebo Djs – a to já rád. Na jména si ale fakt nevzpomenu.

Na tour se často… chlastá. S denním cestováním a mačkáním se v dodávce, vykládáním a nakládáním je to zabíračka, ale po koncertě se to stejně umí zvrtnout. Jak to bylo v případě vašeho tour? Přežily nějaké mozkové buňky? Kdo z výpravy se v tomto ukázal jako leader?

Otus MS: My chlastali obden. Samozřejmě nejlepší chlastačka byla v Budějicích hned první den, kde Frodo prohlásil: „Chlapi, hlavně to první den nepřehnat!“ a šlo se spát v 6, nebo v 7 ráno! Čepa zase geniálně perlil v Murské Sobotě, Brno bylo taky šílený, Košice… no bylo toho dost. Jinak jako alkoleadeři jsme se ukázali 3 a to já (ehm), Gulesh a Frodys. A občas zazářil Čepa :)

Frodys PfA: Ty jsi už beztak nějaké historky slyšel co? Většina z nich je nepublikovatelných :D
 Ale zažili jsme spoustu legrace ve spolupráci s alkoholem i bez něj. Zase takoví alkáči nejsme. I když většinou každý koncert uzavírala trojice: Já, Otus a Aleš. Ale nejvíce epické byly párty, kdy pili a bavili se úplně všichni samozřejmě, jako parta lidí jsme si fakt sedli.

Hele, a co holky? Skóroval někdo z hvězd? ;)

Otus MS: Tak většina z nás je zadaná, takže sekala latinu, ale minimálně jeden gól tam padnul ;) Určitě by jich padlo i víc, kdybychom nebyli takoví Mirkové Dušínové :D

Frodys PfA: Znáš to pravidlo: Co se stane na tour, zůstane na tour?
 Fanynky hystericky ječely, házely spodní prádlo a my si skutečně připadali jako The Beatles ve filmu A Hard Days Night.

Co nějaké statistiky? Kolik: - mělo tour zastávek, - států jste navštívili, - jste toho najezdili?, - vás lidí vidělo?, - jste prodali merche?, - věcí jste poztráceli?

Otus MS: Celkem 9 štací, 4 státy, najeto cca 2.700km, návštěvnost byla 5-200 lidí, merche se prodal ale docela ranec (hlavně PfA) a jediný, co jsme ztratili… Jo o tom nesmím mluvit! Nic moc závažnýho! :D
 Co bych ale zmínil, tak náš Šimon si před 3. koncertem ukopnul malíček u nohy a zbytek tour odehrál se zlomenou kostí! Tomu říkám frajeřina! Znám spoustu šampónků, který by to v tenhle moment zabalili, ale ne tak náš Šíma!

Frodys PfA: Já na statistiky moc nejsem, ale dobře...
 Tour mělo podle mě zastávek málo, států jsme někdy během 24 hodin navštívili až tři. Najezdili jsme toho až moc! Kdy už vymyslí ty teleporty?! Lidí nás vidělo více než 666, merche jsme prodali tolik, že si koupím nové auto, a jestli opravdové nebo na dálkové ovládání, vám říkat nebudu. Někteří z nás ztratili i panenství!

Na tour jste měli „maskota“. Chobotnici aka Cthulhu Syflheim. Jak se tahle záležitost oplatila a především proč k ní došlo?

Otus MS: Hele, to vymyslel Ondra z Metalgate. Že s sebou vezmeme plyšovou chobotnici. Chvílema se uvažovalo i nad opravdovou, naloženou v lihu (že bychom po cestě ucucávali), ale z toho nakonec sešlo. Celý tour se jelo k posledním deskám obou kapel a na obou je téma Cthulhu tu více, tu méně stěžejní. Tak proč to takhle pěkně nepojmout, že? S plyšákem jsme si navíc užili kopec srandy :)

Frodys PfA: Hehe, on se ve skutečnosti jmenuje Ephraim a Syflheim ho někdo přejmenoval až na tour – ani nevím kdo, ale Ondra z MetalGate nás za to asi moc rád nemá :-D Navíc nám ho jedna hysterická fanynka ve Slovinsku ukradla a nechtěla vrátit. Neradi děláme věci obyčejně, a aby to tour bylo zajímavé a legrační, vymysleli jsme společně průvodce a maskota.

Tour rovněž nebývá levná, natož vždy rentabilní záležitost. Máš na něj dovolenou, utratíš nějaké úspory, sem tam se něco posere, v lepším případě ti kolikrát promotér, pokud rovnou nezdrhne, nedá to, co slíbil. Potkalo vás nějaké takovéto neštěstí? Jak jste jej případně řešili?

Otus MS: Aleš (booking manager) v tomhle odvedl neskutečnou práci! Vše vyšlo naprosto nádherně (dokonce i s mýtným), takže se nic nedoplácelo, vždy jsme měli kde spát (až na Vídeň) a co jíst a promotéři byli neméně skvělí. Vždy dodrželi, co slíbili! V tomhle ohledu maximální spokojenost!

Frodys PfA: Musím skutečně zaklepat, že se nestal žádný velký průser, který by, nedej bože, ohrozil pokračování tour. Ale samozřejmě nic se neobejde bez menších zádrhelů.

Například ve Vídni jsme měli přespat u místní kapely, jenže hoši trochu víc bumbali a jeden z nich se například snažil přeprat pouliční osvětlení, což nebyla známka bezpečné noci. Takže jsme místo spaní jeli na místo dalšího koncertu ještě večer a naprosto vyčerpaní. Nebo cestou do Košic jsme zjistili, že nám uchází vzduch z pneumatiky, takže jsme museli nedobrovolně vyložit a naložit celou dodávku v místním autoservisu. Co je ale nejdůležitější, vše dobře dopadlo a nikomu z nás to neubralo na dobré náladě a elánu.

A obecně, i přes rizika výše, doporučili byste kapelám na tour vyrazit? Co jste si s sebou, krom případné rýmy, přivezli?
Otus MS: Určitě vyrazte! Je to super zkušenost, na kterou člověk bude vzpomínat i na smrtelný posteli. Poznali jsme noví, skvělý lidi (nejen kluky z Postcards - věřil bys, že jsme se za celejch 10 dní ani jednou nepohádali? A to byly občas napjatý situace), zahráli jsme koncerty, kde i ty s menší účastí byly prostě skvělý, koukli jsme se na pár zajímavejch míst (Vídeň, trenčínskej hrad, Wroclaw…) a v neposlední řadě jsme se hodně nasmáli! Bylo to super a s PfA a Alešem určitě ještě někam vyrazíme :)

Frodys PfA: Vždycky říkám, že bych každého, kdo má velkou hubu toho, jak to s hudbou myslí vážně a jak je to v ČR všechno na hovno, poslal rovnou aspoň na týden vkuse do zahraničí na tour. Člověk pak skutečně pozná, jestli to má v srdci, a jde si za tím, co ho baví. Každý si tak totiž přiveze to nejcennější: motivaci v tom pokračovat, anebo naopak skončit a začít dělat něco jiného.

Máte před sebou dvě poslední zastávky OctoDance – dnes 21.10. Most a 19.11. ve Vopici za ním dokonce jakousi afterparty. Proč by lidi měli přijít, chystáte něco spešl?

Otus MS: No tak je to zakončení turné, bude se pít ve velkým stylu! Navíc máme nachystanou jednu hostovačku, kterou už asi pozorný fanoušek mohl odkoukat z videií, ale vidět to naživo je přece jen něco jinýho že jo :) No a třeba bude nejen to :)

Frodys PfA: No to si piš! Na tour jsme měli hafo času na vymýšlení všech možných a nemožných ptákovin a jak říkám, neradi děláme věci obyčejně, takže minimálně jedna speciální věc v Modré Vopici bude! Byli bychom sami proti sobě, kdybychom něco prozrazovali. Takže zvedněte prdel, a přijďte!

--

Toureporty > metalgate.cz/cz/production/511-octodance-european-tour-2016-je-za-nami-vicemene

Zatím nikdo nepřispěl do diskuze

aktuálně

diskuze