Články

přeposlat článek tisknout
DÄLEK, RIVERS FOR SALE, DESTRUCTO SWARMBOTS

DÄLEK, RIVERS FOR SALE, DESTRUCTO SWARMBOTS

  • kdy: 11.-12. 12. 2008
  • kde: Praha, Matrix + Brno, Fléda
report_631_px1

Hurá stříbrné raketě! Nejen asi v Česku nejzajímavější kapely ze všech možných žánrů postrocku, ale teď i kultovní koncerty si berou na bedra. Když se ale dívám na českou hip hop scénu, těžko by se tady ujal koncertu noise/industrialních Dälek místo ní. Takže zažehněme motory a startujeme do příjemného klubu s už na první pohled divoce vypadající zvukovou aparaturou jako někde na jungle party. Jinak Matrix - všechna čest, slušnost, příjemné boxíky zaručující soukromí...
Ale od mazlení raději k muzice. Rivers For Sale – je moderní říkat tomu shoegaze, pro mě spíš otevřená vykrádačka Dälek, kde místo rozparáděnýho MCho válí kytara s basou na podklad industriálních ruchů jako vystřižených z Absence. Tak nahlas, že to skoro nejde poslouchat, musíš jít vedle (se potloukat). Odhadem dvě stovečky černých oveček poslouchají s velkým napětím, je vidět že Rivers For Sale si své publikum našli, právě na tomhle koncertě se potkali s těmi, kteří je možná, tak jako já, dosud míjeli. Pěkné, temné, hlukové.
Dva New Yorští hlukaři za laptopem pod názvem Destructo Swarmbots předvedli (eufemisticky řečeno) kontroverzní set. Nic než hluk, nestrukturovaný, v tomhle je pro mě těžké cokoli hledat a nemožné cokoli najít. Silná hrotivá slova jako „obtěžující sračka" jsem nechal spolu se zbytkem ostře nabitého arzenálu v šatně, takže jen rozpačitě pokrčím ramínky. Nechci dělat žádný problémy a nechám proto raději vstoupit hlavní hvězdy – MC Däleka a DJ Octopuse.
Tihle dva, no darmo mluvit. Deset let ve hře, a pořád uplně dole, v nejhlubším

report_631_px2

undergroundu, ne, nevadí když si odplivneš, nový značkový tenisky tady nikomu nezašpiníš. Nebýt Mika Pattona a nečekané podpory, které se Dälek těší v Evropě, kdo ví, jestli by vykročili z koncertů pro pár lidí ve sklepě v New Yorku…
Ale zlobivá muzika si našla zlobivé posluchače, a tak Dälek s Octopusem za podpory Destructo Swarmbots, kteří zůstávají na podiu, zahajuje smrtící set. Za prvé, bolest. Hlasitost, která řeže. Za druhé délka setu, snad k hodině čistého času, z uší první potůčky krve. Za třetí aparatura, neskutečná! Co se playlistu týká – ať se ukáže hrdina, který ho dokázal pochytat. Jasné bylo zapojení mnoha nových treků z Gutter Tactics. Věci z Absence se setkávají s velkým ohlasem, ale právě tak Paragraphs Relentless a další treky z Abandoned Language.

report_631_px3

Dälek oproti loňské návštěvě poměrně přibral, image klasického MCho bez poskvrnky, tvrdá flow, gesta yeah yeah. Octopus právě tak, diktát ve stylu přísných kriminálníků, tílko, kérky všude, ruce nahoru. Dvojice hlukařů, příštipkářů z Destructo Swarmbots se na celkovém vystoupení podílejí až do konce, ale těžko říct, jak daleko za přidávání basů a halení zvuku do ještě jednoho hlukového obalu na výstupu jejich role sahá. Přidané hodnoty podle mě poměrně málo. Celkově oproti loňskému vystoupení mnohem méně srandy, žádný stagediving tentokrát, žádný moshpit, vše daleko přísnější, tvrdší, strohé.
Dva přídavky, a hluboký výdech, který přechází v kašlání a kašlání ve vykašlávání. Vnitřnosti ven, tenhle set byl skutečně smrtící jízda důlním vozíkem, vytlouct zoubky kladivem, uklouznout na železe a rozbít si hlavu o smirkovej papír.

Dačo naspať, otočit se ze slušnosti v práci, a večer se už už ladit na druhý kocnert Däleka, tentokrát v brněnské Flédě. Oproti Matrixu, který je průměrným českým klubem se vším všudy, se všemi ctnostmi a nectnostmi, je Fléda, obzvlášť ve své kino-úpravě, velice útulným a prostorným místem. Je tu občas radost, jak se v Brně říká, poböt.
Otevřeně přiznám, že předkapelám jsem tentokrát nevěnoval velkou pozornost, Dälek začínají o půlnoci a přicházet zbytečně brzy nemá význam. Z Rivers For Sale mám nepatrně horší dojmy než předchozího večera, mám dojem že prostor jim tak úplně nepřál. Jejich temnota je vhodnější do tmy, pro krakena v rohu, než pro světlý klub, kam se řada návštěvníků šla podívat spíš ze zvědavosti než cíleně na destruktivní nářez.
Následující set Destructo Swarmbots mě nechal chladným, rozpaky, ramínka, pívečko - tumáš, na…
A pak konečně Dälek. Mnohem přístupnější koncert, nesčetněkrát čitelnější zvuk než v Praze. Treky z nové desky se tu ukazují v plné kráse, rozhodně je se nač těšit, a procházka růžovou zahradou to nebude. Dälek i Octopus se mi zdáli jaksi ve větší pohodě. Ne že by snad ubrali na přísnosti, ale složení publika, páteční návštěvníci, kteří se přišli bavit a ne jen úporně poslouchat, nabíjí koncert jinou atmosférou.
Set se mi jeví prakticky stejný jako den před, ale k tomuto úkolu se nehlásím. Po necelé hodince, a dvou přídavcích, po potlesku žhavém jak pojistky od pekla

report_631_px4

se Dälek loučí a mám pocit, že to, co říkal dr Kotekovi ve Španělsku, totiž, že jeho české koncerty patří k nejlepším vůbec, se potvrdilo. Velká škoda, že k nám nepřivezli i nějakou tu new yorskou trendovou hip hop módu, trička, čepice a mikči Dälek, mám pocit, že by se valná část podzemníků hezky do ulic vybavila.
Celý krásný večer zakončující veselé tanečnice s deštníky v pestrých barvách a v duši se rozlévá po dvou industriálně nahrocených večerech zasloužený klid.

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

aktuálně

diskuze