DÄLEK - nechtěl bych celou kapelu, podle mě je hip hip elektronickej, stroje, to mi tam sedne

DÄLEK - nechtěl bych celou kapelu, podle mě je hip hip elektronickej, stroje, to mi tam sedne

Interview proběhlo před koncertem Dälek 11. 5. na schodech do sklepů Vltavské. Polní podmínky Willa Brookse nijak nevylekaly, naopak, rozhovor plánovaný na pár vět se díky jeho vypravěčskému talentu protáhl na rozsáhlé, otevřené povídání, ze kterého je možné si udělat poměrně komplexní obrázek o člověku za mikrofonem. Není možné nezmínit Dälekův řečnický styl plného opakování a vycpávek, které pramálo přidávají na obsahu, v tomto případě mi však přišly natolik kouzelné, že jsem značnou část nechal v textu. Výsledek je delší, ale snad tím lépe vypovídá o bezprostřednosti, s jakou rozhovor vznikal - jakoby mozek Dälek nechal plynout myšlenky bez jakéhokoli omezování. (gorth)

DälekonDRajs: Nazdar. Začneme žhavou přítomností. Setkal ses ve Francii s Blut Aus Nord? Dojde k ohlášené kolaboraci? Domluvili jste se na něčem konkrétním?
MC Dälek: Nesešel jsem se s ním [Vindsvalem], bohužel. Měl přijít na náš koncert, když jsme hráli ve Francii, ale na poslední chvíli mu do toho něco vlezlo. Ale ještě si pošlem nějaký maily, takže s tím pořád počítám, ale nic konkrétního vymyšlenýho nemáme. Až se vrátím z tour, ještě se s ním domluvím.

Takže mu napíšeš a uvidíš…
Jo, uvidíme, co z toho vyjde…

Aha. A máš nějakou konkrétní představu, jak ta spolupráce bude vypadat?
No, popravdě řečeno, vůbec netuším, víš co, může se stát cokoli. A to mě na tom baví. Dopředu nemáme žádnou přesnou představu… Prostě se to sešlo tak, že Vindsval má rád naši hudbu, je to náš fanda. V nějakým rozhovoru řekl, že by s náma chtěl udělat kolaboraci. Známej to viděl a dal mu na nás kontakt - já mám taky rád jeho hudbu - víš co, prostě jsem zvědavej, co z toho vyleze…  

Jasně. Podle jakých kritérií si vybíráš, s kým budeš spolupracovat?
No, v podstatě, pokud si s někým sedneme, pokud je tam nějaký propojení, když oba oceňujem, co dělá ten druhej, a když… no prostě když tam cítím něco, co se mi líbí, tak nějak, hele. Prostě rád pracuju s otevřenejma lidma. Měl jsem to štěstí, že jsem mohl dělat hudbu s lidma jako Faust, Kevin Martin/The Bug (pozn. autora: Dälek udělali split kolaboraci s Techno Animal, tedy projektem Kevina Martina a J. K. Broadricka. Kdo ví, jak by zněli Dälek samotní, nebýt Techno Animal a Ice, dalšího projektu, kde je poněkud více industrialu a méně hip-hopu.), no, měl jsem štěstí na skvělý muzikanty, takže BAN bude další takovej, se kterým budu dělat kolaboraci. Takže doufám, že to dobře dopadne, no. Je to náročný na plánování, kvůli času a tak, ale myslím, že se nám povede to někam dotáhnout.

Takže ty posloucháš black metal?
DälekNo, poslouchám… neřekl bych, že jsem nějakej znalec, to ne, tolik do toho zas nevidím, víš co, prostě poslouchám muziku a když takhle na něco přijdu, tak se mi to líbí. Je mi jedno, co to je za žánr, je mi jedno, jak tomu lidi říkaj… O Dälek říkali kde co, od glitch-hopu po nějakej, vole… víš co, prostě všechno možný, prostě jakej žánr je napadl, do takovýho nás chtěli zařadit. Na těch slovech vůbec nezáleží, jde o hudbu, na tý záleží.

Jak se lidi z Blut Aus Nord tvářili na to, že by s tebou měli pracovat?
No. V zásadě to byli oni, kdo přišel s tím, že by s náma rádi spolupracovali. Tuším, že se jich zeptali na seznam kapel, se kterejma by chtěli dělat kolaboraci, a mezi nima jsme byli my. A sešlo se to tak, že jeden můj známej je taky dobrej kamarád BAN, takže to chtěl dát dohromady v podstatě proto, aby slyšel, jak to bude znít. (smích)

Dobře. Podobná otázka směřuje k Oktopusovi. Potkal ses s ním v Berlíně? Jste pořád v kontaktu?
On už není v Berlíně, teď žije v Harlemu. Jasně, pořád jsme v kontaktu, před hodinou jsem mu poslal mail.

Myslel jsem, že se přestěhoval do Berlína…
Ne, ne. Bydlel v Berlíně pár let, ale pak se vrátil do New Yorku, asi před čtyřma rokama? Prostě už je v NY nějakou dobu. Vídáme se pravidelně. Pracuje na vlastní hudbě, má studio, dělá další svoje projekty, říkám, psal jsem mu doslova před hodinou z backstage.

Jasně. Takže jsem se dostal k nepřesným informacím. Jak jsi spokojený s průběhem comebackového turné Dälek?
Jasný, zatím super, koncerty parádní, návštěvnost skvělá… Víš co, fakt mě těší jedna věc: Čekal jsem, že dojdou starý fans, ale netušil jsem, kolik máme novejch fandů. Byla tam mládež, která se k tomu dostala docela nedávno. Spousta lidí mi říkala: „Narazil jsem na tvoji hudbu teprve před dvěma rokama a zjistil, že už nehrajete, vůbec jsem nečekal, že vás někdy uvidím naživo.“ Takže mají hroznou radost, že děláme turné. A tohle je skvělý, chápeš, respekt těm, kdo jsou s náma od začátku, ale jako muzikant se prostě nemůžeš spolehnout na klub plnej čtyřicátníků, prostě potřebuješ ty lidi po dvacítce, co můžou přijít na koncert, koupit desku a tak. Takže tohle je super. Taky si myslím, že se o noise hip-hopu dost mluvilo, jakože ne úplně moc, ale dost. Máš tu kapely jako Death Grips, Clipping, Moodie Black, Blackie, pár muzikantů, který dělaj, no ne to samý, ale něco podobnýho. Takže bych řekl, že ten styl má posluchače, což je skvělý.

Plánuješ podobné turné po USA?
DälekJo, plánujeme. Nechci dělat tour po celejch Státech, protože mě tak úplně nezajímá střed USA, plánuju turné po východním a západním pobřeží, ze Středozápadu asi Austin (Další jméno je nezřetelné.). Nejlepší by bylo udělat tour s nějakou o něco větší kapelou, že bychom byli jako support a tak. Ale jo, publikum tu je, akorát Amerika je tak velká, že dostat se z jedný strany na druhou je dost těžký, takže je jednodušší prostě to rozdělit na dvě části.

Je něco, co se ti na publiku v Evropě zvlášť líbí?
Myslím, že ta otevřenost - jako by lidi byli hudbě otevřenější. Lidi prostě přijdou na koncert a vidíš několik generací, starý, mladý. Víš co, máme na koncertech i hodně starý lidi a není to divný, jakože prostě mají rádi hudbu… Je prostě super, že se tolik nenadělá kolem žánrů, lidi prostě mají rádi hudbu a na většině míst to taky ukazujou. Tahle energie tě jako muzikanta tak nějak nabíjí, jakoby ses z toho živil, to je vždycky super, hele, to se mi na Evropě vždycky líbilo. Jsou nějaký výjimky, kde jsou všichni takový strnulý a nehejbou se, ale pro Prahu tohle neplatí, což je fajn.

OK. Nedávno vyšel singl Masked Laughter. Je to předzvěst věcí příštích? Nebo už děláte na nové desce?
Jasně. Děláme na albu, děláme na něm celý dny, teď jsme na turné, ale pak se vrátíme do studia a budem pokračovat. Jasně, Masked Laughter tak trochu naznačuje směr, kterým se budeme ubírat. Je to pořád temný, tvrdý, ale je v tom něco, jak bych to řekl, skoro krásnýho. Jakože jo, pořád tam je hluk, ale líbí se mi, že se tam dá slyšet taková jako bolest spíš než vztek. Všechno teda nebude v tomhle stylu, ale tohle je takovej první impuls, kterej jsme prozkoumali, a jsem fakt spokojenej s tím, jak to vyšlo, je to jeden z mejch oblíbenejch songů. Jo, bude nový album, ale víš co, album Dälek budou lidi vždycky srovnávat s těma staršíma, budou chtít kvalitu, takže nemáme žádnej deadline, kdy to má vyjít. Vyjde to, až to bude hotový. Doufám, že to bude někdy na konci tohohle, nebo na začátku příštího roku, ale musí tam bejt všechno správně, než to vyjde. Nevydávám sračky. Musí to bejt dobrý, takže to musíme udělat dobrý.

Dälek - Masked Laughter

Ten singl mi připomíná trochu iconAclass. Je to tak? Je to přímočařejší, měkčí…
Vůbec ne. Hele, slyšeli jsme ten samej song? Soustřeď se na ten noise tam, na ty vrstvy kytar, na… Prostě v iconAclass tyhle zvuky a aranže vůbec nemáš. Měkčí, jo, ale jak jsem říkal, není to přímo nasraný, máš tam spíš bolest než vztek, ale iconAclass tam vůbec nejsou, iconAclass jsou prostě návrat k přímočarýmu hip-hopu.

Takže máš v sobě takové dvě osobnosti, z jedné vychází iconAclass a z druhé Dälek?
Jo, jo. Popravdě spíš tři osobnosti, ještě mám projekt Fill Jackson Heights, ale to bych teď nechal bejt. Ale jo, iconAclass vznikl v zásadě tak, že jsem chtěl udělat přímočarý hiphopový album a nechtěl jsem, aby lidi čekali album Dälek. Říkal jsem si, že by nebylo fér říct jim „tady máte nový Dälek“ a dát jim songy iconAclass, když to nemá s Dälek nic společnýho. Teda, je tam můj hlas, s tím nic neudělám, ale hudebně to je úplně někde jinde. To je prostě přímočarej NY rap. A Dälek jsou experimentální, noise, kytary, hluková stěna, tohle všechno, vole. Dva rozdílný přístupy.

Fajn. Příští otázka směřuje na DJe, rEka. Nevadí mu jen reprodukovat Oktopusovu hudbu, nebo ji interpretuje podle vlastního vkusu?
Teď mám výčitky, protože ti odpálím celou tuhle otázku. (S předstíraným soucitem bere tazatele kolem ramen.) Dvě věci. Oktopus nebyl DJ, ale spoluproducent, já a on jsme skládali společně. Čili já nebyl jen MC, ale dělal jsem s Oktopusem i hudbu. rEk je DJ, dělá jen skreče naživo. Oktopus měl na starosti… samplery, produkci, řekl bych, že prostě to, co teď dělá Mikey Manteca, zvukový plochy, mix na stagi, to dřív dělal Oktopus. Ale abych ti odpověděl, není to jen duplikace Oktopuse, přidává si vlastní plochy. No a co se týče psaní songů, to jsem byl vždycky já a Oktopus, psali jsme to dohromady a žádnej DJ s tím neměl nic společného. Ani Still, ani rEk, ani Motiv, ti dělali vždycky jen skreče.

Díky moc. Četl jsem, že druhé album iconAclass je už nahrané. Kdy a na kterém labelu vyjde?
To není tak jednoduchý. Je hotový, nejspíš vyjde na Deadverse Recording, na mém labelu, tam to vydáme. Kdy to bude, to si nejsem jistej, protože, popravdě řečeno, prostě musím najít čas, kdy bych mohl na turné i s iconAclass, takže teď to tak nějak visí ve vzduchu. Co se týče desky, přijde mi super. Jmenuje se Changing Culture with Revolvers a všechnu hudbu jsem psal já, Motiv dělal skreče a texty jsem dělal já s Dev-One, takže máš dva MCs na jednom albu. Nikdy předtím jsem tohle nedělal, že bych měl v každým songu dva MC, který si to předávaj - jeden, druhej, refrény společně. Je to jiný než… jako rozhodně to má ten feeling a styl desky z Deadverse Massive, dalo by se asi říct. Ale zase, víš co, klasičtější hip-hip, dost do NY rapu a tak. Asi nejdřív udělám singl, teda ani ne singl, ale pustím song na net, ať si to lidi můžou zadarmo poslechnout. Taky si říkám, že bych udělal padesát, dvě stě kazet, víš co, pro ty fakt hardcore fans, takže… (onDRajs: Underground.) Jo, no uvidíme, pokud k tomu dojde, tak to bude možná někdy v příštím roce, ale je to hotový, to znamená zmixovaný, zmasterovaný, máme artwork, všechno je připravený, válí se mi to tam, ale…

DälekNejdřív vydáš nové Dälek a až potom iconAclass?
Nejsem si jistej. Možná, uvidíme. Záleží na tom, jak rychle doděláme to album Dälek, záleží na tom, jak moc budeme s Dälek jezdit tour a pak ještě záleží na rozvrhu. Takhle, chci jet na aspoň třítýdenní turné s iconAclass, pro začátek. Jde o to najít čas. To je teď nejdůležitější, prostě potřebujem čas. S materiálem problémy nejsou, hudby mám složeno dopředu na celej život, mám tracky, na kterejch jsem dělal, mám tolik hudby, prostě koncepty, nápady, začátky skladeb, no a pak mám čtyři alba, co se mi válí na disku. Jen se musím rozhodnout, kdy je vydat.

Takže jsi tak trochu workoholik?
Jo, jo, no je to tak, že prostě hrozně rád skládám hudbu, dělám beaty, píšu texty. Prostě když mám volno, tak dělám tohle. Neberu to jako práci. Když jsem doma, mám volno a nic nedělám, tak radši začnu dělat na beatu, to se pak nabaluje a najednou zjistíš, že toho máš strašnou spoustu… Víš co, proto jsem udělal album Deadverse Massive, prostě jsem se chtěl zbavit nějakejch beatů, předat je dalším lidem. (smích) Produkoval jsem pár kusů na albu Dilemma, něco pro Oddateee, prostě chci dostat nějaký beaty ven, ale pořád jich mám dost…

Pracuje se ti líp v noci, nebo ve dne?
Hele, většinou v noci. Lehko ztratím přehled o čase, takže začnu na něčem dělat a najednou se proberu a je pět ráno a já si říkám, co se to kurva stalo, celej den v tahu, noc v tahu…

Znovu jste vydali album From Filthy Tongues of Gods and Griots
Na francouzským labelu, jo.

Proč právě tahle deska?
No, po pravdě, ten label nejdřív udělal re-release Absence a chtěl znovuvydat právě Filthy Tongues, tak jsme se na tom dohodli a teď se vlastně domlouváme na re-release Abandoned Language na vinylu, což asi proběhne někdy v příštím roce.

Dälek

Jak se jmenuje ten label?
Do prdele, to nevím… Budu ti to muset poslat. Je to francouzsky. (Směje se a hledá telefon.)

Takže oni oslovili vás?
Jo. Před nějakou dobou se nám ozvali a… do hajzlu, víš ty co, je to napsaný na plakátu, tak si to můžeš opsat. Jo, před nějakou dobou se nám ozvali a udělali Absence a zeptali se, jestli bychom u nich měli zájem o další reissue, a my řekli něco jako: „Jo, jasně.“ Vinylů bylo v původních vydáních docela málo, je to dost často vyprodaný, takže je fajn zas mít vinyl pro lidi, který by si to chtěli koupit.

Co distribuce po Evropě?
No ta reissue probíhá ve Francii a myslím, že mají distribuci po celý Evropě.

Fajn. Uvažoval jsi někdy o tom, že bys hrál s živou rytmikou? Mám na mysli basu, bicí…
Po pravdě řečeno, ne. Nemám zájem to zkoušet. Možná pro nějakej jinej projekt. Dokážu si představit, že kdyby ten projekt byl tak od začátku myšlenej, je to pro mě v pohodě. Vlastně jsme to i dělali, v projektu s The Young Gods, kde jsme měli živý bicí, kytaru, myslím, že basu, synťáky, a pak samplery a tak. Dělal jsem vokály a skreče nebo něco takovýho. Takže když to je původní idea projektu, nemám s živou instrumentací problém. Ale u Dälek, no, měli jsme kytaristy, měli jsme různý věci, ale nechtěl bych celou kapelu. Já nevím, podle mě je hip-hip elektronickej, stroje a tak, to mi tam sedne.

Na závěr bych se rád zeptal, čím se vlastně živíš.
Mám nahrávací studio. V zásadě produkce, mix, mastering, filmový soundtracky, remixy, produkce pro kapely.

S jakou hudbou tam pracuješ?
Všechno možný. Písničkář, něco skoro jak Beck, právě jsem masteroval francouzskej hip-hop se živou kapelou, remixoval jsem ve všech žánrech, co tě napadnou, všechny možný mixtapy a tak, hele, od hip-hopu po hispánskou muziku… Je to dobrý studio. Pracuju pro klienty.

Dälek

Studio máš taky v Harlemu?
Ne, v Union City, New Jersey.

Fajn, tak to je všechno. Díky moc.
Dík. Tak se uvidíme na koncertě.

------

Ptal se a otázky připravil: onDRajs
Překládal, přepisoval, editoval: gorth

aktuálně

diskuze