DEATH TO ALL, OBSCURA, DARKRISE

report

Zhodnotit celý koncert je horší úkol, než jsem si myslel, jelikož záleží hlavně na osobním očekávání a svých „ale!“. Přišel jsem však na Death To All, a i když vše nebylo dokonalé, bavil jsem se a věřím, že vyloženě zklamaný nebyl nikdo.

Death to AllTéměř dvanáct let poté, co umřel frontman Death Chuck Schuldiner, zavítalo do pražského Roxy vzpomínkové turné Death To All, které slibovalo oživení této kultovní americké deathmetalové kapely v sestavě, která byla po Chuckově boku během nahrávání desky Human. Kapelu na turné na postu vokalisty a kytaristy doplnil ještě Max Phelps z Cynic.

První DARKRISE (údajně brutal deathmetalová kapela) působili jako relativně nezajímavý hardcore. Skladby tvořené dost jednoduchými riffy s tunou breakdownů, občasnou snahou o progresivitu a pár zbytečnými, ke zbytku ne příliš hodícími se, sóly, neměly moc šanci zaujmout. Abych pravdu řekl, z vystoupení Darkrise jsem si nezapamatoval jediný silnější moment. Snad jen slap basáka, kterému, žel krom míst, kdy hrál sám, nebylo rozumět. Ze zvukové koule šly ven nejvíce bicí s dosti nevýrazným vokálem. Jsem celkem zvyklý, že na těchto větších akcích nejsou první kapely žádná sláva, ale cokoli techničtějšího by byl asi lepší tah.

OBSCURA šel dost strach už během zvučení. Téměř vše bylo více než nahlas a ze zvuku bicích stoupaly chlupy na ruce. Přechody zněly hrozně uměle a kopáky vyloženě jako když se liskne do sádla. Bohužel od začátku až do konce setu se zvuk moc nezlepšil. Začali s klipovkou The Anticosmic Overload, a když se v tu chvíli začal sál docela slušně plnit, i na Roxy začalo být trochu těsněji. Přežít to šlo, ale klidně by tato akce snesla ještě větší prostor, a to je štěstí, že koncert byl přesunut - Chmelnice by neměla šanci. Kluci z Obscury každopádně hrát umí, to už letos ukázali i na Brutalu. A dokonce umí napsat i dobré riffy, které mě dost baví. Škoda jen nevyrovnaného zvuku, kvůli kterému se třeba basa v rychlých sypačkách úplně ztrácela a vynikla pouze v pomalých pasážích. Hodně nahlas byl naopak Steffenův vřískot, který, pokud se zrovna trefil do mikrofonu a nezpíval do pavouka visícího ze stropu, vyčníval až příliš. Se špunty to vydržet šlo, ale zbytku lidí mi bylo docela líto. Mimo jiné zvládli věnovat skladbu Krabathoru (na které se samozřejmě máme zajít podívat na příštím Brutalu), zahrát nový song a drum sólo, které znělo kvůli zvuku celkem směšně, i když Hannes není špatný bubeník.

Death to All - Max PhelpsNo a co DEATH? Má cenu jet turné bez Chucka? Někteří tento koncert bojkotovali, ale hodně lidí bylo opačného názoru a přišlo. Mnozí si od nich slibovali přespříliš, někteří navštívili koncert ze zvědavosti, jak to Human-sestava s Phelpsem u mikrofonu zvládne, a jiní přišli bez větších očekávání jen z nostalgie zavzpomínat. Osobně bych se zařadil nejspíše do druhé skupiny. Když nějaká kapela hrála naživo cover od Death, téměř vždy mě bavil nejvíce z celého setu, což byl vlastně důvod, proč jsem nezůstal sedět doma. I kdyby z toho nakonec vylezl trochu dražší revival, věřil jsem tomu, že mě ty (ne)smrtelné songy budou bavit a chlapi z Cynic to se Stevem odehrají dobře. A taky že jo, jejich hudební výkon byl vskutku perfektní. Po Obscuře sice začali také s nepříliš dobrým zvukem, ale ten se průběhem času, co se poslouchatelnosti týče, hodně zlepšil. Ty největší obavy, které většina měla z toho, jak se Max Phelps popere se zpěvem, byly zbytečné. Jeho vokál vůbec nevadil, a ačkoli byl zpěv jiný, oproti Chuckovi trochu hlubší a méně uhekaný, místy zas naopak přehnaně uječený, stále byl bez problému přijatelný. Navíc, když člověk přimhouřil obě oči, z dálky Max i trochu jako oplácanější Chuck vypadal. Hrály se hlavně starší jednodušší songy, což však hodnotím kladně, třeba přímočaré věci z Leprosy mě bavily asi nejvíce z celého setu. U novějších věcí, i když se kytaristé - Paul Masvidal se s Phelpsem střídali v sólování zhruba půl napůl - drželi základní linky, většinu sól nehráli úplně dle originálu a sem tam zahráli i některé zbytečné tóny navíc. Nejhůře ale asi dopadla částečně improvizovaná Cosmic Sea, kdy Steve DiGiorgio během basového sóla do baskytary spíše nehudebně mlátil. Ty si během koncertu prohazoval dvě, třístrunnou a šestistrunnou (obě bezpražcové), což sice vypadalo hezky, ale zvukově příliš nevynikalo. Čekal jsem ji mnohem výraznější. Naopak Masvidalova kytara byla zefektovaná a zkreslená natolik, že přes ni ta druhá nebyla moc slyšet. V půlce setu se po Cosmic Sea přestalo hrát a na řadu přišla projekce s památečními fotkami a videi Chucka Schuldinera. Zhruba pět minut se tahalo za city a pak celkem paradoxně nastoupily super tancovačky ze Scream Bloody Gore a pomalu se blížilo finále. Před koncem se na pódiu za bicími opět ukázal Hannes Grossmann z Obscury, který místo Seana Reinerta odmlátil Crystal Mountain a zůstal i na další Spirit Crusher, během které vzal do rukou kytaru místo Masvidala frontman Obscury, jenž song i s přehledem odzpíval. Poslední kousky Lack of Comprehension a Pull the Plug už byly krom krátké schovávačky v backstage bez většího překvapení a v jedenáct se šlo domů.

Death to AllZhodnotit celý koncert je nakonec horší úkol, než jsem si původně myslel. Když se totiž zaměřím pouze na vystoupení „Death“, opravdu záleží jen na očekávání jednotlivců. Pokud někdo chtěl vidět Death, jistě si neodpustí několik „ALE!“ a výhrad ve srovnání s deskami a starými koncerty. Já ale přišel na Death To All, a i když nebylo vše dokonalé, v rámci možností jsem byl spokojen a bavil jsem se dobře. Stejně tak věřím, že vyloženě zklamaný nebyl nikdo.

Setlist Death To All:
Flattening of Emotions
Leprosy
Left to Die
Suicide Machine
In Human Form
Spiritual Healing
Within the Mind
Cosmic Sea
Projekce s Chuckem
Zombie Ritual
Baptized in Blood
Together as One
Crystal Mountain (Hannes Grossmann z Obscura za bicími)
Spirit Crusher (Hannes Grossmann z Obscura za bicími a Steffen Kummerer s kytarou za mikrofonem)
Lack of Comprehension
--
Pull the Plug

Vložit komentář

kelkor - 24.11.13 16:46:34
tak sorry, měl sem tam zafixovanej jinej xicht... to byl Skott Carino, Di Giorgio mi sedí hlavně k albu Individual ... ale vygoogloval jsem že nahrál i Human... fail :-C
lemmy - 23.11.13 22:28:15
I kdyby mi Death nedali nic, než tu fotku s bizzíkem, stačilo by mi to ke štěstí.
bizzaro - 23.11.13 20:44:32
trosku nechapu vase rozhorceni nad Obscurou, odkazal bych na svou recku www.marastmusic.com/Recenze/OBSCURA-Omnivium
jen bych upřesnil že Di Giorgio není ze sestavy Human
to ses, kelkore, uklep, ne? ;)
kelkor - 23.11.13 19:13:59
Nejvíce zklamaly sóla, i když to Masvidal avizoval v rozhovorech – improvizoval, ani vlastní sóla z Human nenapodoboval... Jinak to bylo super, bicí i basa ok, jen bych upřesnil že Di Giorgio není ze sestavy Human... DEAAATHHH!!!
Střap - 23.11.13 13:47:51
Celej ten počin vidím jako Bizzaro plus mínus. Co je super, že mladší ročníky si to užili, když to originál prostě nejde. Nevím já osobně mám nejraději Symbolic a Individual. Reinertovi a Masvidalovi ten metal tak nějak už nevěřím. V kombinaci s Obscurou nebylo pro mě moc o co stát.
frantajetel - 23.11.13 12:23:19
obscura nehrála cover od Krabathor, ale jen jim věnovala Ocean Gateways
dík za upřesnění anglicky neumím a obscuru naposlouchanou nemám a nic na tom měnit nebudu.Mě právě ta obscura přišla že vzala něco támhle něco támhle no hrát uměj,ale doma bych to asi neposlouchal.
Wajt - 23.11.13 07:51:00
obscura nehrála cover od Krabathor, ale jen jim věnovala Ocean Gateways
frantajetel - 23.11.13 00:45:18
Tak já jsem spokojenej předkapely nic moc,ale death ač bez chucka sem si užil kolik takovejhle muzikantů běhá po světě moc asi ne. Zvuk moh bejt lepší,ale moh bejt i horší tak si nestěžujte.Jak říkám sem si to užil. Vod obscury byl dobrej ten cover krabathor.Jinak to cestování Masvidala po podiu je v poho lepší než dyž tam stojej jak vytesaný.P.S sem ročník 73 takže Death fakt znám jak z desek tak naživo a myslím že je dobře že ten repertoár tahle parta předvede i mladším ročníkům...Jinak pro mě Human nej deska od death pak mám individual a pak spiritual a pak zbytek hehe...
LordSnape - 22.11.13 21:51:19
Trochu odběhnu od tématu, často slýchám že Obscura je nástupce Death, Obsuca je sice fajn, ale mám pocit že jediná skupina která skutečně "rozumí" Chuckovo melodice jsou Decrepit Birth (album Polarity).
Já to zrovna nedávno poslouchal. Jako dá se, ale jediné, co mě tam vážně bavilo, byl poslední song od Death. Jinak mi přijde, že jsou DB spíše taková fidlovačka na kytary.
Wajt - 22.11.13 20:41:03
Málokdo si všiml, že když za ty Reinertovy škopky sedl Grossmann, šla slyšitelnost kopáků o 100% nahoru. Rozdíl jako prase. Já jsem si teda žádných pouťových šaškáren u těch dvou válů, co hráli lidi z Obscura, nevšiml. Spíš Kummererův vokál naprd. Vyzdvihl bych Phelpsovy sóla. Palec určitě nahoru. Jinak souhlas, že to v riffech táhl Masvidal. Hodně mě sral moc řezavý zvuk na začátku setu. To byla prasečina. Set to byl fajn, ale spíš zavzpomínání (já jsem teda s Chuckem koncert nezažil). Nesral jsem z toho ani omylem. Ad. Obscura. Asi věc vkusu, ale třeba Omnivium je rozhodně důkaz, že tohle není zrovna kapela, která by jen demonstrovala, co se dá na nástroje zahrát. Ty skladby mají hodně promakanou kompozici, hlavu a patu i atmosféru. Zvuk během jejich setu podle mě solidní. Srozumitelný a hodně tlačil. Třeba prvotní sypačka a riff ve Vortex Omnivium fakt vraždily. Grossmann je bůh. Mrzí mě, co potkalo Muenznera. Bojuje, oproti BA ten prst byl výrazně hybnější, v riffech s ním už i něco uhrál, ale sóla bohužel musel opět upravit. Sweepy už zdaleka nedává. Třeba to, co předváděl s Necro by imho takhle nezahrál. I tak je to frajer.
Trey - 22.11.13 17:23:22
Trochu odběhnu od tématu, často slýchám že Obscura je nástupce Death, Obsuca je sice fajn, ale mám pocit že jediná skupina která skutečně "rozumí" Chuckovo melodice jsou Decrepit Birth (album Polarity).
mIZZY - 22.11.13 15:13:32
Jó, něco jsem si z té vaší debaty po koncertě vzal. Sice jsem před koncertem poslouchal intenzivně, ale když má Suk ty alba poslechnutá 200x tam a zpátky, tak mu v jistých věcech věřím. Třeba u těch sól, kde se i mistři z Cynic utnuli.
AddSatan - 22.11.13 14:50:55
Nó sice "extra neposlouchá", ale cítím tam konzultaci s někým kdo jo, co Michale? :) Viděl jsem jenom Death to all a taky spokojenost. Trochu mě štvala nejdřív ne-basa, pak basa s jiným zvukem (vůbec nebylo znát, že je to bezpražcovka), než jí znám z desek a to sólo v Cosmic Sea. Kopáky vytáhnout souhlas a celkově, když hráli složitější věci, třeba In Human Form z Individual, tak některý prvky zanikaly a to nejen u bicích. Oldschooly vynikly nejlíp, protože nevadilo, že zvuk byl "jenom ok". Věci z Human a dalších by prostě zasloužily ještě lepší zvuk a i když nejsem znalec, tak jsem si všimnul pár kiksů i u pánů muzikantů, chvílema to nesedlo, některý sóla změněný, což mi ale extra nevadilo... Masvidalovo tanečky mi nevadily, šaškáren Obscury jsem nevšimnul, náhodou to odehráli suprově řekl bych. Phelps hlasově v pohodě, kytaru měl míň než Masvidal, ale slyšet byla. Celkově ale fajn koncert. Jsem rád, že jsem to mohl vidět alespoň takhle (Death jsem slyšel poprvý zhruba v době kdy Chuck umřel...).
Stray - 22.11.13 14:49:12
Já vím, většina chtěla ty šašky z Obscury zpět, když odcházeli. Já byl naopak rád, že už jsou v prdeli. :-D
LordSnape: Být tam, tak to s tou Obscurou vidím stejně, na BA stačilo. Upřednostňuji DEATH od debutu po Human.
LordSnape - 22.11.13 14:01:09
Bizz: Já to chápu, ale ty jsi vole o x let starší jak já, takže pro mě to byla jediná možnost si to poslechnout. Mně naopak OS set vyhovoval. Strašně bych si přál být třeba na koncíku ke Spiritual Healing. :-) Nadrom: Já vím, většina chtěla ty šašky z Obscury zpět, když odcházeli. Já byl naopak rád, že už jsou v prdeli. :-D
nadrom - 22.11.13 10:53:49
Jo tuhle fotku znam:) - Roztomiloučkej Emaro:)) No první kapelu sem nestih...Obscura sou nadreny muzikanti jak prase, ale hudebne o hovne. Dokola prehravany stupnice, spis nez kapela je to instruktazni predstaveni jak hrat pekla na nastroje. Death byli fajne. Jeste bych dopnil, ze se vsechno hralo tak minimalne o 10-20 bpm dolu, coz me trochu zklamalo a v pomalejsich thrasharnach uz to slo trochu do tancovacky, jinak se mi vystoupeni libilo. Kopaky bych malicko vytah, jinak zvuk taky ok. Massvidalovo poskakovani me sralo taky, ale ze by kluci z Obscury delali poutovou atrakci mi neprislo. Naopak novejsi songy co hrali s Death mi prisli bravurne zahrany a leckdo rikal ze byli este lepsi nez ta "hlavni" sestava. Ale celkove dustojna vzpominka na Chucka...Ackoli mam Human hodne rad, tak prekvapive zive me nejvic bavili starsi veci jako Left to Die, Zombie Ritual nebo Pull the Plug.
Dr - 22.11.13 10:17:43
Krásná otka Bizzi !!! :) HuDr
bizzaro - 22.11.13 09:08:08
spis je to psany pohledem cloveka, co Death nijak extra neposloucha, ale fajn. ja videl Death 3x i v sestave s Hoglanem v naprosto narvany velky Lucerne a dopadlo to takhle ;) http://bzmedia.cz/fan/bi/bizzaro/gallery/profile.default/131699.jpg v Roxy jsem nebyl, oldskůl setlist me nak nelakal
LordSnape - 22.11.13 08:53:39
Trošku psaný abych nikoho neurazil. Darkrise byli o hovně (takový hrubší Madball), Obscura jen technický mainstream, co mě zkrátka nebaví. Death byli parádní, jen mě srali ty Masvidalovy efekty a jeho tancování po pódiu. Osobně mám radši ty starší věci a ty jsem dostal. Jen mě mrzí, jak z Crystal Mountain udělala Obscura zas pouťovou atrakci. To se opravdu nehodilo. Ale mladíci za mnou křičeli, ať neodchází. Jsem ročník 85, takže jsem pravý Death nestihl a jsem rád aspoň za toto. Mělo to tu super old school atmosféru, která v těch skladbách je a to se počítá. Navíc jsem si pak uvědomil, že většina deathmetalových kapel, které jsem za svůj život viděl, pořád tomuto nesahá ani po kotníky i když to bylo bez Chucka.

Zkus tohle