DISKONTO, Gride, Jonestown

report

report_696_px1

Příznivci správné švédské špíny mohli zaplesat radostí, když se objevila zpráva, že Diskonto pojedou tour, které se zastaví v ČR hned několikrát. Pražská „sedmička“ se této události nemohla vyhnout.
Úvod měli na starost kladenští mladíci Jonestown, kteří svým s nadhledem podaným hardcore punkem rozhodně potěšili. Sympatická parta se prezentovala agresivním a špinavým soundem s kvalitními melodiemi, poměrně silnou atmosférou a celkově kvalitním vystoupením, které sice mělo pár hlušších míst a ne všechny skladby mi přišly úplně záživné, ale vzato jako celek zde vidím velký potenciál.
Gride jsou již borci ostřílení a kvalitu mají nezpochybnitelnou. Ani tentokrát nešli pod své standardy, nicméně rezervy zde byly. Viděl jsem i mnohem povedenější vystoupení. Ne snad, že by chyběla

report_696_px2

snaha nebo zapálení, ale měl jsem pocit, že ona snaha občas nebyla úplně zúročena, protože zdaleka ne vše vyznělo, tak jak by mělo. Zejména zvuk, který později zabil i vystoupení hlavních hvězd, dost zlobil. Ale v případě Gride nešlo ještě o takovou tragédii, co ztrácelo na čistotě vyznění, bylo dohnáno na rychlosti, urputnosti a nasazením. Odezva publika přesto nebyla nijak oslnivá a osobně jsem čekal, že prachatické legendy české hardcore scény rozhýbou víc lidí. Pro statistiky házím pár věcí, které jsem pochytil: Arogance moci, Pod povrchem, Inside, Horizont událostí, Kafé, noviny a rohlík s máslem, 38 stupnů ve stínu, I na barikády z popelnic prší tekutá modernita, Na jatka už nastoupila noční směna, Kolik višní, tolik třešní, takže jak vidno, poslední deska se rozhodně nezanedbávala.
Byl jsem docela zvědavý s čím Diskonto přijdou, a když jsem si poté říkal, že to je opravdu až přehnanej bordel, sám sobě jsem se musel vysmát, co že jsem vlastně čekal. Špinavej d-beat v podání Diskonto byl a asi i vždycky bude pořádnej bordel, a nejinak tomu bylo i teď. Co ovšem vadilo nejvíce byl debilní zvuk, který alespoň mně vystoupení dost znechutil. Hodně

report_696_px3

charismatický vokál, který jinak beru spíš jako plus, mě neskutečně sral, protože jeho naprosto nepochopitelná vytaženost nad vše ostatní učinila z jednotlivých slovních ataků a skřeků naprosto nemilosrdné údery, a tak jsem jen s napětím očekával, kdy se zpěvák, vypadající jak ajťák, opět nadechne k dalšímu náporu na přítomné sluchovody. Hudebně Diskonto moc nepřekvapili, severským old schoolem hodně ovlivněná našlapaná crustová smršť měla potenciál nakopat všechny přítomné přímo mezi oči, některé kytarové rify zaváněly kanálem a o pravej undergroundovej duch zde nouze nebyla, jen škoda, že mi celkový požitek dost zkazil právě zvuk.
Přišel jsem na crust, nešlo mi o žádnej křišťál, ale chvílemi jsem se totálně ztrácel a ani korzování po slušně zaplněném klubu nepomohlo, a tak si tento punkový večírek odškrtnu jako akci milou, příjemnou, ovšem nic extra.

Vložit komentář

lemmy - 09.04.09 06:58:15
hezký článek, asi zklamání z diskonto? hmm, trochu překvapivý
martin valasek - 08.04.09 10:56:15
Jen pro doplneni, DISKONTO nebyli na turne, ale prileteli specialne na tri koncerty do Ceska..
pf - 08.04.09 00:28:47
lezly zas bubeníkovi z diskonto půlkyz kalhot jako na obscínu?

Zkus tohle