Deka měsíce: březen 08

Deka měsíce: březen 08

Protože počet kvalitních desek od výborných kapel se zvyšuje rychleji než inflace v Zimbabwe, rozhodli jsme se s redakčními kolegy oslavit každé novoluní malou anketou. Její vítěz si od nás odnáší symbolickou Deku měsíce.

Detailními výsledky nebudu unavovat, prosím rovnou tuš, a deskou března se stává:

article_472_px2

1. Meshuggah: Obzen

Symbolickou deku měsíce března získává přesně v souladu s očekáváním novinka Meshuggah ObZen. Myslím, že všechno bylo víc než vycizelovaně napsáno v recenzi. Za sebe můžu říct, že i když neuvěřitelně mädlí, kvalit Hlavy 33 nedosahuje.

article_472_px3

2. The Mars Volta: Bedlam in Goliath

Po pravici švédských metalistů si sedají pánové hudebně snad trochu uhlazenější, rozhodně však neméně neurotičtí. Kudrnáče Omara a Cedrica a jejich fantastickou deskou Bedlam in Goliath si snad musí zamilovat každý milovník spletité a bohaté muziky. Na posledním albu smísili bravuru s energií a navrch připepřili takřka esoterními texty. Na ochutnání si dovolím doporučit hudební video s Josephem Merrickem v hlavní roli.

article_472_px4

3. Benea Reach: Alleviat

Konečně do třetice v dečce měsíce zabodovali, slovy oNDRajse, post-core-metal-emo Benea Reach se svou aktuální deskou Alleviat. A abych se zaštítit snad ještě větší autoritou, Méďa o nich napsal: „Představ si hardcore partičku s Meshuggah zvukem, která dokáže být velmi něžná, emotivní a naléhavá, hrát si s jedním nápadem, aniž by to byla nuda.“

Z dalších tipů se dá zajisté vypíchnout zajímavá post-všechno japonská indie kapela Muddy World, jejíž dva roky stará deska Fiery of the Storm si najednou vyšlapala cestu do našich srdcí. Nemohu než tyhle

article_472_px1

skvělé instrumentalisty a náladotvůrce vřele doporučit. Upomínají na poslední jazzově-rockové období kapely VUVR a japonský melancholický zpěv je pravou třešničkou na dortu.

A naopak do dubna si ještě počkáme na dosud nevydanou, ale již mocně komentovanou, novou desku Portishead. O tom, že to bude velkolepá hudební událost není pochyb. Geniální singl, při jehož závěru mám „zimomriavky po celom chrbáte“ můžete ochutnat h.e.r.e. Myslím, že deka měsíce dubna má opravdu žhavého favorita.

Závěrem snad jen tolik, že pokud by kdokoli chtěl přispět do naší malé ankety, neváhejte, posílejte tipy a foťte dekaře, ať je co rozdávat.

Tagy:

aktuálně

diskuze