Deka měsíce: květen 08

Článek

article_505_px2

1. Esoteric: The Manical Vale

Hypnotický funerální post doom metal, který teče pomaleji než med. Tak bych asi co nejstručněji popsal deku měsíce května. Oproti předchozím deskám je novinka Esoteric mnohem barevnější a hudebnější. Atmosféra zmaru se rozpíná v písničkách kolem 10 minut. Pyšní se těmi nejpomalejšími kytarovými sóly, jaká si snad jde vůbec představit. Atmosféře pekla se můžete přiblížit v jednom vkusném záznamu živého vystoupení.

article_505_px3

2-3. Cult Of Luna: Eternal Kingdom

Ani druhá dečka v pořadí nebude vůbec nikam pospíchat. V Umea, nevelkém Švédkém městě asi vanou příhodné větry. Vedle Meshuggah, DS-13, Naglfar a Refused zde působí ještě jedna pozoruhodná kapela – Cult Of Luna. Její aktuální album Eternal Kingdom je oproti předchůdcům promyšlenější, má naléhavější atmosféru a dle Méďových slov je dospělejší.
Na ochutnávku bych si dovolil doporučit klip. Komu není po chuti, tomu doporučuji zajímavé živé vystoupení.

article_505_px4

2-3. Testament: The Formation of Damnation

Pět pořádně nafoukaných trvalých pod kloboukem Testament nahrálo album v duchu nejlepších tradic a sklízí ovace. Fanouškům osmdesátých let není třeba Testament představovat, pro ostatní dodejme, že po pětadvaceti letech existence a devítileté přestávce přináší dvanácté album (virbl, napětí…) thrash metal. „Chuck Billy posunul svůj vokál do melodičtějších a vypjatějších poloh a zpívá jako znovuzrozený. Školník odložil zálibu v jazzu a společně s Pettersonem vytvořili duo z přelomu devadesátých let. Není tedy divu, že Formation mnohdy připomene desky The New Order a Souls of Black, ovšem s moderním zvukem, který Testament začali budovat od Low. Pokud se někomu zdá, že deska nepřináší do thrashového hájemství až tak nic moc nového, má pravdu. Avšak přijít dneska s dobrou deskou, která se bude líbit novým i starým fanouškům, je docela kumšt.“
A jako poctu Loomisovi, autoru těchto lichotivých řádek, si dopřejme rozhovor těchto titánů thrash metalu.

Tipy měsíce:
Jako zcela ojedinělý a výjimečný počin nelze nechat bez pozornosti vydání DVD večerníčku Pojďte pane, budeme si hrát. Stejně jako našeho extrémně výkonného newskaře Loomise, i mě učarovaly příhody dvou méďů od Kolína. Komu je i pakatel několika korun moc, a nechce se mu štrachat do novinového stánku, ten nechť si užije na YouTube, nabízím odkaz na první díl, dále můžete pokračovat sami… z.d.e a nebo začít o.d.j.i.n.u.d.

Co se za květen nevešlo do topu a stejně válí? Začínáme, dodnes pro mnohé

article_505_px1

hudebně nepřekonanými, sedmdesátými léty, kdy začali válet Gong v psychedelickém hávu téhle doby. Ani za třicet let toho nenechali a roku 2004 vydali album Acid Motherhood, které s chutí doporučuje Ondrajs. Ochutnávejte z.d.e.
Z psychedelie starší se přesouváme až k moderní v podání breakcorového velmistra, co nosí trika Gorguts a do vlivů si píše Franka Zappu, aka Blaerga. Blaerg je anagram slova garble a i slovník na seznamu vám řekne, že tohle slovo znamená zkomolenina. Tahle zkomolená zkomolenina krásně komolí i různé žánry a rytmy a rozsypává se na všechny strany. Pro představu toho, co můžete od Dysphonic Sonorities čekat, doporučuji klip z.d.e a recenzi na minulou desku z.d.e na Marastu.

Na politickou objednávku z vedení doporučujeme nové Hate Eternal, jak řekl šéf: „budoucnost death metalu“, slovy Střapa: „bozi“. Pro něco klobouků navždy zabruste s.e.m a s.e.m a užijete si zla, co hrdlo ráčí.

Pokračujeme k britským Down I Go a jejich albu Tyrant, kde vám k poslechu a tanci zahrají frajeři jako Jospeh Stalin, Idi Amin, Pol Pot a na závěr si vychutnáte portrét křehké ruské duše Ivana Hrozného. Pokud máte rádi SikTh, tak zbystřete a stahujte. Pro ukázku klip z minulého alba plného přírodních katastrof můžete zabrousit třeba s.e.m.

Když už to tento měsíc máme tak krásně rozvrhlé do různých žánrů, tak mi nedá nedoporučit také Dday OneHeavy Migration, zase z trochu jiného soudku, tentokrát z ošemetné škatulky trip-hop (pseudointelektuálně idm). Očekávejte vyklidněnou elektroniku založenou na inteligentních beatech. Jak se dělaly uvidíte t.a.d.y, a jak to zní t.a.d.y.

A od trip-hopu zase jinam, v troše křupavoučké, měkoučké, vyvoněné slámy se můžete poválet s progresivně gotickou To-Mera a jejich Delusions. V klipech si deziluze a podvodů užijte t.a.d.y, zhrzené srdce, emo, holka jak z Kruhu a pár metalových pózovaček k tomu.

A na závěr ještě dvě libůstky. První zovoucí se My Own Private Alaska a tady se omezím na citaci Vítka: „Bicí, piano, křik ... a KŘIK! Bolest a smutek a SMUTEK! Zda-li mi něco trhá hlavu a dupe na hrudník, tak jsou tyhle tři fešáci z Francie. Bicí, křik, piano ... a PIANO!“ Ostatně více se můžete dočíst v jeho aktuální recenzi.

Druhou lahůdkou je projekt páně kytaristy z Neurosis, fešáka s hraběcím jménem Steve Von Till a jeho novinku Grave is a Grim Horse. Folk plný zádumčivých nálad, snění a melancholie, po kterém už nebudete před spaním chtít poslouchat nic jiného a snad se o něm brzy dočtete něco detailnějšího v recenzi. A to byl poslední králík, který za květen zbyl v klobouku, takže hezký poslech a příjemnou zábavu u hudebních novinek.

Seznam další desek, pro které byly zaslány hlasy:
Opeth – Watershed, Trinacria - Travel Now Yourney Infinitely, Day Without Dawn - Understanding Consequences, MeWithYou - Brother, Sister, To-Mera – Delusions, Between The Buried And Me – Colors, Gorod – Neurotripsicks, NIN – The Slip, Dredg - Catch without Arms, Dj Krush – Jaku, Brother Firetribe - Heart Full of Fire, Warrel Dane - Praises to the War Machine, One Man Army And The Undead Quarter - Error in Evolution, Hail Of Bullets - Of Frost an War, Hidoues Divinity - Sinful Star Promo, Lite – Phantasia, OTK – Okolo, Diabolo – Icaros, Decrepit Birth – Diminishing Between Worlds, Textures – Silhouettes, Pleasure Forever – s/t.

Seznam rapidshare adres pak přímo z.d.e!

Vložit komentář

VQ - 23.06.08 19:24:14
Tak, tak, moc dobrý tentonoc kucíííí ;-)
lemmy - 22.06.08 15:05:17
...ale myslim ze pak je pro tebe spis forum top5 vase aktualni
lemmy - 21.06.08 10:20:06
díky za tip
xoxox - 20.06.08 17:13:19
mne se deky taky moc libi a tahle je, pridam se k chvalam, fakt moc povedena. jen bych mela takovy smely navrh: co u jednotlivych tipu (mimo hlavni poradi samozrejme) zverejnovat ci konkretne jsou? treba kdyz je tam napsany tip dday one a lemmy se od nej v diskuzi distancuje, pak to znamena, ze redakce prece jen nema naprosto stejny vkus (pochopitelne). osobne se mi o trochu lip odhaduje, co se mi bude libit, podle vyberciho nez podle popsaneho stylu.. nejlip teda kombinace ;) nejde o nejake pochlebovani nekomu, klidne se oznacte kolecko, krizek ci hvezdicka (ale nevymenovat dalsi mesic, prosiim ;). pro me jako ctenare by ty tipy byly prece jen pouzitelnejsi.
DR - 20.06.08 17:03:43
drek: zaplaťpánbůh ;o))
dreckus - 20.06.08 00:39:10
ondrajs: aha. no imho např. king crimson, can, van der graaf generator, magma, herbie hancock, faust nebo tangerine dream v ničem nezaostávají.. snad jedině v tom, že někteří by přece jen nezaplnili strahov :)
bizz - 19.06.08 10:30:25
jj, je to pekelny a bude i retz! ;)
gory - 19.06.08 09:38:59
se voe ty pičo eso te péric si asi stahnu kuwa, gdyž to dalo i lunu
lemmy - 19.06.08 03:33:24
diky moc, tohohle si vazim(e)
brosqa - 18.06.08 22:56:51
ty vole, tady si s tim nekdo dal kupu prace, thumb up
lemmy - 18.06.08 22:44:17
trk na komoru pane loo... pokusíme se...
LooMis - 18.06.08 22:21:25
pěkný pane lemmy & pane kotku. trk> příště o 14 dní dříve? :-)
DR - 18.06.08 21:09:34
dreckus: to označení platí pro pink floyd, ELP, genesis, yes, chápeš...
mesh Gh h - 18.06.08 19:59:41
strašné zhoršení, nejslabší deka měsíce co znám!:)
...:::i:::... - 18.06.08 18:45:54
Eternal Kindom ma nalehavejsi atmosferu?je dospelejsi?...ajaj...ja teda slibuju viucko a zrovna tyto dojmy z toho uplne nemam(i kdyz viucko se protahuje prave proto, ze nevim co si o tom vlastne myslim)...kazdopadne tahle dekova naloz je solidni ...souhlas:)
bizz - 18.06.08 15:20:26
me zas pink cream :-D
lemmy - 18.06.08 14:53:15
mě tam prostě chyběj pink floyd :)
dreckus - 18.06.08 14:50:58
a 50% tvyho vyctu snad nejsou dinosauri? :))
DR - 18.06.08 14:31:54
když jsem u těch sedmdesátek.....(lehce napodobím bizze): king crimson, soft machine, gong, shakti, can, gentle giant, mahavishnu orschestra, passport, van der graaf generator, magma, billy cobham, brand x, return to forever, weather report, yosuke yamashita trio, alphonse mouzon, colosseum, herbie hancock, jean-luc ponty, faust, tangerine dream, art bears, henry cow, atdatdatd.... o hendrixovi, davisovi nebo zappovi ani nemluvě (a obrdinosaury jsem vynechal)
bizz - 18.06.08 13:47:10
jj, ten me zaujal hned, takze byl jasnej! :-) akorat chybi ve vyctu Cynic promo2008 :)
CrusT - 18.06.08 13:23:06
ZA MNE TEDA celkem spokojenost, je to hezky zpracovany, lip nez minule, takze je videt ze se to nekam hejbe... a ten pan s dekou na obrazku -> RESPECT!!!
lemmy - 18.06.08 11:07:49
dday one sem neslyšel a podle popisku ani nehodlám, je tam spousta věcí, který osobně taky nemusím, ale halt je to průřez toho co zdejší lidi poslouchaj...
metod - 18.06.08 11:03:51
dday one hrozná nuda, i se zbytkem nespokojenost a samozřejmě nenávist
lemmy - 18.06.08 10:52:16
nespokojenost s výsledky, nebo jen nenávist?
metod - 18.06.08 08:12:49
vůbec
brutusacek - 18.06.08 02:16:39
mnooooo tak tu je velká pochvala
DR - 18.06.08 00:49:21
prvotřídní práce!!!!
  • Zkus tohle