Deka měsíce: říjen 08

Deka měsíce: říjen 08

article_588_px2

1. Cynic: Traced in Air

Co dodat? Čekalo se dlouho, čekalo se netrpělivě, ale dočkali jsme se. I v rámci hlasování se objevil u Cynic absolutní výsledek, který překrásně vystihl v košaté recenzi Šéf. Není prakticky co dodat, tady se píše nová kapitola dějin progresivní muziky.

article_588_px3

Gojira: The Way of All Flesh

Nová, v pořadí čtvrtá deska Gojiry přináší metal, ke kterému nebudu vymýšlet přívlastky. Pro někoho pomalé, pro někoho trapně monotónní, pro jiné skvěle monotónní, ošperkované elektronikou nebo dnes podezřele populárním vokodérem. Všechno v produkčně naprosto precizním balíčku, dokonce až tak vycizelovaném, že to někoho může za ouško tu i tam zatáhnout.

article_588_px4

Burst: Lazarus Bird

Žádné nové kousky, nové riffy, triky a nové žánrové výkyvy od Burst na aktuálním albu Lazarus Bird nepřišly. Ale bohaté aranže, do kterých relativně známé motivy Burst oblékli, si pozornost opravdu zaslouží. Dobře sehraný, instrumentálně stoprocentní metalcore doplňují neobvyklé vokály, spousty háčků, které jsou rozeseté po celé desce, osvěží poslech jinak možná konvenční desky.

TIPY:

Čas padání listí, šedejch obloh, prvních mrazíků. Pokud potřebuješ zahřát u srdíčka, můžeš tentokrát místo grogu zkusit nový Snöras. Zlámaná rytmika s příchutí norský polární noci, chlastu a oprátkou nad hlavou. Žádný sny, melancholie, vládne hysterie, zmatenost, rozervanost. Představ si Dominic, ale víc polámaný, hrocený a bez laskání ušních lalůčků. To je to, co dostaneš, srdce sevřený na půlhodinku, nepravidelnej utíkající tep bez odpočinku.

Další událostí hodnou zápisu do deníčku je nový demo Biclops, dříve Day Without Dawn, dříve než dříve The Postman Syndrome. Kromě toho, že po každým albu měněj název, jsou tihle páni zajímaví taky svou hudební produkcí. Promyšlenej post hardcore, kterej staví na rockovejch základech bouří víc než posledně, zmizel hladivej zpěv, častějc se řve z plnejch plic, ale neztratila se chytrost, cit pro moment, cit pro aranže.

Pro podzimní přemýšlení se hodí nový EPko Brendona Whitneyho alias Aliase. Tak trochu jinej hip hop, kterej se nosí v Anticonu. Místo rozkroku v kolenou a kšiltovky nakřivo upnutý kalhoty a intelektuální brejle (černý, kostěný), odlehčený, střihlý glitchem, odpočinek. Nečekejte tady žádný tresty, servíruje se poklidná zamyšlená varianta hip hopu, uhlazená, bez divokejch basů, bez velkohubejch prohlášení (vlastně bez jakejchkoliv prohlášení), ideální na pokořalkový ráno.

Další z tipů do podzimní postýlky přichází od samotného šéfa. Sólovka Loomise,

article_588_px1

ale ne toho našeho dobrosrdečného bilingvního pašáka, nýbrž kytarového mága s nefalšovanou dekou Jeffa Loomise z Nevermore. Mocná sóla, melodika, zkrátka něco pro metalové fanoušky, kteří s úctou chovají své staré dobré džísky. (A ještě zvláštní doporučení kytarového duelu, který upomíná až ke hvězdným válkám.)

A jeden zvláštní slaďoučký tip, od srdce k srdci. Anathema, sbírka akustických písniček. Maličko upravené aranže, smyčce, jak krásně napsal Víteq, ale možná jen pro nás blázny zamilované…

Pro co vše se ještě hlasovalo:
Torche, Metallica, Evergrey, Intronaut, General Lee, Gigan, Saralunden Bjorkas.

Seznam sosy sos adres pak přímo z.d.e!

Tagy:

aktuálně

diskuze