EXIVIOUS - klíč je kolektivní kreativita

EXIVIOUS - klíč je kolektivní kreativita

Exivious jsou instrumentální fusion kapelou z Holandska, jíž po mnoha letech existence loni vyšlo stejmenné debutní album, které mi přímo vzalo dech a na několik měsíců neopustilo přehrávač. Exivious je debut plně vyspělé kapely, je pln úžasných instrumentálních výkonů, vizí i boření standardů a jeho obsah i bez textů dokáže předat určité „poselství”. Pod jejich pojmem fusion si představte hudbu, která je bezrozdílně a v rovnoměrném poměru tvořena metalem a jazzem. Zajímavé je i složení kapely, kdy jednotlivci hrají s Cynic nebo Textures.
Nejen o albu, minulosti, jsoucnu i budoucnu kapely jsem se za mírné podpory Ondrajse příjemně pobavil se sympáťáky Tymonem (kytara) a Robinem (basa), jinak též i členy Cynic.
(Za překlad –jako vždy- díky Kotkovi a Radce.)

English interview follows...

Bizz: Každý máte víc závazků než s Exivious, hlavně tedy Tymon s Robinem mají Cynic a pak Stef Textures, kteří jsou také docela aktivní. Hudba Exivious je do detailu propracovaná a určitě dalo zabrat celé album nazkoušet, připravit. Jak tato příprava probíhala? Jak moc předem byly party hotové a jako hodně se ve studiu improvizovalo?
Tymon: Většina práce byla na albu udělaná už předtím, než jsme se já a Robin přidali k Cynic, základy veškerých písniček už byly napsány. Nahrávání alba ale proběhlo během našeho volna od Cynic a Textures. Když se koukám zpátky, tak to pro nás vlastně fungovalo doopravdy skvěle. Dalo nám to možnost vrátit se několikrát k muzice a mixování s nezatíženýma ušima.
Robin: Pro mě osobně je to tak padesát na padesát. Některé části byly napsány tak, jak jsem je chtěl slyšet s kytarovou riffáží a s nájezdy bicích, zatímco další části byly tak nějak předurčené, aby se zrodily za běhu.
  
DR: Já na desce slyším (mimojiné) velký vliv Allana Holdsworthe. Je pro vás jeho hra určující nebo je ještě někdo „nad“ ním? Anebo je pouze jedním z mnoha inspirací….?
Tymon: V kytarovém světě je to asi můj největší vliv, ale v celkovém světě mých inspirací je to jenom jeden z mnoha. Vlastně mám spousty zpěváků a instrumentalistů, kteří se kytarou nezabývají a měli velký vliv na moje melodické cítění.
 
Bizz: Souhlasím. Co třeba Cynic jako inspirace? :)
Robin: Cynic na mě měli rozhodně velký vliv. Jakmile jsem poprvé slyšel Focus,Hraní v Cynic bude mít bezpochyby svůj vliv na budoucí alba Exivious.vždycky jsem pak chtěl hrát v podobné kapele. Myslím, že poslouchat tohle album tolikrát, jako jsem to dělal já, na tobě musí zanechat nějaké následky. Ale až když jsem před 2 lety dostal baskytarové stopy, tehdy jsem tam pořádně začal slyšet basu. Svým (velmi urychleným) způsobem to také změnilo můj styl hraní, dodalo novou inspiraci pro moje party a linky.
Tymon: Samozřejmě, že nás Cynic inspiruje! Studoval jsem přístup Cynic léta, takže cítím, že je to součástí mého hudebního slovníku, ať už v hraní nebo skládání. Ale myslím, že i v současnosti nás bude Cynic inspirovat. Hudba je živoucí, dýchající věc a hraní v Cynic bude mít bezpochyby svůj vliv na budoucí alba Exivious.
 
Bizz: Tymone, tys celé album produkoval. Výsledek je samozřejmě výborný, ale jak ses s tímto celým procesem popral, jak probíhalo nahrávání a vůbec, jak sis s tím vším poradil? Třeba bicí musely být náročné, ne?
Tymon: Bylo to dost jednoduché a uvolněné nahrávání. Všichni jsme byli dobře připraveni a věděli jsme přesně, za čím jdeme. Bicí jsou vlastně to jediné, co jsme nahrávali v regulérním studiu. Nahrát je nám trvalo pět dní v Excess Studios v Rotterdamu, ostatní nástroje jsme si nahrávali v domácích studiích. Dali jsme si záležet na tom, aby nahraný zdrojový materiál byl v co nejlepší kvalitě, abychom během mixování už nemuseli žádné věci opravovat. Pro mix tohohle alba jsem měl velmi jednoduchý koncept, prostě jsem chtěl, aby všechno znělo co nejlíp, jak je to přirozeně možné. Nesnažil jsem se, aby věci zněly jinak než jak byly nahrané, což je postup, který se u metalových desek využívá dost často.
 
Bizz: Co se týče mixu, ten se povedl také fantasticky. Na albu snad není moment, kdy by nebylo něčemu rozumět, kde by byla nejmenší nejasnost. Kolik času ti zabralo smíchat třeba jen jednu skladbu a jak jsi postupoval?
Tymon: Jsem jedním z těch, co mixují za běhu, takže je vlastně takřka nemožné říct, jak dlouho mi to trvá. A jak už jsem říkal, měli jsme možnost vrátit se k mixu několikrát s odpočatýma ušima a to nám rozhodně pomohlo udržet věci ve správném kurzu.
 
Bizz: „Jsem jedním z těch, co mixují za běhu.“ Mám to chápat tak, že Exivious není prvním albem, jemuž jsi zajistil mix nebo máš na mysli jen vlastní nahrávky?
Tymon: Studoval jsem kompozici a produkci a nahrál jsem i několik dem s různými skupinami. Produkce byla moje první volba, když jsem se rozmýšlel, co dál (;-D), ale abych byl upřímný, pak se stalo to s Cynic. A jakožto hudebník na turné nemám momentálně bohužel dostatek času, abych se mohl věnovat mojí kariéře producenta. Ale jsem si jistý, že se k tomuto řemeslu určitě vrátím, protože ho miluju!
 
Bizz: Co bych víc zastíral, když řeknu, že Exivious je pro mě dost možná album roku a nejlepší debut posledních let – snad tě to nepřekvapí a tvá skromnost nebude šílet :) Slyšel jsi vůbec někdy album vašemu debutu podobné?
Robin: Především, díky za milá slova. Nad nahráváním těchto písniček jsme strávili nádherný čas a práce v kapele s takovými muzikanty je pro mě jako sen. Myslím, že to na albu taky můžeš slyšet. Není to jen produkt několika riffů a bicích figur, doopravdy milujeme ty písničky hrát a dát takovouhle energii do nahrávky jí může buďto „udělat“ či naopak zlomit. Doufám, že když lidi to album poslouchají, že tohle slyší taky. Samozřejmě že je mnoho desek, které nás při hraní ovlivňují a můžeš je v našem hraní najít. Nesnažili jsme se žádnou z těchto kapel kopírovat, naopak jsme se snažili udělat co nejlepší nahrávku, tak doufám, že prostě zníme jako Exivious.
 
Bizz: Určitě ano, spíš jsem myslel, zda znáte kapelu, která by zněla podobně. Mám-li mluvit o „metalu“, napadají mě teď Lye By Mistake, Cynic, Canvas Solaris nebo Panzerballett.
Tymon: Mám-li být upřímný, ani vlastně neznám. A pokud bych znal, stejně bych změnil směr někam jinam, protože vážně nerad zním jako něco, co už před námi bylo uděláno. Samozřejmě kapely, které jsi zmínil, mají podobné vlivy a jsou i stylově podobné, ale podle mě jsou úplně odlišné.
 
Bizz: Z jakého důvodu jsou na albu intermezza All That Surrounds? Snažil jsem se rozklíčovat, zda je album v blocích, na které ho rozdělují, nějaký rozdíl či něco co je pojí, ale nepřišel jsem na nic. Nebo jsou to prostě jen takové klídečky na oddech? Však už vaše hudba sama o sobě je dost oddychovaná, pro relax jako stvořená. Pomůžeš mi toto (tento koncept) osvětlit?
Tymon: Jsem rád, že ti došlo, že za tím musí být nějaký koncept. Základní účel byl rozdělit album na tři části. Uvědomili jsme si, že naše hudba může být dosti namáhavá na poslech, vyžadující hodně pozornosti, aby jsi si utřídil všechny informace, které se ti snažíme předat. Proto jsem si řekli, že by nebylo špatné dát na desku dva „vyčišťováky“.
 
Bizz: Jak je náročné do sebe kloubit styly, jež se zdají být úplně odlišné? Metal potřebuje řád, jinak je to bordel, jazz zase nabízí možnost improvizace… I když ve vašem případě to zní, že oba tyto styly jsou pro sebe od pradávna zrozeny - dokonalá symbióza… a tímto ode mně pochvala ;-)
Klíč pro tohle album, skloubit styly do jednoho pevného, soudružného celku.Tymon: To byl klíč pro tohle album, skloubit tyhle styly do jednoho pevného, soudružného celku. Myslím, že s tím správným přístupem se tyhle žánry dají skloubit perfektně, takže jsme se to jali dokázat!
 
Bizz: Trošku mi spolek Tymona a Robina v Cynic připomíná situaci Paula a Seana v roce ’91, kdy hráli v Chuckových Death. Zviditelnili si tím nejen své jméno, ale projeli i část světa. Koneckonců i Stef s hraním v Textures vešel již poměrně ve známost. Pociťujete někde, že vám jméno díky Cynic a Textures roste a přineslo to něco Exivious?
Robin: Jasně že nám to pomohlo se dostat k více lidem. Cynic přitahuje širokou fanouškovskou základnu; z ní se velká část zajímá o ostatní projekty, ve kterých působí členové kapely. Myslím, že to samé platí pro Textures. Rozhodně jsme díky hraní v těchto kapelách měli jednodušší začátek a je doopravdy skvělé vidět, jak jsou lidé otevření, jak dokáží hudbu ocenit a kde až naše muzika skončila. Například v lednu jsme jeli šňůru po Austrálii a je zábavné potkávat fanoušky, kteří mají naše CD. Naše muzika opravdu urazila pořádnou vzdálenost.
 
Bizz: Co třeba otočit situaci naruby a sledovat případné pohledy neznalých typu „jo, to je ta kapela kluků z Cynic a Textures“. Vadí? Nejde přímo o ztrátu identity vlastní kapely, však hudba mluví za vše. Lidé si ale často někoho někam zařadí a jejich náhled se už pak těžce mění/zvrátí.
Robin: Nikdy jsem hraní v Cynic nijak negativně nevnímal. Jak už jsem řekl, výrazně nám to ulehčilo dostat naší muziku do světa.
 
Bizz: Tak to jsem jen rád. Proč jste si vlastně CD vydali sami? Neříkej, že jste nemohli najít vydavatele. Nebo jste ho ani nehledali a vše si udělali dle svých představ úplně sami?
Tymon: Jednoduše jsme si mysleli, že label nebudeme potřebovat. Hudební byznys se běhemJediné, k čemu je label dneska dobrý, je propagace a peníze.posledních několika let výrazně mění a cítím, že tyhle změny jsou jen náznak toho, co nás čeká v budoucnu. Máme k dispozici tak parádní nástroje na propagování naší muziky a dostání jí do světa!. Ale vzhledem k tomu, že jsme soběstačná kapela a dělali jsme si produkci, nahrávání, mix a další věci okolo sami, tak nás deska vlastně moc nestála. Co se týče propagace, máme napojení na Cynic a Textures, které všechno dost ulehčuje.
 
Bizz: Čí nápad byl v limitované edici vždy ten jednokusový originální poster a jak nákladné/náročné jej bylo vyrobit? Popiš mi, prosím, také váš koncept - co má vyjadřovat a jak na fanoušky působit.
Tymon: Tenhle nápad vzešel z hlavy kapely a našeho grafika, Henrika van Leeuwena. Koncept alba je rozhodování se. Linie v kresbě znázorňují životní cestu jednotlivce, řetěz nekonečných rozhodnutí. Některá větší, některá menší, některá dopadající pouze na náš osobní život, některá mají sílu spustit řetěz událostí, který ovlivní spoustu dalších rozhodnutí. Síť linií, která z alba vyrůstá, ilustruje právě tuhle matici rozhodnutí, která tvoří náš společný svět rozhodování. Bylo docela drahé tohle uskutečnit, což vysvětluje vyšší prodejní cenu. Ale řekli jsme si, že nechceme v naší celé produkci nikde šetřit.
 
Bizz: Cynic vlastně již jsou vaší (Tymona a Robina) domovskou kapelou, ale může mít člověk kapely domovské dvě? Jak to máte se Cynic? Anebo vaše srdce bijí hlavně pro Exivious a do budoucna budou ukrajovat čím dál víc času?
Tymon: Robin a já jsme začínali jen jako session hráči, ale věci se za poslední 2 roky hodně změnily. Dlouhé šňůry a úzká spolupráce během nich z nás udělala opravdovou kapelu. V současnosti stavím Cynic a Exivious na stejnou úroveň.
Robin: Od té doby, co hraju na basu, jsem vždycky chtěl hrát s kapelou jako je Cynic. To,Koncept alba je rozhodování se. Nebylo jednoduché dát Exivious na čas stranou.že teď v téhle kapele doopravdy hraju a zároveň mám Exivious, je snad až příliš dobré na to, aby to byla pravda. Samozřejmě nebylo jednoduché dát Exivious na čas stranou, abychom se soustředili na Cynic, ale prostě jsme cítili, že to tak musíme udělat. Koncertování a pracování s Cynic je skvělé a taky určitě v budoucnosti uděláme něco dalšího s Exivious.
 
Bizz: A co s nápady pro obě kapely? Hudební náplň obou kapel je zčásti podobná, resp. Cynic v Exivious slyšet jsou, ale do tvůrčího procesu Traced in Air ses asi, Tymone, moc, až na nějaká doaranžování a sóla, nedostal. Jak do budoucna? Však Cynic jsou/byli právě ve studiu…
Tymon: Máš pravdu, TiA už bylo kompletně napsané, když jsem se přidal, jenom jsem přidal pár doprovodných riffů a sólíček. Nový přístup je hodně jiný. Jsem, stejně jako Paul, muzikant s hodně silným přesvědčením o tom, jak by se věci měly dělat, prožívám a piplám každý detail, než se věci dostanou do toho magického místa. Na EPku, které jsme právě se Cynic nahráli, jsme s Paulem dohromady velmi úzce spolupracovali a bylo to super! Myslím, že z nás bude skvělý tým! Nové album bude pravděpodobně nahráno v podobném výrobním duchu.
 
DR: Co vlastně znamená název Exivious? Vyjadřuje pro vás něco speciálního? Ve slovníku se mi ho nepodařilo najít.
Tymon: Znamená to cokoli, co chceš, aby to znamenalo!
 
Bizz: A pro tebe to znamená co, Tymone? Koncept alba je, jak jsi řekl, rozhodování se, může Exivious znamenat třeba neco jako “Vlezte nám na záda, my to máme rádi takhle!”? :))
Tymon: Pro mě se to během let stalo synonymem mojí vlastní hudební dráhy. Exivious byli vždy mým hlavním hudebním projektem po celou dobu, co hraji. Věci se trochu změnily, když jsme se dali dohromady do podoby naší současné sestavy, v níž cítím, že jsem začal sdílet svůj hudební koncept i s dalšími třemi týpky, tvoříc tak opravdovou kapelu.
 
Bizz: Nikdo by to asi, Tymone, neřekl, ale Exivious táhneš již 12 let. Neměl jsi třeba po těch letech chuť to už s Exivious zabalit a pustit se do jiného projektu? Však jste byli funkční kapelou, pak jsi fungoval jako one-man band, nyní jste zas kapelou. Vždy jsi chtěl, aby Exivious byli kapela, nebo by ses spokojil i s tím, že bys vše dělal sám, jak tomu bylo v minulosti?
Tymon: Vždycky jsem chtěl, aby Exivious byla kapela! Projekty mě nijak moc nezajímají, něco na tom je, když se 4 nebo 5 lidí stává úzkou rodinou. Jsem přesvědčený, že tohle je z alba slyšet! Exivious jsme já, Michel, Robin, Stef a nemyslím si, že se to někdy v dohledné budoucnosti změní! S tím, jak k naší muzice přistupujeme, nemůžeme prostě jen tak nahradit jednoho člena bez toho, abychom změnili alespoň 25 procent toho, čím Exivious jsou. Tomu pevně věřím!
 
Bizz: Na začátku jste nebyli instrumentální kapelou. Jak se nyní vypořádáváte s tím, že nemáte zpěv (jste více o poslechu, bez textů ne tolik o přemýšlení) a jak k tomu rozhodnutí, nechat zpěvu, došlo? Ty přece v Cynic zpíváš a dokonce k Waves of Thought existuje i text.
Tymon: Tohle pro nás bylo obrovské dilema, když jsme zakládali novodobé Exivious. Všichni milujeme vokály, dokážou muzice dodat hodně výrazu. Ale nakonec jsme cítili, že vokály pro náš směr s Exivious nebudou potřeba. Myšlenky za muzikou tam pořád jsou, divoce se točící v našich hlavách místo toho, abychom je vydali formou textů.
 
Bizz: Instrumentální kapelou jste již nastálo nebo, zjevil-li by se nějaký pěvec, šli byste do toho? A kdybyste ho měli, zněli by Exivious přesně takto nebo by se sound a hudba trošku přizpůsobila?
Tymon: Kdo ví! Naše směřování je otevřené čemukoliv, co se musí stát…
 
Bizz: Šílená myšlenka, ale dokážeš si tedy představit, kdyby tě/vás najednou pohltila elektronika a industrial, mohli by Exivious klidně být i o smyčkách, temných zvukových plochách…?
Robin: Myslím, že Exivious můžou být vším, čím my chceme. A jelikož jsme otevřeni velké spoustě různorodé muziky, může se stát všechno!
 
Bizz: Michel pochází ze Sengaia, kde zpívá i Eric Kalsbeek z Textures. Nepřemýšleli jste, když je to tak skvělý zpěvák, ho oslovit i pro Exivious? Byť třeba jen na nějakou píseň, na hostování.. Co třeba zkusit více vokalistů, pro každou píseň nějakého – nenarušilo by to kýžený dojem, kterého chcete dosáhnout?
Tymon: Přemýšleli jsme o tom, určitě má skvělý hlas. Ale nakonec jsme si řekli, že by to bylo trochu moc násilné.
 
Bizz: Chci se zeptat, kde jsi přišel ke svým stávajícím spoluhráčům? Třeba jak jsi do Exivious dostal Stefa, jak Robina do Cynic. Oba jsou famózní hráči, ale jak pro Stefa - jako famózního bubeníka - bylo náročné se přizpůsobit úplně jinému hracímu stylu než v domovských Textures?
Tymon: Textures je v Nizozemí dost velký pojem a po tom, co jsem je viděl naživo, jsem si řekl, že Stef by mohl být schopen daleko větších věcí než jen Meshuggah bicích, které dělá pro Textures. Takže když jsem se rozešel s naším minulým bubeníkem, napsal jsem mu jen e-mail a on bez váhání přijal. Stalo se to všechno celkem rychle, pamatuju si, že jsem byl dost překvapený, že jsme tak náhle znovu v kompletní sestavě.
Robin: Znám Stefa z dob, kdy jsem začínal zkoušet s mojí vlastní kapelou. Byl v jiné kapele v tom samém městě, chodil na stejnou střední a hudební scéna byla v té době dost úzce propojená. Po několika letech jsem ho viděl, jak si vykračuje a poslouchá muziku, tak mi jí hned dal poslechnout. Znělo to skvěle. Tak jsem mu řekl, že bych si v téhle kapele rád zahrál a z té kapely seŽivot dokáže být někdy doopravdy divný a jednoduchý.vyklubali Exivious. Po nějaké době nám Tymon řekl, že bude hrát v Cynic, tak jsem mu taky řekl, že bych si s nimi milerád zahrál. A jak se ukázalo, zrovna potřebovali basu. Život dokáže být někdy doopravdy divný a jednoduchý!
 
Bizz: Tady bych s tebou trošku nesouhlasil, Tymone. Textures nejsou vůbec jen o Meshuggah bicích, i když „liché“ bubnování je hodně silnou složkou, ale jejich hudba je silně emotivní i plochová. Nebylo to třeba v době Polars? A jak dlouho už je tedy Stef v Exivious? Dle odpovědi Robina jsem pochopil, že vlastně v Exivious byl dříve než on.
Tymon: No, jediné, co tím myslím, je to, že v Textures neuslyšíš Stefa hrát stylem jakým hraje v Exivious. Souhlasím, že Textures jsou úžasnou kapelou, nechápej to špatně! Myslím, že jsme se dali dohromady v roce 2005, pokud si dobře vzpomínám. Ale ostatní kluci přišli velmi záhy poté, co jsem potkal Stefa.
 
Bizz: Když Exivious fungují již 12 let, proč album trvalo tak dlouho, když to průběhem let vypadalo, že se sestava již ustálila. Není u vás dostatek muzikantů? Nevěřím… musí jich u vás tam být plno - jen pro zmínku uvedu SunCaged, Lemur’s Voice, After Forever, Epica, Textures, Obsidian, CiLiCe ad. Mýlím se?
Tymon: Nebyl jsem prostě připravený vypustit album, se kterým bych nebyl spokojený. Vize, kterou jsem měl s Exivious, potřebovala opravdovou zručnost, hudební znalosti a rozvinutý hudební slovník. Takže všechny ty roky byly víceméně nutné k tomu, abych se dostal tam, kde už jsem cítil, že to zvládnu. Samozřejmě je u nás tuna skvělých muzikantů, ale se vší úctou, není právě mnoho muzikantů, kteří by měli schopnosti a cítění pro to, aby mohli hrát v Exivious.
 
Bizz: Ani v nejmenším nemůžu zpochybnit přínos Michela do kapely, protože vaše písně od sebe autorsky nelze rozeznat. Jak jsi se rozhodoval v tom, koho k sobě jako kytaristu a jaké jsi na něj měl nároky?
Tymon: Myslím, že kreativní mysl je daleko důležitější než nějaké technické dovednosti.Kreativní mysl je daleko důležitější než technické dovednosti. Klíč Exivious je kolektivní kreativita.Nikdo z nás není žádný technický génius, kteří jsou občas k vidění na Youtube. Klíč k Exivious je kolektivní kreativita. Inspirovat jeden druhého! Michel do obrázku zapadá jako můj spoluskladatel, pomohl mi s mnoha věcmi, například se strukturou a dynamikou písniček. A mimo to, jeho harmonické a melodické cítění se od mého dost odlišují, ale kupodivu fungují dohromady parádně!
 
Bizz: Vaše hudba je nyní 100% fusion, ale již na prvním demu se „jazzík“ vyskytoval. Jak postupně došlo k tomu, že se oba žánrové poměry – metal a jazz – vyrovnaly? Čistý úmysl nebo jen a jen vývoj?
Tymon: Záměr, s naším debutem jsme si konečně uvědomili, co chceme dělat.
 
DR: Jazzrock (alias fusion) prodělal největší vývoj a úspěch hlavně v 70. letech. Myslíš si, že má zase šanci oslovit větší počet posluchačů nebo je kvůli své posluchačské náročnosti odsouzen k malé, ale věrné fanouškovské základně? Máte z oné dávno minulé doby nějaké oblíbené kapely? Napadají mě třeba Brand X, ke kterým nemají Exivious zas tak daleko.
Tymon: Jsme úplně zaskočeni pozitivními reakcemi na naše album, z daleko širší fanouškovské skupiny než jsme očekávali. Zdá se, že metalová scéna se poslední dobou hodně otevírá. Robin a já to vidíme neustále, když jsme na turné s Cynic. To je skvělé!
Robin: Teď jsme právě byli na turné s Between The Buried And Me a je parádní vidět, že taková kapela může mít takový úspěch. Metalová scéna, tak jak ji zažíváme my, je doopravdy otevřená ostatním stylům a vlivům. Kupodivu neznám moc kapel z tohohle hudebního žánru ze současné doby, vyrůstal jsem na Death, Cynic, Meshuggah. Podle mě zas až tak blízké svým vyzněním Exivious nejsou, ale ostatní si můžou myslet něco jiného.
 
Bizz: Ač se žánrové podmínky lepší, stále muzika tohoto typu nemá výraznější šanci komerčně uspět. Co vás motivuje v tom pokračovat dál a co vás žene furt kupředu? Máš pocit, že vůbec někdy můžeš docílit „vysněného“?
Tymon: Myslím, že je důležité, že něco takového jako ideální stav neexistuje. Komerční,Je důležité, že něco takového jako ideální stav neexistuje. Úspěch neznamená štěstí.osobní, hudební nebo jakýkoli jiný druh úspěchu neznamená štěstí. Udělali jsme s Exivious přesně to, co jsme chtěli udělat. Komerční úspěch není žádným měřítkem ani motivací k tomu, co děláme.
Robin: Nikdy jsme nezamýšleli dělat tuhle muziku pro peníze. Jak říkáš, to by asi nefungovalo. Hahaha! Nicméně, když už vidím, kolik lidí tu desku má a jak jsou z ní nadšení, řekl bych, že je to úspěch. Alespoň pro mě.
 
Bizz: A k tomuto se poutá má poslední otázka, jaké pro Exivious budou následující kroky? Turné, další deska… slyšel jsem i něco o tom, že byste v létě měli i festivalové plány… a sahající až k nám… co třeba Brutal Assault?
Robin: Doopravdy rádi bychom s Exivious udělali turné, ale pro teď jsme se s Tymonem rozhodli, že se budeme soustředit především na Cynic. A kdo ví, co bude v budoucnosti! Přemýšlíme o nové muzice, nových cestách, kterými by se Exivious mohli ubírat, ale řekl bych, že jen čas rozhodne, co spatří světlo světa.
 
DR: A na závěr: Myslíte si, že King Crimson ještě vydají řadovou desku? :)
Tymon: Kdo ví :)

aktuálně

diskuze