FEKAL PARTY 2008

report

V pořadí již desátý ročník Fekal Party se odehrál, jako již obyčejně, v Modré Vopici a tato tradice, zpříjemňující nejen pražským milovníkům extrémní hudby léto, se i letos povedla. Začátek, stanoven na 12:20 se díky nutnosti ukončit akci ve 22:00 o dvacet minut posunul (o čemž na webu nebyla ani zmínka), a tak jsem bohužel prošvihl první vystupující, Opitz.
Vidím až Critical Madness, kteří ničím nepřekvapili. Stejně

report_549_px1

jako na mnou recenzované desce Killable předvedli nadstandardní gore grind s víceméně klasickými žánrovými rysy, který ovšem, třeba i díky na daný žánr docela pestré rytmice, bavil. Vystoupení mělo šťávu, drive a z těch všech českých grindů je to rozhodně příjemný nadprůměr.
To Rubufaso Mukufo mě nebavili ani trochu. Co je platná „originální“ image v podobě umělé krve, pláště a podobných volovin, když muzika je naprosto obyčejná a nudná. Nezachrání to ani dva mikrofony, které ve svých rukou drží zpěvák, ani hlasové efekty. Nevím. Je to podruhé, co jsem Rubufaso Mukufo viděl a rozhodně mě to nepřesvědčilo o tom, že by byla zdejší, byť velice přísná recenze, mimo.
To Italští Bestial Devastation, ačkoli z desky mě nebaví, živě předvedli super živelný set, který díky své hysteričnosti a nasypanosti opravdu bavil. Zejména rychlý bubeník dodával skladbám ještě větší náboj. Extrémní, v old school duchu, nesený grind core s až s hard corem koketujícími zpěvy, mě velice příjemně překvapil. I publikum se začalo bavit a zprvu docela prázdný plac před pódiem se začínal pomalu ale jistě plnit.
Stálice českých pódii, Fleshless, kteří mají na kontě novou desku Hate is Born, jako tradičně přilákali k pódiu uctyhodný počet přihlížejících (i když jsem čekal ještě větší odezvu), nicméně hudebně mě nepřesvědčili. Novou desku jsem, krom zde prezentovaných skladeb, neslyšel a myslím, že na tom ani nic měnit nebudu, jelikož mi tvorba Fleshless zkrátka nic neříká. Ať již víceméně bigbeatové kytarové riffy, melodie, které nebaví déle než pět vteřin, stupidní slammy nebo i neustále stejný prasečí ryk, který je sice poznávacím znamením kapely, ale já už to nemůžu ani slyšet, mě jen uvtrdily v tom, že Fleshless zkrátka již nemají čím překvapit. Chápu, že si Vláďa vymyslel svůj styl, což je bezesporu lepší než někoho kopírovat, nicméně za těch x let se to již tak oposlouchalo, že mě to opravdu nebaví. Dokonce ani starší skladby jako Scream of Decapitated či Torture Me, které mi dříve nevadily, mě již naprosto neoslovují, a tak asi nezbude než se definitivně smířit s tím, že Fleshless nejsou kapelou pro mě.
Z následujících Psychotic Despair jsem měl přesně opačné pocity. Nevím, jak to tato pražská banda dělá, že je koncert od koncertu lepší, ale posun a vývoj je opravdu znatelný. Dost možná nejlepší vystoupení celé Fekal Party tak možná trochu překvapivě měla na svědomí česká kapela, která svým živelným death/grindem se skvělou rytmikou a pestrou, propracovanou muzikou strhla většinu přítomných. Nenašel jsem na vystoupení snad žádnou slabinu, i výtečný vokál mě bavil, takže zde je zbytečné plýtvat časem a prostorem. Jestli někde ve vašem okolí budou hrát Psychotic Despair, určitě zajděte. Neprohloupíte.
To s Brainwash přišlo opět vystřízlivění. S touto kapelou jsem nikdy neměl tu čest, dle promo popisu jsem čekal dobrý grind core, ale dostalo se mi jen nablblého bordelu s naprosto nulovými hudebními nápady, takže pardon, ale jestli tohle někoho baví… Nicméně proti gustu…
Následující Slavebreed, kteří si právě s Brainwash prohodili místo v playlistu (alespoň myslím…) pro mě byli také velkou neznámou. Vím jen, že kapela zakotvila u českého labelu L’Inphantile Collective a v současnosti se pohybuje po českých pódiích v rámci propagace cd Pain Syndicate. A tentokrát to bylo překvapení velice milé. Grindeři pocházející z Řecka se s tím vůbec nemazlili a svým nekompromisním, intenzivním a hlavně zvukově plným grind corem opravdu nadchli. Po mdlém vystoupení Brainwash energický set, který chvílemi odkazoval na švédské grindcorové spolky či se zlehka dotýkal i crustové syrovosti, přišel rozhodně vhod a moc se těším na poslech desky. Opravdu milé překvapení.
Uf, Satan’s Revange On Mankind, kapela, která hrála i na OEF, u které ovšem již poslech desky stačí k pochopení, že kde nic není ani gore grind nebere. Naprosto nechápu pozitivní ohlasy publika na tuhle šaškárnu, nebo už k úspěchu opravdu stačí navléct se do doktorských plášťů a pocákat se krví? Hudebně naprosto nic. Nejtupější gore grind, který si lze představit, oproti kterému jsou i Cock And Ball Torture rytmičtí inovátoři. Debilní vokál, kytary jen zaplňují zvuk, bicí celý koncert jedou dva rytmy, nevím, asi jsem v sobě měl málo piv…
Ani Psychofagist mě nenadchli. Ono je sice fajn, že se jednalo o naprosto šílený a chaotický grindový bordel, který je přirovnáván k Cephalic Carnage a podobně, ale já si nemohu pomoc, dle mého se jednalo o strašnou slepovačku, která se ve výsledné podobně téměř nedá poslouchat. Chaotické pasáže, hysterické řevy, šílené běhání po hmatníku, vše moc pěkné, ale ne když je to takhle samoúčelné a naprosto prázdné. Evidentní touha kapely být co nejvíc divní, šílení a roztěkaní sice musela být naplněna, ale mě to k spokojenosti nestačilo. Mám sice rád i složitější, „divnou“ hudbu, ale zde mi to naprosto nic neříkalo.
Stoma patří k nejlepším gore grindům vůbec a jejich živá vystoupení bývají zárukou kvality. I zdejší set byl kvalitní a v rámci žánru představoval naprostou špičku, nicméně na Obscene Extreme (vs 1 -:- vs 2) mě kdysi bavili víc. Dvojice výborných vokálu dodává muzice Stoma šťávu stejně jako časté změny temp a vůbec poměrně pestrá stavba skladeb. Holandská kapela dostála své pověsti a potěšila přítomné kvalitním gore grindem.
Před Driller Killer se bohužel stává nepříjemný úraz jednomu z členů naší výpravy a tak místo legendární švédského d-beatu jedu jako doprovod na nedalekou Bulovku, čímž se fanouškům, kteří se chtěli něco dočíst, omlouvám. Postačit bude muset konstatování známých, kteří shrnuli set Driller Killer slovy: „Bylo to ještě horší než na Obscínu.“ A i díky tomu, že dokonce i kovaný fanoušek kapely, znající její tvorbu, po chvíli odešel, se tomu asi dá věřit.
Vrátil jsem akorát na začátek vystoupení Rompeprop, hlavních hvězd festivalu, které jsou v rámci gore grindu opravdovým kultem. Viděl jsem je již párkrát a nikdy jsem neodcházel zklamaný, ani tentokrát, s novým basákem ve stylovém kostýmu kostlivce, to nebylo špatné, právě naopak. Jednoduchý, ale velice chytlavý a na poslech příjemný gore grind se tak stal důstojnou tečkou za celým večerem, který se nesl v příjemném duchu a něco kolem pětistovky platících si musel jeden z posledních prázdninových dnů, i díky pěknému počasí, náramně užít. Stále mám však pocit, že vokály Rompeprop již nejsou tak šílené jako dříve a i celá show mi přišla umírněnější. Nebylo to tak perverzní a zvrhlé jak by možná někdo čekal, přesto se nedá mluvit o zklamání. I zvuk byl totiž hlavním hvězdám nakloněn a hutné vyznění tak dalo tanečnímu chlívu patřičně vyniknout.
Fekál Party je opravdu svérázná akce se specifickou atmosférou a naprosto famózními plakáty (rok co rok naprostá pecka), a tak se těším, co si pro nás organizátoři přichystají na příští rok!

Vložit komentář

bizz - 09.09.08 01:02:43
dmc je jen zakomplexovany metlák...on ma rad hlavne jiny groovy... tuto odpoved jsem zas zavidel :)
dmc - 08.09.08 19:58:06
Psychofagist jsem před fekal party neslysel ani jednou. Je mozne ze by me deska bavila, koncert me vsak nic nerikal, napsal jsem pouze, jak jsem to citil. O nepochopení "groovy gore grindu" (boha jeho...) se fakt bavit nebudu. Podobných koncertů jsem viděl mraky a o instrumentalni ekvilibristiku či kompoziční genialitu fakt nehledám, ale to, že si na sebe vezme někdo krvavej plášt ještě neznamená, že se jedná o nadsázku, parodii, humor...nevím, nebo je to humor už dost ohranej. Jestli se nepochopení gore grindu rovná tomu že nehodlám hltat každou sračku, která vyjde, pak asi opravdu nechápu. Mám rád spoustu gore grindu, nicméně s r m byli udesnou blbosti...fakt nechápu, kde si vyčetl, že hledám instrumentální ekvilibristiku, to s tím vůbec nesouvisí...třeba gronibard jsou super, jednoduchá ale fajn muzika a tam cítím i nadsázku, parodii či humor, z s r m sálala jen trapnost...
utopie - 07.09.08 19:51:15
zajímalo by mne kolikrát milý pan recenzent slyšel Psychofagist před Fekal party ,neb pokud je má naposlouchané není možné ,aby napsal takový blábol o jejich vystoupení..počínaje přirovnání k Cephalic Carnage absolutním nepochopením a hrubou neznalostí jejich muziky konče..lidé píšící pro lidi,kteří se podle jejich recenzí nezřídka řídí v dalším výběru hudby by měli míti alespoň základní znalosti o muzice či kapelách,které recenzují..Pan DMC zcela nechápe smysl a podstatu stylu hudby,který se zove groovy gore grind viy.viz.recenze na SxRxM..kdepak viděl či vyčetl ,že v daném ranku jde především o instrumentální ekvilibristiku či kompoziční genialitu..je to přeci o nadsázce..parodii..humoru..bože či satane chraň nás od podobných recenzentů jakým je paN DMC.Howg
annal - 06.09.08 13:27:43
Podle me jsou PSYCHOFAGIST jedna z nej techmagorin. Spis nez k C.Carnage bych je prirovnal k zbrutalizovanejm Psyopus nebo Ion Dis... Splitko s Thousandswilldie je vic jazzy a min brutalni nez debut. Treba "Nouvelle De Spasticité & Épilepsie" hodne pripomina jistou kapelu z Plzne.
yarrdesh - 05.09.08 20:48:06
tyjo nemyslim ze by psychofasisti byli samoucelni, onehda na obscenu nejlepsi kapela festivalu a deska je hroznej namrd, vrazdici basak a celej ten zmatek prolozenej autistickejma kopakama,. me to vzdycky bavilo vic nez ion disso, nebo psyopejsci
bizz - 05.09.08 07:54:13
šit, not jet :)
lemm9k - 05.09.08 06:35:24
šéf: datum nám tam hapruje...

Zkus tohle