FROSTHARDR, INEVITABLE END, PENISYFILIS

report

Tak den po In Flames je tu další akce, pravda trošičku menší :) Známá pořadatelská dvojka Martin + Patrik (dělali již akci Crimson Moonlight) zařídila pražskou zastávku kapel Frosthardr a Inevitable End.
Když dorážím do Modré Vopice pohybuje se tam více muzikantů než diváků. To bohužel skoro zůstává až do konce a nakonec se mohlo přijít podívat kolem 30 – 40 figur. No nic, náladu si nikdo nechce nechat zkazit, je tu příjemná „rodinná“ atmosféra a jak se později ukázalo, byl z toho i celkem příjemný koncert.

Role domácí předkapely se ujala profláklá sebranka s poetickým názvem Penisyfilis. Nejdříve se dlouho staví bicí (kurva chlape, kolik že máš těch činelů? :)), pak se dlouho zvučí a zejména kotel zní „lahodně“ :). Zkouška mikrofonů a Žlababa poprvé svým milým hláskem leká přítomné (hlavně barmana, který dnešní produkci jaksi nepobral :)). No a konečně se hraje. Zatím paří jen dva lidi a to klucí z Inevitable End, postupně se však přidávají další a už to vypadá, že by to dnes mohla být opravdu příjemná akce. Nutno říct, že Penisyfilis odehráli jedno z těch lepších a poslouchatelnějších vystoupení a jejich skladby začínají mít celkem formu. Zejména se vyvedly a nejlepší dojem udělaly ty hopsavé nebo valivé pasáže, to mělo sílu a intenzitu. V těch rychlejších mi pořád přijde, že se kluci chvílemi ztrácí a ujíždí. Představují se i dva nové songy, z toho jeden opravdu zajímavý s výraznou basovou linkou. Kluky sleduji skoro od prvního vystoupení a za ten rok, co hrají, dělají slušné pokroky a pokud budou makat, bude to vypadat ještě mnohem lépe. Důležité prozatím je, že je vidět (resp. slyšet) zlepšení.

report_237_px1

Střídačka na pódiu a nástroje si zapojují Inevitable End z chladného Švédska. No a myslím, že překvapili opravdu každého. Hodně solidní nášup a přesto, že je zde malá návštěva, rozjíždí se pořádný kotel a pogo. Zpěvák mi svým schizofrenním, hysterickým projevem trošku připomínal frontmana z Inhumate! Jelikož pódium ve Vopici není nikterak vysoké, běhá mezi publikem, řve jim do obličeje, poguje, do toho samozřejmě „zpívá“ a svým energickým vystupováním neustále pobízí ještě k většímu pohybu. Hudba to byla opravdu zajímavá, základy by se nechaly hledat někde mezi technickým deathem a thrash metalem. Ovšem s řádně vyřvaným a hysterickým vokálem. Kytarista zběsile lítal prsty po hmatníku a jak Synek (Penisyfilis) trefně poznamenal, asi má rád Necrophagist. I celková stavba skladeb byla celkem zajímavá (skladby byly docela dost dlouhé). Krom vlivů thrash/death metalových je v jejich hudbě hodně slyšet i vliv grindcorové muziky a mě chvílemi připomínali severskou školu grindu (hlavně Rotten Sound). Moc pěkné vystoupení plné jak hodně technických pasáží, tak i klasičtějších postupů a hlavně to bylo zahráno s nadhledem, radostí, a v neposlední řadě i potřebným umem.

report_237_px3

Hvězdou večera dnes byli Frosthardr z Norska a co tak asi mohli panáčkové produkovat za muziku, že? Syrový black metal, na který mají Norové patent. Zaujal hlavně zpěvák a kytarista v jedné osobě, který by svou držkou mohl dělat reklamu na železářství. Hudebně klasika, syrové kytary, havraní vokál (chvílemi opravdu to krákorání rvalo uši), prostě norské zlo. Skladby se nesly dost ve středních tempech s občasnými náklepovými výpady. Stopáž jednotlivých songů také nebyla nejkratší a mě se nejvíce líbili v těch úplně pomalých pasážích, kde si dal i zpěvák voraz a na povrch vylézaly celkem hezké kytarové melodie, které navozovaly chladnou, severskou atmosféru. Zavřít oči a prožívat to, tak se člověk myšlenkově opravdu přenese někam do zasněžených lesů. No a když jsme u toho sněhu, to mě zaujalo úplně nejvíc - v rámci „doplnění atmosféry“ pouštěli Frosthardr umělý sníh, který krásně zasypával kapelu a přední řady publika. Vypadalo to opravdu zajímavě. Ale docela dobrý nápad. Jejich set mi přišel docela (možná až moc) dlouhý a ke konci už mě to moc nebaví.
Žádný zázrak tento koncert nepředstavoval, ale ztraceným časem bych to určitě nenazval. Krom spousty známých a kámošů mile překvapili i Inevitable End, s jejichž kytaristou házím ještě kratší pokec, jehož výsledkem je obdržené novinkové promo, takže se co nevidět můžete těšit i na recenzi studiového počinu těchto sympatických Švédů.

Vložit komentář

Martin - 02.05.06 16:34:29
Saint.rap: Samozřejmě, že propagace je má starost a ne starost klubu! Básník tím chtěl říci, že se akce měla konat v jiném klubu, kde nás nakonec celkem nečekaně odmítli, tak se narychlo sháněliy prostory nové. Z tohoto důvodu nemohla probíhat propagace tak jak by měla, protože leták bez místa konání je k ničemu, žejo. Těma jsem si moh akorát tapetovat pokoj. Asi tak. Nile mi ppředhazovat nemusíš, mě to je úplně jasný, proto jsem taky zmiňoval ty poslední návštěvnosti na Psu ;-)
Saint.rap - 02.05.06 00:02:47
Jasne, jenze to si pak organizator na baterky. Jaksi propagace koncertu je tva starost a ne starost klubu. Jestli si myslis,, ze ma kuprikladu Marnice na Fest of mad 350 platicich tak to rozhodne neni tim, ze by to nechal na Matrixu. Pokud jaksi pred koncertem nenavstivis par koncertu, kde strcis lidem strcis letaky pod rypak tak si pis, ze neprijdou a budou jak jinak sedet na pivu. Cili tady jde jaksi o to, ze kdyz ti nedotece to, ze na Nile prijde devadesat lidi s porpagaci nemuzes se uz vubec divit tomu, ze ti v Praze, kde je pet velkejch akci do mesice, neprijdou lidi na tvoji akci, kde v podstate neni tahak a neni zpropagovana. O zazemich na Ceskych akcich sebavit nehodlam, protoze to by bylo na dlouho a pravda je ta, ze ne vsude v Evrope a predevsim na zapade je zazemi lepsi.
Martin - 01.05.06 21:26:57
Saint.rap: Ja nekňučim, kde jinde mám projevit svůj názor na věc, když ne v diskuzi k reportu na koncert? Můžeš mi prosímtě ještě vysvětlit, co má společnýho propagace akce a to, že s Tebou nechci probírat a trumfovat se kde kdo byl a nebyl? Ještě k tý propagaci: Určitě nebyla slavná, protože když se na Tebe vykašlou v klubu doslova pár dnů před koncertem a musíš sehnat narychlo něco jinýho, už toho bohužel moc nezachráníš.
Saint.rap - 01.05.06 16:22:05
Martin: Tak neknuc jak hovado a ptej se co si udelal spatne.. Ze se nabavis to se nedivim, ono jaksi o ty slavny akci moc vedet nebylo. Cili si tu narazku preber jak chces.
Martin - 01.05.06 12:37:04
Saint.rap : Kdyby bylo na Nile 90 pětek, tak se lidi nevejdou do Klánovic, natož do klubu ;-) Stejný "kecy" jako na Pražáky mám třeba i na Ostraváky (obě kapely tam hrály den po praze), kde to s návštěvností dopadlo podobně. Alespoň se to ale myslím zaplatilo. Bavit se s Tebou kde jsem byl a nebyl tady fakt nebudu. Ondrajs: Máš pravdu, je to někdy ostuda... Myslím si, že těch 80 Korun za vstup (v našem případě) nikoho nepoloží. To máš v hospodě za 4 píva. Dál souhlas s Bukym, český fanoušek je dost často "hybný" až moc :-)
Martin - 01.05.06 12:29:59
Saint.rap : Kdyby bylo na Nile 90 pětek, tak se lidi nevejdou do Klánovic, natož do klubu ;-) Stejný "kecy" jako na Pražáky mám třeba i na Ostraváky (obě kapely tam hrály den po praze), kde to s návštěvností dopadlo podobně. Alespoň se to ale myslím zaplatilo. Bavit se s Tebou kde jsem byl a nebyl tady fakt nebudu. Ondrajs: Máš pravdu, je to někdy ostuda... Myslím si, že těch 80 Korun za vstup (v našem případě) nikoho nepoloží. To máš v hospodě za 4 píva. Dál souhlas s Bukym, český fanoušek je dost často "hybný" až moc :-)
bizz - 01.05.06 12:01:34
si jen myslis, ja paril, ze sem malem prisel o nos :) a zvuk nahodou posledni dobou zacina byt ok
nihi - 01.05.06 10:42:43
no ja bych si na meshu teda orpavdu nezaparil, jen bych cumel s otevrenou drzkou :)
BuKy - 01.05.06 09:50:45
(on(Dr.(ajs) - osobně věřim, že časem Meshu přijedou i k nám, tradičně špatnej zvuk se dá očekávat, ale já si zas myslim, že v souvislosti s českýma fandama se naopak o velké "hybnosti" a paření mluvit opravdu dá.
Ondrajs - 30.04.06 14:07:27
Pražák odhalen!!! jako já se nikdy stydím, že sem ty kapely k nám jezdí a nikdo na ně nepřijde. A to, že sedí radši v hodpodě je smutná REALITA. Jsem rád, že jsem viděl třeba Meshuggah ve Vídni a ne tady. Proč? Kvůli všemu. (zvuku, zázemí, návštěvnosti, nehybnosti a apatii fandů atdatd...)
Saint.rap - 28.04.06 21:40:36
Martin: No ono hochu cca 90 petek na Nile je myslim jiny kafe, nez 20 na FROSTHARDR. Jinak bych me na to nikdo nedostal, ani heverem, ale problem jet nekam 500 kilaku, kdyz to stoji za zo nemam, ale to uz je kazdyho vec. Keci o Prazacich miluju a to se radsi nebavim, kde vsude si byl ty.
dmc - 28.04.06 18:47:17
No to naprostej souhlas, však jsme se o tom bavili:)) Na Psu Imperiálové, Eternalové a 15 platících? To je zoufalý... S těma Frost jsem to myslel tak, že mě překvapuje, že to tu někdo vůbec zná, natož že by na to jel...
Martin - 28.04.06 18:16:44
Tak to má bejt, ne jako Pražáci, kteří to maj za barákem a jsou líní jako vši... Tři prdele je jich zalezlejch v hospodách a na koncert serou. Až žádný konerty nebudou, budou mít všichni plnou hubu keců... Viz poslední návštěvnosti v Black Psu a nejenom tam...
dmc - 28.04.06 16:51:16
To je asi fakt, jen mi je divný, že někdo jel z Liberce na Frosthadr...:) Ale tak nějací True fans asi:o)
Martin - 28.04.06 16:47:27
Kdyby nejel, tak to nepisu ;-)
dmc - 27.04.06 20:53:26
Já to myslel tak, jako jestli někdo jel z Liberce na Frosthadr?:)
Martin - 27.04.06 20:44:35
Dobre, tak zajezd to zrovna nebyl, ale bylo jich plne auto :-)
dmc - 27.04.06 19:08:41
Zájezd na Frosthadr?:))
Martin - 27.04.06 18:38:27
Az na cleny "zajezdu" tusim z Liberce tomu tak opravdu bylo :-)
dmc - 27.04.06 13:28:43
Náhodou to bylo pěkné:) Jaká krása, když pořadatel zná všechny návštěvníky osobně, co?::o))
bizz - 27.04.06 00:53:12
fuuu :))
Martin - 26.04.06 18:32:43
S dovolenim pripojim mensi doplneni: Pocet navstevniku se vysplhal na 21, konkretne jmenovat nebudu :-) O to vic si jich vsak vazime. PS: Na kotel si nestezuj, nemusel byt zadny :-)

Zkus tohle