FUCK THE FACTS, PSYCHOFAGIST, DIPHTERIA, PERFECITIZEN

report

 
Další zdařilá akce s necelou stovkou lidí, příjemnou atmosférou, bez slabého místa v programu. Co domácí smečky načaly, to zahraniční dodevastovaly.

Z různých konců světa i extrémní scény přijeli dva hlavní účinkující na fajnový grindový večírek, aby dohromady vytvořili příjemné spojení kdesi uprostřed Evropy, v Modré Vopici. A aby hosté nehráli přesilovku, doplnil je stejný počet tuzemských zástupců.

PerfecitizenDomácí část programu načali neo-grindoví post-mentální PERFECITIZEN alias pohrobci ALIENATION MENTAL. Ze začátku se na nás z podia valila spíše přesycená zvuková masa, ale postupně vše vykrystalizovalo. PERFECITIZEN na publikum nastoupili snad s nejostřejším a v podstatě nejbrutálnějším setem celého večera – občas to působilo jako krupobití v obřím skleníku, ale postupně i oni trochu upouštěli tlak a plyn a dali prostor i techničtějším momentům, které nakonec mohly docela dobře vyniknout. Co se týče individuálních výkonů, jednoznačně vyčníval perfektní bubeník Jarda Haž se svým typickým zběsilým projevem, jako by to měl být poslední koncert v jeho kariéře a životě.

DiphteriaAni druhý český zástupce toho večera určitě neudělal v zahraniční konkurenci ostudu. DIPHTERIA je ostřílená živá kapela k tanci i poslechu. Šikovně míchají moderní HC, metalcore, thrash i death, a i když to není vyloženě můj žánr, naživo mne vždy docela baví a nemohu proti nim říci ani slovo. Zejména když mají významné plus v podobě velmi dobrého frontmana, který dokáže narvat do svého řevu maximum energie. I zvukově se ve Vopici projasnilo a akce bez problémů odsýpá v houpavém rytmu.

PsychofagistJestli jsem se na něco tento večer obzvlášť těšila, byli to italští šílenci PSYCHOFAGIST, kteří mne pobavili naposledy na Obscene Extreme v roce 2010 (i když tam jsem byla asi spíš výjimka :)). Sevřené klubové prostory nyní dodaly jejich schizofrennímu hudebnímu útoku ten správný, téměř klaustrofobní rozměr. Sami muzikanti také působili trochu jako v transu, tihle lidé mají svůj svět a žijí si v něm i na podiu. Pro toho, kdo dosud neměl tu čest – představte si čelní srážku matematické nepříčetnosti THE DILLINGER ESCAPE PLAN s avantgardní jazz/corovou elegancí EPHEL DUATH. Technicky bravurní výkon je zde samozřejmostí, drobným kazem na kráse byly problémy s mikrofonem, který jednak stále padal (šlo ovšem o překrásný retro model) a zřejmě ani nebyl úplně ideálně nazvučený (zpěv byl místy hodně potlačený). Jinak ovšem působivá show PSYCHOFAGIST nemohla zklamat nikoho, kdo si potrpí na věci neobvyklé až vyšinuté, ale přitom precizní. Bláznivé trio z Piemonte potvrdilo, že přesahuje hranice normality i hranice možného.

A to ještě stále nebylo vše. Zpět na zem a do trochu normálnějších kolejí nás vrátili Kanaďané FUCK THE FACTS. Ti předvedli na závěr večera parádní energickou show, ve které se mísí klasický grindcore s HC, deathem, ale i méně obvyklými až neočekávanými prvky, ať už se jedná o melodičtější, skoro rockové pasáže, nebo třeba post-metalové náladovky à la NEUROSIS či CULT OF LUNA. Ne že by snad šlo o přímé ovlivnění, ale podobný nádech tam občas je a v celém tom nářezu působí příjemně odpočinkově. Jinak nám však Fuck The Factspětice z Québecu žádnou velkou relaxaci po většinu času nedopřávala, tlačili to do lidí horem dolem a sami působili zcela neunavitelně – neustále v pohybu a publikum se také nenechalo příliš pobízet. FUCK THE FACTS se pyšní mužským i ženským vokálem, a zejména u zpěvačky Melanie, která váží tak třicet kilo i s postelí, vůbec nevíte, kde se v tom malém těle bere takový hlas i energie. Navíc okamžitě, jak dohráli, seběhla z pódia a šla se věnovat byznysu u jejich stolečku...

L’inphantile Collective si může odškrtnout další zdařilou akci, o kterou obohatil pražskou grindovou scénu. Necelá stovka lidí, příjemná a pohodová atmosféra, spousta starých známých tváří, žádné slabé místo v programu, co víc si přát. Snad jen že ta kamna by nemusela v nastupujícím jaru pořád fajrovat o sto šest :), grindové kapely i publikum dokáží prostor Modré Vopice rozhicovat vlastními silami.

Vložit komentář

Sud - 29.04.12 17:53:51
takze jak jsem rikal http://gotawolf.bandcamp.com
brutusáček - 10.04.12 11:40:10
ale tak je to dobrá vizitka...co ostatní nepochopí tak je to jenom pro nás, elita huh ! :)
bizzaro - 10.04.12 10:51:45
ted jsem si dal ten report na Abyssu a teda.. kdyz si vzpomenu na hlasku Simka "tohle je dobry tak pro Marast" na jeden z clanku, ktery dostal, musim se hodne smat :) nakrobit, nakrepovat a spinkat! ;) Bechera na to!
Sud - 10.04.12 03:53:52
BRNO: 60 lidí, takže se to skoro zaplatilo, měli jsme to za dvě kila a na cenu v podstatě nikdo nepičoval, což je super. 60 je úspěch, protože ten tejden se po dlouhý době, kdy nic nebylo, sešlo asi šest koncertů a jenom ten náš byl v piči v Yachtu, protože jsem se tak umanul (a 60 přišlo zhruba tak na všechny). nicméně propaganja byla intezivní, tak bylo tím. podle obou kapel lepší atmoška než v Praze, lidi se hodně bavili a hlavně to většinu zajímalo, což je super a hlavně byl naprosto výbornej zvuk! Got a Wolf rozhodně nezněli jak vesnická kapela, spíš jak známá kapela na evropským turné. oproti minule už žádnej noise a vazby, bylo to uhlazenější, což mě trochu sere, ale to co dělaj, dělaj výborně. fakt by nemuseli hrát jen v Brně a okolí, nahrávka prej tenhle měsíc, tak snad pak. Midnatt Död nedojeli, protože basák onemocněl. rád bych je viděl dřív, než se někdo z nich naučí hrát. Adactu jsem neviděl, protože jsem pobíhal a rešil pičoviny, ale podle ohlasů nic moc. Psychofagist hodně moc jazz, hlavně bicí hodně zjazzly, je to matrošem z toho splitka, kterej tvořil většinu setu, plus ještě obě z the optician, free-non-jazz powerviolence sonata a z il secondo tragico jen pithecanthropus sapiens sapiens. naked pit tentokrát nebyl. dost mě sere, že si tak těžko sháněj koncerty jinde než u nás, domlouval jsem jim půlku turné.. Fuck the Facts tam měli hodně těch Cult of Luna pasáží, playlistem to mohlo bejt víc grindový, ale spokojenost veliká. RIP má dobrej postřeh, že oni sami jako lidi na prnví pohled hrozně nehomogení sestava, stejně jako výpis jejich vlivů, ale drží to pohromadě perfektně. no a rozdíl mezi nekompromisní nasranou Melanie na pódiu a roztomilou a usměvavou Melanie mimo pódium je neskutečněj, jdu naškrobit, dík za radu, šéfe :))) afterparty byla pekelná, v podstatě jsme poslední dvě hodiny zůstali jen my a kapely a vydrželi jsme dělat píčoviny asi do tří, než došla becherovka.. dost jsem koukal, že se jim chce tak chlastat, protože ráno měli přejezd až do Košic, ale byl to skvělej večer, tak nikdo nechtěl jít spát /nějaký fotky jsou na abyssu, ale píšou tam, že psychofagist maj dvě kytary a že ftf hrajou atmosférickej brutal death :D albert slíbil i nějaký video, tak jsem zvědav
bros@marastjakcyp.com - 06.04.12 17:46:21
cca 55 - 60?
brutusáček - 04.04.12 18:06:08
no jo když si odplivne basák z ftf tak je to legendární....když si odplivnu 2x na brutalu já tak se mi všeci smějou... :)))) no evidentně mají na co vzpomínat :)) guttt
bizzaro - 04.04.12 17:46:44
haha, u nas s psychofagist afterparty airguitars na nejakej starej thrashing all the time! jinak afterparty byla mocna, basak z ftf si pak cestou domu upliv tak pet litru, takovou kosu sem snad jeste nevidel :D
děláte mi radost děti! :) kolik lidu bylo?
Sud - 04.04.12 17:23:09
haha, u nas s psychofagist afterparty airguitars na nejakej starej thrashing all the time! jinak afterparty byla mocna, basak z ftf si pak cestou domu upliv tak pet litru, takovou kosu sem snad jeste nevidel :D
Annal - 04.04.12 15:21:57
Treba ma rad to, podle ceho se ta kapela jmenuje;-)
brutusáček - 04.04.12 14:45:29
tak tyvoe moutrhed, on snad někdo pochybuje? :)) kéž by ságo :)
AddSatan - 04.04.12 14:42:56
mě nejvíc pobavila nášivka Motörhead na džísce (!) basáka z Psychofagist, it´s only rock´n´roll! :))) evidentně, jinak oproti Psychof. jsou jak tDEP tak i vlastně ED pop/emo kapely s hezkými písničkami :) Doufám, že nevyměknou a příště ságo s sebou! FtF samozřejmě absolutorium, ale nepřišlo vám to krátké? Pivně/hudební pokec s nimi to ale vynahradil. Ze tří koncertů co jsem je viděl to Mel řvalo asi nejlépe tentokrát mi přišlo. Zbytek kapely (nad)standardně vynikající samozřejmě. Perfecitizen dost dobré, ale tu basu to chce a v "china" sypačkách zaniká i ta kytara.
bizzaro - 04.04.12 13:34:26
tak asi nabrala svaly..co s ní mam fotku z abatonu, je menší a drobnější oproti mě...že jo :)))
Brute, nema 133 kilo, proti tobe je kazdej drobnej ;)
brutusáček - 04.04.12 13:25:46
tak asi nabrala svaly..co s ní mam fotku z abatonu a to je asi 4 roky zpět tak nebyla tak nadrcená, je menší a drobnější oproti mě...že jo :)))
Sud - 04.04.12 13:07:32
vole Candece z WOJ a drobná? :D když vystoupili z tourbusu na BA, tak první věc, co vytáhli, byly nějaky kurevský činky a ona začala hned bušit, taková muskulatura a on řekne drobná.. by mi dala do držky jak hovno
brutusáček - 04.04.12 06:58:01
respekt divožence...je snad ještě menší a drobnější než Candace z walls of jericho a uřve toho mnohem víc..luxus
bizzaro - 04.04.12 01:53:28
btw2 jsem zvědav kdy už se o Perfecitizen bude psát jako o Perfecitizen a ne o ex Alienation Mental ;-)
jste snad ex-Agony Conscience? ;-)
mental - 04.04.12 00:25:51
dík za review... já jen doplním, že dle mého to byla super akce!!! Následně jsem kecal jak s špageťákama tak javorolisťákama a všichni si to moc užili!!! Ossie zase potvrdil, že takto ano! --- btw1 já se za škopkama tvářim vždy takhle, je to má image :D :D :D btw2 jsem zvědav kdy už se o Perfecitizen bude psát jako o Perfecitizen a ne o ex Alienation Mental ;-)

Zkus tohle