Články

přeposlat článek tisknout
FURNACE, DAKHMA

FURNACE, DAKHMA

  • kdy: 1.3.2009
  • kde: Praha, V Jelení
report_672_px1

I přesto, že nedělní večer nabízel poměrně lákavý koncert švédských Burst, zvolil jsem jinou variantu, a sice vystoupení amerických Furnace v útulném prostřední klubu V Jelení, což se nakonec ukázalo, i přes kosmetické vady na kráse, jako správné rozhodnutí.
Prostor V Jelení, připomínající spíše komorní kavárničku než koncertní místo, je pro podobné typy akcí naprosto ideální, jelikož se zde zcela přirozeně navodí kouzelná neformální atmosféra, která mě naprosto pohltila. Však si představte, že parta kluků, co má ráda podobnou muziku se sejde u vás v obýváku a jen tak pro radost si zahraje. Přesně tak na mě celé vystoupení působilo. Odtahat gauče a stolky, přitáhnout bicí, komba, kytary a jede se. Pódium a prostor před pódiem? Nenechte se vysmát, na to se tu nehraje, tady jsou všichni jedna velká rodina.
Pražská kapela Dakhma, jež koncert otevírala, se dá považovat

report_672_px2

za pohrobky Lakmé, na jejichž troskách vznikla, a prezentovaný materiál rozhodně nebyl nezajímavý. Agresivní, špinavý hard core, s klasickým stylovým podtextem, výbornými texty, a zvláštní, surovou, přesto emocionálně silnou atmosférou, zaplnil celý prostor V Jelení a naléhavost se tak stala hlavní předností vystoupení. Stylová škatulka emo-violence skutečně sedí, lépe to snad vystihnout nelze. Kluci působili nesmírně sympatickým dojmem a jen tím podtrhli parádní atmosféru, která zde panovala, a to i navzdory tomu, že zKdyby volby mohly něco změnit, dávno by je zakázali.hudebního hlediska to nikdo s optimismem rozhodně nepřeháněl. Že náhled na svět nebude mít Dakhma zrovna dvakrát růžový (ono se není ani čemu divit, že…), dokumentovala nejlépe hláška: „Kdyby volby mohly něco změnit, dávno by je zakázali“, která se pro mě stala jedním ze zlatých hřebů večera.
Furnace z Massachusetts pro mě byli vlastně naprostou neznámou, jelikož kromě pár ukázek z myspace jsem s nimi neměl tu čest. A přesto, že z různých důvodů se koncert dal označit přinejmenším za prapodivný, dojmy převažovaly kladné. Nejdříve k tomu, co jsem příliš nepobíral. Technické problémy typu prasklá struna se prostě nikomu vyčítat nedají, nicméně že hlavní kapela, na prvním evropském turné, zahraje nějakou dvacetiminutovku, to mě přinejmenším překvapilo. Prodlevy mezi skladbami téměř nekonečné, ale když už se začalo hrát, bylo to hotové peklo. Hard core v podání Furnace měl totiž rohy jak blázen a temnota sálala na všechny strany. Rychlé a z řetězu urvané bicí, jejichž obsluhovač se řídil heslem hlavně co nejdůrazněji, podladěné kytary, a hlavně naprosto nekompromisní řev všech tří zúčastněných. Dohromady silný, nasypaný hard core, navíc pořádně vohulený, takže o naléhavosti projevu, která byla navíc umocněna slušně zaplněným útulným prostorem, se snad netřeba zmiňovat. To, že byli kluci z Furnace na pohled obrovští sympaťáci a pohodáři je pak jen další z plusů a tak věřím, že se jim návštěva Evropy zalíbila a brzy se zde opět ukážou.

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

Tagy:

FURNACE, DAKHMA

aktuálně

diskuze