INHATRED, SMASHED FACE, ZAPOMENUTÁ MINULOST, SULIN

report

Tak na tenhle koncert jsem se fakt hodně těšil, je to už totiž dlouhá doba, co jsem někde byl (to bude asi tím, že k nám nic nejezdí a na výlety nemám prachy). Ještě než jsem vyrazil, už jsem řešil první otázku: Co na sebe? To je nějakej pozér, řeknete si, ale já dobře vím, že to tak děláte všichni, takže se nemám za co stydět :-) Po nedlouhém rozmýšlení jsem šáhl po zbrusu novém tričku Dillinger Escape Plan, taky proč ne, když je to nejlepší kapela :-)
Po příchodu do klubu jsme spatřili Freda a šli si s ním trochu pokecat, vyprávěl jací jsou Frantíci blázni, že se z nich poserem a tak. Pak jsme obsadili stůl a již začala zvučit první kapela – SULIN. Je to pohrobek místních hardcorových kapel, a tak jsem byl docela zvědavej, jak to bude vypadat.
První, co mě zaujalo, když sem se na ně šel podívat, byl vzhled zpěváka – tričko měl zastrčený v teplákách vytaženejch po pupek, ponožky přes tepláky, prostě hardcore :)) Pustili do nás docela nadprůměrnej HC set – vokály na dobrý úrovni, v jedné písni mi projev zpěváka připomínal Mika Pattona, někdy zazněly i dobrý backing vokály v podání kytaristy a basáka. Bubeník hrál dobře, zajímavý brejky, mám se holt ještě co učit. Kapela odehrála zhruba 10 písniček, jako poslední zazněla písnička s názvem – Hu arhg blé haf – byla to parodie na death/grind – prostě fakt sranda, paradoxně to část obecenstva brala naprosto vážně a házeli sebou o stošest.
Po setu SULINů jsem šel zvlažit hrdélko a po cestě jsem již narazil na menší distro, zatím tam měli zboží jen Smažky, od nich jsem si nakonec vzal na splátky tričko s batolaty v zavařovacích sklenkách, protože Fred říkal, že je to poslední výtisk a tento motiv již nikdy nespatří světlo světa.
Hezky si sedím u stolu, piva popíjím a najednou se ze sálu začlo ozývat zlo. Byla to zvuková zkouška ZAPOMENUTÉ MINULOSTI, údajně to měl být thrashing beat from Velká Bíteš. Když počali hrát, šel jsem zkontrolovat situaci, asi po dvou písničkách jsem odcházel zklamán stereotypním projevem zpěváka, kapela hrála jakejsi thrash-core s oldschoolovým vokálem hozeným do Cannibal Corpse. Čekal jsem thrash ve stylu Slayer nebo starý Sepultury, kterej by mě i bavil, ale v tomto podání písničky neměly ani začátek, ani konec, ani koule, ale viděl jsem i diváky, které představení bavilo, mě ne.
Na cestě ke stolu jsem šel opět kolem distra, ale už i s věcmi od INHATRED. Zběžně jsem prohlídl stánek a šel jsem pro peněženku, kopnul bych se do hlavy kdybych něco nekoupil. Vrátil jsem se tedy s peněženkou k distru a při detailnějším prozkoumání trhu jsem shlédl opravdu lákavou cenu u ještě lákavějšího kombo setu – tričko s motivem jejich nejnovějšího alba 10 Seconds Before Sunrise, cd 10 Seconds a cd Olena, takže jsem zpěvákovi (jak jsem později zjistil) oznámil, že bych rád byl vlastníkem tohoto setu za 570 Korun českých. Všichni přísedící Frantíci měli z blížícího se předání peněz strašnou radost, asi jsem byl prvním kupujícím tento večer, tak mi začali vroucně děkovat, podávali mi všichni ruce, byl jsem v rozpacích :D. Bubeník mi ještě přihodil kompilační cd a dvd Revolution Calling od Listenable s výběrem toho nejlepšího, co se ve Francii právě děje v undergroundové scéně, zdarma. Ať počítám jak počítám, byl to pravděpodobně nejlepší kauf mýho života. Při mém vykecávání s Francouzi vypršel čas ZAPOMENUTÉ MINULOSTI a s přípravami začali mí oblíbení SMASHED FACE.
Nové album mám docela dost naposlouchané, tak jsem se těšil, jak všechny překvapím perfektně načasovaným házením hlavou. Po krátkém nazvučování začal jejich koncert, hráli věci jenom z nového alba a v kotli se konečně něco začalo dít. Zapogovat si přišli i punkáči s číry dlouhými dobrých 30 centimetrů a vůbec zábava byla v plném proudu. Smažky hrály výborně, zvuk byl v pořádku, akorát kopáky zdály se být mírně utopené. Fred neustále střídal vtahováky/blití, sem tam i nějakej vřískot a bylo vidět, že dělá hodně pro to, aby dotáhl brutl zpěváky z jů es. K hitové písni I Despise You si SMASHED FACE přizvali zpěváka z INHATRED, který podle mě přípravu jaksi odflákl, ale i tak to bylo zajímavé zpestření, už teď jsem ale začínal tušit, že představení INHATRED bude plné energie. Smažky hrály asi půl hodiny, možná je to málo, ale stačilo to a opravdu mě přesvědčili, že se řadí mezi českou špičku.
Do té doby, než skončily Smažky svůj set, se hrálo na bubny, které vypůjčil bubeník ze Sulina, bubeník z INHATRED si ovšem dovezl vlastní soupravu, která měla jeden přechod, kotel a klasika virbl (docela pěknej :-)) a kopák a několik činelů. Mě osobně zajímalo, jak na to bude hrát, protože měl dost daleko kotel od ostatních bubnů, ale při zvukovce mě přesvědčil, že s tím problémy nemá a předvedl docela hezké sypaničky. Při nazvučování jejich nástrojů bylo možno si všimnout podivného týpka chodícího s vysílačkou od pódia k mixáku a zpět… to hovado bylo snad celý potetovaný, od Freda jsem se dozvěděl, že je to jejich řidič a zvukař, a že doma hraje v nějaké punkrockové kapele.
INHATRED první písničkou rozpoutali pod pódiem peklo, který trvalo od začátku do konce. Prvních pět písniček jsem si mínil hlavu utřepat, pak mě to přešlo, když jsem pomyslel na časy budoucí, protože bych rád ještě někdy krkem pomlel. Hrál se emo death core a to teda pěkně od podlahy. Zvuk byl smrť jak cyp, neuvěřitelně živelný představení, mělo to koule, prožíval jsem zkrátka hody.. Skvělá show, bubeník dával hustý věci, vymakaný brejky, kytaristi měli sedmistrunný kytary, a tak této síly využívali jak uměli a že tedy uměli dobře. Když shrnu hudbu linoucí se z reproduktorů, byla to opravdová lahoda a vokály šly ruku v ruce s muzikou, zpívalo se prakticky ve třech, hlavní zpěvák do projevu dával vše, tak proto emo; i oni vyzvali Freda, aby s nimi zapěl jedej song a nebojím se tuto písničku označit za nejlepší song večera. V jedné z posledních písniček zpěvák shromáždil lidi pod pódiem a nechal se na jejich rukou donést až ke zvukaři, s kterým si podali ruce a vzápětí odeřval zbytek koncertu.
Po extrémním setu INHATRED se všichni odebrali opíjet k baru a já šel domů. Doufám, že se u nás INHATRED opět ukáží třeba s nějakým novým albem. Kdo si neudělal čas na jedinou zastávku tohoto turné, prohloupil.

report_280_px1

Vložit komentář

rapist - 21.10.06 18:58:41
ti la france týpci zabijíjoooo...
Stana - 19.10.06 17:59:23
:D
schizmo - 19.10.06 16:43:06
ty mrdko, ja jsem dlouho ze skoly :D
pepa - 19.10.06 11:47:55
vemte si na pomoc schizma, ten je na cestinu odbornik:D
bizz - 09.10.06 17:53:00
jo? tak schvalne, kdo jich najde vic, ukazte se :)
Standa - 09.10.06 16:37:36
No jo, nějaký se najdou no :D
ToMole - 09.10.06 11:43:13
Teda, Stáňo! Ty hrubky! Kurva lituju, že sem se narodil špatným rodičům... :-( Inhatred buď čest a smažkám ještě větší!!!

Zkus tohle