JÜRGEN ZAJÍC, aneb nejen co se děje v Heaving Earth, Supreme Conception, Ingrowing, Uprise a dalších

JÜRGEN ZAJÍC, aneb nejen co se děje v Heaving Earth, Supreme Conception, Ingrowing, Uprise a dalších

Není na scéně zas tolik muzikantů, kteří by se svého řemesla bez ustání pevně drželi již více než dekádu. U bubeníků toto platí dvojnásob. Proto bez výraznějšího představování se podíváme na zoubek, konkrétně na stoličku, jednomu z nich. Slovo má Jürgen Zajíc, který poodhalí, co se děje v Heaving Earth, jak je to se Supreme Conception a Uprise, co ho zlákalo do Ingrowing, jak je to s Ahumado Granujo a dalšími jeho aktivitami Frondescent Gout či Intervalle Bizzare konče.

interview_53_px1

Heaving Earth aneb bouře událostí kolem Bouřící se Země
Sud: Začneme na tělo. Uzrál už čas k nějakému vyjádření ohledně výměny vokalisty? Protože už na Obscene Extreme festu jste věnovali přátelsky jeden song Střapovi a vypadá to, že je vše v pohodě.
A mělo by to být jinak? Obě strany jsou takto spokojenější. Nerad se zpětně rejpu ve věcech, které jsou uzavřeny, tak snad jen v kostce. Rozhodnutí o ukončení Střapova působení vyvrcholilo v rámci mini tour s Origin, kdy zbytek kapely cítil víc než kdy jindy jeho nesoudržnost v partě zapříčiněnou nejspíš několika faktory. Blíže se rozepisovat nehodlám, neboť můj pohled na celou věc by mohl být konfrontován a o to nestojím. I přesto, že Střapův odchod proběhl v klidu a přátelsky, společnou debatu o příčinách rozchodu jsme dodnes neuskutečnili a já nemám nejmenší zájem touto formou rozdmýchávat věci dávno uzavřené. Střapovi patří dík za to, co během svého působení kapele přinesl.

Abro666: Jak bylo zmíněno, před několika měsíci jste nahradili původního zpěváka Střapa Seppem z (IMPERIAL FOETICIDE, DESPISE). V čem se liší osobnostně a profesně? V čem vidíš klady a zápory každého z nich?
Zákeřná otázka. Těžko porovnávat tak výrazné osobnosti tuzemského deathmetalového podhoubí. Tak do nich. Střap disponuje obrovským darem mocného silného hlasu, který je satanžel kompenzován horšími schopnostmi s ním pracovat. Seppův hlas nedosahuje takových dynamických rozměrů, avšak jeho předností je pracovitost a píle a v kombinaci s nadšením ho právem toto pasuje mezi špičku pěvců u nás. Jeho otevřenost a schopnost vstřebávat naše vlivy je pro mě unikát, se kterým jsem se dosud nesetkal. U Střapa mi toto chybělo, jeho aktivita v kapele se více ubírala propagačním, manažerským směrem, což viděno z druhého úhlu pohledu byl též přínos, který v nás ale vzbuzoval pocit, že se stále více vzdaluje od svého postu v kapele. Výsledkem tohoto byly jeho nejisté výkony vrcholící právě na mini tour s Origin.

Abro666: Sepp ukončil spolupráci s DESPISE, s IF předpokládám bude nadále pokračovat?
Ano, přesně tak. Sepp opustil Despise z důvodu, které již mnohokrát veřejně uvedl, poté kývl na nabídku rychlého záskoku pro domluvené koncerty Heaving Earth a nakonec po proběhlém konkurzu zakotvil v našich řadách naplno. V Imperial Foeticide nadále účinkuje, co vím, tak kluci připravují materiál na CD a pilně koncertují.

Sud: Můžeš exkluzivně pro Marast prozradit, jakou coverovou lahůdku jste si přichystali? Protože podle vašich předchozích vyjádření to Pain Divine nebude. Já zase sázím na Morbid Angel :)) Nebo že by Hate Eternal? :)
Na připravované desce se neobjeví žádný cover. Co se týče Pain Divine, tak to byla první skladba, kterou jsme nahráli se Seppem a, při vší úctě k Morbid Angel, byla takovou menší zkouškou Heaving Earth v nové sestavě. Výsledek můžete posoudit sami. Pain Divine jsme ale nezůstali nic dlužní a tvoří součást našeho koncertního setu. Ještě bych dodal, že vedle Pain Divine jsme ve studiu pořídili o jeden cover navíc od neméně slavných floridských rouhačů. Zatím leží v šuplíku a není vyloučeno, že se objeví do budoucna jako bonus, ať už nosiče, či koncertního programu. A do třetice, vedle přípravy již nových skladeb pilujeme jednu z dalších morbidangelovských klasik.
Kdo měl možnost navštívit narozky Tomáše Fialy v Black Psu, kde jsme měli dostatek hracího času, tak mohl zaregistrovat náš dárek Tomášovi v podobě Jesus Wept od Suffocation. Pravda, tuto skladbu jsme si připravili jen pro ten večer, šance slyšet ji od nás už nebude. Nyní se vracíme ke staré lásce, co nerezaví, tedy Morbid Angel a pilujeme jejich klasiku Dawn of the Angry, kterou bychom rádi zahráli přes léto na festech.

Sud: V současné době stojí sestava HE na dvou (sedmi)strunkách a absentuje basa. Plánujete nějakou změnu? Nebo doplněk? Ptám se třeba proto, že na coveru od Morbid Angel s vámi drhne Franta Šerák (spoluhráč ze Supreme Conception a ex- Intervalle Bizzare).
Spíš plánujeme sedmistrunky zařadit v budoucnu do naší výbavy. Některé skladby si říkají o pevný hluboký tón. No, toto ale přenechám naší strunné sekci. O absenci basy samozřejmě víme, nejsme tím ale nijak svázáni, přibrat baskytaristu samozřejmě chceme, ale nehrotíme to, nyní jsme ve stádiu vyčkávání. Nějaké pokusy tu proběhly, ale bez úspěchu. V první řadě chceme sehnat spolehlivého člověka, který má stejné zapálení pro hudbu, kterou děláme. Instrumentalita je na druhém místě, samozřejmě jisté základy by zvládnuté být měly. Já určitě upřednostňuji lidskou stránku, na všem ostatním se dá zamakat. Co se Franty Šeráka týče, je to dlouhodobý kamarád a spoluhráč, který svou hrou dokazuje, že patří na špici mezi kytaristy tuzemského metalového ug. Ostatně svým sólem v Pain Divine nebo nedávno vydaným společným projektem Supreme Conception pečetí své postavení. Ve vztahu k Heaving Earth je váženým hostem na naší desce.

Abro666: Jak bys charakterizoval Patrika a Tomáše? Kdo je vedoucím u HE? :)
Nelze říct, že někdo Heaving Earth vládne. Patrik s Tomášem jsou oba dost odlišné osobnosti a dá se v tomto případě říci, že protiklady se přitahují. Patrik je každopádně poslední do mozaiky dlouhodobějších domluv mezi mnou a Tomášem. V podstatě rozpohyboval hydru Heaving Earth, doplnil do sestavy tolik potřebnou druhou kytaru, nakopl mě a Toma ke zpětné spolupráci, která kdysi skončila v troskách ještě pod názvem Intervalle Bizzare. Z opačného pohledu věřím, že Tomášovo a moje vnímání death metalu, potažmo fungování kapely, nakopává Patrika pozitivním směrem vydat ze sebe pro kapelu maximum. V kostce: mezi klukama funguje určité pozitivní ovlivňování jeden druhého, Seppa a mě nevyjímaje.

Sud: V jaké fázi je nahrávání desky a na kdy máte naplánované vydání? Budou u toho zase pánové z Nihilistic Holocaust? Merch vám totiž, pokud vím, zajišťují „tramvajáci“ a často se objevujete na jejich akcích..?
Deska je hotová. Pravda, probíhá poslední drobné dolaďování detailů, ale z 99% je vše dokončeno. Nyní jsme ve fázi rozesílání promo cd do celého světa s přáním oslovit zajímavé labely ke spolupráci a vydání našeho cd. Myslím, že není kam spěchat, navíc jsme stejně trochu limitováni výrobou coveru od jednoho nejmenovaného italského malíře, který přislíbil spolupráci od dubna.
Spolupráce s Nihilistic Holocaust nadále funguje, oslovili jsme Gaba s pomocí šíření proma, vyhověl, stejně tak Ossieho Infantilní kolektiv nám zčásti pomohl s realizací proma a vedle výroby merche nám též pomáhá s šířením promo cd.

Abro666: Našli jste již nějakého zájemce o vydání CD? Kdy by se tak mělo stát?
Teď jsme ve fázi rozesílání a vedle hromady pozitivních ohlasů na promo jsme obdrželi konkrétní nabídku na realizaci od zaběhlého polského labelu Redrum, kterému jsme po fázích jednání už kývli, jelikož jsme si již stoprocentně jistí oboustrannou domluvou. Jinak nezahálíme a vedle proma kolem desky už vznikají pomalu základy pro nové skladby, které bychom rádi začátkem roku 2011 chtěli natočit coby druhé full cd.

Abro666: Máte dokončenou nahrávku. Představ ji veřejnosti. Přibliž detaily vzniku materiálu, jeho nahrávání atd.
Album s názvem Diabolic Prophecies bylo složeno během roku 2008. Na jaře 09 odjíždíme do vyškovského Davosu, kde pod Otynovou taktovkou během dvou víkendů zaznamenáváme všechny nástroje. V období nahrávání odjíždíme na třídenní mini tour po boku Origin a Mortally Infected, po kterém se rozcházíme se Střapem. Hned záhy nastupuje Sepp na výpomoc s domluvenými koncerty. Vedle toho se snažíme konkurzem dát šanci novým talentům, což končí v některých případech komicky, ale abych se vrátil, především to zbržďuje proces nahrávání. Hned po tom, co jsme si plácli se Seppem, začínáme společně makat na zpěvových linkách a postupně díky technickým možnostem zaznamenáváme zpěvy pro jednotlivé skladby u nás ve zkušebně a komunikujeme tak s Otynem na dálku. Celé nahrávání se tím prodlužuje a finální mix se zpěvy dokončujeme v těchto dnech. Myslím, že přes delší dobu nahrávání nebo možná i díky ní, jsme s výsledkem spokojeni. Jen dodám, že deska obsahuje 8 skladeb nasáklých temnotou a rychlostí ve stopáži cca 45 minut.

Sud: Budete alespoň v rámci bookletu zveřejňovat texty? Zdá se, že pro vaši tvorbu nebudou úplně nedůležité..
Určitě, texty budou v bookletu zveřejněny. Stejně to, jak se „mazlíme“ s hudbou, se mazlíme se vším, texty nevyjímaje. Je to Seppův přínos, který má také vedle hudební stránky své místo.

Abro666: Z doposud uveřejněného materiálu je zřejmé, že Vám nejde o originalitu (v případě některých kapel až křečovitou), nýbrž o maximálně dobře odvedenou rouhačskou práci. Líbí se ti přídomek IMMOLATION z Bandzonu? :-)
Abro, pičo……nelíbí! To má stejnou příchuť jak ty nádherně nasvícený, ale přitom maximálně hnusný klobásy z Václaváku nebo např. jako BMW vyrobený v Magdeburgu. Pravdu máš v tom, že nejsme z těch, co objevují. Bavíme se tím, co už napsáno a položeno bylo, samozřejmě s určitou chutí do osobitějšího přesahu a při zachování dávno vymyšlených rovnic. Budoucnost ukáže, čeho jsme schopni…

Abro666: Bude následovat nějaké tuzemské i zahraniční tour na podporu nového matroše?
Zatím nic konkrétního není. Začínají se střádat plány na víkendové CZ tour během října čítající cca 7 koncertů po republice společně s Martyrium Christi, Imperial Foeticide a Brutally Deceased. Buďte ve střehu, brzo bude následovat více informací. A snad v návaznosti na nabídnutý kontrakt s nejmenovaným polským labelem věříme v koncertní podporu u našich polských sousedů.

Supreme Conception jako vyšší koncept, jako něco víc?
Sud: Nedávno jste v rámci tohoto projektu se Seppem a Frankem konečně zplodili MCD a sklidili poměrně úspěch. Jaká je teda budoucnost Vznešeného konceptu (nebo jakej je podle vás správnej překlad)? Tím rozumím primárně následující trio dotazů:
Budou konečně živé bicí? Chystáte pokračování, resp. full-length desku? A jak to bude s živým hraním?
Myslím, že překlad, který uvádíš ve své otázce, mě natolik povznáší, že nelze souhlasit s jinou verzí :-) K triu otázek: živé bicí nebudou, v plánu nebyly a nic nenasvědčuje tomu, že by tak někdy mělo být. "Saprým" je z mého pohledu vstup do neprobádaných oblastí programmingu, v podstatě bezbariérový přístup k hudbě, kdy nejsem limitován svou technikou hry a naplno mohu rozvinout fantazii v rámci konceptu. Po zkušenostech a radostech ze vzniku mini cd se nebráním a myslím, že nikdo z nás, pokračování v podobě dalšího nosiče. Jen, momentálně každý z nás je vytížen jinde. My se Seppem teď maximálně šlapem v Heaving Earth, každý z nás ještě navíc věnuje dost času Imperial Foeticide, resp. Ingrowing a Franta se snaží postavit pevně na nohy se svou partou Nemt. Časově v rámci projektu nejsme tlačeni a věřím, že si ho na sebe v budoucnu ještě najdem. Živé hraní se určitě neplánuje, i když každý z nás nad možností live prezentace přemýšlel...ale určitě ne.

bizzaro: Jak dlouho jsi se věnoval programmingu bicích na těch 15 minutách mini cd? Práce je to odvedená parádně, předpokládám, že jsi s ní taky spokojen.
Nahrávka vznikala v neuvěřitelném období čtyř let, kdy jsme měli s Frantou k sobě blízko. Bydlení přes dva bloky bylo velkou výhodou pro pravidelné zkoušky a poslední rok se navíc Franta přestěhoval ke mně do podnájmu. Z bytu se rázem stalo studio/zkušebna s deathmetalovým přetlakem. Moc rád vzpomínám na společné seance, Sepp nosil piva, já balil brka a v příjemné atmosféře jsme dokončovali náš koncept. Bicí jsem psal v programu Drumkit from Hell. Hrdě mohu prohlásit, že nebyly použity žádné z přednastavených patternů, každý úder na desce je zapsán mou rukou. Ve studiu jsme navíc nakonec použili i jiné samply pro lepší vyznění a tím dali zapomenout na klasický drumkitovský zvuk, který je dnes už specifický, poznatelný. S výsledkem jsem dodnes hodně spokojený.

bizzaro: Původně se jednalo vlastně o Seppův projekt, do kterého vás angažoval. Jak je to tedy nyní? Pokládáte se za „kapelu“ nebo jsou Supreme stále jen projekt, který se bude dle potřeby oživovat?
Vzhledem k vytíženosti jednotlivých členů je lepší hovořit o projektu, který je momentálně zmražen a jeho oživení je otázka volného času a inspirace potřebné k tvorbě.

bizzaro: Máte v tomto projektu nějaký vyšší zájem (třeba to všem tady u nás prostě natřít hyper tech brutal řezničinou) nebo jen chuť dělat muziku, jež neupotřebíte v domáckých kapelách?
Myslím, že především chuť si zahrát nebo vytvořit něco, co máme rádi a posloucháme. Když Sepp dával Supreme dohromady, tak, pokud se nepletu, bylo to především kvůli hladu po přísném brutálním death metalu, kterého neměl dostatek ve svých domovských partách. Původní plán byl vytvořit BDM kalifornského střihu á la Disgorge, ale to by nebyl Franta, aby díky svému hudebnímu přesahu nerozevřel stylové kleště o kus více. Výsledek je tak mnohem osobitější a radost o to větší.

interview_53_px2

Uprise a jeho zimní spánek?
Sud: Pokud to ještě někdo neví, tak na počátku minulého roku od vás odešel kytarista, mohl bys to rozvést?
Je to víc jak rok, co nás opustil Honza. Důvody byly vesměs pochopitelné. Vzdálenost mezi námi je 150km, což v té době nebyl schopen pokrývat, myslím tím ježdění na zkoušky, příp. návraty z koncertů. Do toho si dodělával vzdělání a časově neměl na pravidelné koncertování, kterým jsme chtěli podpořit právě vydanou desku Iconoclasm. Bohužel se tak nestalo a to mě z jeho odchodu mrzí nejvíce, že jsme tím de facto desku propagačně zazdili. Vztahy mezi námi jsou fajn, vzdělání dokončil, finanční situace se mu též zlepšila a postavil novej vražednej band "BUT". Patří mu dík za odvedenou práci v Uprise.

bizzaro: Nepřejde ke kytaře třeba Beherit - aktuálně basista?
V začátcích jsme s tím koketovali, ale můj názor je a přeji si, aby Milan zůstal i nadále baskytaristou Uprise.

Sud: Pokud vím, tak nového kytaristu pořád nemáte.. Nebo se už situace změnila? Jak je to tedy s dočasným uspáním Uprise?
Uprise jsou momentálně funkční kapela. Po nějaké době hledání se objevil Petr (jinak též keyboard Pessimist), nacvičili jsme osm skladeb z desky a chystají se uplně nové skladby. Už jsme stihli i první koncert v nové sestavě a vše nasvědčuje tomu, že bychom se mohli v této sestavě dopracovat k nové nahrávce.

bizzaro: Po odchodu Splava se u Uprise vystřídalo vícero pádlařů a během zkoušek (s Pepou z Frondescent Gout, ex Belligerence) vznikl i nějaký matroš podobný třeba Gadget, Nasum.. zkrátka švédské škole. Co s tím teď? Zůstane v zapomnění, použije se někdy v budoucnu?
Skladby, co jsi měl možnost slyšet na zkušebně, se rozplynuly jak pára nad hrncem. S Pepovým náhlým příchodem a ještě náhlejším odchodem odešly i jeho nápady a zůstanou v zapomnění. Je to velká škoda, že se Pepa rozhodl nakonec k ústupu, jeho talent a cit složit grindovou skladbu byl obdivuhodný. Bylo mi ctí si zahrát s tak talentovaným týpkem, nicméně naše spolupráce neskončila a i přes to, že se rozhodl pro odchod z Uprise, jsme v kontaktu a naše společné aktivity se teď ubírají jiným směrem.

bizzaro: Jak zpětně vzpomínáš na tour Uprise s Gadget? Kde jste se všude vyskytli, kde zahráli, co poztráceli…? Beherita jste naštěstí přivezli zpět s sebou ;-)
Asi jako příjemný výlet s přátelskými lidmi z Gadget. I s naší republikou jsme projeli pět zemí, poznali nová místa, kluby a odehráli víceméně dobré akce. Asi největší zážitek musím vypíchnout štáru na hranicích, kdy nám němečtí celníci otočili auto komplet naruby. Každý, kdo tohle zažil, ví, kam jsou schopni se vám podívat, aby něco našli. (pozn. Bizz: Jo, to můžu potvrdit, taktéž mám tu zkušenost…) No i přesto, že „jsme měli“, našli velký hovno :-)))

Skok do rozjeté mašiny, tak taky něco k Ingrowing
Sud: V poslední době se podílíš na samých MCD, jak se stalo, že jsi nabušil to nové od Ingrowing?
S Vlakinem a spol. se znám dlouhou dobu a odpověď na otázku nahrání jejich mini cd pro mě byla asi tak jasná, jako když kuřáka požádáš o oheň :-) Samozřejmě se cítím být poctěn, že jsem se mohl podílet na nahrávce kapely, která je právem stálicí české extrémní scény. V té době se jednalo pouze o studiovou výpomoc. V Ingrowing se zabydloval nový bicmen a kluci ho nechtěli zatěžovat přípravami na nové cd, zvlášť v době, kdy měli před sebou tour a jiné nasmlouvané akce.. To, jak to nakonec všechno po roce dopadlo, už dneska většina z vás ví. Má slabost pro přímočarou rychlou muziku a jejich bezkonfliktní přístup a vůbec lidská stránka nás stmelila v dobře fungující celek.

Sud: Takže s nimi teď jedeš i koncerty.. Jak to při své zátěži stíháš?
Zatím stíhám, koncertní aktivity Heaving Earth se nepřekrývají s aktivitami Ingrowing. Vzhledem k nastupujícímu zájmu o Heaving Earth se časem mohou vyskytnout i komplikace v překrývání koncertů. Uvidíme, máme domluvená určitá pravidla, která by neměla znesvářit obě kapely.

bizzaro: Jak se ti vůbec hraje v Ingrowing? Je to trošku odlišný styl než tvůj, ačkoli díky Uprise sis asi zvykl čerpat ze základních „třech“ rytmů. Dá se to všechno pamatovat nebo používáš nějaké poznámky jako svého času v Appalling Spawn třeba Corn? ;)
Myslím, že už jsem se zorientoval. Co do počtů a pochopení skladeb to nějaký čas chtělo, ale pár koncertů to srovnalo a teď už se cítím jako ryba ve vodě. Poznámky nebyly potřeba, jen jsem musel zpětně oprášit určité techniky, které jsem naposledy použil tuším v Intervalle Bizzare. Mám na mysli ty nejrychlejší " Cryptopsypce" v tempech mezi 280-300bpm. Znova jsem si tento styl oblíbil, hudebně mi Ingrowing sedí.

bizzaro: Vypadá to, že jsi se tam teda zahnízdil. Budeš chtít nějak pozměnit styl bubnování a přinést tam něco vlastního nebo zůstane vše při starém a obměnilo se tak vlastně jen „maso na stoličce“?
Vzhledem k tomu, že vnímám Zbyňův styl jako odlišný mému, tak určitá změna vyznění bude myslím slyšitelná. Už na mini cd je slyšet posun, který má za následek vedle změny studia i krapet odlišný styl mé hry. Rád bych, aby můj přínos vedle hry spočíval v jistém vyhecování posunout kvalitativní laťku ještě výš. I po čtyřech deskách je v klukách tolik chuti a energie, že se těším na proces vzniku nové tvorby.

interview_53_px3

Furt je mi to málo, ještě trochu blek metálu… Frondescent Gout
Sud: Aby toho nebylo málo a bylo to žánrově pestřejší, připojil ses ještě k této pro mně neznámé BM skvadře. Co se bude dít? Předpokládám, že to bude zlo :)
Zde se jedná o domluvenou studiovou výpomoc. Jak jsem výše zmínil o Pepově skladatelském talentu, tak tady to platí dvojnásob. Výborně mu sekunduje Loathsome (Belligerence). Z pracovních demáčů jsem nadšený a je jen otázka času, kdy materiál zvěčníme.

Sud: Bude se sypat nebo se budete ubírat zatuchlejšími vodami?
:-) Sypat se bude o sto šest, čekejte muziku velmi rychlou, temnou, členitou a se zapáchající black/deathovou atmosférou.

bizzaro: Předpokládám, že tato spolupráce vznikla díky „nástupu“ Pepy do Uprise, ale z toho nakonec sešlo, to už víme. Ty sám třeba posloucháš black metal nebo to chceš prostě jen zkusit nahrát?
Tak tak, jak píšeš, Pepa po domluvě odešel z Uprise a po nějaké době jsme domluvili Frondescent Gout. Moje chuť jít do tohoto projektu i přesto, že nejsem kovaný black fanda, pramení především z atmosféry, která z připravovaných skladeb sálá. Není nepodobná atmosféře Heaving Earth, ale s větším příklonem k black metalu. Je tu opravdu málo lidí v oblasti death/blacku, z jejichž riffů by mi běhal mráz po zádech. Tomášovi (Heaving Earth) a Pepovi se to daří.

Věčné téma. Bude ještě Ahumado Granujo?
Sud: Zalistujme trochu do historie a podívejme se na tuhle hudební mršinu. Nedávno se u vás na Bandzonu objevilo 'Nehrajeme, nebudeme, nechceme. Děkujeme! Odejděte!'. Měli jste poslední dobou nějaké seriózní návrhy k návratu nebo se jen jedná o reakci na pruzení fans? :)
Spíš to druhý, ale i to je přehnaný. Už je celkem klid a pokusy ze strany fans o znovuobnovení se nekonají. Ahumado v klasické sestavě se naposledy bylo schopno sejít na Vlakinových narozkách před dvěma lety v Č. Budějovicích. A určitě to byl definitivně poslední koncert. Pravda, po tomto koncertu jsme dostali víc než seriózní nabídky, ale jistá nemožnost najít potřebnou chemii mezi námi nedovoluje dál pokračovat a jen hrát a těžit ze starých časů už vůbec ne.

Sud: Přijde mi, že i když jste už pár let po rozpadu, jste dodnes jednou z (myslím merch) nejprodávanějších CZ kapel. Třeba na OEF 2008 to byla jednoznačně nejčastější kapela na tričkách. Máš nějaký přehled o číslech?
To vůbec ne, merch A.G. sice stále registruji, ale opravdu víc nic. To je otázka spíše pro Ossieho, který má do značné míry za následek tak vysoký zájem o merch A.G. Většina designu byly jeho nápady, kterými profiloval Ahumado odlišným směrem od tradičních gore rovnic.

bizzaro: Když Ahumado svého času frčelo, taky se v něm střídali lidé, aby se chod udržel. Když to bylo kdysi takto možné, proč nepokračujete? Lidi by vám utrhali… všechno ;-)
To už byl začátek konce, byly domluvené akce dlouho dopředu a než to všechno odpískat, zvolili jsme metodu proházení, doplnění a jakžtakž odehrání. Však taky ohlasy na to nebyly z nejlepších. Pamatuju si, jak Jarek z Ass To Mouth, se kterými jsme jeli už v pozměněné sestavě polské mini tour, přijel do Budějovic na Vlakinovy narozeniny, kde viděl Ahumado v klasické sestavě. Byl nejspíš natolik u vytržení, že když jsme se potkali za čtvrt roku poté na Brutal Assaultu, klečel přede mnou a Beheritem a prosil o koncert ve Wroclavi v klasické sestavě a snášel modré z nebe, ale jak známo i modré z nebe je pro Ahumado málo :-)

bizzaro: Ahumado za ta léta absolvovalo mnoho koncertů, i nějaké to tourko. Dokonce jste ko-headlinovali jeden fesťák na Ukrajině, kde první den jako hlavní hráli Napalm Death a druhý den vy (či naopak). Kolik tam bylo lidí, jak takováto akce probíhala a jaké jsou vzpomínky? (Třeba na Ládisovo kulinářské umění? ;))
Ládis se jevil býti tím nejlepším kuchařem pro celou výpravu. Však taky málokdo z nás zapomene na hraniční přechod Vyšné Německé, kdy jsme po odjezdu autobusu z Košic na hranice s chutí konzumovali jeho výtečný perník a po dvou hodinách jsme stáli tváří v tvář ukrajinskému přechodu naprosto zmaštěný, s pocitem nemožnosti pokračovat dál. Ještě si pamatuju, jak jsem dostal od celníků dotazník v azbuce, kterej jsem s pomocí ruštiny znalého Chymuse louskal, abych poté zvedl hlavu a viděl na nástěnce slovenský překlad tohoto dotazníku. Po úspěšném průchodu hranice nás čekal autobus a asi největší peklo v podobě 30tihodinové cesty napříč Ukrajinou směr Krym po silnici první třídy, která se rovnala naší třetí. Samotnej festival byl naprostej masakr, pominu-li technickou stránku, kdy aparát prděl, odposlech mi vypadl na půl setu, vzhledem k velikosti pódia jsem neslyšel vůbec nic a borec, kterého jsem měl po ruce, jenom krčil rameny. To všechno se dalo překousnout za pocit výjimečného výletu, výjimečné akce v užasném prostředí (festival se konal na pláži v zastřešeném stanu pro cca 3.500 lidí hned vedle moře). Náš hvězdný set bylo překvápko pořadatele, kterému odřeklo na poslední chvíli učast pár větších kapel, což se prý stává každým rokem. Po příjezdu nás pasoval na headlinery pátečního večera. Určitě jeden z koncertů, na které se nazapomíná.

Sud: Na závěr - stejně jako na začátku - ne úplně příjemná otázka. Určitě se k tobě musela dostat ta fáma(?), že jeden z členů Ahumada se ufetoval a další na tom pracuje. Jelikož jsem to už slyšel i od lidí a muzikantů, kteří se běžně nějakým drbům nevěnují, zajímalo by mě, co na to řekneš.
Jo, tohle se ke mně dostalo a jednou už jsem na to reagoval. Pravda je, že rozchod kapely s Davidem byl zapříčiněn z jeho strany kvůli nezvládnutí sebe sama následkem užívání drog. O tom, že by někdo ze zbylých členů na tom pracoval popírám, není tomu tak. Je mi jedno, co si kdo o tom myslí, víc k tomu nemám.

interview_53_px4

„Jen počkej, Zajíci!!!“ Co ty jako občan?
Sud: Čím se živíš v osobním životě, když musíš stíhat tolik projektů?
Pracuji v obchodě s hudebními nástroji a k velkému překvapení mám na starost bicí nástroje :-)

Abro666: Jak vnímáš metalovou scénu po letech působení? Zdá se, že české kapely se zamilovaly do serverů jako Bandzone či Myspace. Myslíš, že vlastní propagace stačí pouze pomocí profilů na těchto serverech? Jakým dalším způsobem by se šlo zviditelnit? Co jsi pro to ochotný obětovat?
Kvantita převýšila kvalitu. Kvalitní muzika tu je, ale než ji najdeš, je potřeba se prohrabat tunami šedi. Dostupnost hudebních nástrojů je dnes daleko příznivější než před lety, možnost vlastního recordingu v kombinaci s využitím netu v podobě třeba Myspace nebo Bandzone má za následek jistou kvantizaci "kapel", bohužel podle mě s vytrácejícím se kvalitativním metrem, se kterým klesá i posluchačovo vnímání úrovně kvality. Jinými slovy, mám jeden velkej pocit, že hudební, potažmo metalová scéna je dnes jeden velkej guláš, ve kterém, aby jsi našel libový maso, musíš nejdřív přežvejkat a vyblejt tu hromadu tlustýho... Myspace, Bandzone či jiné sítě jeví se býti dnes asi nejefektivnější formou propagace. Já nemám managerské "střevo" a nevím, jak lépe než kvalitní hudbou, její živou prezentací v kombinaci s využitím socialních sítí, by šla propagace posunout.

Abro666: Sám jsi velice aktivním metalistou :) Kdysi INTERVALLE BIZZARE, AHUMADO GRANUJO, FRONDESCENT GOUT, UPRISE, SUPREME CONCEPTION, HEAVING EARTH a INGROWING. IB+AG jsou již tedy minulostí, ve FG máš roli jen studiového sypače, v SC jsi programoval automat, U teď bylo u ledu, takže momentálně frčí hlavně HE a I. Jaktože ses nechal od Vlakina ukecat na na trvalou spolupráci? Zpočátku šlo jen o nahrání EPka, že? Jak bys krátce shrnul práci pro každé z těchto těles? Je zapotřebí „mít“ tolik kapel?
Abro, díky tobě jsem teď víc než aktivním metalistou spíš aktivním cyklistou. Nechci se opakovat, vše už bylo popsáno výše. I přes výčet kapel pod mým jménem jsem v současnosti aktivní v domovské kapele Heaving Earth a na plný uvazek ženu Motor České Budějovice Ingrowing. Ohledně Vlakinova ukecání..ano, vedle dobré party tu samozřejmě zafungovala možnost výletu do USA a vůbec hraní po významnějších evropských festech. Chybělo mi to…

Abro666: Hodláš někdy v budoucnu vydat “Jurgen’s drumming DVD“ po vzoru slavnějších kolegů?
Hmmm, vzhledem k tomu, že stále doháním slavnější kolegy, není důvod do toho nejít..ses posral ne, takovou otázku, pičo, ledaže by bavilo lidi koukat na to, čeho se vyvarovat :-)

bizzaro: Trošku skromnosti pryč, ty Zajíci jeden :) Pracuješ v prodejně hudebních nástrojů a promo Heaving Earth jsi sám ve zkušebně zvučil i točil. Nelákala by tě do budoucna víc tato cesta směrem do tajemství zvukových magií? Otýnek se v Davosu chytil pěkně.
Tak, jak šlape Otyn, rozhodně ne. Času není tolik a radši ho věnuji svému nástroji a kapele. Pravda, díky hudebninám jsem si mohl ke spoustě věcem „přičichnout“ a zkusit, ale ne natolik, abych přemýšlel tímto směrem. Občas se ze mě stane domácí zvukový inženýr, ale vše stejně konzultuji s odborníky na slovo vzatými, v mém případě s Otynem. Tak to bylo i při realizaci dema Vision of the Vultures, kdy s mým přispěním jsme celý materiál natočili ve zkušebně a Otyn to vše smíchal a nasadil zvukový kabát.

bizzaro: Poslední otázka. Kde tě v létě uvidíme hrát, případně kam se chystáš jako návštěvník? Díky moc za odpovědi na těch pár otázek :)), držíme palce ve všem, do čeho bušíš a budeme se těšit na nějaká ta místa, kde předvedeš „čeho se vyvarovat“ a kde „jedno“ dáme :)
Vedle toho, že se sem tam poflakuju na pražských lokálních akcích a vychutnávám alkohol a jiné jako nikdy před tím, tak stoprocentně v akci budu s Heaving Earth letos na Antitrend festu v Žabčicích u Brna, případně po prázdninách na Misanthropic Decimation tour po Čechách. S Ingrowing jsme dostali šanci se předvést na Obscene Extreme festu. Na tenhle koncert se dost těším. Z nehraných akcí navštívím určitě Brutal Assault. Mezitím přibudou nějaké nárazovky, kde si spolu dáme to „jedno“ před tím „jedním“ v létě…
Díky Tobě, Abrovi a Sudovi za otázky, ať se daří a všem přeju hodně dobrý hudební inspirace…

bandzone.cz/fan/jurgenerator
bandzone.cz/heavingearth
bandzone.cz/supremeconception
bandzone.cz/ingrowing
bandzone.cz/uprise
www.myspace.com/intervallebizzare
bandzone.cz/ahumadogranujo

aktuálně

diskuze