Články

přeposlat článek tisknout
JazzFestBrno 2016: WAYNE SHORTER QUARTET, ROBERT GLASPER EXPERIMENT, JOCHEN RUECKERT QUARTET

JazzFestBrno 2016: WAYNE SHORTER QUARTET, ROBERT GLASPER EXPERIMENT, JOCHEN RUECKERT QUARTET

  • kdy: 11.4.2016 & 13.4.2016
  • kde: Brno, Sono Centrum & Bobycentrum

Vrcholom JazzFestuBrno bola pre fanúšikov jazzu ezoterická meditácia legendárneho a nadpozemského Wayne Shortra a jeho Quarteta.

Jochen Rueckert Quartet Feat. Mark Turner & Robert Glasper Experiment

11.4.2016 @ Brno, Sono Centrum

Celý pondelkový koncert v Sono Centre zahájila akusticko-modern jazzová formácia nemeckého bubeníka Jochena Rueckerta, ktorá ponúkala autorské skladby. Medzi kapelou a publikom bol cítiť chlad, popravde povedané, kapele to podľa môjho názoru veľmi spolu nehralo, tu a tam bolo počuť invenciu, ale ako celok to neznelo moc presvedčivo.

Druhou pondelňajšou partičkou bola kapela okolo newyorského Roberta Glaspra Robert Glasper Experiment. Podľa môjho názoru je Glasper jedným z reformátorov a inovátorov jazzu v súčasnej dobe a predstaviteľom toho, akým smerom by sa mohol tento štýl uberať do budúcna. Počas koncertu zazneli všetky polohy jazzu zachycujúce tento žáner po dobu pol storočia cez Glasprove podanie Nirvany až po hip hop. Celému večeru dominoval mladý bubeník Mark Colenburg svojou groovovou hrou, skutočne celý koncert moje srdce a ušné bubienky hladil i masíroval. Na basu mu sekundoval Derrick Hodge (odporúčam jeho sólový album Live Today) a nepriehľadnuteľným bol z inej planéty priletený saxofonista a vokalista Casey Benjamin. Na môj vkus trošku moc vokodéru, ktorým nahradzovali spevy na Grammy oceňovaných Black Radio takých speváčok ako Erykah Badu alebo Glasperovej kolegyne v spasení a inovácii jazzovej hudby Esperanzi Spalding. Zazneli aj skladby z pripravovaného albumu Everything's Beautiful, na ktorom Glasper interpretuje svoje vizionárske ponímanie Milesa Davisa a jeho hudby.

Wayne Shorter Quartet

13.4.2016 @ Brno, Bobycentrum

Vrcholom Jazz festu Brno bola pre fanúšikov jazzu ezoterická meditácia v podaní naozaj legendárneho nadpozemského Wayne Shortra a jeho Quarteta konajúca sa v brnenskom BobyCentre, považujúceho sa za jedného z najlepších skladateľov súčasnosti. Kapelu mistra tvorí nemenej známi kolegovia na kontrabas John Patitucci, jeden z najlepších basgitaristov a kontrabasistov, skladateľov a aranžérov dneška, spolupracujúci mimo iné aj s Chickom Coreom, klavirista Danilo Perez, ktorý pracoval po boku Terence Blancharda, alebo Jack De Johneta, a v neposlednom rade usmievavý bubeník Brian Blade, spoločník Joshua Redmmana a Joni Mitchell.

Celá budhistická meditácia obsahovala 5 skladieb z rôznych období Shotrovej kariéry obohatené o improvizácie jednotlivých členov super bandu ako komunikácia vyrovnaných partnerov miešaním bebopu, modern jazzu a free jazzu. Shorter počas koncertu striedal tenor saxafon, alt saxafon a hvízdanie, pomedzi to zmeny melódii pomocou klavíra Danillo Peréza a hranie na klavírne struny, harmonická hra Johna na kontrabas, ktorý vychytal klasicky, ako to on zbožňuje, celý hmatník a zároveň bol aj spoľahlivým sekundantom svojich spoluhráčov striedajúci hru prstami aj slákom. Usmievavý bubeník Brian Blade velil do rytmu celej kapele jeho polyrytmickou hrou a nádherne do rytmu štyroch toreadorov jazzovej hudby bubnoval. Nadpozemskú púť 90 minút hladenia srdca, podvedomia a balzamu pre ušne bubienky tvorili dvadsaťminútová Zero Gravity, The Three Marias (skladba z albumu Atlantis z roku 1985), She Moved Through the Fair, ktorá vychádza z írskej ľudovej hudby, Prometheus Unbound, Adventures Aboard the Golden Mean, ktorých je Shorter autorom počas viac ako pol storočia svojej tvorivej kariéry. Niet pochyb,
veď jeho kariéru začínal ešte u Art Blakeyho cez spoluprácu s Milesom Davisom, Weather Report, až po sólovú kariéru. Kapela improvizuje 90% koncertu aj keď muzikanti majú pred sebou rozložené notové partitúry. Jednotlivé nástroje spolu hrajú dokonalú súhru ako pexeso v hudobnom svete, každý tón zapadá ako švajčiarske hodinky, každá nota a každý tón je dokonalý a neustále striedanie sa v improvizáciích jednotlivých muzikantov hudobný zážitok diváka doplňuje. Nenašiel by som jedine slabšie miesto koncertu ani výkonu kapely. Myslím si, že Wayne vo svojom veku je ešte v plnej sile a dúfam, že nás ešte dlho bude svojou hudbou tešiť.

Jiné názory


Přispěj do diskuze

no a v červenci si to na montreal jazz festu střihnou Meshuggah, mohly by být takto progresivní jazz festy i u nás! :)

No né on sem někdo píše o jazzu a dokonce ví o čem píše. Velmi potěšující. Díky za článek.

aktuálně

diskuze