Je libo hamburger s třískami z Gibsona?

Článek

Praha je zvláštní místo, je tu vcelku drahý pronájem a skutečně se občas divím, co je a není možné. Máme tu kluby, co vznikají a zanikají, máme tu populární hudbu, jazz, blues, klasiku, rockovou muziku atd. Tak trošku separátní světy, jak jistě víme. Nebudeme si nic nalhávat, každý z těch světů má pořádný střelce, průměr a tupou svoloč (aby někdo neměl pocit, že měknu) a samo sebou každá z daných scén může mít občas problém, kde hrát.
Předpokládám, že postřeh, že je hudba o lidech, se k Vám dostal, formalismus necháme stranou (páč mne posledně jedna škodolibá provokatérka pěkně nasrala, protože na to má). Zatímco jazzmani mohou mít radost z Jazz Docku (s Železnou si taky asi užili svoje), kde, jak jsem koukal, bude dost sympatické prostředí, které se vstupným hledí i na studenty a omladinu (to já nejsem :-))), tak rocker/metalista spíš kouká, jak je vytěsněn mimo centrum. No divili byste se, ale je to tak, a o to vtipnější je fakt, že je občas jméno vytěsněno jménem velmi podobným, které znamená úplně něco jiného než to předchozí.

Jak jistě víte, zavřeli nám Rock Café a určitě nebudu jediný, komu ten klub tak trošku chybí. Přeci jen jsem tam viděl nejednu kapelu a chodit tam jen na Plzeň není úplně ono. Je jedno, koho jste tam všechno viděli, a jména si fakt nechám pro sebe, ale vím jedno, ten klub Praze prostě bude chybět.
Jak víte, klub byl zavřený kvůli hluku (údajně špatně udělané odhlučnění, sice

article_748_px2

si myslím svoje, ale budiž) a nejsem si moc jist, jak dotyčný mazal na příslušných místech, to je na jinou diskuzi, která mne až tak nezajímá, ale o to vtipnější, že se do té naší Stověžatky nastěhoval rockový fastfood fenomén jménem Hard Rock Caféééééé...
Juppppííík jak z Krnova! Máme tady fastfood (pardon chtěl jsem napsat restauraci, to víte, jsem balík z Modřan) a bacha, ne ledajaký, takže pokud se na to podíváme zblízka, uvidíme nevídané. Už jste někdy žvýkali hambáč vedle sáčka Erica Claptona? Nebo vedle Elvisových kalhot? No uznejte, jak je skvělý žrát flák masa vedle kalhot typa, co dělal ty vtipný pohyby nohama. Džíny Bona? Sakra, to je ale krásnej den ve jménu lásky, a to jsem stále nenašel, co hledám. Černé boa Gwen Stefani? Teda tuhle ženskou nedávám a chtě nechtě bych si říkal, z jakýho krkavce ten pravej hambáč udělali.
No super, víte, co je prdel? Tenhle fástfůůůt měl dokonce křest! A jakej! Vzhledem k tomu, že to tu čte nejeden chudobnej UG muzikant, budete hodně kroutit hlavou. Bylo vybráno pět osobností: Ondřej Hejma, Rita Gillanová

article_748_px3

(servírka, co Vám přinese nejlepší a nejrockovější hembrgaa na světě), Vilém Čok (doufám, že zazpíval Holky rohypnolky), Max Osceola (nějakej spoluvlastník fástfůůůtu z tvrdejch šutrů) a poslední Conan Ničitel byl Pavel Bém!
Není to vtipný, náš primátor ničí před nejlegendárnějším, nejrockovějším fastfoodem jeden z velkejch symbolů rockový muziky, kytaru Gibson? Já bych skoro řekl, že tohle by si nevymyslel ani Tarantino posilněnej pořádným čtvrtlibrákem se sýrem!
Takže v zemi, kde máme pravicovýho primátora v hlavním městě, v zemi, kde vznikla Charta 77, kterou částečně odstartovali Plastic People Of The Universe, nám pravicovej primátor rozbíjí skoro dvacet let po pádu komunismu Gibsony o chodník. Sakra, přijde to divný jenom mně?
Jako člověk, co má rád metalovou a rockovou muziku, jste nám radní zavřeli jedinej rozumnej klub přímo v centru Prahy a nabídnete nám popkulturní restauraci s názvem Hard Rock Café, na jejímž křtu rozmlátí hlavoun Prahy Gibsona? Cháááááá… slušný hamburgrový 1984, Pavle Béme, tleskám a paroháče vinšuji! Nakonec já jako Pražák si najdu alternativy, ačkoli jsem měl Rock Café rád.

Fajn, jaké máme alternativy? Však víme, kam jít, ale co třeba vykopat základnu rebelujících rockerů přímo vedle Jazz Docku? Joooo, to je ten klub s tím růžovožlutým barem. Jo, vypadá to tam jak Kubrickovy kulisy z Mechanickýho pomeranče!
Jedeme!, to je nápad, prostě vedle postavíme rokáč, žádnej Kubrick, ale pořádnej Giger, uděláme si to taky stylově! Pojmenujeme to opičácky a lišácky Rock Dock a máte to srábkové, cháááá!
Tak možná to není tak úžasnej nápad. Jen si vemte, máte dvě akce vedle sebe. Jen

article_748_px4

si vemte, máte koncík nějakýho slušnýho jazzovýho tria, tak koukáte na ty slušně ohozený týpky v košilích a kalhotech s těma výrazama, kde máte pocit, že intelektuál se právě postavil před Vás, a ty ženský? Sakra, to je druh těch divně spirituálních bytostí s velkým uměleckým cítěním.
Wow, něco je jinak! A do toho vedle koncert Madball a jdeme na newyorkskej hardcore? Jasně, teď si vemte ten vtipnej dav, jak vidíte ty chasnický týpky, kteří se přišli brutálně vyřádit, jasně, týpky od různejch skejťáků, true HC fans, metel a podobných divných exemplářů, zkérovaný ženský s tím, že dneska bude pořádnej kotel, stage diving, wall of death! Dneska to prostě bude lítat jako málokdy! Madball pičo!
Takhle promíšenej dav by byl dost vtipnej. Jen si představte haldu chytráků, proti těm, co si přišli zatrsat tak, že Vás to taneční fakt nenaučej. Pro mě osobně, kterej umí kousky jako dát si Kennyho Garretta a Meshuggah, (v jeden den) by to mělo super vliv na mojí peněženku.
Ale co, mohlo by to dopadat vtipně, si vemte nakalenou éterickou intelektuálku opírajíc se láskyplně o HC chasníka, myslím, že tohle by bylo kulturně záživný :-)))) A co naopak? Naopak, jak HC ženská od rány vysvětluje čitateli moc chytrých knih, že se to zasraný nádobí teda mejt naučí nebo ho nakope do prdele :-)))) No dobře, to jsem si spíš vystřelil z Český zaprdlosti, páč o Rock Docku si můžeme nechat jenom zdát, na to je ta muzika moc hlučná, aby to bylo možný, ale zajímavější je, jak to občas vypadá jinde. Jazzmani mají aspoň tu výhodu, že jsou podstatně tišší a čistější a společensky přijatelnější, ale i tak jsou minorita a tím nám jsou v podstatě dost blízko.

Muzika, o který je v drtivý většině Marast, je, přiznejme si to otevřeně, opravdu těžce minoritní záležitost a s tím se taky za ta léta počítá, jenže k naší kultuře neodmyslitelně patří, a za tím si prostě skálopevně stojím. Pokud jsme tedy už natolik minoritní, že jsme nepohodlní milionářským rodinkám, tak proč nefunguje v tomhle případě Praha jako německá města, kde jsem viděl super kluby - v podstatě to perfektně fungovalo jako komunitní centra.
Barák, co by nejspíš strhli, je přebudovanej tím způsobem, že se tam chodí bavit

article_748_px1

lidi, co mají rádi tvrdou muziku, v podstatě je tam čisto, vše je upraveno tak, aby to pěkně fungovalo a město nemá moc důvodů to nějak zavírat, páč ten brajgl pak stejně uklidí a není nutné, aby jim někdo někde dělal problémy.
A víte co? Na tomhle jsem se přesně shodl i s lidma z Obscure Promotions a krk bych dal za to, že v tomhle bych byl zajedno i s lidmi z hardcorový scény, podobně orientovaných organizátorů. Vsadíme se? Ono to není tak dávno, co chtěli zavřít Sedmičku… Praha město kultury? Té politicky korektní, ANO :(((

PS: Abychom to neměli tak pragocentrický, jak je to s klubama u Vás? Které kluby Vám přisly nejzajímavější? Co nám poví Kotek a Ondrajs za potřehy ze zahraničí? Nebojte, pak taky něco přiložím, těch klubů jsem pár rozhodně viděl. Co nám poví za postřehy Bizzaro? A další a další, chci si to přečíst. Máte podnětný nápad, jak by mohl klub vypadat? Tak a tom to je, máte prostor diskutovat.

Vložit komentář

bizz - 24.08.09 16:57:10
Ahoj, přeju všem hezký den z Rock Café, jako každý měsíc touto dobou se ozývám s programem na další měsíc. Všichni jsme věřili, že se otvíračka opraveného hudebního sálu skutečně stihne do avízovaného data 9.9.09, bohužel, vzhledem k náročnosti oprav, se tak nestane. To je také v podstatě to jediné, co jakž takž víme s určitostí, protože další datum zatím není stanoveno a čeká se na reálný harmonogram dalších prací. Co se týče programu na nejbližší měsíce, zatím jsme museli zrušit koncerty do konce října (některé kapely byly takto "poctěny" už podruhé, neb jsme jim nahrazovali zrušené termíny z jara), a samozřejmě 9.9.09 - tedy otvíračku s Davidem Kollerem, Prague Ska Conspiracy, The Radio$tars atd. Je nám to moc líto, ale Vy všichni dobře víte, že tuhle situaci nijak neovlivníme. Každopádně máme alespoň výhled toho, že až se konečně opravdu obnoví činnost hudebního sálu, bude to snad už napořád, bez policejní hodiny a s adekvátním zvukem i programem! Nicméně - THE RADIO$TARS u nás nakonec, byť ne v rámci otvíračky, zahrají v prostoru RockCabaret (kde mimo jiné uvádíme spoustu divadelních a filmových představení) unplugged set spolu s další kapelou, která se měla otvíračky také účastnit - IMODIUM (samozřejmě také akusticky) právě toho 9.9., kdy chceme pro ty, kteří se s námi chystali slavit otevření sálu, uspořádat tzv. alespoň něco, takový "Den otevřených dveří" (snad vtipně pod názvem "Anděl na maltě" - s malým "m"), dalo by se říct :) - celý program viz přílohy (jako obvykle verze Word a Pdf), kde najdete úplně všechny akce, které u nás v září proběhnou, tedy divadelní i filmová představení a navíc i pár hudebních a kombinovaných akcí (jako např. koncerty pod hlavičkou Unplugged Café, projekt Open Mike, Karaoke Party 1.9. nebo autorské čtení s hudebním doprovodem Josefa Straky). Na říjen máme unplugged koncertů připraveno už o něco víc, v době uzávěrky na září jsme ještě přesně nevěděli, jak to s horním sálkem bude, proto ten "dietní" režim. To je ode mě pro dnešek bohužel všechno, moc ráda bych Vás pozvala už na plnohodnotný program, ale na ten si budeme ještě pár týdnu muset počkat ... Zatím se mějte všichni fajn, užijte si konec prázdnin a držte nám palce, ať (pro Vás) otevřeme co nejdřív! -- Tereza Fišerová produkce Rock Café
bizz - 21.07.09 12:15:28
ten napad neznam, napis vic
pf - 21.07.09 11:25:34
kluci, nebudete se zlobit, když tuhle debatu postrčím jiným směrem? koncerty v rock café mají být znovu od října, ale není jisté, jeslti vůbec a na jak dlouho. bylo by spíše dobrý vymyslet, co budeme dělat v případě, kdy by k tomu (živému hraní) nedošlo, co pro to konkrétně můžeme udělat apod. mně se třeba líbil ten sajrajtův nápad na sédii koncertů apod.
gábík - 21.07.09 09:45:34
v Hengelu se mimochodem kona jeden z nejslavnejsich atletickych mitinku na svete...:-)
DR - 19.07.09 22:59:58
Konečně se dostávám k odpovědi. V Bruselu je metalová kultura na bodu mrazu. Jestli jsem tam potkal tři máničky, tak to je to hodně. Objevil jsem asi tři kluby, kde se odehrávaly tvrdší (tzn. hc/emo/metal/cokoliv) koncerty, nicméně těch jsem za čtvrt roku napočítal na prstech jedné ruky. Valonské území tíhne k jiným žánrům, u Vlámů se situace zlepšuje, ale k barvě růžové to má přesto daleko. V souvislosti s tímto navážu na Nizozemí, ve kterém je to obdobné (nyní mluvím obecně). V Utrechtu funguje hudební klub, ve kterém hráli Ion Dissonance a Roni Size. Holandsko je všeobecně zemí, ve které vládne taneční hudba. Nicméně v obou zemích existuje spousta míst naprosto odloučených od mainstreamové kultury. Ono si na last.fm stačí najít koncerty v obou zmíněných zemích, zjistíte, že koncerty tvrdší hudby se odehrávají na jednom místě kdesi v Horní Dolní. Co napsat víc. Kluby se zavírají všude - jedno, jestli CBGB, nebo Belmondo. Je to nekonečný boj, který se z dlouhodobější perspektivy nedá vyhrát. Myslím, že se ale problémům dá předejít. Pokud se nepletu, The Ocean dali v Berlíně dohromady prostor, v němž bydlí, zkouší, hrají a schází se lidi i na pivo. Rozhodně bych nekupoval (nebo cokoliv jiného) místo, kde hrozí neustálé stížnosti. Je mi ale jasné, že investice do nebytových prostor je v řádech 5-10 melounů (spíš víc). Další věc je ta, že to místo si na sebe musí vydělat (tzn. najít pragmatické řešení typu fajn hospoda, která se něčím odlišuje (nechci zabíhat do detailů, abych nevařil z vody). Promotér koncertů minoritní hudby si tímhle NIKDY nevydělá, je to spíš hobby. Otázka je, jaké máte ambice: jestli vám stačí něco malého jako Sedma, to by neměl být problém, ne? Nedoporučoval bych hru vabank, stačí si přece zajet do fungujících klubů na Západě, předtím vyměnit pár informativních emailů s majitelem, popř. organizátorem a pak se ho na místě zeptat na konkrétní věci. Když jsem byl na Textures v jedné holandské prdeli jménem Hengelo, parádně jsem si na tohle téma pokecal s barmanem alias šéfem místního rockáče. Už jsem toho namlel dost. Končím.
Pavla - 17.07.09 13:11:33
lemmy: já v Metru nebyla jak jsem psala, takže opravdu nevím, mám to jen přeneseně, že prostor klubu je v pohodě, ale pravdou je, že o společnosti která se tam schází řeč nepadla. Takže dík za info:-) Ono asi taky záleží, jaká akce se tam koná, předpokládám že na metalovou akci by tam nějaký extra slepičky nedorazily.. ale možná i nikdo ostatní:-D
lemmy - 17.07.09 11:53:33
aby šéf netrkal :-D ale janičku si dej...
brutusáček - 17.07.09 11:43:57
marast nebo chieffff? :)
bizz - 17.07.09 11:22:12
:-D Janiššška :-D Marast ma z minulosti u nekterych taky (jeste stale) posramocenou povest
lemmy - 17.07.09 11:16:15
pavla: metro rozhodně není pohodovej klub, pokud nejsi slepice ze spořitelny nebo pošťák (tím chtěl autor říci, že ačkoli je klub celkem normální, společnost, která se tam schází je šílená, nudnější banda neexistuje) chief: brooklyn se teď dal zas trošku dohromady, nácci tam přestali chodit, ale ta pověst je pošramocená na mooooc louho (ps. dělá tam barmanka janička, která vypadá tak na 14 let, takže se tam dá zajít)
Adamos - 17.07.09 10:42:24
Asi by bylo dobré zmínit tady taky košický Collosseum, kde je těch klubů taky víc. Furt se tam něco otevírá a zavírá, teda z toho co jsem pochopil a z toho co jsem měl možnost vidět, tak tam fungujou vedle sebe metly, hc, punks, skins prostě všechno a celkově to na mě taky zanechalo celkem příznivej dojem. V praze je v tomhle směru jedinečnej Cross, ale ten o tvrdý hudbě taky moc není, ikdyž jsem tam měl asi 4 roky zkušebnu a chodili jsme dolů na pivko a metal i core se tam občas slyšet nechal.
Satan.rap - 16.07.09 22:24:09
Pavla: hehe, ale ja si Mor nahodou uzil. Je mi to jedno na Meshu a DEP zvedavej nejsem. Nakonec si za par dni prectes jak jsem to mel v pici a vlastne se mi tam libilo ohulena mp3, INTO MY HYPERCUBE stav a papalala:-)))
brutusáček - 16.07.09 12:58:31
nejvíc mucky muck
bizz - 16.07.09 11:22:23
wow, to zni jako ze je fakt v brne hafo klubiku a klubicku.. no na Faval jsme si to mooooc uzili, mucky muck s Vanenou, Brutikem... ;-)
Pavla - 16.07.09 11:01:18
to bizz: Brooklyn v Brně celkem v pohodě, ale jakto jen říct.. není to zrovna moc oblíbený klub na pořádání akcí. Přístup Vildy super, ale když chceš trošku solidní zvuk musíš si sehnat externího zvukaře i s aparátem. Jo a bývá tam nechutně, ale fakt nechutně nahuleno:-( To v Yachtu se chodí disciplinovaně kouřit ven, což je úplně luxusní. Jinak v Brně ještě celkem solidně valí Melodka, ale je to desítkáč v centru, takže brzké začátky jsou nevyhnutelné a lidi se na sedmou scházejí těžko:-( V pohodě je i Favál, ale je to už trošku větší klub, na pořádání UG akcí kde ti přijde 50 lidí je to absolutně nevhodný, projedeš na tom i gatě. Však na Faválu jste s Marastem loni na podzim strávili pěkné chvíle, což? :-) Pak je ještě nedávno otevřené Metro, dle reakcí lidí taky v pohodě klub, ale osobní zkušenost ještě nemám. Pak je spousta malých klubíků na komornější akce, třeba Stará Pekárna je super. Všeobecně bych řekla, že v Brně je dostatek možností pro pořádání klubových akcí, ale návštěvnost je jedna velká sázka do loterie, nikdy nevíš... :-D
Pavla - 16.07.09 10:44:19
to Střap: hele já si jen trošku rejpla, proto taky ty smajlíci všude:-) V zásadě jsem chtěla lehce ironizovat tu situaci, kdy kvůli jedné kapele člověk jede na fest, který ho jinak vůbec nezajímá a musí tam sdílet prostor s dalšími cca 15000 lidí, s kterýma si nemá co říct:-( Ale možná tomu nebudeš věřit, ale i já měla koupený lístek na MOR a to jen proto, že jsem chtěla vidět Voivod. A jak jsem byla ráda že tam nemusím a že si je v klidu vychutnám ještě třeba s Meshu, Cynic, Anathemou a tvými neoblíbenými tDEP na Knockout festu ! :-) Takže v pohodě, možná by ses mohl taky někdy něčemu jen tak zlehka zasmát:-) Jinak co poslouchám vím, je to moje volba, moje subjektivní záležitost, takže si dál budu poslouchat co budu chtít :-)
bizz - 16.07.09 10:14:10
Pancor byl dole a o vchod vedle, pak z nej udelali nakou hernu..
killer - 16.07.09 09:19:01
A kde byl teda pancor?? A to bordo funguje nebo ne???
brutusacek - 15.07.09 17:00:08
hmm bordo ok......ale rum by tam měli zakázat :)
bizz - 15.07.09 16:39:20
Bordo pytcho
killer - 15.07.09 16:12:28
a co ten prostor na Vinohradsky a vinohradsky trznice??? Tam uz kdysi jednou rockac a hospa byl... jak se to menovalo? Pancor??? Vzpominate? Pokud by neco takovyho bylo tak ja bych byl jedine pro:-)))
brutusacek - 15.07.09 15:07:43
tak se zvukem se tam dá zapracovat, i já mam nutkání na ty dveře někdy zabouchat aby to ztišil....to že je to diskotéka, dalo by se to překopat, jen mít love na to to koupit....ale jinak jako klub v praze..uff nevim..
Satan.rap - 15.07.09 15:02:43
futurum se docela kritizovalo cece brute. Navic tam jsem z toho zvuku vetsinou vcelku ricnej a btw: ty si mi to myslim taky nekdy rikal nebo psal...nebo si te pletu?
brutusacek - 15.07.09 14:44:24
futurum ? dole klub nahoře sál ? celý ten objekt je ok. metro nočky dostupné ?
Satan.rap - 15.07.09 14:38:49
ja si taky myslim, ze mohlo jen me zajima jestli je v Praze mozny udelat takovej spravnej klub nebo ne a resp. kde atd.
killer - 15.07.09 14:28:16
mozna jedine kdyby Shindy a jeho kumpani, koupili neco, udelali si tam kancly, studio, sal, hospodu, a cestovni kancelar, ktera by delala zajezdy na BA a treba i jiny koncerty:-))) Tohle by vlastne moh udelat kdokoliv, ale jde o to, ze jim by to mohlo vydrzet delsi dobu. Jinak si myslim ze ta nase komunita je sice mensi nez v jnech zemich ale zase si myslim ze drzi docela dobre pri sobe a tim padem si myslim, ze neco takovyho co popisuju nahore by moho fungovat.....
pf - 15.07.09 14:21:26
týhle debatě nerozumim. vůbec.
brutusáček - 14.07.09 19:39:10
asi hej, nebo se na tom bude dělat politika.....možná jen v čechách chybí to, že ta komuna neni silná, koncetrovaná v jednom místě...
Satan.rap - 14.07.09 19:30:48
vidis to je to, co jsem chtel rict a docela me to trapi...vidis v Praze snad zavrou kazdy CBGS
brutusáček - 14.07.09 19:08:03
nijak....unás v tom našem pravně-politicko-zákoném bordelu nijak...jisté fluidum tu asi dle příspěvků funguje kolem toho yachtu, v praze kolem 007...ale vyloženě "alternativní" jestli se to tak dá říct něco jako Milada? unás...v dnešní době byznysu? :)
Satan.rap - 14.07.09 18:53:30
hm brute o tom to cely tak trosku je ovsem otazka je jak z toho ven:)))
brutusáček - 14.07.09 18:14:29
futurum zvedam palec nahoru, i přes občasnou přehulenost, ale je to dostupný a navíc žádná desátá tam nehrozí. Jinak jak si čtu všechny ty příspěvky tak docela zamrzí jak to v cizině funguje, kluby, komunity atd...a unás? se na zavření a otevření klubu naháněj politický body :(
wajt - 14.07.09 16:53:41
bizz: Futurum bych sem vůbec netahal - to, že se tam občas objeví nějakej ten metál, nemění moc na tom, že je to především diskotéka a když tam zavítáš v nesprávnej den, tak si vevnitř nedáš ani pivo, páč tě u vstupu vykope nazi ochranka.
killer - 14.07.09 15:38:58
bzz: ju ju mas recht, ale ty kluby co sem menoval maj vesmes dobry spojeni, jen jak toho vyuzit.... o RC sem slysel ted teprv tady a docela sok:-((((
bizz - 14.07.09 15:02:22
kot, jj, ale v ofiko clancich se Strap zlepsil, ttaky to v nich ale delaval, asi tam jsem se naucil jet hjeho druhou myslenkovou linii :-)) anebo mozna pri tom, kdyz jsme nacvicovali covery Harmageddon a Toreador z naseho cd Inquisition Symphony :-D killer, nj, ale to je o tom, ze tam maj nejakou slusnou dopravu. dostan ze Psa v noci, kdyz ti ujede vlak, ta cesta tam mi jinak neva. nicmene ze je zavreny RC, tos stihl az ted? :))) to uz je par tydnu ;-)
brutusáček - 14.07.09 14:56:50
bizz: tak tak jsem to taky pochopil, ale řeknu střapovi 30 hc, screamo atd kapel který nic střapovi neřeknou a je to to samé...fluff je prostě..jinde
killer - 14.07.09 14:34:47
ohledne toho londyna a kodane, sem zapomel zmint, ze tam to funguje naprosto hladce a suprove, lidi tam sou zvykly za metalem jet na druhej konec mesta a nikdo si nestezuje
killer - 14.07.09 14:32:00
ale fuuuuuuu rock kafe je zavreny???!!!! Fnuk maximalni:-((((( Jako je tady v Pze par docela dobrej mist na poradani gigu a rock klubu Vagon (i kdyz ten je spis na jazz-soft rock), chmelnice, abaton, roxy, akropole, black pes, retro music hall, folimanka.... ale par je trosku dal od centra. Vadi to?? Rock kafe samo chybi me osobne moc pac sem tam byl na hoodne honcertech a to jak ve starym tak novym:-( Musime si ale prilozit ruku na nase rockovometalove srdicko a rict si, je to vubec vydelecna cinnost mit rockovej klub?? Nemyslim hospu ale fakt klub? Rekl bych ze vzhledem (jak rek Strap) k tomu, ze sme minorita a ne zrovna oblibena u verejnosti v globalu, tak ne. Z toho plyne, ze majitele domu v centru samo chtej neco pro turisty a co sype love:-((( Proto koncej vesmes vsechny rockace v okoli centra bohuzel:-(( Z jineho uhlu pohledu v Londyne a Kodani neni jedinej (nebo aspon o nich nevim) vetsi (cca pro 500 lidu)rockovej klub v centru! Vsude tam mate tunu klubiku a hospudek se zamerenim na vsechnu moznou hudbu vcetne rocku-metalu, ale pokud chcete neco vetsiho tak se vzdy pakujete z centra.... na jejich obhajobu ale zase musim rict ze k temhle klubum jezdi metro, coz si myslim ze by byla cesta i u nas. Kazdopadne aby to poradne fungovalo se vsim vsudy, tak by se asi musel koupit (ano koupit!!!) nejakej celej barak a z toho udelat rockac....
kot - 14.07.09 14:18:16
me trosku trapej nedokonceny vety, uhybky do slepejch vetnejch ulicek a vynechany slova
bizz - 14.07.09 14:13:13
tak ma Strap obcas problem stihnout napsat, co mu jede hlavou, no :) ja to zvladam :-D
kot - 14.07.09 14:10:40
nechapu prispevek 8:59
bizz - 14.07.09 14:08:34
brute, Strap se v tom prispevku neptal na velikost kapel
brutusáček - 14.07.09 13:44:51
ale jinak tě střape chápu s Vizovicema, taky bych tam na meshuggah jel, uplně přesně jako ty... :)
brutusáček - 14.07.09 13:44:18
střape: uff kámo, trošku mi dává pochopit co píšeš v posledním příspěvku a poslední věta se ptáš co hrálo na fluffu "většího, významnějšího" ? pro mě nejvíc na fluffu třeba Converge. Ale fluff, už je mi to nudný opakovat, není až tolik o hudbě. Škála kapel a žánru je pestrobarevná a člověk si vybere to svoje co ho pobaví. Pro fluff hraje rozhodně skvělá atmosféra, pro mě lepší než je na obscenu, žádná ochranka nikde. Spousta zajímavejch aktivit jako workshopy a přednášky. Tobě to bude asi k smíchu že nějací rejžožrouti se tam baví o právech zvířát. Fluff vyjadřuje v jistym smyslu to co se říká o hc ... more than music....a noční afterpartydiskotéky hehe :)
bizz - 14.07.09 11:22:24
kdyby nebyl majitel arealu Black Pes/hotýlek idiot, tak to dal dohromady a mohlo to fachat podobne. jnez je to debil, kterej na to sere a radsi to za almuznu nechava jako ubytovnu pro ukáčka a nechava to chatrat. treba Obscure tam mohli cpat kdejakou kapelu, mohlo tam byt funkcni studio se spanim, coz mel Ondra kdysi predstavu..ale zase jsou to Klanovice, kdo pojede tak nak na pivko do Keynowitz, to uz je moc okraj.. :/
O. - 14.07.09 10:55:56
Drážďanskej Skullcrusher. Klubík pro 200 lidí na kraji města. Dřív to asi bejvala nějaká menší tovární hala. Dole se hraje, nahoře úžasnej prostor pro kapely i s postelema, barem, křeslama a vůbec zázemim o kterym se tady může kapelám jen zdát. Venku na parkovišti se grilujou wursty a velkej Jim Beam za 2 eura taky neni k zahození (no uznejte...kde to v čechách seženete). Majitel starší sympatickej cápek a lidí se tam taky ten večer sešlo dost.
Satan.rap - 14.07.09 08:59:00
Pavla: draha slecno vis co poslouchas?:-))) ano je v tom skutecny nevkus ja vedel, proc tam a videl jsem jednu kapelu akorat s nikym se nebavil a vis pokud se ti ty barvy nesebehnou neni jediny duvod, aby si cokoli poslouchala a jo vis o tom jaky lidi nevedi, co poslouchaji to bude priste. A vis ja jsem zalezel od tech, co chci slyset, co slyset chci a ne o ty, od kterych nechci slyset nic. A vis co? Nekdy neni, ani na MOR, co kritizovat. Hele hralo nekdy Flaffu se zeliburgerama neco, co melo smysl?
bizz - 14.07.09 00:47:20
takze na ty zkurveny lidi srat a radsi jako Zach a Miri tocit porno, nebo mrdat. co v Brne Brooklyn? slape to?
Pavla - 14.07.09 00:44:45
co se klubů týče.. souhlas s lemmym, Yacht je hodně na pohodu. I když poslední dobou až moc často vypadává proud ( na Rosettě mě to pekelně NASRALO!!!) Trošku problém je, že pamatuju Yacht už cirka nějakých 15 let a ten papundeklovej domeček je pořád stejnej... každý koncert si říkám, jestli už se tentokrát sesype jako hormádka z karet nebo ještě ne:-) Zajímavý na Yachtu je, že nemá žádný ofic stránky, nikde program ani žádný info a lidi tam přesto chodí. Což znamená, že nejde ani tak o klub samotný, jako o akce, který se tam konají. Yacht má naprosto specifický osazenstvo. Jinak v Brně funguje klubů několik se střídavým úspěchem...ale jsem toho názoru, že o brněnské klubové scéně by se nejlépe mohl vyjádřit Buky, který tam tráví povětšinu svého studentského života :-) Jinak já mám osobní zkušenost s rockovým klubem v našem malém městečku Blansku, kde dva nadšení kluci reagovali na ty věčný kecy lidí, že se nic neděje a vybudovali velice pohodový a příjmný klubík s poměrně solidním zázemím ... koncerty jsou každej týden, program obsazenej až do konce roku a jediným problémem jsou lidi.. prostě nechodí:-(
brutusáček - 14.07.09 00:39:02
tyvoe střap a vizovice nakonec jo..hehe náhodou mě vodovod v polsku zajímal a byl dobrej, prímovej psycháč hehe, songy co člověk moc nezná tak chytí hehe jinak rock cafe má nějak fungovat od podzimu, volby, bém neasi..
Pavla - 14.07.09 00:18:54
Tyy jo Střap a Vizovice.. a to jsem si nedávno v Jetu vyslechla přednášku o svém hudebním nevkusu:-D Ale jo.. chápu, kvůli Voivod ses obětoval :-) Hele kdyby ses zmínil, mohla jsem tě přibalit do kufru na Knockout a mohl sis pak ještě zaskotačit s tvými oblíbenými hošánky z tDEP :-)
bizz - 12.07.09 10:52:27
Brutik na nich byl vcera na KnockOutu,i kdyz ho tam zajimali asi nejmin :-) CT,a zazils treba stary RC?Predpokladam,ze ani hovnajs.Dole uz to bylo,co do prumeru,se zvukem sic trochu horsi,ale oproti dalsim klubum bezkonkurencni. Lemča,tak ta Metelkova street by me zajímala,to bych rad dal.Trosku mi tem system pripomina nas Cross,kde si taky muzes zalizt jinam a najit,ne mozna cos chtel,ale jit dle chuti jinam.Treba na kavicku nebo chalku :-P
Satan.rap - 12.07.09 08:42:22
Mno pekne, tak jsem to presne chtel! Jen ukazte Cechackum, ze to jde jinak, preci jen tady kazdej jezdi za muzikou, kdovi kam tak at neco lidi vidi a premysli. Ja se pridam pozdeji dneska jedu na nejalternativnejsi festival na svere ve Vizovicich videt nejhorsi kapelu na svete hrajicich agrometal po vzoru skvelych hornicko/nacionalich kapel z vychodniho nemecka Voivod.
lemmy - 12.07.09 07:50:04
centrum vs. periferie je záležitost která se v brně řeší vlastně furt. yacht funguje tak stabilně zčásti i díky tomu, že absolutně nikdo nemůže vysírat... ALE mnohem podstatnější je, kdo tam akce dělá a jak je dělá. jinak do fungování komerčnějších klubů moc nevidím, takže nebudu vařit z vody. btw s tím EKH centrem nevíte někdo jak to funguje? a ještě zkušenost z Lublaně - naprosto geniální konglomerát klubů, polo-squatů, alternativních center a hospod na Metelkova street je těsně vedle ministerstva v naprostým centru. šlape to tam fantasticky, mrtě lidí... tajemství úspěchu je nahromadění mnoha malých a navájem na sobě nezávislých buněk na jedno místo, takže když tam vyrazíš, zaručeně tě něco zaujme, zaručeně někoho potkáš, a zaručeně něco vypiješ neasi.
Satan.rap - 12.07.09 02:44:55
ze by? jedeeeeeeeeeeeeeeeem! tak a dal
CrusT - 11.07.09 18:24:59
s tou akustikou v RC teda nevim, ja tam moc dobrejch zvuku nezazil, i kdyz to samozrejme nemusi byt vzdycky problem jen tech prostor, ale stejne...
bizz - 11.07.09 15:35:06
tak RC snad v zari zas otevrou,a le na jak dlouho...
kot - 11.07.09 15:27:21
kulturne = kulturne v muzice, umeni, galerie alzternativni centra apod uz je jina zalezitost
kot - 11.07.09 15:26:04
v madridu tohle funguje krasne, snad nikdy sem se ani nemusel hnout z centra abych se dostal na koncert. tri maly alternativni klubiky ve kterejch se vsechno podstatny odehrava sedej primo v centru a nikdo s tim nema problem. na druhou stranu, madrid je trosku jina vesnice, pac ven se vyrazi ve dvanact vecer, takze casovy limity tady moc nehrajou roli. A propos, ackoli praha nema takovy klubovy zazemi v centru, je kulturne daleko bohatsi, skutecne oproti madridu kde se v alternativni scene pohybuje tak dveste trista lidi jsem teprv ocenil jak je praha bohata. Alternativni rockovy koncerty jeste docela dobry, ale jakmile se clovek presune treba k elektronice, madrid uplna nula. a i celkove kulturne praha madrid vyrazne prevysuje, dokonce i v absolutnich poctech, a to i presto ze madrid je vyrazne vetsi, madrid je jedno velky electro/indie party stado, zjednodusene receno. fakt sem se situaci v praze docela spokojenej, i kdyz rock cafe je samozrejme skoda.
Satan.rap - 11.07.09 14:56:54
lemmy: To prave snad radsi clovece skoro ne. Vis proc? Za patnact let, co beham po akcich jsem zazil tolik zavrenych klubu kvuli tomu samymu, radsi skoro ne. Ono me to pak dost mrzi a vis jak ono prave tak jak to je v tom Nemecku, hm? Me je nakonec skoro jedno jestli je to v centru, kdyz jsem schopnej jet na Suffocation do Budapesti, ale!!! Chci klub, co bude fungovat at chces nebo ne klub jako Rock Cafe proste pojem byl a pojem byl Bunkr. Jasne mas Chmelnici atd. Ale podle me Rock Cafe bylo akusticky jako klub nejlepsi. Navic to byl klub s kapacitou 600-700 lidi a byl docela na pohodu pronajatelnej. Tohle nemohu rict o Roxy a Akropolis. Navic Rock Cafe byl proste cistokrevnej rokac. Hm?
bizz - 11.07.09 14:54:27
taky na Bordo nad Vaclavakem by se nemuselo zapomenout :) ja myslim, ze takovejhle klubik by byl realnej, jen najit misto a osefovat to s lidma, pac je hrozne chytry si koupit byt nad rockovym klubem (Rock Cafe) a pak si stezovat na hluk
lemmy - 11.07.09 14:51:05
střap: a myslíš že se teda dají věci někam posunout? myslíš že je reálně představitelný udělat v centru prahy rockovej club? jako miniclubíky typu chapeu, nebo v brně teď třeba vegalite, který žijou v podstatě z něčeho jinýho, to určitě jo. ale druhý rock cafe...? jo? ne?
lemmy - 11.07.09 14:49:23
tak v brně máme zaplať čertu duší yacht, kde to funguje parádně, ale je to v podstatě na okraji. hodně mě oslovilo vídeňský EKH centrum, ale mám dojem, že už je taky v problémech... jinak docela si se střape trefil, ale nějak vůbec netuším co s tím :-( protože nekomerční kultura je na tom u nás jen o něco málo líp než pedofilie...
Stana - 11.07.09 14:09:28
Pěknej článek, chválím. Rock cafe je škoda byl jsem tam na dvou koncertech a bylo to tam celkem příjemný. Z klubů u nás jsem měl nejlepší pocit z Yachtu: dobrá atmosféra, příjemní lidé, ale je trochu zruky. V zahraničí jsem ještě na žádným koncertě nebyl a ty kluby, který popisuješ že fungují jako komunitní centra musí být super. Nápad nemám, protože jsem jich (klubů) moc neviděl, tak fakt nemám představu, ale těším se na diskuzi která by mohla bejt zajímavá.
Satan.rap - 11.07.09 13:00:52
lemmy: od toho je diskuze jestli se daji nekam veci posunout nebo, hm? Diskuze typu slaby jsou trosku ohrany a nic neresej, proto jsme si s bizzem rekli, ze to zkusime trosku jinak. BTW: poslu ti mail s necim hodne prastenym.
lemmy - 11.07.09 12:50:43
tak v brně máme zaplať čertu duší yacht, kde to funguje parádně, ale je to v podstatě na okraji. hodně mě oslovilo vídeňský EKH centrum, ale mám dojem, že už je taky v problémech... jinak docela si se střape trefil, ale nějak vůbec netuším co s tím :-( protože nekomerční kultura je na tom u nás jen o něco málo líp než pedofilie...
bizz - 11.07.09 09:49:00
a v Pze mame Bunkr, Kain, tady se da hrat taky, ale jen lokalky, nic vetsiho..snad jeste Futurum bych zminil, ale tam obecne plati pravidlo prekourenyho zvuku, takze tam je zas toto minus
bizz - 11.07.09 09:47:28
ve Wermelskirchen je podobnej klub jako Arena a vubec betsina klubu v zahranici takto slape. nebo maj ty mesta kluby, jak jsou Roxy, Akropole, Rock cafe na pristupnejsich mistech. mam pocit, ze hezky je na tom treba Tancirna v Ove nebo Falesna moralka v Jihlave, tam jsem z toho mel taky prijemnej pocit. jen nevim, jak je na tom Moralka z pozice centra mesta, jestli taky neni vytesnena
Satan.rap - 11.07.09 07:46:53
vidis ten znam deset let pockame, kdo dalsi:-))
brutusáček - 11.07.09 00:10:45
arena ve vídni se mi zdála, že tak funguje, jasně je průser že je z ruky něco jako black pes ale nemaj problém s ničim, menší klub, větší prostor, venkovní plac...
  • Zkus tohle