Květnové koncerty 2019

Květnové koncerty 2019

I když Svartidauði hrávají v Praze poměrně často, jejich koncert v Modré Vopici je pro nás největším lákadlem května.

V průběhu roku 2017 jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají, a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

Pokud by někdo z pravidelných návštěvníků Marastu chtěl přispět svými tipy do budoucích článků, stačí se ozvat do komentářů.

středa 1. května

MGŁA + REVENGE + MALLEPHYR (Nová Chmelnice, Praha) – FB event

mIZZY: Na poslední chvíli potvrzená akce, aneb jak jinak strávit svátek práce a zamilovaných než na koncertě jedné z nejnásilnějších kapel vůbec? Lokty a žebra nachystat, a hurá do kotle na Revenge! Jako český support vystoupí nejlepší možná volba - Mallephyr.

Doporučují také brutusáček a JSt.

sobota 4. května

FIRE'S BURNING FESTIVAL (Randal Club, Bratislava, Slovensko) – FB event

mIZZY: Parádní blackmetalová sešlost v Bratislavě. Kromě slovenských skvostů jako Malokarpatan, Krolok a Goatcraft vystoupí například také polští Doombringer nebo rakouští Hagzissa a Kringa.

BLINDPARTY + FAKETOWN (007 Strahov, Praha) – FB event

brutusáček: Nadrom slaví kristovky, oslava proběhne nahráním živáku vlastní grunge kapely.

SILENT NIGHT 18: CHRA + GOSHEVEN + BLACK ACID + KULT MASEK (Ponec, Praha) – FB event

JSt: Christinu Nemec aka Chra znám z výborného dronového projektu Shampoo Boy, kde hraje s Peterem Rehbergem, tady se představí sólově. A asi poprvé v ČR zahraje osobitý maďarský kytarista Gosheven.

pondělí 6. května

GUTTERSNIPE + O RECHE MODO (Potrvá, Praha) – FB event

JSt: Noise rock, noisecore, trocha mathu? Každopádně hroznej nátěr, kterej pro jednou zní skutečně zběsile, chaoticky a extrémně. Koncert v režii A2+.

středa 8. května

KRYPTS + JUPITERIAN + SNĚŤ (007 Strahov, Praha) – FB event

mIZZY: Krypts s Jupiterian jsem na stejném místě viděl před dvěma roky a byl to parádní koncert, což očekávám i tentokrát. Navíc zde poprvé vystoupí nová pražská smrtící sebranka Sněť, kde působí lidé z Kreas, kteří moc dobře ví, jak má znít pořádný death metal, takže o důvod více se na Strahov vydat.

DR: Krypts? Finský death/doom ne nepodobný klasikům Incantation. Rozhodně stojí za poslech. Na konci května jim vyjde třetí deska.

Doporučuje také AddSatan.

čtvrtek 9. května

RUTKA LASKIER + KRUHY + MADE BY THE FIRE (Altenburg 1964, Praha) – FB event

brutusáček: Made by the Fire opět ve městě, teda na lodi.

PLANETY + CARL VON ZBUIEER (007 Strahov, Praha) – FB event

brutusáček: Vzkříšené Planety na kopci!

pátek 10. až sobota 11. května

INTO THE ABYSS FEST IV (Zaklęte Rewiry, Vratislav, Polsko) – FB event

mIZZY: Dvoudenní akce ve Vratislavi za rozumný peníz, kde jako headlineři vystoupí Sólstafir, Primordial a Mgła. Mě ale z velkých kapel nejvíce zajímají Godflesh, pak kotel s Poláky na Revenge a několik menších kapel. Například v pátek zahrají jazz-metaloví Merkabah, psychedeličtí Entropia s Arrm, ale také death/doom Krypts s Jupiterian. V sobotu dále avant-black Totenmesse a death/black Doombringer a kapely doporučené AddSatanem níže. Jen teda nevím, jak budeme přebíhání mezi třemi pódii zvládat.

AddSatan: Jedu jen na sobotu, hlavně kvůli Sabbath Assembly (snad zahrají i něco z Quaternity) a Godflesh (v klubu jsem je ještě neviděl a očekávám opět ultimátní diktát). Určitě mrknu i na doom metal/dark jazzové Messa a industrial doom drtičku Khost – ti budou hrát v Praze den poté, v neděli. Rád bych viděl i sludge/post-metalové Suma, ale ti se překrývají s G a SA.

neděle 12. května

KHOST + DESCENT (Dejvická Klubovna, Praha) – FB event

mIZZY: Smíchejte industrial Godflesh s drone doomem Sunn O))) a slušnou dávkou zla, a získáte Khost. Chytlavé rytmy zavalené špinavými zvukovými masami a odlidštěný teror. Jako support zahrají Descent kombinaci psychedelického doomu a stoneru, který jistě potěší všechny fanoušky Dark Buddha Rising či Om.

Doporučuje také AddSatan.

pondělí 13. května

HELPING IS PROGRESSIVE VOL. 2 - POVODÍ OHŘE + SEVERNÍ NÁSTUPIŠTĚ (Prostor 39, Praha) – FB event

brutusáček: Progressive, o.p.s. je nestátní nezisková organizace, která reaguje pružně a adekvátně na potřeby současné společnosti. Již od svého vzniku se organizace zaměřuje na specifickou protidrogovou prevenci, především na harm reduction programy. Mezi hlavní cíle organizace patří prevence HIV/AIDS, ochrana veřejného zdraví a poskytování odborného poradenství v oblasti závislostí. Zahrají andělem ocenění Povodí Ohře a čím dál víc úžasnější Severní Nástupiště.

středa 15. května

IDLE HANDS + GHOST OF MEN + TRUE FIR (007 Strahov, Praha) – FB event

DR: Na tohle jsem narazil náhodou. Idle Hands mají na kontě jedno EP a dlouhohrající debut jim vyjde v květnu. Hudebně jde o směsku NWOBHM s gotickými elementy, občas na mě vyskočí Kvohst se svými chytlavými písničkami (Beastmilk apod.).

pátek 17. května

HAUSCHKA + PIETER DE GRAAF (Divadlo Archa, Praha) – FB event

DR: Mistr preparovaného piana Hauschka po pěti letech opět v Praze.

sobota 18. května

RINGS OF SATURN + NEKROGOBLIKON + MENTAL CRUELTY + LEFT TO THE WOLVES + HARBINGER (Nová Chmelnice, Praha) – FB event

LooMis: Chmelnice se bude zase jednou asi třást v základech. RoS jsou jasným tahákem, ale osobně se strašně těším na show střelených skřetů Nekrogoblikon. Přestože nová deska Welcome to Bonkers nedosahuje ztřeštěnosti předchozí Heavy Meta (kde mi hodně připomínali třeba Carnival In Coal), pořád se jedná o velmi pestrý koktejl různých stylů roubovaných převážně do hodně black a death/core základů. Zajímavé jméno je úplně na konci pro milovníky technického metalu á la Fallujah - mladíci z Británie Harbinger.

CRYPTOPSY + INGESTED + NIGHTRAGE + GLORYHOLE GUILLOTINE (R Klub, Chrudim) – FB event

brutusáček: Cryptopsy jsme viděli všichni několikrát, ale pořád to šlape, navíc proč si neudělat výlet do Chrudimi?

neděle 19. května

JEDNOTA NA VODĚ: BIG BRAVE + BRUTUS + MY DISCO + FIVE SECONDS TO LEAVE + TOSICO (Altenburg 1964, Praha) – FB event

mIZZY: Pět kapel, které více či méně koketují s experimentálním/alternativním rockem/metalem zahraje na lodi Altenburg 1964 za 350 korun. Za zmínku stojí především Big Brave, kteří loni v Underdogs odehráli jeden z koncertů roku, a Brutus, kteří v Praze nedávno vystoupili před Chelsea Wolfe.

JSt: Nadělili jsme si festiválek na lodi. Big Brave kombinují drone/sludge se snovým ženským vokálem a naživo mají zpravidla nadšené ohlasy, Brutus by se snad nejspíš dali označit za post-black'n'roll - extrémně zábavné, epické odrhovačky. Samozřejmě povinnost pro Brutusáčka. A My Disco stále více abstrahují post-punk až na nejzákladnější elementy.

HEIDEN + ERATH + FACE THE DAY (Modrá Vopice, Praha) – FB event

brutusáček: Heiden po delší odmlce opět hrají a hlavně poprvé v Praze naživo Facet the Day, loňská deska byla v topu, takže se zajdu podívat, jak to hraje naživo.

LooMis: Face The Day byli v Plzni výborní. Turné s Heiden bude mít zastávku i na domácí půdě kolektivu kolem Martina Schustera: kromě stabilní opory Filipa Kitnara jsou tu dva skvělí mlaďoši - basák František Vozobule a kytarista Jirka Rambousek. Heiden mají aktuálně venku desku Země beze mě, takže pokud vás nezláká níže uvedená akce, rozhodně doražte do Vopice!

I AM MORBID + ATROCITY + SADIST (Storm Club, Praha) – FB event

LooMis: Dvě akce v jeden den, ale já má nakonec jasno. Poslední deska Sadist nepřináší nic nového, živě jsem je viděl několikrát na Brutal Assaultu. V klubu by to mohlo být jiné, ale nějak nemám na Trevorovu cirkulárku náladu. Atrocity mají to nejlepší dávno za sebou a Vincentovi IaM debutem rovněž netáhnou. Mladá tuzemská progrese vítězí.

pondělí 20. května

BOOKER STARDRUM + MICROVOMIT (Potrvá, Praha) – FB event

JSt: Famózní experimentující bubeník a naši oblíbení tuzemští bordeláři. Potenciálně nejzajímavější koncert měsíce. Jednota vs. A2+.

WANG WEN (007 Strahov, Praha) - FB event

bizzaro: Strahovská Sedmička rozkvete nejen náporem jara, ale i pod hřejivými tóny čínského ansámblu Wang Wen, který bych dost připodobnil k norským Jaga Jazzist.

neděle 26. května

SVARTIDAUÐI + SATURNALIA TEMPLE + ALMYRKVI (Modrá Vopice, Praha) – FB event

mIZZY: Že by konečně Svartidauði odehráli v Praze koncert s dobrým zvukem? Jejich islandským kolegům Misþyrming to loni ve Vopici nadmíru sedlo, takže očekávám intenzivní prezentaci nových songů, které v Bruselu i s technickými problémy zněly dobře.

brutusáček: Květen zakončuje islandská černota, kde se nabízí jenom otázka: proč to není v Underdogs?

AddSatan: I když tu hrají snad každý rok, tak jsem je v klubu ještě neviděl, tentokrát to vidím nadějně. Mj. jsem zvědav, jak živě vyzní věci z nové desky. Almyrkvi budou asi taky fajn a účast Saturnalia Temple svým způsobem též vítám, protože alespoň bude víc času na pivo.

Doporučuje také DR.

ARVE HENRIKSEN + DAVID KOLLAR (Ponavafest, park Lužánky, Brno) – FB event

AddSatan: Zadarmo, ve 20:30. Kdybych nešel na Svartidaudi, tak bych asi na Arveho do Brna vyrazil. Pro (nejen) brněnské fanoušky norského ambient / experimental jazzu jasná volba.

pondělí 27. května

BLACK TUCK + KURVY ČEŠI (007 Strahov, Praha) – FB event

mIZZY: Americký sludge Black Tusk se díky Kreas vrací na strahovskou Sedmičku.

úterý 28. května

MINORITY SOUND + LIQUID SPACE 9 + RISE OF SURYA (Rock Café, Praha) – FB event

LooMis: Let´s go party. Minority Sound budou křtít čtvrtou desku Toxin a jako hosty si pozvali další dvě výborné kapely. Smrští tónů a krupobitím úderů nás zahltí Liquid Space 9, zatímco Rise Of Surya spíše provedou hájemstvím myslitelů.

čtvrtek 30. května

GWENIFER RAYMOND (Punctum, Praha) - FB event

JSt: Parádní american primitive kytaristka. Pořádá Marast, Letmo a Punctum.

pátek 31. května

GETS WORSE + PRŮMYSLOVÁ SMRT + CONTROLLED EXISTENCE + ONANIZER + REYERTA (007 Strahov, Praha) – FB event

AddSatan: Power violence UK se zpěvákem z The Afternoon Gentlemen, power violence z Filipín / Singapuru a solidní domácí grind/fastcore/power violence trojka.


Přispěj do diskuze

zobrazit vše

tool naprosto v pořádku

včera Gwenifer Raymond aneb velšský masakr americkou "primitivní" (ehm :) ) kytarou :), většinu setu to znělo, jak když hrajou 2, místy snad i 3 kytary zároveň, zvlášť tu práci pravačkou nechápu (na to musí mít člověk snad 2 mozky :) ), oproti desce (která je taky velmi dobrá) o dost dravější a víc nářez, přitom pořád skvělý, chytlavý motivy, který se musí líbit snad "každýmu", možná i zatím nejlepší letošní koncert, z části i proto, že nemám moc s čím (žánrově) srovnávat
+ houslista Daniel Meier opět skvělý a opět jiný

25.5. na sedmičce INSTITUTE + NUSLE SOUND SYSTEM + LŮZA

Hm, tak hovno.
https://facebook.com/svartidaudi/posts/2402452516453493

Nemyslím si, naopak bych řekl, že Vopice je na jejich koncert nejlepší volba s nejlepší pravděpodobností pořádného zvuku.
Underdogs je sice super, ale stejně to je na zvuk náročnější prostor.
Mišpyrming tam loni na BA afterparty zahráli jejich nejlepší gig, co jsem od nich viděl, a od Daudi čekám něco podobného.
A co se týče velikosti, tak možná. Ale jelikož nejedou v tak nadupané sestavě jako kdykoliv v minulosti, nečekám, že na ně půjde tolik lidí jako v minulosti. Natřískáno bude určitě, jestli i vyprodáno, to nevím.

   gába: Není ta Vopice na Svarti moc malá? Taky dorazím.   

je, škoda že to neni v under...

Není ta Vopice na Svarti moc malá? Taky dorazím.

hwat the fuck ten Henriksen:) to asi musím vyrazit.

vůbec nevím, jak mi vypadli Khost, to by měl být hodně velkej tlak..

no a ještě jednou doporučuju Guttersnipe, kotek to měl hned ve dvou dekách a je to fakt zběsilost non plus ultra.

aktuálně

diskuze