MADE OUT OF BABIES, TAINT

report

Zájem o pěstvání tulipánů nás zase po necelém roce přivedl zpět do Holandska. Nejsme ale pouze milovníky fauny a holandských hockeydames, které nás tolik potěšily svým pekingským zlatem. Rovněž tak máme rádi i zajímavou muziku, protože bohužel nemůžene stihnout Silver Rocket Summer Stroj, rozhodli jsme se vynahradit si zážitek koncertem Made Out Of Babies v holandském Tilburgu.
Začněme pár slovy o překrásném a slovutném klubu 013 v centru turisticky atraktivního a v noci žhavého a živého města Tilburgu. Mimochodem, kdo cestuje do země oranjes, tomu vřele doporučuji noční Tilburg. Klub byl založen 1976, přestavěn 1999 a dnešní finální podobu získal 2005. Malá stage (tzv. Bat Cave), na které se odehrával dnešní koncert, byla otevřena 1999.
Předskokany jsou američtí TAINT. Nějakých necelých 100 posluchačů, kteří už jsou připraveni v maličkém sále, zjevně nepatří mezi skalní fandy kapely. Mezi skladbami po slušnostním potlesku následuje tak hluboké ticho, že bez nejmenší nadsázky lze slyšet padat jehličky. Samotná hudba TAINT je postavená na stoner rocku, Méďa napovídá Mastodon, mě asi spíš vyskakují The Ocean. Vystoupení je našlapané snad s výjimkou momentů, kdy dostává až příliš prostoru sólová kytara a především zpěv. Křikloun kvalitou ostatním hráčům nestačí. Basa a bicí ve vynikající souhře tlačí TAINT nekompromisně vpřed, a to často překvapivě technicky (slapping na plastovo-skleněné baskytaře byl neobvykle kvalitní). Jak ale dojde na halekačky a vybrnkávané riffy, kapela se na podiu vytrácí. Ocenění skoro půlminutovým potleskem po konci setu bylo na holandské publikum opravdu vřelé, ale na přidávání samozřejmě není ani pomyšlení.
Na podiu se po krátké rozehrávce objevují MADE OUT OF BABIES. Velmi nás překvapilo, že zpěvačka si vlastně celou dobu felila těsně před námi, aniž

report_545_px1

bychom ji poznali. Zdánlivě tuctová potěhulka se skokem na podium mění v charismatickou osobnost. Její "chodec" (rozuměj neurotické obsesivní chození z jedné strany pódia na druhou) nasadil rychlost, že by Střap mohl závidět. Mašíruje tam a zpět, dokud nezazní strhující tóny titulní The Ruiner z aktuálního alba. V ovzduší jsou najednou všichni démoni a jiné bytosti pekelné, které se ukrývaly v jejím nitru. „RUN!“ řve z plných plic a já sám najednou nemůžu popadnout dech. Hudba, která už z desek působí nesmírně naléhavě, je živě ještě mnohem intenzivnější, strhující a nasazení všech muzikantů je stoprocentní. Nakoplý heavy furious postpregnant-screamo hardcore (tagged by Méďa) mě v prvních dvou písničkách rozbíjí na desítky malých Lemmíků. Dopomáhá tomu výborný zvuk, ale hlavně to srdíčko... První dvě geniální skladby nasadily laťku proklatě vysoko a intenzita logicky trošku poklesla ke konci vystoupení - a publikum složené z leklých ryb tomu taky napomáhá. Ale pořád je co poslouchat. Made out of Babies je pro mě jednou z nejzajímavějších kapel ve svém žánru, jejich deska je vynikající, a vlastně není co psát víc.

Vložit komentář

bizz - 03.09.08 12:53:22
lemmy: prijels snad? tak nekecej! :-)
lemmy - 03.09.08 12:17:56
fuuu, jak macko najednou nezna, ale ke koteckovi, to se to tuli...
Meda - 03.09.08 12:17:27
moooc prosim :-)
bizz - 03.09.08 12:07:59
ti napalim dyfko, co jsem ted o weeku delal pro Terku..Teletubbies ti pomuzou, prip. muzu spalit i Ondrajsovi :-))))
Meda - 03.09.08 11:08:04
a co to je to tuli, tuli Sefe? Meda nezna...
bizz - 03.09.08 10:05:45
ne tulipany vozit, ale delat tuli tuli mas, Medo!!!
Meda - 03.09.08 09:28:55
o tulipany je velky zajem... nevedel jsem, ze se nesmej prevazet...
lemmy - 03.09.08 07:17:19
to mácko bol tak dobrý
brutusacek - 03.09.08 00:09:05
ale pánové přivezli hodně fooo sebou domu prej až prej na letišti i rozdávali :)

Zkus tohle