MESHUGGAH, THE DILLINGER ESCAPE PLAN, BETWEEN THE BURIED AND ME

report

BTBAM, TDEP a Meshu. Co bys, vole, ještě chtěl, abys vyrazil na koncert? Prostě sestava snů, u toho nešlo nebýt.

Středeční trojblok v podání otevírajících Between Buried And Me, šílenství a chaos rozpoutajících The Dillinger Escape Plan a robotikou veškeré zbylé síly vycucajících Meshuggah sliboval mnohé. Nejenže to byl nezaplatitelný dárek všem hudební matematikou oplývajícím, ale také jakási pseudoMarast akcička, na které vlastně chyběli jen ti, které mimo Matičku měst odvolaly neodkladné pracovní záležitosti.

Role předskokanů již od začátku byla jasná. Debutově si to u nás odkroutili mnohými opěvovaní Between Buried And Me. Já stojím tak někde na pomezí, protože oproti Colors mám o něco raději předchůdce. Ten byl o něco výraznější, více nekompromisní a ne tolik „artově“ a globalisticky pojatý. Muzika mě ale baví, má spád a obsahuje plno nápadů a instrumentálních výkonů. A takto to vlastně bylo i živě.
Od začátku celé muzice tak trochu vévodil velmi šikovný a fantasticky hrající bubeník (mladej Šón? ;), který hodně nápaditou hrou dle mě předčil celou kapelu. Ale samozřejmě jsem bubeník, a tak to vnímám trochu jinak, a proto musím říci, že oba kytaristé, tak jak na desce, hýřili mnoha sóly (hlavně ten vlevo) a melodickými vyhrávkami a plnili funkci těch, kteří celou kapelu vedou a na kterých kapela vlastně stojí. Rytmicky ale basák, jenž si také vystřihl jedno sólíčko, bicí fajně kontroloval a sem tam přidal nějakou tu finesku či vyjížďku do standardně jinak nepoužívaných pražců. Zpěvák polohující hlas do několika alternací obsluhuje také klávesy, které až na nějaké ty plochy a klidnější pasáže nevnímám v hudbě BBAM jako nějak důležité, protože jejich přítomnost až na uvedené pasáže či úvod některých skladeb není dominující. BBAM neznalým bych hudbu asi přiblížil jako melodický, progresivní a místy i nasypaný metalcore s občasnou hřejivější (heavy) vyhrávkou. Jinak ale vystoupení velmi pěkné, jisté, bez nijakých vad na kráse až na jednu menší zvukovou, která znamenala, že kytary oproti zbytku byly až příliš dole.
The Dillinger Escape Plan? Nechám mluvit více kolegu, jen dodám, že kotel vypadal jako MJC-pit, Roxy místo Rock Café pro tDEP-atlety nabídla více prostoru pro jejich eskapády a také to, že oproti minulému výstupu tDEP nabídli ještě Mullet Burden. Dále již Vaněna…

Nedávný koncert The Dillinger Escape Plan v Rokken Cafe patřil k dosavadním lahůdkám koncertní sezóny. Ani čtyři periody neodpluly, než jsme si mohli zážitek znovu vychutnat. Tentokrát měli TDEP daleko více prostoru, takže se mohli rozletět a rozběsnit do větší šíře a před větším publikem (792 platících diváků je opravdu krásné číslo). Takže svršky dolů, raz dva… a do toho!
Posedlost. Posedlost je slovo, které se mi jako první dere na mysl, když vzpomínám na středeční vystoupení TDEP. Ale není to jen posedlost, je to posedlost parodováním posedlosti. Je to zároveň šílenství i šílený posměch tomuhle šílenství…
Jako návštěva psychiatrického oddělení, kde si talentovaní pacienti dělají diskotéku a pranic nemyslí na následky. Taková atmosféra se hned po úvodním intru When Acting as a Particle a navazující Nong Eye Gong rozhostila v Roxy. Horko? Nevadí. Akutní nedostatek kyslíku? Nezajímá. Hned druhý Milk Lizard a publikum je ve varu. Tahle nová tvář kapely, kterou představila na Ire Works se mi nesmírně líbí, a podle ohlasu se, zdá že i mnozí staromilci vzali energický rokec v neurotickém podání na milost. Ne, nebudu komentovat každý jednotlivý trek, zazněly všechny oblíbené hity: Black Bubblegum (zdalipak už jste viděli nový klip? Z.D.E!), 43% Burnt, Fix Your Face, Setting Fire to Sleeping Giants, Party Smasher, Lurch.
Sebedestruktivní vlny živých torpéd létajících pod pódiem představovaly často jen matný obraz toho, jak řádili nahoře na podiu sami TDEP. Nejen lifter Greg s mikrofonem, který se ukázal jako parádní frontman, ale zejména Ben řádil jako černá ruka, jeho výškařské schopnosti by mu mohl závidět i Svatík Tonů. Nervní a roztěkaná pódiová show byla lemována akrobatickými prvky s kytarou, skoky a stagedivingem, divoký neurotický moshpit statečně nesl pekelné vedro.
Abych ale vnesl i několik kritických slov do téhle jinak emotivně laděné oslavy chaotické hudby. Zvuk nebyl tentokrát panu Dillingerovi příliš nakloněn. Možná to bylo částečně tím, že byl připraven spíše pro Meshuggah, ale na počátku setu nebyly jednotlivé nástroje příliš čitelné. Vše se v průběhu setu zlepšovalo, ale oproti vystoupení v Rokkenu byl zvuk přeci trochu slabší.
A ještě jedna drobnost, kterou bych nerad vynechal. Zažil jsem v publiku, v prvních řadách, zase jednou atmosféru, kterou pamatuji z konce devadesátých let na hardcorové scéně u kapel jako Catharsis. Na první pohled šílenství, ale pod drobnohledem ohleduplnost, pomoc při hledání brýlí, žádné lokty, pěsti, macho pózy… Je to možná drobnost, ale potěší.
Nebudu se cpát někam, kde nemám co dělat, tedy mezi Orthodox Meshuggah Worshippers (dále jen OMW). Z poslední desky Obzen nejsem nadšený, ačkoli ji vnímám jako krále obrody thrash metalu. Celkově mi Meshuggah imponují především svými instrumentálními schopnostmi, ale jejich skladby často nechápu. Byl jsem moc zvědavý, jak svůj neuvěřitelně intenzivní médl předvedou živě. Od OMW jsem vždy slyšel jen ty nejlepší ohlasy…
A ve chvíli prvních tónů bylo jasno proč. I oproti pořádně našlapaným Dillinger Escape Plan se najednou zatlačilo patičkou na plyn ještě o poznání víc. První tóny duněním povzbuzují peristaltiku, a tenhle tlak ani na moment nepoleví až do konce setu. Tomu já říkám mohutný zvuk. Ohlas u publika je ohromný a jednoznačně překonává ohlas DEP, ačkoli se OMW omezují na statické hrození a aplaus.
A právě zde bych asi měl předat slovo někomu jinému, protože já nebyl jeden z aplaudujících. Nevím proč, ale monstrózně vybuzený zvuk, palba kulometů a divoké záseky mi asi po pěti písních matní a já jdu hledat po celém sále místo, kde mi zvuk sedne lépe. Nenacházím. Hodina přísného monotónního nátěru je na mě zkrátka moc.

A Bizzaro přebírá slovo a pokusí se to nějak doplnit. tDEP i Meshu jsme poměrně nedávno u nás viděli, prvně jmenované rozhodně, a tak člověk, když již obě kapely v minulosti viděl, může už trošičku porovnávat. Ať někde v cizině, především Vídeň vládne (tDEP x Meshu), nebo někde u nás.
Meshuggah mají novou desku, a tak jejich set po letech omílání sliboval maličkou obrodu. Jenže obroda se až na tři novinky v podobě zkrácené Bleed [néééé :-(], při níž se kroky sprintera nořím skrz těch pár posledních řad přede mnou úplně na hranu pitu, Electric Red (to už i já jsem vcucnut vně) a Pravus.
Ale aby to dle prvních slov nevypadalo právě na to, že OMW jsou vskutku ortodoxní a bez schopnosti své modly zdravě posuzovat, musím bez okolků říci, že Meshu na mne tentokrát opravdu nepůsobili plně ve formě. Z těch pěti show, které jsem prozatím absolvoval, měli tentokrát sice nejlepší set jakého jsem se dočkal (Perpetual Black Second, The Mouth Licking What You’ve Bled, Stengah, Bleed, Suffer in Truth, Electric Red, něco z Chaosphere, Pravus, Rational Gaze, Future Breed Machine), ale bohužel i tak musím říci jaksi unavená show. Meshu sice samozřejmě vládli a válcovali, jinak tahle kapela ni nehraje, kteří je viděli vůbec poprvé pak také bezhlavě plenili merch-stánek :-), a hráli jako jeden bezchybný stroj, ale nemůžu si pomoci, byly málo vytažené kopáky (v Bleed to pak bylo vůbec nejmarkantnější - zvuk osmistrunek také evokuje, že kytary nehrají a jedná se o basshow) a jindy na detail bezchybný klikyHaake občas zrychloval, a tak si kladu otázku, neměli Meshu večer před Prahou nějakou jóó párty? Před minulým koncertem jsme měli s MJC čest jim dělat průvodce, tak vím, o jaké bardy se jedná, ale stejně nevím a k odpovědi mi to asi nepomůže…
Vůbec nejhustší koncík, kterého se letos pravděpodobně dočkáme, tedy zůstal díky výkonu Švédů maličko za očekáváním (ano, v tomto případě jsem asi hodně hodně kritický), ale i tak šlo o show, na které nebýt, rval bych si vlasy! BBAM zvládli roli předskokana na výbornou a byli dvěma hlavním stár konkurenčně schopni, tDEP přes počáteční zvukové nesourodnosti absolutně zadominovali a Meshu prostě jen splnili svůj jakýsi statut velkoplošných bombardérů, jimž akorát během náletu chyběl nějaký ten oktan v palivu.

Vložit komentář

brutusacek - 29.10.08 23:10:23
koukal koukal, jsem z té bandy nadšen..uvidíme jak se to vyvrbí..docela all star team.....
bizz - 29.10.08 21:19:19
mrkali jste na to video spylacopa? skoda, ze takhle Greg nezpiva live..
xoxox - 16.09.08 17:25:09
neslo by ty zmenseniny delat trochu kvalitnejc? ty v textu a thumbnails vypadaji nehorazne priserne a pritom ty fotky nejsou zly
bizz - 22.07.08 08:49:02
nahozeno par fotek ;)
LEON - 11.07.08 15:14:19
TY VOE Frede,KOTVA JE VŠECH PRAŽÁKŮ RÁJ A PRACHY JSEM MĚL,ALE JAKO PRAŽÁK JSEM TI NECHTĚL ROZMĚNIT....CHI CHI CHI
brutusacek - 11.07.08 12:50:25
přísnej schizmo na pražské feláky přísnej! :)) zaválel jinak tahání toho apecu fakt nezávidim..obzvláště ty hlavy co maj devianti...ale kdo vydržel až do konce měl krásnou možnost vidět celou obscuru včetně shindyho zapojit se do stěhování...a já je vždy během brutalu podezříval, že se někde nalejvají šampanským s lehkýma slečinkama někde ve výřivce :)))))))))
Stana - 11.07.08 11:35:27
hlavně schizmoušovské reporty jsou fakt prdel :D on by měl psát nějaký povídky do novin nebo tak něco
bizz - 11.07.08 11:27:09
tak schizmouš prihodil zas taky ruku k dilu ;-) a evidentně se i shodneme.. :))
Coornelus - 04.07.08 21:22:40
moc pěkná recenze, osobně jsem šel na BBAM a DEP, oboje super. Meshu statici a pro mě nuda
DR - 04.07.08 20:23:23
hm pro mě ZKLAMÁNÍ (hlavně meshuggah - ale je fakt, že jsem v tomhle asi mimozemšťan)
bizz - 01.07.08 08:38:11
ne jak cerna dira, to jen Věčná černá sekundička ;-)
subeer - 01.07.08 07:30:45
Ja mel za to, ze cyborg kidmam, dokonce New milenium Cyanide Christ ohlasil. jedno z mala co jsem mezi trepackou nejak chytil, ale urcite na tom nebudu trvat - byl jsem meshu deliriu - vtahli me jak cerna dira
brutusacek - 30.06.08 23:11:25
u setu tDEP samozřejmě..ale aspon vám kolega lemmy postnul nádherný klípek
brutusacek - 30.06.08 23:10:38
POZOR CHYBA za kterou mohu já, když jsem na odkazujícím videu jako druhou skladbu označil black bubblegum což je špatně druhá písen byla samozřejmě MILK LIZZARD !!!!
brutusacek - 30.06.08 23:04:58
milenium myslim nebylo...
bizz - 30.06.08 20:57:28
Subeer, taky jsem nad tim premyslel a dokonce to v reportu taky mel, ale nakonec jsem to smaz, pac jist jsem si nebyl. Ale kdyz uz jsme dva :))
subeer - 30.06.08 19:23:08
Diky za 3 reporty - naprosto vycerpavajici a zajimave pohledy - diky ja jsem videl vsecky kapely na zivo poprve a byl jsem narame spokojeny - Meshu me setrelil asi nejvice - vubec. celou dobou jsem na balkone klepal palici - neskutecne me to vtahlo a rozdrtilo .. jenom 10-sata hodina byla vysvobozenim Nebylo neco z Chaosphere - New milenium Cyanide Christ
brutusáček - 30.06.08 15:36:38
www.meshuggah.cz i nějaké ty videa
lemmy - 30.06.08 15:21:26
http://ondrap.rajce.idnes.cz/Between_The_Buried_And_Me,The_Dillinger_Escape_Plan,_Meshuggah_-_Roxy,_25.6.2008/#DSCN2539.JPG tady jsou nějaký fotky, kdo máte odkaz na nějaký další, pastujte...
bizz - 30.06.08 12:51:16
Washig: dik, opravil jsem
Washig - 30.06.08 12:21:38
Alaska neni BTBAM debut
brutusáček - 30.06.08 11:30:22
hrálo se: Perpetual, Bleed, Stengah, The Mouth Licking, Electric Red, New Mill., Suffer, Pravus, Rational Gaze, Straws, Future.
bizz - 30.06.08 11:19:10
jen poznamka Sciffa k tDEP a Benovu padu z jeho apce ze 2m: jeste si tady nekdo mysli, ze se neda z metalu postavit na hlavu? :-D auvejs.. ale vstal a dal skakal Sharone Stonovi na kopak a tak dale, magor :))
meshu ggah - 30.06.08 11:10:01
na tendle dream ticket sem se radši netěšil bo sem si přihodil sádru nemohl sem do kotelny... a nakonec to byl jeden z best gigz ever!!%o btbam moc nemusim. tDEP dali výborný koncert, ikdyž taková bomba jako v rockafé se nekonala. z nadledu balkonového se mi zdálo, že předvádí velkou Show. až moc.. ale holt profíci asi nemůžou ponechat nic náhodě.. Meshuggah sem na rozdíl od ostatních eště neměl tu čest zažít a tak sem vyčkával a... byl rozkurvsekán na kousky:D nádhera, naprosto nekriticky sem si to užil, zvuk nahoře nádherě válcoval, fakt parádní vrchol večera. vysněný playlist, překvapivě nejlíp zněly kousky z mojí srdcovky DEI. ikdyžžž, oběma kapelám by slušel delší playlist a větší kotel:P:D ..a taky fanoušci co je mají líp naposlouchané - aspon nahoře zavazelo hodně týpků co se chytali jen na ty nejpochopitelnější pasáže. blepty blept.. PS:každopádně ještě k lemmyho potsřehu - díky že tohle vyzdvihuješ tuhletu polozapomenutou tradici ohleduplně kotlících spoluobčanů, je fajn, že na ni de v česku pořád eště narazit. v tomhle ohledu by byla blbost přejímat anglosaský model...;)
bizz - 30.06.08 09:52:49
Stana: jj, kdyz si dal Fredrik Combustion, taky jsem si doufal a hned to tam porvaval :-))))
Stana - 30.06.08 09:47:47
Já jsem tam šel hlavně na první dva učínkující, Meshu pro mě byli jen taková třešnička na dortu. BTBAM - výborní muzikanti, z Colors zahráli nejlepší vály, Selkies z Alasky je jeden z mejch nejoblíbenějších songů vůbec a ještě jsem doufal že by mohli dát Mordecai, snad příště. tDEP - 43% rulez! Připadalo mi, že Greg má občas se zpěvem problémy, ale zase je to frontman jak má bejt. Meshuggah - Intenzivní námrd to je první co mě napadá když si na ně vzpomenu, druhej den ráno mě tak strašně bolel krk a záda! U nich mě zamrzelo že nezahráli Combustion kdyžjeden z kytaristů v pauze mezi songama zahrál ten úvodní riff tak jsem se na to fakt těšil. Doufám že nás čeká ještě hodně takovejch tours!
brutusacek - 30.06.08 08:46:15
jásně pán řídící, když mu do sms napíšu nakonec machinu a když viděl 5 setů tak by měl vědět že na konci hrajou future breed machine :))) nicméně BBAM, MĚLI TU JEDINOU CHYBU A ŽE PŘEDSKAKOVALI, OČEKÁVÁNÍ DVOU DALŠÍCH HVĚZD BYLO VELIKÉ, ALE I TAK bbam OHLAS MĚLI, JÁ SE VĚNOVAL ŠERMU S MUŠKETÝRAMA :) S tdep MUSIM VE VŠEM SOUHLASIT S vANĚNOU A TO I OHLEDNĚ ZVUKU, PÁNOVE SI DOVOLILI I LECCOS "nedotáhnout" třeba výjezdy v "Setting Fire to Sleeping Giant", ale vše naprosto vyvážené podiovou show, utrhnutá struna ve třetí-čtvrté písni. spokojenost. á meshuggah: ze začátku musím říct, že jsem rád že jsem v té vídni asi ani nebyl, to srovnání které mi od "ÓEMFAOU", DO KTERÝCH SE TAKY ŘADIM, neustále přistává na stůl značně irituje. To proč byl ten koncert výjimečnej bylo dáno tim, že dlouho předtím nehráli, tak předvedli, dle legend, geniální set a výkon, od té doby sypaj koncerty jak na běžícím páse a bohužel jak to tak býva u každé kapely sety si různě zjednodušuje, "fláká" atd....to co jste všichni viděli ve vidní už neuvidíme vůbec a to ani v zahraničí, možná lepší sound ale výkon bude pořád stejnej, tak jako byl ted ve středu, tim nemyslim že byl špatnej naopak, husina opět naskakovala, euforie z živého výstupů osobních hrdinů se dostavila, paráda...add bleed: z videí z předešlého tour s ministry bylo jasné že ho nehrají celý leč doufal jsem v opak, electric red asi nejlépe zahrané z obZenu a pravus no škoda trocha utopeného fredrika......nemohu si pomoci ale naživo dává nejvíc právě future breed machine, inu starej dobrej thrash :)....celkově říct jo! super, příště půjdu určitě zas

Zkus tohle