Marasťákův průvodce Brutal Assaultem 2016

Marasťákův průvodce Brutal Assaultem 2016

Někteří jedou již v pondělí, někteří nevydrží až do závěrečných festivalových minut brzkého nedělního rána, pro většinu ale budou společná opět čtyři podia a čtyři muzikou nabušené dny, z nichž předkládáme několikero interpretů, kde nebudeme chybět a které si nenecháme ujít.

Úterý

Brutusáček

Na současném turné Neurosis si Steve Von Till našel čas, aby sám dvakrát vystoupil sólově. Jeden z těch koncertů proběhne již zítra na strahovské Sedmičce. Pokud se ti nechce, můžeš přijít za Marastem do Zlých časů v Nuslích.

STŘEDA 

Brutusáček's TOPBrutusáček

Bylo vlastně těžké vyselektovat nějaký užší blok kapel, protože které chci vidět, je opět kopa. A to si vlastně vždy po festivalu říkáme, jak organizátoři dokáží takový line-up překonat. Za mě letos jasná zvědavost na Mastodon. Mistři hrubého zrna ale i silných melodií. Mix staromilství a progrese. Z desek jsou kluci vlastně jasní, naživo jim to dost kazí jejich pěvectví. Může to být highlight, nebo i průser, ostatně už mě v Josefově zklamalo víc hrdinů. A pak, upřímně… miluju Mono a jejich hudbu, ještě se mi je nepodařilo vidět naživo a proto bude jejich set na oriental stage naprostý zážitek!

Cronic

Neurosis - pre mňa jednoznačne headliner celého festu. Surovosť, emócie, nepoľavujúce napätie a až neuveriteľná autentickosť. Aj tak by sa dali charakterizovať koncerty týchto nestarnúcich zakladateľov celého jedného žánru. Chelsea Wolfe - očakával som vystúpenie v stane, kde by bolo jednoduchšie navodiť komornú atmosféru a Chelsea napokon prekvapila hlavným pódiom. Zvedavý som ako to dopadne.

Mizzy

Neurosis - O Neurosis je zbytečné psát eposy. Jedni ze zakladatelů post-metalu a jedna z nejvíce ubíjejících live kapel vůbec. Aneb jak se stát zakládající a zároveň jednou z nejlepších kapel žánru. Slagmaur - Norský avantgardní black metal z Trondheimu, kombinující depresivní black s klasickými prvky. V minulosti Slagmaur koncertovali velmi málo a koncert na letošním Brutal Assaultu má být údajně jedním z posledních. Thaw - Poláci experimentující na rozmezí black metalu, sludge, ambientu a noise s dronem, kteří mě na loňském turné s Behemoth i letošní Žižkovské noci přesvědčili o tom, že v žánru, ve kterém se pohybují, patří naživo k těm nejlepším.

Ondrajs

Mastodon - Proč vidět zrovna mastodonty? Měli tu být už loni a přestože jde o velkou kapelu, tak k nám do ČR moc často nejezdí.

Loomis

Středa se stává regulérním hracím dnem se vším všudy, i headlinerem – Mastodon jsou samozřejmě jasnou jedničkou, ale to tu asi troubit netřeba. Nenechám se nachytat na švédské Shining, ale zato se velmi těším na italské techniky Sadist, až Trevor zapne svojí cirkulárku a Tommy rozehraje kytarovo-klávesové eskapády. Mortal Cabinet bude jedním z otazníků dne, do klubu jsem se neodvážil, tady to je ale zvědavostní povinnost. Ale nad všemi se tentokrát budou, doufám, tyčit američtí údržbáři vodovodů Vektor! Začíná se v 16:25.

bizzaro

Jo, středa je hustě nařachaná. Nikdo zde ale neuvádí Abbatha! Immortal bez něj už nebudou Immortal a jako frontman je výtečný, bude to určitě skvělá show plná hellish metalu. A taky ňáký svaly by to chtělo. Takže se ze mě na 45 minut stane primitiv pod podiem Conan.

ČTVRTEK 

Brutusáček

Bude mi naprosto jasné, že si budete říkat, jak se tady přikuřuje, ale faktem je, že kluci jsou hlavně kamarádi a je super pozorovat jejich reunionové krůčky - nejen na prknech, kdy to byl mix nadšení a nervozity a dobrý muziky. Na Brutal Assaultu jim vyjde nová deska Cygnus Oddyssey, takže je jasné, že mluvím o Demimonde. Festivalové pódium takového formátu bude výzva nejen pro kapelu, ale pro fanoušky na tu půl jedenáctou vstát.
Animals as Leaders u nás zbožňujeme jak z desky tak i naživo. Můj jasný top v žánru bohužel nebude mít ideální čas, na který si neveze svojí vizuální show, což je škoda, přesto si myslím, že koncert může pohanit jen zásah vyšší moci, protože při CAFO se zas budou měnit trencle. Vlastně čtvrtek bude ve znamení moderny: dopoledne to rozbrnkají Plini, kolem osmé večerní to rozmňoukají britští Tesseract a v noci to završí Leprous. Před Tesseract se nesmí opomenout králové peklo deathu Immolation

Loomis

Natlakovaný druhý den přinese razantní proškrtávání a zběsilé přebíhání. Volba bude padat jak na osvědčené tlupy (Animals As Leaders, Ihsahn, Obscura, Leprous), tak samozřejmě na tuzemské prezentace (Demimonde, Heaving Earth, Ahumado má smůlu, protože Gojira), doufám, že Ministry budou mít tentokrát lepší zvuk. Konečně se dočkáme Tesseract, ale Metalgate Stage skýtá ještě dvě další lákadla – britské Mithras, kteří na podzim vydají po 9 letech „comebackovku“ On Strange Loops a taktéž deathmetalisty, polské Embrional. Musíte však vydržet do 22:35, resp. 02:00.

Cronic's TOPCronic

Gojira - aj napriek „mainstreamovejšie“ ladenému poslednému albumu považujem Gojiru stále za veľmi silnú kapelu s vynikajúcimi koncertami. Takže v podstate musí byť pre každého, kto má rád moderný metal samozrejmosť.

Bizzaro

Plini jsou pro mě asi největším lákadlem. Vidět tenhle fusion je povinnost pro všechny milující otevřenou (a v tomhle případě výjimečně i pozitivní) muziku. S expermentálním grindcorem to ale zabijí Poláci Antigama, vraždit budou i Aborted, kteří live hrají jak šílenci a samozřejmě s Plini tour jedoucí Animals as Leaders a především Intervals nevynechám, neb kdy je člověk uvidí? Čtvrtek je prostě den progu, takže dále je to už jen mlácení již vyřčeného: Ihsahn, Tesseract, Obscura, Embrional, Leprous a… jak utéct z Gojiry na Ahumado? Toť otázka dne.

PÁTEK 

Brutusáček

Další volbou jsou Coroner. Spatřeni byli již na zimním Masters of rock, kde hráli hlavně z desky Grin. Byl to docela hypnotický zážitek, který se, věřím, bude opakovat. Navíc kapela oznámila, že bude nahrávat novou desku, dočkáme se ochutnávky? Textures představí svoje nové skladby z desky Phenotype, a pokud se nepletu, měla by to být pro pěvce Daniëla de Jongha česká premiéra. (Nebude, pozn. bizzaro)

LLooMis's TOPoomis

Třetí den bývá kritický, nicméně tady celý den budu střádat síly na jedno jediné jméno – Coroner! Odpoledne nicméně budou povinností Iron Reagan a Voivod, stejně jako si pozdě večer si nenechám ujít německé elektrárníky Die Krupps.

Ondrajs

Coroner - Nutnost pro všechny milovníky (nejen) roku 1993! Snad nás tihle thrashoví veteráni přesvědčí, že měl jejich comeback smysl.

Cronic

Catastrofy - piatok ráno, frndžalica v krvi a slovenská zbojnícka tancovačka! Iron Reagan -- vedľajší thrashový projekt chalanov z Municipal Waste, prekvapivo stále v štýle MW. Thrash-punk-party! Treba niečo viac? Unearth - momentálne jedna z top metalcorovych kapiel, ktorá to vie poriadne roztočiť aj na koncertoch. Dúfam, že nadviažu na super vystúpenia As I Lay Dying a August Burns Red z predchádzajúcich ročníkov Brutalu.

mIZZY's TOPMizzy

Blues for the Redsun - Mezi českými kapelami žádnou další, která hraje takhle moc pomalu a heavy, pravděpodobně nenajdete. Svým zničujícím zvukem vás srazí na kolena! Jak se můžete dočíst v reportu z nedávnoho koncertu s Dark Buddha Rising, naživo jsou Blues for the Redsun naprosto skvělí.

Ondrajs

In The Woods... - Stejná rarita jako loni Demilich. Těžko říct, jestli odehrají jedno turné a pak to definitivně zabalí. Ale i to může být důvod, proč si jejich vystoupení nenechat ujít. Norové budou mít příležitost dokázat, že u nich nejde o studiovou záležitost.

bizzaro

Jasně, tohle vše a ještě Kronos, protože ve Francii se válí, k tomu shlédnout, jak je na tom teď zdravotně Satyr, tedy Satyricon, a pak na závěr sypačku s Dark Funeral.

SOBOTA 

Brutusáček

Duo Lightning Bolt si rozestaví apec mezi vás, dá vám intenzivní noise spršku a v klídku si odejdou, tohle by se taky nemělo nechat ujít, protože v záplavě veškerého metalu to bude pěst na solar.

Loomis

A na závěr, kdy už asi budu sotva plést nohama a z uší mi budou klíčit noty, si odpoledne zaskáču na Stuck Mojo, a pokud mě nezničí Destruction, tak se asi ještě půjdu vytratit do Mlhy.

Cronic

Behemoth - pre mnohých viac show než hudba, ale ja sa na nich úprimne teším. Kapelu sledujem už od albumu Satanica a je radosť vidieť, ako sa dokázali vypracovať na jednu z hlavných metalových kapiel súčasnosti. Mgla - Mgla už viac krát potvrdila svoju extra triedu a kvalitu a pri tom sa im stále darí zachovať si undergroundovú tvar. Wolfbrigade - jediná crustová lastovička na tomto festivale a hneď najťažší kaliber. Plus keď si človek k tomu pripočíta ako často sa títo Švédi objavujú v našich končinách, tak minimálne na nakuknutie do vedľajšieho stanu, kde budú hrať, to určite je.

Mizzy

Darkened Nocturn Slaughtercult - female fronted black metal, co chtít více? Snad jen smysluplné, propracované riffy s originálním, sypajícím bubeníkem a zpěvačkou, která se polévá galony krve. Aneb i z Německa pochází pár prvotřídních blackmetalových kapel.

Ondrajs

Disavowed - Určitě nejlepší BDM celého festu. I když se na X let odmlčeli, živě to bude zas natuty vražda. Misery Loves Co. - Jejich první dvě desky jsem hrozně žral. Bestiálně věrohorný industriální metal. Koncert ukáže, proč se vlastně dali po letech dohromady.

bizzaro's TOPBizzaro

Ráno neráno, síly nesíly, na Keep On Rotting určitě budu, překvapením by mohli být Hypno5e (zas ta Francie!), Disavowed jsou jistota, ale že opět hrají, jsem předtím netušil, klidně si na Behemoth nadávejme, ale ta kapela to prostě umí. Když jsem v Praze spolupořádal Ufomammut, bylo to masivní, určitě na ně zajdu. A s blížícím se závěrem se nechat dopálit sírou ArchgoatValkyrja.


Přispěj do diskuze

zobrazit vše

Já jinak plánuji, když mi to vyjde, kouknout i na Ambient stage na Schloss Tegala a Do Shaska!
s.brutalassault.cz/content/schedule/KAL%20stage%20plus%20vystavy.jpg

Co se Mastodon týče, tak jsem je viděl na Sonisphere 2011, kde hráli oldschool set jak svině a byli fakt parádní. Teď se taky bojím toho, že budou hrát moc novejch cajdáků a neuzpívají to. Nicméně, pokud budou Shining stát za hovno (čekám, že asi jo), tak se minimálně na závěr v podobě The Czral chci vrátit.

Slagmaur stejně nic novějšího než ty dvě desky (novější je 2009, tu z 07 mám ale raději) nemají, tak čekám, že budou parádní. Pro mě vlastně hlavní kapela, proč na BA letos jedu.

ItW po Funkenflugu fakt ne, to půjdu raději na ty Do Shaska!

Skoda. Dik za info.

   martin: Cus, nevite jestli budou na miste k prodeji jednodenni vstupenky?  
Na 100% jednodenni vstupenky nebudou a to ani na sobotu. PRY se BA blizi vyprodani...

   Ramses444: nikdo z vas se netesi na Year of no light ? no toto... kdo ma rad Neurosis tak urcitě musi vidět...  
ale tak jo, né že ne, jen nesmí zvučit půl hodiny do setu jak kdysi :)
   martin: Cus, nevite jestli budou na miste k prodeji jednodenni vstupenky?  
letos nebudou, je to i na webu BA, naopak, těší se velkému zájmu a směřuje to k vyprodání, což znamená že jednodení nepotřebujou :)

gorth zajímavý: Mastodon je hlavně zvědavost jak to "uzpívaj"...čeka jsem spíš flejm na Neurosis, jak bývá poslední dobou zvykem

Mastodon - Crack the Skye (2009) mě pořád baví moc, starší řežby taky, Hunter třeba z půlky cajk, z půlky nuda, poslední jsem ani nezvládl doposlouchat
Shining IV-VI (tedy do 2009) kvalita a inovace, pak sešup
Chelsea Wolfe - ono v zásadě už Pain Is Beauty je trochu slabší, resp. půlka bomby, půlka neposlouchatelný cajdáky, poslední mě už nebaví (ale tady to nebude pět let, ok)
In the Woods... - imo typ kapely, u které comeback nemá cenu
Slagmaur - slyšel jsem akorát desku z 2009:) ze současnějších věcí pár tracků, co mě moc nechytly

zcela jasně se v tom odráží, že mě poslední roky moc nebaví poslouchat novej metal:)

Cus, nevite jestli budou na miste k prodeji jednodenni vstupenky?

nikdo z vas se netesi na Year of no light ? no toto... kdo ma rad Neurosis tak urcitě musi vidět...

no je toho zas mraky, se určitě nestihne všechno, jako obvykle.

Gorth mi v emailu sdělil, že se letos nezapojí a že některé kapely, které by ho zajímaly, měly vrchol před pěti a více lety...má otázka je jasná, které a proč? :)

aktuálně

diskuze