NAPALM DEATH, DIECAST, END OF DAYS, VIBRATHORR

report

Tuto deštivou sobotu přijíždí do Prahy po sedmi měsících kultovní Napalm Death.

report_172_px1

Klasika ostrovního grindcore tentokrát představila v žižkovském klubu Matrix své vycházející album The Code is Red…Long Live the Code.
O rozjezd se postaral pražský Vibrathorr se zpěvákem Tomášem Macháčkem. Svého úkolu jediné české kapely tohoto večera se zhostili na jedničku. Jejich propracovaný death s hardcorovými riffy nenudil a mně osobně se velmi líbili. Po skladbách Time for Sacrifice a Sick of Yourself prišel na řadu i přídavek.
Je chvíli po deváté a začíná hlavní program oficiálního turné Napalm Death, které

odstartoval květnový koncert v holandském Utrechtu a Praha je jeho čtyřicátou zastávkou. Místo původně avizovaných newyorských hardcoristů Most Precious Blood, kteří odřekli celé turné, a na které jsem se těšil, nastoupili němečtí End Of Days, hrající šestým rokem metalcore a předvedli vše, co k této muzice patří, ale nějak zvlášť nevybočovali. Snad jen stojí za to zmínit jejich nové album Dedicated to the Extreme, které vyšlo na Alveran Rec.
Grindová atmosféra v Matrixu houstne společně s vlhkostí a teplotou v hledišti (to jako, že tam bylo spousta vilných samic?, pozn. LooMis). Téměř nefunkční klimatizace je jediné mínus tohoto večera. Jediná oáza čerstvého vzduchu je prostor pro účinkující. Je deset a přichází Diecast - tito zástupci bostonského

report_172_px3

coru se vrací po 3leté odmlce s novým vokalistou Paulem Stoddardem a novým materiálem Tearing Down Your Blue Skies. Jsou zaslouženě jedním z vrcholů večera. Jejich představení si za pódiem vychutnává i Barney a Shane. Pohybovat se s foťákem v kotli začíná být téměř nemožné. Diecast jsou fakt dobří!
Konečně nastupují mí birmin-ghamští miláčkové. Těžko se dá uvěřit, že hrají již přes dvacet let, spíše mám pocit, že o dvacet omládli. Čtveřice již delší dobu bez kytaristy Jesse Pintada, který již ani papírově není člen Napalm Death, nabíjí energií celý sál. Začínající šediny, které jsem znal z předchozích koncertů, jako by nebyly a vlasů snad i přibylo. Barneyho charismatický řev doplňuje Mitchův schizoidní jekot. Vše věnováno novému albu The Code is Red…, které se vrací ke kořenům Napalm Death, jak je známe z alb Scum nebo Harmony Corruption, bez deathmetalových experimentů. Vše je v strhujícím tempu a v krátkých pauzách hovoří Barney o právě proběhlých útocích v londýnském metru, o

report_172_px4

svém postoji k válce a současné politice. Tradičně nechybí coververze Dead Kennedys. Vše je grindcore dotažený k naprosté dokonalosti. Je to po páté, co se s Napalm Death setkávám a tento večer je zatím bezkonkurenčně nejlepší. Napalm Death odehrají během těchto třech měsíců přes padesát koncertů po celé Evropě.
Ti, co se rozhodovali před sobotním večerem mezi Napalm Death a finále Obscene Extreme festu a zvolili klub Matrix, rozhodně nelitovali. Pro mě to byl jeden z nejlepších koncertů poslední doby a CD The Code is Red…Long Live the Code s hosty jako Jello Biafra nebo Jeff Walker typuji na grindové album roku!

.:: další fotky z koncertu v GhAALL-ERcE ::... .. . .. ... .. . .. ... .. . .. ... .. . .. ... .. . .. . .

Vložit komentář

jara - 26.11.05 02:00:35
koncert napalm death nemel chybu!!!! to byla akce roku!!!
Wanderer - 20.07.05 11:50:35
Vibrathörr zdraví a děkuje za pozitivní report:-)

Zkus tohle