Články

přeposlat článek tisknout
NINE INCH NAILS, COLD CAVE

NINE INCH NAILS, COLD CAVE

  • kdy: 11. 6. 2014
  • kde: Praha, Forum Karlín

Nebyli jsme svědky metalového, rockového, elektro nebo industriálního koncertu. Byli jsme svědky Reznora a jeho vlastního žánru, který má mnoho podob a přesto jednu.

V den, kdy O2 Arenu okupovali fanoušci Lucie a nová sestava Suicide Silence se ukázala poprvé v ČR, ovládl Prahu Trent Reznor. Jeho projekt Nine Inch Nails neoficiálně pokřtil nový sál Forum Karlín. Zakončení evropského turné se sice neslo ve znamení nejmenšího koncertu tour, to však nijak neubralo na kvalitě necelých dvou hodin trvající show.

Zdá se, že přesun z původního místa konání nebyl krok vedle. Jednak NIN nevyprodali ani třítisícový Karlín (obrovská ostuda pro české fanoušky), ale hlavně pochybuju, že by O2 Arena poskytla pro danou muziku lepší podmínky. V neposlední řadě bylo pivo za lidových 48 kaček. Bohužel musím ještě dostudovat, abych dostal svou vysněnou práci na Wall Street a mohl tak za takový peníze nasávat. Cena občerstvení byla i na Prahu dost přepálená.

Předkapela COLD CAVE byla zajímavá bohužel jen smutnou věcí, a to jednorukým zpěvákem. Jinak zvláštní patlanice Depešáků a pěveckého projevu á la Robert Smith nenadchla vůbec a největší aplaus si tahle dvojice vysloužila poté, co ohlásila poslední skladbu.

Nine Inch NailsZhruba půl hodiny nato už zhasínala světla a na scéně se objevil mozek NINE INCH NAILS Trent Reznor s kapelou. Pomalejší rozjezd v podobě Me I´m not pomalu připravoval davy na šílenství následujících chvil. To muselo přečkat ještě další mírnější věc, elektronickou novinku Copy of A, následně ale zasadilo silný úder formou klasiky Terrible Lie a rozlilo se tak po celém prostoru sálu. Ze scény se pak stáhlo až při závěrečné Hurt.

Kvůli menšímu pódiu se prý světelný arzenál musel zmenšit, přesto byl vizuální požitek z koncertu ohromující. Celkový dojem by byl bez takového osvětlení a projekcí poloviční, světelná technika pracovala nadmíru zajímavě a prakticky každou další položkou setlistu nabízela novou vizuální kreaci, která znásobovala vnímání a prožitek skladeb. Totéž platí i o zvuku, který byl bez chybičky - hutný, drsný a přesto čistý a vyrovnaný.

Nine Inch NailsSetlist obsahoval především starší pecky, novému albu Hesitation Marks však nějaký prostor poskytnul. Zmíněná Copy of A patří k nejlepším flákům na desce a klidná Find My Way fungovala na publikum až kouzelně. Po hitovce Head Like a Hole, která naposled rozhopsala přihlížející, přišly na řadu dva přídavky. Text tradičního „zavíráku“ Hurt zněl pak i z ochozů a moc nechybělo a dav by přezpíval i samotného Reznora.

Reznorovo charisma je jednou z největších tažných sil koncertů Nine Inch Nails. Nebyli jsme svědky metalového, rockového, elektro nebo industriálního koncertu. On jako muzikant neuznává žánry. Byli jsme svědky Reznora a jeho vlastního žánru. Žánru Nine Inch Nails, který má mnoho podob a přesto jednu. O pražském vystoupení by se dalo napsat mnohem více, jeho atmosféra je však nepopsatelná. Doufám, že jsem NIN neviděl naposledy.

Jiné názory


Přispěj do diskuze

zobrazit vše

   AddSatan: Cold Cave nebavili ani mě a to mám tyhle gothic /"cold wave"/ blabla věci celkem rád (třeba The Soft Moon) i když nutno říci, že oproti NIN měli zvuk (záměrně) o polovinu tišší a horší, možná někde v komornějším prostředí, s lepším zvukem dejme tomu... ale i tak...hudba samotná nic moc   
tak jasně, Cold Cave je ubrečené oproti Soft Moon:)

   AddSatan: gorth: viz. třeba to co jsi psal k Tibetovi u Myrninerest, nebo u Grails...  
vidím tam jistý rozdíl

   zdeno: gorth: sliboval jsem bizzovi, že to pošlu co nejdřív, nakonec to nevyšlo, tak jsem zhruba za hodinku na poslední chvíli sesmolil tohle...takže ti úplně rozumim, dalo by se to poladit   
jasné:)

   AddSatan: a právě asi před měsícem jsem si "objevil Ameriku" a zjistil, že Belew na deskách NIN s Reznorem spolupracoval/hostoval už od Spirály, nejvíc asi na Ghosts I-IV ... zajímavý je taky srovnat si obal Spirály a THRAK od KC, která vyšla rok po Spirále...  
objevils mi Ameriku, obaly príma :)

a ještě perlička - původně s nima měl tour 2013-14 jet jako koncertní kytarista Adrian Belew z KC, nakonec kvůli nějakým "personal conflicts" z toho sešlo...

a právě asi před měsícem jsem si "objevil Ameriku" a zjistil, že Belew na deskách NIN s Reznorem spolupracoval/hostoval už od Spirály, nejvíc asi na Ghosts I-IV ... zajímavý je taky srovnat si obal Spirály a THRAK od KC, která vyšla rok po Spirále...

Cold Cave nebavili ani mě a to mám tyhle gothic /"cold wave"/ blabla věci celkem rád (třeba The Soft Moon) i když nutno říci, že oproti NIN měli zvuk (záměrně) o polovinu tišší a horší, možná někde v komornějším prostředí, s lepším zvukem dejme tomu... ale i tak...hudba samotná nic moc

NIN jsem viděl v klidu jen prvních 9 skladeb, pak už jsme to vlastně začínali pomalu zase balit :), ale opět paráda, nejsem nějaký jejich extra fanoušek, ale naživo to prostě dává + ten vizuál - světla, LED stěna dělá opravdu hodně (i když oproti tour 07 k Year Zero toho měli tentokrát přece jen méně) - ale zároveň to není přeplácané, všechno účelně a vkusně využito.... mj. vercajk měli rozložený v 8 kamionech (+ podium), což je na koncert pro necelé 3 tisíce lidí opravdu hodně a to to byl skutečně nejmenší koncert šňůry (jejich technici si stěžovali, že je to tam opravdu až moc malé, byť jinak je Forum Karlín logisticky celkem fajnově řešený prostor)

z toho, co jsem viděl, byla nejlepší Reptile a vůbec fláky ze Spirály pořád vládnou, škoda, že jsem si nemohl dát znova The Great Destroyer, naživo ta druhá polovina s blikacím LED masakrem epileptiků a nařvanějším soundem mě 07 dobře zabila...

trošku bych brzdil s těmi pojmy jako "Reznorův vlastní žánr" apod. zas jako až tak "nad/ne-žánrový" to není... podle mě jsme / jste byli svědky velice dobrého elektro-industrial-rock-pop-metalového koncertu :)

jinak taky si myslím, že by to bylo možné rozpitvat trošku víc, ale napsat o někom, že mu přijde jako charismatický frontman nebo tak něco mi přijde celkem v pohodě srozumitelné bez nutnosti dalšího vysvětlování... "kouzlo osobnosti" někdo (pro někoho) má a někdo ne no... projekci bych popsal jako chladnou, neurotickou, odlidštěnou a epileptickou, víc bych taky nevěděl :)

gorth: viz. třeba to co jsi psal k Tibetovi u Myrninerest, nebo u Grails...

Mě to teda vůbec nechytlo. :(

menší prostory, lepší vizuál, kterej asi nedosahoval toho co měl vloni po americe..možná škoda že jsem

gorth: sliboval jsem bizzovi, že to pošlu co nejdřív, nakonec to nevyšlo, tak jsem zhruba za hodinku na poslední chvíli sesmolil tohle...takže ti úplně rozumim, dalo by se to poladit

Jo, to je asi jediná věc, co bych zvuku vytkl. Mohlo to být trochu víc nahlas. Ale zase chápu, že většina lidí nemá potřebu si ničit uši a bylo to pro ně takto lepší.

aktuálně

diskuze