Noomi Rapace

Novinky ze světa filmu (1. týden)

Které filmy se loni nejvíce stahovaly? Na které se nejvíc chodilo do kina? A jaké české filmy nás čekají v kinech letos? To vše a něco navíc v prvních letošních filmových novinkách!

Project X

Server TorrentFreak vyhlásil desítku nejstahovanějších filmů a seriálů za rok 2012. Mezi seriály byla nejvíce stahována Hra o trůny, její jednu epizodu si stáhlo o půl milionu lidí více než celou sérii druhého Dextera. Seriály se stále nejvíce stahují mimo USA. Mezi filmy byl překvapivě největší zájem o Project X, komedie o obřím mejdanu tří teenagerů, která „porazila“ poslední Mission Impossible,  Temný rytíř povstal  i Avengers.
 
A jak to bylo s finančními zisky ze vstupenek do kin? Tam už je pořadí přece jen očekávanější. Celosvětově utržili nejvíce Avengers, následovaný třetím Batmanem a bondovkou Skyfall. Všechny tyto filmy se dostaly přes miliardu dolarů, přes 200 mil. dolarů se dostal i dvacátý Hotel Transylvánie. Avengers vydělali nejvíc doma v USA, kde také zabodovaly Hunger Games. Nicméně je vidět, že do kina se alespoň na velké filmy pořád chodí.
 

Karel Čáslavský

Den po Novém roce zemřel v 75 letech po dlouhé nemoci filmový archivář a historik Karel Čáslavský. Většina z nás jej pamatuje především jako odborného poradce z Rosákova Videostopu nebo z cyklu Hledání ztraceného času, Čáslavský však byl v mládí také asistentem režie na Barrandově a napsal několik knih, mj. monografii o rolích Vlasty Buriana. Čáslavský se kromě českého filmu specializoval v archivech na počátky kinematografie, němý film a americkou grotesku.
 
Noomi Rapace pokračuje ve své kariéře v anglicky mluvených filmech. Uvidíme ji v akčním thrilleru Dead Man Down (výborný trailer zde) a byla jí nabídnuta také hlavní ženská role v adaptaci povídky Dennise Lehaneho (autor Prokletého ostrova, Gone Baby Gone a Tajemné řeky) Animal Rescue ze sbírky Boston Noir. Její hrdina se snaží zbavit své kriminální minulosti, ale zaplete se do psích soubojů, následně i do loupeže a vraždy. O film měl původně zájem David Cronenberg, nakonec bude režírovat Neil Burger (Všemocný). V hlavní roli uvidíme Toma Hardyho.
 

Vin Diesel

Za poslední dva týdny se vyrojilo hned několik novinek o Vinu Dieselovi. Universal si ho vybral jako producenta a hlavní hvězdu nové adaptace seriálu Kojak, k němuž píší scénář autoři několika bondovek (včetně posledních tří) Neal Purvis a Robert Wade. Další Riddick uvede Diesela na plátna kin (i IMAXových) toto září. Jeho hrdina se zanechán na vzdálené planetě musí postavit tamním obyvatelům a posléze i lovcům lebek. A nakonec se Dieselovi vyplnil celoživotní sen, bude mu umožněno natočit trilogii o Hannibalovi. Ne Lecterovi, o tom antickém.
 
Rok 2013 bude bohatý na české filmy. Čeká se jich momentálně kolem 35, včetně třídílného filmu Agnieszky Holland Hořící keř o upálení se Jana Palacha a jeho následcích, který byl natočen pro HBO Europe a bude mít jednorázovou premiéru 23. 1., poté půjde na televizní obrazovky. Čeká nás celovečerní Čtyřlístek, příběh Jiřího Menzela o malém operním souboru Sukničkáři, komedie Alice Nelis o znovu-formování kapely čtyř starých kamarádů Revival či muzikálová pohádka Jana Svěráka Tři bratři s hudbou jeho otce a Jaroslava Uhlíře. Jen ten Aporver pořád není potvrzen...
 
Režisér béčkových horůrků Roger Corman se chce opět pustit do zfilmování povídek Edgara Allana Poea. Sám jich několik zrežíroval v 50. a 60. letech, nicméně teď chce jako producent financovat pod hlavičkou své společnosti New Horizon Production (2 - 2,5 mil. dolarů na film) a natočit dva do roka. V plánu je Jáma a kyvadlo, Pád domu Usherů, Předčasný pohřeb, Maska červené smrti, Ligeia, Havran a další. A to všechno v 3D? Snad škoda dobrého literárního materiálu...


Přispěj do diskuze

Staré "Cormanovky" své kouzlo mají, z těch adaptací od Poea jsem teda viděl jen Ligeinu Hrobku (protože jsem jí narozdíl od ostatního předtím nečetl), ale povedenější je Lovecraftovský "Strašidelný palác" (který se taky "schovává" za Poea, ale je to volný zpracování Případu Charlese Dextera Warda od Lovecrafta) - skvělý Vincent Price a ta stylizace má něco do sebe, když člověk přistoupí "na pravidla hry" :), dalo se to sehnat v LK asi 2 roky zpátky... taky Attack of the Crab Monsters (už ten název) je dobrá vtipná blbost "pro otrlé" :)) (na to se dá kouknout na archive.org)... no ale pokusit se o podobnou "hru" dneska, pravda to zavání Uwe Bollem :))

ty jo na hledání ztraceného času, když jsem ho chytil, tak jsem se díval RIP
z českých filmů jako obvykle mam opět strach....

aktuálně

diskuze