Novinky ze světa filmu (15.týden)

Článek

moWie-$:hOtWs :>>

article_473_px3

First Man: The Life if Neil A. Armstrong, tak se jmenuje kniha, kterou se rozhodlo zfilmovat studio Universal. Autor knihy, historik NASA James R. Hansen měl jako jeden z mála novinářů povolen vstup do astronautova soukromí, do kterého se po navrátu z mise na měsíc v té době jeden z nejslavnějších můžů planety stáhl. Adaptovat knihu bude Nicole Perlman, která již napsala knihu Challanger o vyšetřování tragédie stejnojmenného raketoplánu v roce 1986. Režií byl pověřen Nathaniel Kahn (My architect).

Brad Pitt a jeho produkční společnost Plan B neztrácejí čas a koupili práva na zfilmování slibné předlohy již ve fázi rukopisu. Spisovatel David Grann napsal knihu o hledání ztracené města v Amazonii Lost City of Z, za jehož hledáním se vydal britský průzkumník Percy Harrison Fawcett, který následně zmizel i z celou svou skupinou. Několik desetiletí se dobrodruhové vydávají po jeho stopách, například Brazilci v roce 1996. Pitt si zahraje hlavní roli. Je neuvěřitelné, jak rychle můžete v Hollywoodu zpeněžit svoji práci (Grannova kniha vyjde totiž až v únoru 2009).

article_473_px4

Svérázný tvůrce, německý režisér Werner Herzog,který se v poslední době přiblížil publiku dokumentem Grizzly Man (2005) a dramatem z laosské džungle Rescue Dawn (k nám na DVD přijde již brzy), chystá další projekt, tentokrát z viktoriánské doby pod názvem The Piano Tuner. Kniha Daniela Masona vypráví o Edgaru Drakeovi, který byl vyslán do válečné zóny v Barmě, aby excentrickému členovi armády opravil klavír. Drake se zamiluje do tamní ženy a nalézá cestu k domorodcům skrze hudbu a medicínu, vlastní vojsko ho však obviní ze zrady.

Jeden z oživovatelů amerického filmového muzikálu, režisér a choreograf Rob Marshall má velké plány z broadwayským kusem Nine (cena Tony jak jinak). Show z roku 1982, jež je adaptací Felliniho autobiografického filmu 8 a půl, vypráví o režisérovi, snažícím se vyhovět několika ženám ve svém životě. Kolem hlavní postavy v podání Javiera Bardema se budou točit Nicole Kidman, Judi Dench, Penelope Cruz, Marion Cotillard či dokonce Sophia Loren.

article_473_px1

Poslední dobou se nám schází příliš mnoho nekrologů. Dalším obyvatelem filmového nebe se minulý týden stal legendární herec Charlton Heston. Heston začal v roce 1941 rolí Peera Gynta, proslavil se jako Ben Hur (1959, Oscar za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli) a všichni si ho pamatujeme jako astronauta zírajícího na polopohřbenou Sochu svobody na Planetě Opic (1968). Zajímavostí je, že malou roli si zahrál i v remakeu Timu Burtona v roce 2001. Heston trpěl několik let Alzheimerovou chorobou, které podlehl ve svém domě v Beverly Hills v pátek ve věku 84 let.

Jen málokterý tvůrce se odhodlá založit svůj snímek na poezii. Režisér Victor Nunez se však nebál a vzal do rukou scénář Billa Conwaye a mexického básníka Joe Raye SandovalaSpoken Word. Snímek bude vyprávět o básníkovi, který se vrací do Nového Mexika za svým umírajícím otcem a zjišťuje, že přichází o svůj autorský hlas a propadá se zpět do světa disfunkční rodiny a drog, který před lety opustil. Zajímavé je, že jeden z herců, Ruben Blades (Tenkrát v Mexiku), je momentálně ministrem turistiky v Panamě.

article_473_px2

Robert Ludlum je nejen populárním autorem, ale díky sérii filmů o Jasonu Bournovi na něj „letí“ i filmoví producenti. A nyní našli způsob jak zfilmovat jeho román The Matarese Circle a bez rozpaků do jedné z hlavních rolí Denzela Washingtona. V příběhu všal figuruje ještě druhá hlavní postava, ruský agent, kterého několikaletá nucená spolupráce s americkým „kolegou“ sblíží. Projektu se rýsuje i případný sequel, neboť Ludlum vydal již v roce 1997 pokračování příběhu The Matarese Countdown.

Vložit komentář

  • Zkus tohle