Novinky ze světa filmu (2. týden)

Článek

Kromě odchodu Jiřiny Jiráskové vzpomenou filmové novinky také dobré srdce J. J. Abramse, ruskou detektivku a především předloží stručný přehled toho, co a kdy nás z filmových taháků roku 2013 čeká v českých kinech.

Jiřina Jirásková

Smutnou zprávou pro český filmový a divadelní svět byla tento týden smrt herečky Jiřiny Jiráskové. Jirásková se narodila v roce 1931, absolvovala DAMU a kariéru začala v 50. letech. Její jméno je spojeno především s Divadlem Na Vinohradech, které v 90. letech také řídila. V 60. letech se objevila v mnohých filmech nové vlny, po politicky vynucené „přestávce“ se v 80. letech vrátila do filmu za podpory manžela, režiséra Zdeňka Podskalského. Naposledy Jiráskovou uvidíme v Sukničkářích Jiřího Menzela v dubnu.
 
Autor ruských detektivních příběhů o detektivovi a agentovi Erastu Petrovičovi Fandorinovi Boris Akunin je vcelku populární i za hranicemi vlasti, kde již zfilmovali několik jeho románů (Turecký Gambit, Státní rada). Plán na anglicky mluvenou adaptaci románu Případ Azazel (anglicky The Winter Queen) vznikl již před deseti lety, scénář tehdy sepsal Paul Verhoeven, otěhotněla mu ale Milla Jovovich. Teď se projektu ujal úspěšný ruský režisér Sergej Fjodor Bondarčuk (syn „toho“ Bondarčuka). Fandorin vyšetřuje sérii podezřelých sebevražd z petrohradské vyšší společnosti, dostane se i do Londýna a potká svůdnou Amalii. Ve vedlejších rolích uvidíme například Anjelicu Huston či Davida Thewlise, kdo si však zahraje samotného „ruského Bonda“, to se zatím neví.
 

Sin City

Na Sin City: A Dame to Kill For čekáme už zatraceně dlouho. Premiéru by mělo v říjnu tohoto roku a jeho obsazení se stále obměňuje. Tento týden režiséři Frank Miller a Robert Rodriguez oznámili, že Dwighta (známe ho z jedničky) nebude hrát Clive Owen, nýbrž Josh Brolin. Dwight totiž míval úplně jiný obličej, jak jsme ho poznali, než ho poslala skoro až do pekla jediná žena, kterou miloval, Ava Lord. Svou roli ve filmu dostane také čím dál tím úspěšnější Joseph Gordon-Levitt.
 
Hollywood dělá rád pěkná gesta. Odhlédneme-li však od toho, že to sebou nese i dobrou reklamu, J. J. Abrams se vykašlal na strach ze zveřejnění Star Trek: Do temnoty a předal jeho hrubou verzi umírajícímu fanouškovi, kterému se nepoštěstilo vidět před Hobitem intro a o kterém se dočetl na internetu. Jeho rodina musela samozřejmě podepsat smlouvu o mlčenlivosti, ale newyorský režisér Dan Craft mohl film vidět několik dní před svou smrtí.
 
Nominacím na ceny Britské akademie filmových a televizních umění BAFTA vévodí americký film, konkrétně Spielbergův Lincoln s deseti nominacemi. Hodně jich mají Bídníci, Pi a jeho život, Skyfall, Argo, Anna Karenina, Nespoutaný Django, Mistr, Zero Dark Thirty, Hanekeho Láska a tři má i Hobit. Tak abychom věděli, na co se před Oscary podívat.
 

2013

Mnohé z filmů, které mají letos šanci získat významná ocenění, letos uvidíme i my včas v kinech. Bídníci a Mistr jsou již aktuální, Django přijde 17. 1. a Lincoln 24. 1. Evropského favorita Lásku můžeme zhlédnout od 14.2. Jen thriller Kathryn Bigelow o dopadení Bin Ladina Zero Dark Thirty nějak zatím v české distribuci chybí. Nicméně čekáme i na filmy, které na ceny neaspirují, že? V březnu nás čeká Raimiho Mocný vládce Oz, v květnu Luhrmannův Velký Gatsby (americký klasický román s moderním soundtrackem, na kterém pracuje třeba i Jay-Z) a třetí Iron Man, v červnu Muž z oceli (Superman), válka Brada Pitta se zombíky World War Z či druhý Kick-Ass, samozřejmě Star Trek: Do Temnoty. V druhé polovině roku se můžeme těšit na souboje obrovských nestvůr s obřími roboty v Del Torově Pacific Rim, Elysium Neila Blomkampa (obojí červenec), konec světa pohledem Setha Rogena This is The End nebo trojice Pegg-Frost-Wright The World’s End (apokalyptické září), zmíněné Sin City: The Dame to Kill For (říjen), druhý Thor v listopadu a v prosinci boj s drakem Šmakem v druhém Hobitovi.

Vložit komentář

shogun - 14.01.13 07:25:59
ne, ale neumim v cestine pouzivat minulej podminovaci zpusob :))
Byli (bývali) byste mohli pohonit :)
zzn - 10.01.13 18:52:01
jinak, MacFarlane o Hanekeho Lasce: 'kdyz naposledy Rakusani a Nemci neco koprodukovali, byl z toho Hitler... tohle je mnohem lepsi." .. jsem na to zvedava, chachaa
zzn - 10.01.13 17:02:04
zzn: mohli jsme pohonit :) tys u sebe s nekym byla? jeste ze mohli.. ;)
ne, ale neumim v cestine pouzivat minulej podminovaci zpusob :))
bizzaro - 10.01.13 15:43:45
mohli jsme pohonit :)
tys u sebe s nekym byla? jeste ze mohli.. ;)
zzn - 10.01.13 14:58:49
potencialni Oskari a Oskarice 2013 dneska zverejneni... http://oscar.go.com/nominees skoda toho Ondricka, ze nakonec ani nominace nic.. mohli jsme pohonit :)
brutusáček - 10.01.13 08:24:25
já bych na bídníky šel...ale nemusím muzikály :)

Zkus tohle