Novinky ze světa filmu (32. a 33. týden)

Článek

Co bude točit Christian Bale? Jaký projekt si k režírování po více než deseti letech vybral Tim Robbins? A co chystá Björk s dokumentaristou Davidem Atteneboroughem? To se dozvíte v dnešních filmových novinkách. A ještě něco navíc.

Bob Hoskins

Jeden z významných a přitom nepříliš známých britských herců Bob Hoskins oznámil konec kariéry. Učinil tak několik měsíců poté, kdy mu byla diagnostikována Parkinsonova choroba. Hoskinsova čtyřicetiletá kariéra začala v sedmdesátých letech v televizních seriálech, pokračovala přes The Wall, Brazil, Falešnou hru s králíkem Rogerem a Nixona. Hoskins byl spíše hercem vedlejších rolí, poslední byl jeden z trpaslíků ve Sněhurce a lovci. Jeho obličej bude ale ještě dlouho kdekomu povědomý.
 
Tim Robbins už zatraceně dlouho nerežíroval film pro kina (naposledy v roce 1999 sociologicky laděné drama Craddle Will Rock). Nyní však podepsal smlouvu na projekt City of Lies, adaptaci povídky Arthura Phillipse s názvem Wenceslas Square. Ano, Václavské náměstí. Jde o příběh dvou agentů, kteří se do sebe zamilují na svých misích v Praze. Mimochodem, Phillips napsal i román s názvem Prague (nicméně se odehrává převážně v Budapešti). Film měl původně režírovat Phillip Noyce. Zatím nevíme, zda se bude v Praze i točit.
 
Pokud se někdo těšil na pokračování Východních příslibů, asi bude zklamán. V jednom z rozhovorů při propagaci Cosmopolis David Cronenberg oznámil, že dvojka se točit nebude, ačkoli se měla začít natáčet už v říjnu. Režisér si nebral servítky a rozhodnutí veřejně připsal studiu Focus Features, konkrétně generálnímu řediteli Jamesi Schamusovi. Zvláštní rozhodnutí tak krátce před výkopem.
 

Terry Gilliam

Dalším projektem Terryho Gilliama před filmem The Man Who Killed Don Quixote (pokud se mu někdy podaří ho natočit), bude film The Zero Theorem. Christoph Waltz (Hanebný pancharti) si v orwellovském světě řízeném postavou jménem Management zahraje samotářského počítačového génia, který ve své existenciální krizi pracuje na podivném projektu, který má rozklíčovat smysl společnosti a života vůbec. Ať už to znamená cokoli. Prý nás také čeká výlet do mysli Managementu či virtuálním sexem posedlá ženská postava, což zní jako typická látka pro Gilliama. Natáčet se bude v Rumunsku od října.
 
Společnost Evergreen Media Group se rozhodla znovu oživit značku Amityville Horror. Deset (!) předchozích filmů vycházelo s románu Jay Ansona z roku 1977 inspirovaného skutčným příběhem rodiny, která se musela vystěhovat z domu, kde předchozí nájemník zabil šest členů své rodiny. Nový film by měl být soustředěn na zážitky dvou novinářů, kteří získali povolení samotného vraha George Lutze a v roce 1976 se v domě zúčastnili spiritistické seance, která údajně vyústila v přítomnost zavražděné rodiny. Opět uvidíme oblíbený formát „found footage“.
 

Bjork

Režisér přírodopisných dokumentů David Attenborough se rozhodl zahájit spolupráci s Björk a natočit dokument Attenborough and Bjork: The Nature of Music pro UK Channel 4. Půjde o dokument o vývoji hudby a vztahu lidstva k hudbě, včetně možnosti změny tohoto vztahu vlivem technologií. Základem režisérova příspěvku bude zpěv ptáků a velryb, Björk přispěje svým albem Biophilia (2011), které pracuje s mnohými technologiemi a přístroji.
 
Christian Bale pověsil na hřebík černou pláštěnku, natočil čínský velkofilm Flowers of War a dál by si měl zahrát ve filmu Todda Fieldse The Creed of Violence. Jde o vyprávění o mexické revoluci roku 1910 pohledem zabijáka jménem Rawbone (v případě podpisu Bale) a amerického agenta Johna Lourdese, kteří se spojili, aby infiltrovali mexické podsvětí.
 
Jinak se k filmu momentálně staví Beyoncé, která už taky něco na plátně odehrála. Hodlá některému ze studií prodat dokument o svém životě a kariéře, ve kterém nejen hraje, ale také ho režírovala a produkovala. Distributoři už 20 minut filmu viděli, ale zatím nikdo nenakoupil. Koncertní dokumenty popových hvězd (Katy Perry, Justin Bieber) nemají velké zisky a Beyoncé ho navíc „řízla“ osobní zpovědí, takže kdo ví, co z toho vůbec vyšlo...

Vložit komentář

bizzaro - 27.08.12 16:40:04
dokument o vývoji hudby a vztahu lidstva k hudbě? mmm...

Zkus tohle