Novinky ze světa filmu (35.týden)

Článek

article_775_px1

moWie-$:hOtWs :>>

V rámci propagace s napětím očekávané sci-fi Jamese Camerona Avatar (trailer) bylo novinářům a té nejrychlejší veřejnosti promítnuto 15 minut materiálu. Jednalo se především o scény z 1. třetiny filmu, proto bylo možné posoudit např. kontrast hraných, renderovaných a kombinovaných scén. Na kontrast budoucí diváci prý velice rychle zapomenou, neboť brzy jsou vrženi do čistě animovaného světa plného vymazlených detailů jako jsou jen tak poletující motýli a mouchy v pozadí, čistá interakce postav s prostředím a postav navzájem a geniálně zpracovaná obličejová mimika postav. Motion picture animace je prý dokonalejší než cokoli, co doposud vzniklo (Beowulf, Polární experes), takže při sledování rychle zapomenete, že film vznikl prakticky v počítači. Shodně se však recenzenti obávají, že mnozí hnidopichové se vrhnou na děj (ze kterého ukázky moc neprozradily) a nesplnění očekávání nabuzených obrovským hypem (marketingem). Protože já jsem neměla tu čest ukázky shlédnout, doporučuji recenze Moviezone, či pro angličtinou vládnoucí Reuters či Coming Soon.

article_775_px2

Mexický herec Diego Luna založil v roce 2006 produkční společnost Canana Films se svým kolegou a kamarádem Gaelem Garciou Bernalem (společně je známe z Mexické jízdy) a producentem Pablo Cruzem. Pod její hlavičkou také momentálně natáčí svůj režijní debut s názvem Abel. Půjde i nízkorozpočtové (2,7 mil. USD) rodinné drama, vyprávěné očima malého dítěte. Za kameru Luna již jednou zasedl, a to v případě dokumentárního snímku o mexickém boxerském šampiónovi J. C. Chávezovi (2007).

Francouzský režisér Jean-Jacques Annaud natočí pro společnost Beijing Forbidden City Corp adaptaci úspěšného čínského románu Wolf Totem. Snímek je autobiografickým vyprávěním autora Jiang Ronga, jenž strávil jako student několik let v Mongolsku v době, kdy bylo zasaženo čínskou kulturní revolucí. Postupně se sblížil s etnickými mongolskými kočovníky, aby se nakonec postavil na jejich stranu a popsal destruktivní působení Číňanů. Také propadl kouzlu vlků, studoval je a dokonce se pokusil jednoho ochočit. Román dostal v roce 2007 Man Asian Literary Prize, asijskou obdobu Booker Prize. Annaud má s příběhy z Asie a jejího střetu s evropskou kulturou a společností značné zkušenosti, natočil mj. Sedm let v Tibetu (1997) či Milence (1992).

article_775_px3

Scénárista Bruce Joel Rubin byl najat studiem Dreamworks, aby napsal předlohu k remakeu japonského snímku režiséra Akihiko Shioty z roku 2002 Yomigaeri. Ten vypráví o životě horského městečka, do nějž se z ničeho nic začnou vracet lidé, které jejich blízcí již roky považovali za mrtvé. Nechovají se však jako zombie, ale zapojují se zpět do života, který vedli před svým zmizením. Japonský originál má prý typicky japonskou mysteriózně-romantickou atmosféru a zajímavé dějové zvraty. Co s tím mohou udělat Američané pod názvem Rainbow Bridge, na to by měl původní režisér dohlédnout z pozice spolu-producenta. Doufejme, že se mu to podaří.

Cormac McCarthy se stal po úspěchu filmové adaptace jeho románu Tahle země není pro starý populárním autorem. V říjnu přijde do kin jeho Pulitzerem oceněná Cesta, která vypráví o putování otce a syna krajinou zpustošenou válkou. Autor se podílel i na scénáři, který režíruje John Hillcoat (Proposition) a ztělesňují Charlize Theron, Viggo Mortensen či Robert Duvall. HBO získalo nyní práva na zfilmování hry The Sunset Limited, v kterém Samuel L. Jackson zachrání Tommy Lee Jonese, který se vrhne pod vlak metra v Harlemu. Hra je v podstatě debatou dvou mužů z rozdílných vrstev společnosti o životě, na filmový scénář ji převede sám autor.

Robert Redford momentálně pracuje na snímku Against All Enemies, jenž je příběhem

article_775_px4

Richarda A. Clarka, poradce CIA v oblasti boje s terorismem, který se prý snažil posledním třem americkým prezidentům otevřít oči a upozornit je na hrozbu teroristických útoků. Jeho volání zůstalo nevyslyšeno až do 11. září 2001, kdy se potvrdilo. Dalším Redfordovým projektem bude historické drama The Conspirator, jehož hrdinkou bude Mary Surratt, údajná společnice vraha Abrahama Lincolna Johna Wilkese Bootha. Majitelka hostince prý po atentátu na prezidenta ukryla ve svém podniku zbraně střelců, za což byla později odsouzena k trestu smrti oběšením. Jejímu synovi, jenž byl také obviněn, nebyla vina dokázána. Jednu z hlavních rolí by měl dostat James McAvoy (Pokání).

Vložit komentář

Baara - 26.08.09 11:13:45
já si asi zkusím sehnat ten japonskej originál, je to lákavý.
bizz - 26.08.09 10:52:54
na Avatar se tesim neasi. jinak Motion picture animace v Beo i Expresu nic moc, bych teda rekl :) a Rainbow Bridge zni dobre ;-)
  • Zkus tohle