Novinky ze světa filmu (37.týden)

Článek

article_1071_px1

Universal a NBC Universal Television uzavřeli ambiciózní smlouvu o zfilmování knižní série Stephena Kinga Temná věž. Režisér Ron Howard, scénárista Akiva Goldsman a producent Brian Grazer (tvůrčí tým Šifry mistra Leonarda) se rozhodli pro dosti náročné zpracování, kde bude děj první sezóny seriálu navazovat na první celovečerák, druhá sezóna bude následovat po druhém filmu a třetí film vše završí. Příběh rytíře Rolanda Deschaina a jeho hledání Temné věže sice bude vyžadovat velký rozpočet, vybraný formát však umožní dlouhodobé kontrakty, opakované využití lokací atd. Kterými díly se Goldsman inspiruje zatím nebylo zveřejněno. Inu, zajímavý nápad. Na látku si dělal zálusk J.J. Abrams s týmem ze Ztracených, nicméně tak vysoko nedosáhl.

Další zpráva potěší čtenáře thrillerů Deana Koontze. Filmování se dočká jeho série s hrdinou jménem Odd Thomas. Odd pracuje jako kuchař v restauraci v pouštním městečku Pico Mundo a ačkoli se považuje za v podstatě obyčejného člověka, je nadán schopností přitahovat mrtvé. Svěřuje se mu mimo jiné Elvis nebo Frank Sinatra, ale nejde samozřejmě jen o legraci, to by nebyl Koonz, že? Již před dvěma lety se sám autor vyjádřil pozitivně o jakémsi scénáři, nic se však nedělo. Až nyní se ke slovu dostane režisér Stephen Sommers (Mumie).

article_1071_px2

Filmový festival v Benátkách zná své vítěze. Velká porota jednomyslně udělila Zlatého lva za nejlepší film poslednímu počinu Sophie Coppoly Somewhere, intimní drama o herci, který se ve svém sídle Chateau Marmot v Los Angeles marně snaží být otcem své 11-tileté dceři. Někteří kritici favorizovali spíše Post Mortem Pabla Lorraina či Aronofského Black Swan, která si nakonec odnesla cenu pro nejlepší mladou herečku Milu Kunis. Nejlepším hercem se stal Vincent Gallo za výkon v Essential Killing, nejlepší herečkou Ariane Labed (Attenberg) a nejlepším režisérem Alex de la Iglesia za snímek Balada Triste de Trompeta. Kompletní přehled vítězů najdete např. zde. Festivalový film se nyní přesune do Toronta.

article_1071_px3

V 80 letech zemřel režisér Claude Chabrol, jedna z nejvýznamnějších postav francouzské nové vlny. Chabrol byl mimo jiné velkým příznivcem Alfreda Hitchcocka, o kterém napsal studii a podílel se na jeho uznání. Jeho snímek Krásný Serge (1958) je považován za první vlaštovku Nové vlny. Po chvilkovému příklonu ke komerčnímu filmu se na sklonku 60. let k náročnějším kusům, díky čemuž vznikly špičkové psychologické krimi filmy jako Bestie musí zemřít (1969). V roce 2009 byl na Berlinale oceněn za celoživotní přínos světové kinematografii.

Být otcem od rodiny a zároveň nájemným vrahem je náročný život, zvláště vedete-li ho více než 40 let. Takto žil v New Jersey muž jménem Richard "The Ice Man" Kuklinski a vysloužil si tím vlastní celovečerní film s názvem Ice Man: Confessions of a Mafia Contract Killer. Scénář k němu dle literární předlohy napsal David McKenna (Kokain, Kult hákového kříže) a zahraje si ho Mickey Rourke.

article_1071_px4

Jako mnoho „hollywoodsky“ relativně neznámých herců i Jeremy Renner po oscarové nominaci za Smrt čeká všude o práci věru nemá nouzi. Kromě velké role ve čtvrté Mission Impossible (blíže novinky z minuléhho týdne) ho čeká několik dalších projektů. Jedním z nich bude thriller Virtue Fall o federálním agentovi propuštěném po pěti letech vězení, jenž se hodlá pomstít bývalému parťákovi (Eric Bana), který ho za mříže dostal a sám mezitím pracovně povýšil. Zajímavějším snímkem by mohla být hororová fantasy Hansel And Gretel: Witch Hunters (překlad zní Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic). Dospělou pohádkovou sourozeneckou dvojici doplní Noomi Rapace (Muži, kteří nenávidí ženy). Slibně je obsazena i režisérská sesle, usedne na ni Nor Tommy Wirkola, který má na kontě např. Mrtvý sníh. Půjde o jeho anglicky mluvený debut, který slibuje být hororovou satirou ve stylu Shaun of the Dead.

Vložit komentář

  • Zkus tohle