Novinky ze světa filmu (38./39.týden)

Novinky ze světa filmu (38./39.týden)

Uplynulé dva týdny přinesly filmovému světu po hříchu zajímavé zprávy. Zaujme-li Vás zpráva o projektu tvůrců Matrixu bratrů Warchowských o atentátu na George W. Bushe, detaily i životopisu Freddieho Mercuryho či jedno vřelé seriálové doporučení z Baker Street.

article_1079_px1

Dnešní novinky začneme jedním malým seriálovým doporučením. Máte-li rádi Arthura Conana Doyla, delikátní britský konverzační humor a vlastně i Dr. House (nejbritštější z amerických seriálů), podívejte se na úvodní díl seriálu BBC Sherlock. Zasazuje postavy Arthura Conana Doyla do současného Londýna. Seznamuje Dr. Watsona jako vojenského lékaře trpícího posttraumatickým stresem z války v Afgánistánu s Sherlockem Holmesem, abstinujícím narkomanem, který všechny okolo sebe považuje za idioty a pomáhá místní policii se zdánlivě neřešitelnými případy. A již v prvním díle padne jméno Moriarty. Laděním je první díl podobný loňskému celovečernímu Sherlocku Holmesovi, hlavní představitel Benedict Cumberbatch je téměř stejně charismatický jako Robert Downey Jr., ale je to seriál, takže kromě humoru a vztahu Holmes – Watson bude spousta prostoru i pro detailní krimi. Trailer zde.

Další novinkou k pokračování celovečerního Sherlocka Holmese je obsazení legendy britského humoru Stephena Frye do role detektivova bratra a šedé eminence britské vlády Mycrofta Holmese. Hlavní ženskou roli dostala Švédka Noomi Rapace, o Moriartym zatím ani slovo.

article_1079_px2

Asi před rokem ohlásil Joaquin Phoenix, že opouští filmový svět a dává se na raperskou dráhu. Vznikl z toho režisérký debut Caseyho Afflecka (Gone Baby Gone) I'm still here, který se však ukázal být čistě fiktivním pseudo-dokumentem. Fiktivní jsou dokonce video záběry z hercova dětství, natočené na Havaji a upravené do rádoby VHS kvality. Phoenixovo jméno se tedy začíná objevovat u několika projektů. Herec by měl být druhou volbou Clinta Eastwooda pro ztvárnění Edgara J. Hoovera, pokud by se nepodařilo podepsat Leonarda DiCapria. S Miou Wasikowskou (V odborné péči, Alenka v říši divů) si zahraje v nezávisle financované tragikomedii Big Shoe, jeho rolí bude návrhář bot, pro něhož jsou chodidla zároveň fetišem. No dobře, na MJC jsme taky naletěli.

A nyní něco o Paradise Lost. Kdepak, nefušuju do řemesla hudební sekci, mluvíme o rozsáhlé poémě Ztracený ráj Johna Miltona ze 17. století, který hodlá zfilmovat režisér Alex Proyas (Vrána). Ve 12 knihách vypráví Milton o svržení padlých andělů, vzpouře andělů, stvoření světa, Satanově pouti po ráji, prvním hříchu a vyhnání z ráje. To vše by mělo být zahaleno do divácky přívětivého, lehce akčního a možná 3D hávu. Nezaměňovat s nízkorozpočtovou adaptací společností Granite Entertainment a STV Networks.

Stanley Kubrick natočil třináct celovečerních filmů. Některé jsou považovány za průlomové (2001: Vesmírná odysea), některé za „pouhou“ klasiku (Barry Lyndon) a např. za snímek Strach a Touha z roku 1953 se Kubrick prý styděl a snažil se její kopie stahovat. Proto byl film přístupný jen v kopiích z kopií videokazet apod. Nyní by se to mělo změnit. V Los Angeles proběhlo promítání nalezeného originálního negativu (pravděpodobně jediného), který prý nemusí být kompletní, ale stejně dojde k jeho restauraci a digitalizaci.

article_1079_px3

Kultovní japonský režisér Takashi Miike (Itchi:The Killer, Audition) se pustí do remakeu snímku Harakiri (Seppuku) režiséra Masaki Kobayashiho z roku 1962. Jedná se o příběh samuraje, který se vydává pomstít smrt svého zeťe, který byl nucen spáchat rituální sebevraždu. V hlavní roli uvidíme Ebizo Ichikawu. Premiéra ve formátu 3D je plánována na říjen příštího roku.

„Python“ Terry Jones bude režírovat komedii Absolutely Anything pro Phoenix Pictures. Půjde o příběh zahrnující, cituji, „mimozemšťany, jednoho praštěného Brita, mluvícího psa a spoustu hloupostí“. Což by znělo jako pitomost, pokud by se na scénáři sám Jones nepodílel a pokud by nepočítal s účastí někoho dalšího z Pythonů. V hlavní roli uvidíme korespondenta The Daily ShowJohna Olivera a o jednu z rolí se prý vážně zajímá Robin Williams. Legrace není nikdy dost, ne?

Bratři Wachowští dopsali první verzi scénáře ke kontroverznímu projektu Cobalt Neutral 9. Bude se odehrávat na počátku 22. stoletím, kdy jsou nalezeny video záznamy z období války v Iráku. Jejich centrem je homosexuální voják Butch, který chce v Iráku jen zabíjet a souložit, zamiluje se však do iráckého vojáka. Přitáhne tím pozornost k jeho rodině, která se pak stane terčem útoku. Dvojice se pak rozhodne ukončit válku atentátem na George W. Bushe při jedné z jeho návštěv Bagdádu. Tohle a Wachowští, tak to by mohla být vážně bomba.

article_1079_px4

Před několika měsíci byl oznámen projekt mapující život a kariéru Freddieho Mercuryho. Smlouvu na hlavní roli nyní podepsal britský komik a herec Sasha Baron Cohen (Borat, Sweeney Todd). Peter Morgan (např. Královna) momentálně pracuje na scénáři, jenž bude začínat formováním Queen a končit legendárním vystoupením na Live Aid v roce 1985. Mercuryho poslední roky a smrt tedy nebudou součástí příběhu. Zakoupená práva zahrnují také písně Queen, zatím není jasné, zda budou použity originály či budou vybrané písně znovu nazpívány. Víme, že Cohen zpívá velice dobře, ale...

aktuálně

diskuze