Nominace na Oscary za rok 2011

Novinky ze světa filmu (4. týden)

Jak pojme Joe Wright Annu Kareninu? Kdo je nominován na Oscary nebo na ceny BAFTA? A hlavně, proč se dali členové Monty Python po letech dohromady? To vše dnes ve filmových novinkách.

Keira Knightley a Joe Wright

Adapatace Anny Kareniny v rukou Joe Wrighta s Keirou Knightley se zdála být stejného ražení jako jejich předchozí románové adaptace (Pýcha a předsudek, Pokání). Tři týdny před natáčením se plány změnily. Jeden z největších románů ruské literatury se bude natáčet částečně na divadelním jevišti. To se bude měnit v zamrzlý rybník, na interiér vlaku či vlakové nádraží. Nebudou však chybět široké ruské exteriéry a naopak detaily z jiných dob (rekvizity apod.), které budou hrát roli v Annině šílenství. Jediná postava, která se bude objevovat výlučně mimo jeviště, bude Levin jako jediný, kdo je dle Tolstého schopen autenticky prožívat. Tohle všechno si užijí kromě Keiry také Jude Law jako Alexej Karenin a Aaron Johnson (Kick-Ass) jako hrabě Vronský.
 
Nominace na letošní Oscary vzhledem k předchozím oceněním nepřekvapily. Nejvíce šancí dostaly The Artist a Hugo. Překvapení se bohužel nekonalo ani v případě vysoce hodnocených snímků jako Drive (pouze střih zvuku) či výkonů jako ten Tildy Swinton v Musíme si promluvit o Kevinovi. Překvapivě nebyl nominovám Michael Fassbender za Hanbu. Příjemným překvapením je snad jen nominace Garyho Oldmana za hlavní roli v Jeden musí z kola ven. V kategorii nejlepší film jsou nominováni: The Artist, Děti moje, Neuvěřitelně hlasitě a extrémně blízko, Černobílý svět, Hugo, Půlnoc v Paříži, Moneyball, Strom života a Válečný kůň. Kompletní seznam nominovaných najdete zde.
 

Atlantis Rising

Platinum Studios znovu najaly producenta Marka Cantona (300: Bitva u Termophyl, Immortals), aby natočil plánovanou adaptaci pětidílného komiksového románu Atlantis Rising. Komiks označovaný jako sci-fi techno politický thriller začíná zemětřesením, které přinutí armády světa prozkoumat nejhlubší dna oceánů. Objeví desetitisíce let starou civilizaci, která s nimi vstoupí do války. Společnost se snažila projekt uskutečnit již v letech 2004 a 2008.
 
Své ceny rozdá také Velká Británie. 12 šancí na BAFTA Awards má The Artist, 11 Jeden musí z kola ven, děvet Hugo. O cenu za nejlepší film si to The Artist a Jeden musí z kola ven rozdají s Drive, filmem Děti moje a s Černobílým světem. Londýnský svaz kritiků vyhlásil nejlepším filmem The Artist, jeho tvůrci si odnesli i cenu za režii a nejlepšího herce. Londýnští kritici dávají ceny také čistě domácím filmům. Nejlepším britským filmem vyhlásili Musíme si promluvit o Kevinovi.
 

Monty Python

Nečekaná zpráva přišla do tábora fanoušků skupiny Monty Python. John Cleese, Terry Gilliam a Michael Palin se všichni upsali k účasti na sci-fi komedii Absolutely Anything, která vychází z námětu jejich parťáka Terryho Jonese, který by měl film režírovat. Půjde o příbeh skupiny mimozemšťanů, kteří si drží pozemšťana jako hračku, předložený v kombinaci hraného a animovaného filmu. Přidá se i Robin Williams, který propůjčí hlas sarkastickému psovi. Eric Idle se prý zatím nevyjádřil. No tak, Ericu, my chceme všechny žijící Pythony pohromadě!
 
Americká stanice CBS plánuje seriál Elementary, který by měl být současnou adaptací příběhů o Sherlocku Holmesovi... ehm, ano, po druhé sérii Sherlocka BBC. CBS prý nejprve oslovila tvrůrce Sherlocka a žádala o práva na remake, byla odmítnuta. Producentka seriálu prohlásila, že předpokládá, že Elementary bude dostatečně odlišné od Sherlocka, jinak prý hodlá „své dítě“ bránit před soudem. Sherlock v rukou Američanů... čím jsme si tohle zasloužili?
 

aktuálně

diskuze