Steve Jobs

Novinky ze světa filmu (40. týden)

Dnešní filmové novinky jsou poněkud smutné a poněkud technické. Loučíme se Stevem Jobsem, ale zmíníme se i o celovečerních Krajních mezích či novém filmu Leonarda DiCapria.

Produkční společnost Appian Way Leonarda DiCapria „ulovila“ do svého portfolia celovečerní verzi slavného seriálu Krajní meze. A hodlá projekt zjevně vystavět velice ambiciózně. O tom svědčí jména režisérů, se kterými jedná pro jednotlivé příběhy. Jsou jimi Christopher Nolan (Temný rytíř, Počátek), Michael Bay (Transformers), Alfonso Cuarón (Potomci lidí) či  Rupert Wyatt (Zrození Planety opic). Vzpomene-li, že v 80. letech epizody sci-fi/hororového seriálu režírovali John Landis, Joe Dante nebo Steven Spielberg, není divu, že producenti chtějí pro celovečerák zajímavá jména.
 
A když jsme u Leonarda DiCapria, uvidíme ho v hlavní roli adaptace románu Dona Winslowa Satori. Zahraje si Nicholaie Hela, mladíka vychovaného v Japonsku tamním generálem a mistrem bojových umění. Pro svého učitele Nicholai zavraždí výše postaveného mistra a z japonského vězení jej vysvobodí CIA. Cenou je úkol zabít v Číně sovětského komisaře, k ruce dostane i sličnou Francouzsku. Nakonec po něm ve Vietnamu jdou všichni včetně CIA, Vietnamců i korsické mafie. Sám Winslow se bude podílet na scénáři, režisér zatím není znám. 
 
Steve Jobs zemřel. Všichni věděli, že to přijde, ale všem je to líto. Na Stevea vzpomeneme také v souvislosti s filmem, neb jeho cit pro technologie a grafiku byl tak vytříbený, že v 80. letech koupil malou firmu o asi 45 lidech, která pracovala na výzkumu v oblasti počítačů, animace a počítačových triků. A přes všechny potíže, které měla společnost na počátku 90. let, ji neprodal. Společnost se dodnes jmenuje Pixar. Zahrajte si dnes nějakou pěknou muziku nebo hru na svých "jablíčkách"!
 
Vcelku zajímavý materiál ukořistila společnost Lionsgate. Jde o knižní trilogii pro mládež autora Patricka Nesse Chaos Walking (u nás vyšel první díl pod názvem Hlas nože). Vypráví o planetě Nový svět, kterou kolonizovali lidé ze Země, a vybíjejí původní obyvatelstvo. Na nové planetě je však napadne vir z myšlenkového mraku Hluk, který umožní všem slyšet myšlenky ostatních. Jedinou nadějí pro Nový svět je chlapec jménem Tod Hewitt a jeho pes. Jak by svět vypadal, kdyby žádná myšlenka nebyla soukromá? Jistě zajímavá otázka.
 
Nejen že návštěvnost 3D filmů v Severní Americe klesá a klesá, tento (námi ne zrovna preferovaný) formát dostal další ránu. V Americe totiž diváci dostávali doposud 3D brýle k filmu zdarma, zatímco v Británii, Austrálii a dokonce i v Čechách si musíte brýle koupit (a zůstanou vám). Sony nyní sdělilo majitelům severoamerických kin, že brýle už nebude dotovat. A stejně budou pravděpodobně postupovat i další studia. Zájem o 3D filmy má podle průzkumů klesat i na ostatních kontinentech. Diváci v Británii například neradi nosí brýle (52 %), považují 3D jen za lep na diváky (41 %) a jen 19% z nich si myslí, že 3D dává filmu něco pozitivního navíc. Disney však i přesto vydá znovu a ve 3D Malou mořskou vílu, Krásku a zvíře, Hledá se Nemo a Příšerky, s.r.o.
 
Společnosti Apple se nepříjemně týká také oznámení Amazonu, že nový model tabletu Kindle Fire bude na pultech 15. listopadu. Bude přes něj možný přímý přístup do obchodu Amazon Cloud, bude mít cloudovou synchronizační službu Whispersync, rychlejší prohlížeč, lepší display a váhu jen 14,6 unce (počítejte sami), díky které jej v pohodě udržíte v jedné ruce. To vše za baťovskou cenu 199 dolarů (cca 3 700 Kč). A knihovna Amazon's On-Demand je vám poté otevřena (mj. více než 100 tisíc filmů a TV pořadů).
 
Člověku se ani nechce věřit, ale společnost Lifetime cítí nutnost zfilmovat knihu Fame Monster: The Lady Gaga Story, kterou měla zase bůhví proč napsat Maureen Callahan v roce 2010. To, že Stefani Germanotta byla původně rockerka, je prima, kdyby se z ní posléze nestala Lady Gaga.

aktuálně

diskuze