Novinky ze světa filmu (42.týden)

Článek

article_581_px3

Seriáloví herci Dominic Monaghan (Ztraceni) a Freddie Rodriguez (Odpočívej v pokoji) se objeví v hlavních rolích sci-fi thrilleru Fortuna. Scénárista a režisér Barthelemy Grossmann je přesune do roku 2100 na Zemi v klimatické a hluboké ekonomické krizi, kdy již neexistuje střední vrstva. Pouze několik boháčů a lidstvo – chudina. Aby elita potlačila revoltu, vytvoří hru jménem Fortuna, jež se odehrává za zavřenými dveřmi a její vítěz vyhraje hromadu peněz a připojí se k boháčům. Nicméně boháči hodlají cíle, tj. snížení chudoby o 30%, dosáhnout poněkud jinak. Noví soutěžící se do boje vrhají, ačkoli nikdo z předchozích účastníků se ze hry nevrátil. Natáčet se bude v Sofii, kde se již staví kulisy zdecimovaného města.

Na slavnostní předávání Oscarů se letos dívalo neobvykle málo diváků, proto se pořadatelé rozhodli pro jeho oživení. Během ceremoniálu budou pouštět trailery (filmové upoutávky). Na rozdíl od finále Superbowlu se tak v historii filmových cen stane poprvé. Podmínky pro vybrané trailery jsou samozřejmě přísné. Jeden spot na distributora v délce ne více než 60 sekund, musí se jednat o premiérové promítání traileru, film může mít premiéru nejdříve poslední týden v dubnu a nesmí se jednat o pokračování žádného z nominovaných snímků. Na dalších Oscarech bychom se tak mohli dočkat například traileru na druhé Transformery, Star Trek, Harryho Pottera a prince dvojí krve či Terminátora: Vykoupení.

Časopis Entertainment Weekly také v souvislosti s Oscary provádí jakousi zpětnou prověrku oceněných snímků posledních 25 let, a to formou divácké ankety a také hlasováním 7 tisíc lidí od filmu.

article_581_px2

Oba úhly pohledu pak ve výsledku zkombinuje. Pokud vítězný snímek v časovém odstupu neobstojí, přijde čas na diskusi, který tehdy nominovaný film měl Oscara získat. První kolo ankety se vrhá na zpochybňované vítězství Zamilovaného Shakespeara (1998), který porazil Zachraňte vojína Ryana nebo Život je krásný. Podle některých ohlasů by však některá vítězství neměla být zpochybňována (Amadeus, Schindlerův seznam, Mlčení jehňátek či Nesmiřitelní). Jde o dost hloupý nápad, ale čtenáře to jistě přitáhne.

Režisérka Julie Taymor (Accross the Universe, Frida) dala dohromady skvělé herecké obsazení pro chystanou filmovou adaptaci Shakespearovy Bouře. Taymor si vybrala britského klasika již pro svůj debut Titus (1999), kde si dovolila přidávat nejen scény a měnit dialogy, ale také mísit různá historická období. Také v Bouři se hlavní hrdina Prospero změní v ženu Prosperu, kterou ztělesní Helen Mirren. Na jejím kouzelném ostrově žije mimo jiné znetvořený otrok Caliban (Djimon Hounsou). Mezi její nepřátele patří neapolský král Alonso (Jeremy Irons) a jeho rádce Gonzalo (Geoffrey Rush). Natáčet se bude na Havaji.

article_581_px4

V rámci propagace svého snímku Changeling (v hlavní roli Angelina Jolie, česká premiéra v lednu 2009) se Clint Eastwood poprvé zmínil o své další roli. Půjde o snímek se zdánlivě sportovním názvem Gran Torino. Eatswood si v něm zahraje rasistického veterána Korejské války, který právě skrze automobil Gran Torino 1972 sblíží se svými sousedy, asijskými emigranty. Scénář se prý opírá do politické korektnosti stejně jako do rasismu. Nakonec ho asijská rodina podrží v těžkých životních chvílích, neboť hrdina neudržuje žádné jiné kontakty. Premiéra filmu je plánována na Vánoce.

Držitel Oscara Forest Whitaker bude režírovat životopisný snímek o Louisi Armstrongovi What a Wonderful World, a zahraje si v něm i hlavní roli. Snímek bude mapovat nuzné muzikantské Satchmovy začátky a především jeho kariéru virtuóza hry na trubku a improvizujícího zpěváka. Jedná se o první projekt posvěcený hudebníkovými potomky, tvůrci získali přístup k osobním materiálům Oscara Cohen, Armstronogova tour-manařera ze 40. let. Scénář napíše Ron Bass (Rain Man).

Ty tam jsou zjevně „divné“ výtvory filmové mysli Davida Cronenberga. Povídá se, že režisér jedná s MGM o účasti na projektu adaptace dalšího románu Roberta Ludluma

article_581_px1

The Matarese Circle. Kniha z roku 1979 vypráví o americkém a sovětském tajném agentovi, kteří jsou nuceni spolupracovat při hledání členů kriminální skupiny zvané Matarese, kteří infiltrovali nejvyšší vládní kruhy několika států. Do role Američana byl již obsazen Denzel Washington. Pokud by vše dopadlo, jednalo by se o první Cronenbergův rozpočtový akční film. Počítá se i se sequely, ačkoli na román The Matarese Countdown studio zatím nezískalo práva.

Vložit komentář

bizz - 16.10.08 13:03:44
Videodrom je takovej...divnej? :)
LEMMY - 16.10.08 12:18:39
FORTUNA ŽE BY NOVÝ ZFILMOVÁNÍ RUNNING MANA? NO A TEMPEST BUDE ASI HODNĚ PŘÍSNÝ, TEN TITUS STÁL ZA TO... A MIMOCHODEM, NEDÁVNO SEM VIDĚL VIDEODROM... TO JE SLABOUNKEJ FILM NENI
bizz - 15.10.08 12:06:36
Whitaker se vubec nejak bavi tema životopisama..
  • Zkus tohle