Novinky ze světa filmu (48.týden)

Článek

Tento týden je největší "událostí" úmrtí Leslieho Nielsena, ale vlastně nejen jeho. Dozvíte se o Red State - hororové komedii Kevina Smithe, kdo bude uvádět letošní Oscary, ale i o něco ze světa animé. A samozřejmě nejen to.

article_1140_px1

Málokterý herecký odchod vyvolal tolik reakcí jako smrt Kanaďana Leslieho Nielsena, který v neděli podlehl zápalu plic. Ačkoli si jej všichni pamatujeme především z parodií a komedií typu Bláznivá střela, Připoutejte se, prosím či Drákuloviny, Nielsen natočil v rámci více než stovky filmů od roku 1950 i několik uznávaných filmů jiných žánrů jako Zakázaná planeta (1956) či Dobrodružství Poseidonu (1972). Nielsen se také pravidelně objevoval v televizních seriálech, jmenujme například Směr Jih, To je vražda, napsala, M.A.S.H či Columbo. Stovky a stovky reakcí fanoušků i filmových novinářů ukazují, že Nielsen nebude jen tak zapomenut.

Filmový svět opustil také hudební skladatel a režisér Irvin Kershner. Ačkoli je to jméno neznámé, jedná se o režiséra Impérium vrací úder, nejoceňovanějšího dílu ságy Hvězdných válek a vůbec nejpovedenějšího druhého pokračování vůbec. Kershner se také pokusil natočit bondovku mimo studio MGM pod názvem Never Say Never Again, nicméně neměl úspěch. Zemřel v 87 letech po dlouhé nemoci.

article_1140_px2

A teď tu máme něco pro milovníky animé. Do amerických kin a na americké DVD a Blue-ray přehrávače se oficiálně dostane film Evangelion 2.0: You can (Not) Advance, který je přepracováním seriálu Neon Genesis Evangelion z poloviny 90. let. Tento seriál vyprávěl o organizaci jménem Nerv, která bojuje s nepřátelskými bytostmi zvanými Andělé, a to mj. pomocí robotů typu Evangelion, které řídí vybraní dospívající. Jedním z nich je i nevyrovnaný a problémový Shinji Ikari. Seriál se natolik rozmělnil do chaotické směsi křesťanské mytologie, filosofie a psychologie, že tvůrci se je rozhodli převyprávět znovu s lépe (a ve 3D) ve čtyřech filmech pod názvem Rebuild of Evangelion. Druhý film - Evangelion 2.0 vychází z šestého až dvanáctého dílu seriálu. Ukázku z jedničky Evangelium: 1.11 Monstrum (v Čechách na DVD od května 2010) najdete zde.

article_1140_px3

Do Chloe Moretz se i přes rok jejího narození (1997) v Kick-Ass zamilovala spousta chlapců a mužů. Mohou si ji užít v thrilleru Let me in a brzy také v dramatu Hick. Zahraje si 13-tiletou dívku, která uteče násilnickým rodičům alkoholikům a vydá se na cestu. Cestou potkává bohužel další lhostejné a zlé dospělé (jeden z nich ji znásilní), ale také narkomanku, která se jí snaží ujmout (Kirsten Dunst). Režírovat dle scénáře autorky stejnojmenného románu Andrey Portes bude Derick Martini. Našlápnutí na Oscara?

Stručně a jasně, Oscary za rok 2010 budou nominovat James Franco a Anne Hathaway.

Album Pink Floyd The Wall je náročné, jeho koncertní zpracování bylo náročné a Alan Parker z něj v roce 1982 udělal zatraceně náročný film. Nyní společnosti Left Bank a BBC Films jednají s Rogerem Watersem o možnosti využití jeho písní (a traumat, propastí, hledání a představ) ve snímku The Wall, který by se měl na album podívat z poněkud jiného pohledu. Hrdinou příběhu bude učitel Alan Renshaw, jenž dal dohromady skupinu dětí, které nazpívaly sbory pro Another Brick In The Wall a byl za to propuštěn. Nápad vznikl v hlavě producenta Andyho Harriese (Královna, Prokletý klub).

article_1140_px4

Kevin Smith v případě Poldů udělal tu zkušenost, že režie podle cizího scénáře není jeho silnou stránkou. Ve svém stylu nyní poodhalil své další projekty. Hororová komedie Red State o americkém náboženském fanatismu á la Smith už je částečně obsazená (John Goodman, Melissa Leo) a Kevin má jasný plán pro distribuci. Na Sundance festivalu hodlá uspořádat skutečnou aukci pro distributory a dostane to prostě ten, kdo dá víc. Další promítání prý možná půjde na eBay. Dobře, Kevine, takhle se na ně musí! Z jeho hokejového projektu Hit Somebody prý odstoupil Sean William Scott (Poldové) a nahradí ho televizní hvězdička Nicholas Barun.

Vložit komentář

D. - 01.12.10 19:20:26
ty kravo, jsem si myslel ze Leslie uz to ma za sebou aspon tak 10 let :D takze me ta zprava o smrti uz ani tak nezasahla :)
gianni - 01.12.10 14:30:14
The Wall z jiného pohledu? no uvidíme, hlavně aby to nebyla nějaká blbost...ta deska a ani orig. film si to nezaslouží, i když tehdy reakce na něj po premiéře byly hodně rozporuplný...a teď mě tak napadá, jestli se někdo chystá v dubnu na Waterse
stana - 01.12.10 12:31:46
Mohu vás pozvat na skleničku? Ne díky, já sklo nerad. Ať Leslie odpočívá v pokoji, na bláznivý střely se budu vždycky rád dívat.

Zkus tohle